Bejelentkezés


2013.01.25.
Danis Kata
Nyílászárók kezelése ArchiCAD-ben
Ajtók, ablakok és garázskapuk általánosan használt beállításai


Terv készítés során sokféle módon gyorsíthatjuk a munkát. Előfordulhat, hogy éppen azzal tudunk időt spórolni, ha bizonyos feladatokra több időt szánunk. Így a végső stádiumhoz közeledve egyszerűsödik az olyan munkák elvégzése, mint a látványtervezés vagy az elemek konszignálása. A nyílászáróink pontos meghatározása éppen ilyen feladat: a tulajdonságokat rendesen beállítva, esetleg speciális gyártói termékkönyvtárakat használva a saját munkánkat egyszerűsítjük le, és meggyorsítjuk a látványtervek, konszignációk, részletesebb tervek létrehozását.

Bár a nyílászáróknak az ArchiCAD-ben rengeteg beállítási opciója létezik, a tervezés kezdeti szakaszában a felhasználók az alapvető beállításokon kívül általában nem sokat használnak. Vázlattervi, engedélyezési tervi szinten sokszor elég az alapvető méretbeállításoknak az elemek mozgatásának illetve az alapvető megjelenítési beállításoknak az ismerete.

A kivitelezési tervek, konszignációs listák készítésénél megnő a jelentősége az apró részleteknek. Ahhoz, hogy a részletesen megrajzolt terveken, az egyes csomóponti részletrajzokon, és végül a konszignációs listában pontosan az általunk kívánt ajtókat és ablakokat lássuk viszont, szükség van a speciálisabb beállítások használatára. Ilyenkor már elengedhetetlen a tok- és szárnyméretek pontos ismerete, az egyes nyílászárók nyitásirányának, a kávák, küszöbök, párkányok és könyöklők helyzetének jelölése, a különböző kiegészítő elemek: árnyékoló szerkezetek, vasalatok, takarólécek kiválasztása. Ezeket a beállításokat az ArchiCAD beépített könyvtárában lévő nyílászáróknál a tárgy beállító ablakában Ajtók/ablakok beállítása lap alatt mind elvégezhetjük.

Az egyes nyílászárók megjelenítése alapállapotban léptékfüggő, tehát pl. az ablakok, ajtók ábrázolása az engedélyezési tervekhez tartozó 1:100 léptékben sematikusabb, míg az 1:50 lépték felett egészen kidolgozott. Ennek a léptékfüggésnek a kikapcsolására vagy valamelyik méretaránynak megfelelő ábrázolás rögzítésére van módunk, az elemek beállítási ablakában az Ajtók/ablakok beállítása pont alatt található Általános beállítások lap jobb alsó sarkában találjuk az erre vonatkozó legördülő listát. Itt nem csak az alaprajzi ábrázolást, hanem a térbeli megjelenés részletezettségét is kiválaszthatjuk.

Az Ajtók/ablakok beállítása utolsó fülén találjuk a Lista paramétereket. Ezen az oldalon olyan információkat kapcsolhatunk az ablakhoz, melyeknek majd a konszignációs lista készítésénél lesz jelentősége (pl. tűzrendészeti, akusztikai osztályozás, gyártó stb.).

Hiába a rengeteg beállítási opció, sokszor még ez sem elegendő. Így is előfordulhat, hogy nem tudunk olyan nyílászárót összerakni, amilyet szeretnénk. Az ArchiCAD elemkönyvtára sajnos nem tartalmazza azokat a korszerű ajtótokokat, melyeket manapság Magyarországon a leggyakrabban használunk. Ha nem szeretnénk eltekinteni a nyílászárók pontos megjelenítésétől, akkor érdemes az egyes gyártók speciális termékkönyvtárait letölteni és használni.


Gyártói elemkönyvtárak használata

ROLLA belső ajtók termékkönyvtár

A gyártói termékkönyvtárakat csak akkor tudjuk használni, ha előzőleg az ArchiCAD-be betöltjük őket. A betöltés után az ablakok lehelyezésénél a beépített ArchiCAD könyvtár mappája alatt az újonnan beolvasott könyvtár mappája (esetünkben a Rolla Studio Termékek mappa) is megjelenik a könyvtár struktúrában. Az ajtónk alapvető felépítését (egy, kétszárnyú vagy tolóajtó legyen-e és hol kapcsolódjon bevilágító ablak) a könyvtári struktúrában választhatjuk ki. Ha ezt megtettük, akkor a beállító ablak jobb oldalán adhatjuk meg a további paramétereket, elsősorban a ROLLA, ajtó beállítás fül alatt.

Az első lap itt a funkciók és szerkezeti méretek beállítása. A haladás sorrendjében kiválasztjuk, hogy acél (Novoferm) vagy fa (Westag) ajtólapot szeretnénk, és ehhez milyen funkciót akarunk hozzárendelni. A funkció – ajtó típustól is függően – többféle lehet: pl. tűzgátló, hanggátló, sugárvédelmi, nedves- vagy vizestéri, beltéri biztonsági, hőszigetelt kültéri illetve standard ajtólap stb.

A gyártói termékkönyvtáraknak – mint a most bemutatott Rolla belső ajtók könyvtára – egyik előnye, hogy ajtóinkat valóban létező típusok közül válogathatjuk ki. A termékkönyvtár tartalmazza azokat az ajtótokokat, ajtólap kialakításokat, vasalati elemeket, melyeket felhasználhatunk, azok pontos alaprajzi és térbeli képével együtt. Az egyes paramétereket sorban beállítva a program már csak a rendelkezésre álló opciókat kínálja fel. Például a sugárvédelmi ajtólap kiválasztása esetén csak a célra megfelelő tömör forgácslap betétet lehet kiválasztani a soron következő Kivitel opciónál.

Az egyes paraméterek között bizonyos hierarchia áll fenn, ezért a beállítási opciók sorrendje nem ötletszerű. A fenti példán szemléltetve: ha előbb állítom be, hogy az ajtó kivitele tömör forgácslap betét legyen, akkor az eggyel feljebbi Funkcionalitás listából nem fognak kikerülni azok a funkciók, amelyeket nem lehet az adott kivitellel elkészíteni. Érdemes tehát az egyes beállításokat a beállító ablakbeli sorrendben végezni.

A termékkönyvtárból választott nyílászáróink nem csupán pontosabbak, de tetszetősebbek is lesznek a tervrajzainkon, térbeli képeinken.

KLING kaputechnika termékkönyvtár

Az ArchiCAD könyvtárában található garázskapuk egyszerűbb esetekben jól használhatók, de ipari épületek kapuinak modellezésére kevésbé alkalmasak. A Kling kaputechnika termékkönyvtár segítségével lehetőségünk nyílik Kling kapu- és komplett rakodórendszerek beillesztésére a tervünkbe. A termékkönyvtár ajtó módjára beilleszthető többféle kapu elemből, illetve az önálló tárgyként is lerakható teherautó rögzítő és rámpakiegyenlítő elemekből áll.

A termékkönyvtárban lakossági és ipari szekcionált kapuk, gyorsjárású kapu, PVC szalagfüggöny, lengőajtó és rakodórendszer (ipari kapu + rámpakiegyenlítő, teherautó rögzítő és kaputömítés együttese) közül választhatunk. A könyvtárban található kapukon be lehet állítani mindazokat az elemeket, melyeket a Kling az adott kapuba bele tud építeni. Így típustól függően tehetünk a kapunkra személybejárót, különböző nyílásokat, ablakokat és szellőzőelemeket. A személybejárót a Nyílásméretek és kaputípus lapon, a nyílásokat az Ablakok és szellőzőelemek lapon állíthatjuk be. Utóbbinál a kapumérettől és a kiválasztott nyílás típusától függően a program éppen annyi nyílás elhelyezését kínálja fel, amennyi a kapuba be is építhető, ezekből mi dönthetjük el, hogy melyeket használjuk fel.

Lehetőségünk van továbbá, hogy kiválasszuk a kapunk működési módját (kézi vagy gépi) és a működtető motor típusát. A gyorsjárású kapunál a Kiegészítők fülön határozhatjuk meg, hogy milyen kiegészítő elemekkel lássuk el azt. Ezek az elemek a térbeli ábrázoláson ugyan nem jelennek meg, de a listázás során kiírásra kerülnek.

A termékkönyvtár különlegessége a több komponensből álló rakodórendszer elem; ez ipari kapuból, rámpakiegyenlítőből, teherautó rögzítőből és kaputömítésből állhat. A teherautó rögzítő és a rámpakiegyenlítő önállóan is lehelyezhető a tervbe, tárgyként. A különbség a kettő között az, hogy a rakodórendszer részeként lehelyezett elemeket a kapu részeinek tekinti az ArchiCAD, tehát a kapu másolásakor, mozgatásakor, a fal törlésekor a teljes rakodórendszer is másolódik, elmozdul, törlődik. Ha viszont önálló tárgyakként rakjuk le őket, akkor nem kapcsolódnak a falhoz és a kapuhoz, önállóan kezelhetők.

A kapuk alaprajzi és térbeli megjelenítésének megváltoztatására szolgálnak az Alaprajzi ábrázolás, 3D ábrázolás, Falkontúr megjelenítése és az Egyéb beállítások fülek. Ezeken a lapokon állíthatjuk be többek közt a léptékfüggő ábrázolást vagy a minimális helyigény ábrázolását is, valamint megjegyzést fűzhetünk a listázáshoz.Konszignáció

Ha a nyílászáróink tulajdonságait körültekintően állítottuk be, akkor az ArchiCAD a konszignáció elkészítésében segítséget nyújt nekünk. Ennek két eleme a konszignációs jelek feltüntetése a nyílászáróinkon, illetve a konszignációs lista automatikus készítése. A konszignációs jeleket az ajtó/ablak beállítások ablakában a Méretezési jel fülön találjuk, itt többféle típusú jelölő közül választhatunk. A program a jelölő kiválasztása után automatikusan a következő fülre ugrik, ahol a jelölő geometriai tulajdonságain túl azt is megadhatjuk, hogy a nyílászáró mely adatait jelenítsük meg a konszignációs jel mellett az alaprajzon. A nyílászáró azonosítóján, és fő méretein kívül a tűzrendészeti és akusztikai osztály kiírására van lehetőségünk, ezen értékeket beírhatjuk manuálisan, vagy a listázási paraméterekben beállított értéket veszi át a program automatikusan. Ha a konszignációs jeleket bekapcsoltuk és mégsem jelennek meg a terven, akkor érdemes megnézni, hogy milyen Modellnézeti beállításokat alkalmaztunk, a 01Helyszínrajz és a 02Vázlatok beállítás esetén nem jeleníti meg a program a konszignációs jeleket. A Modellnézet beállításokat a Dokumentáció menüpont alatt keressük.

A konszignációs lista a navigátor ablakban az Elemek> Ajtók listája (vagy Ablakok listája) pontra kattintva érhető el. Ez a lista automatikusan tartalmazza mindazokat az ajtókat és kapukat (vagy ablakokat), amelyeket a terven elhelyeztünk. A lista pontos használatáról egy későbbi cikkben lesz szó.

Gyártói konszignációs listák A gyártói méretrend, anyagok, színek, kiegészítő elemek pontos beállíthatósága lehetővé teszi, hogy a program ne csak az ArchiCAD beépített ajtó listájában szerepeltesse a gyártói ajtókat, hanem azok gyártóspecifikus konszignációs listáját is el tudja készíteni. Ezt a lehetőséget a Navigátor ablakban a Listák> Elemek> Rolla ajtó konszignációs lista illetve Kling Garázskapu Konszignáció pont alatt találhatjuk meg.
Az így készített konszignációs listák előnye, hogy a gyártókkal egyeztetve készültek, így biztosan tartalmazzák azokat a paramétereket, amelyek a pontos gyártáshoz elengedhetetlenek.

A Rolla és Kling termékkönyvtárak honlapunkról ingyenesen letölthetők.

Kling kaputechnika termékkönyvtár (kapu- és rakodórendszerek) letöltése

Rolla Stúdió termékkönyvtár (beltéri ajtók, garázskapuk) letöltése
Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak