2013.01.25.
Danis Kata
Nyílászárók kezelése ArchiCAD-ben
Ajtók, ablakok és garázskapuk általánosan használt beállításai


Terv készítés során sokféle módon gyorsíthatjuk a munkát. Előfordulhat, hogy éppen azzal tudunk időt spórolni, ha bizonyos feladatokra több időt szánunk. Így a végső stádiumhoz közeledve egyszerűsödik az olyan munkák elvégzése, mint a látványtervezés vagy az elemek konszignálása. A nyílászáróink pontos meghatározása éppen ilyen feladat: a tulajdonságokat rendesen beállítva, esetleg speciális gyártói termékkönyvtárakat használva a saját munkánkat egyszerűsítjük le, és meggyorsítjuk a látványtervek, konszignációk, részletesebb tervek létrehozását.

Bár a nyílászáróknak az ArchiCAD-ben rengeteg beállítási opciója létezik, a tervezés kezdeti szakaszában a felhasználók az alapvető beállításokon kívül általában nem sokat használnak. Vázlattervi, engedélyezési tervi szinten sokszor elég az alapvető méretbeállításoknak az elemek mozgatásának illetve az alapvető megjelenítési beállításoknak az ismerete.

A kivitelezési tervek, konszignációs listák készítésénél megnő a jelentősége az apró részleteknek. Ahhoz, hogy a részletesen megrajzolt terveken, az egyes csomóponti részletrajzokon, és végül a konszignációs listában pontosan az általunk kívánt ajtókat és ablakokat lássuk viszont, szükség van a speciálisabb beállítások használatára. Ilyenkor már elengedhetetlen a tok- és szárnyméretek pontos ismerete, az egyes nyílászárók nyitásirányának, a kávák, küszöbök, párkányok és könyöklők helyzetének jelölése, a különböző kiegészítő elemek: árnyékoló szerkezetek, vasalatok, takarólécek kiválasztása. Ezeket a beállításokat az ArchiCAD beépített könyvtárában lévő nyílászáróknál a tárgy beállító ablakában Ajtók/ablakok beállítása lap alatt mind elvégezhetjük.

Az egyes nyílászárók megjelenítése alapállapotban léptékfüggő, tehát pl. az ablakok, ajtók ábrázolása az engedélyezési tervekhez tartozó 1:100 léptékben sematikusabb, míg az 1:50 lépték felett egészen kidolgozott. Ennek a léptékfüggésnek a kikapcsolására vagy valamelyik méretaránynak megfelelő ábrázolás rögzítésére van módunk, az elemek beállítási ablakában az Ajtók/ablakok beállítása pont alatt található Általános beállítások lap jobb alsó sarkában találjuk az erre vonatkozó legördülő listát. Itt nem csak az alaprajzi ábrázolást, hanem a térbeli megjelenés részletezettségét is kiválaszthatjuk.

Az Ajtók/ablakok beállítása utolsó fülén találjuk a Lista paramétereket. Ezen az oldalon olyan információkat kapcsolhatunk az ablakhoz, melyeknek majd a konszignációs lista készítésénél lesz jelentősége (pl. tűzrendészeti, akusztikai osztályozás, gyártó stb.).

Hiába a rengeteg beállítási opció, sokszor még ez sem elegendő. Így is előfordulhat, hogy nem tudunk olyan nyílászárót összerakni, amilyet szeretnénk. Az ArchiCAD elemkönyvtára sajnos nem tartalmazza azokat a korszerű ajtótokokat, melyeket manapság Magyarországon a leggyakrabban használunk. Ha nem szeretnénk eltekinteni a nyílászárók pontos megjelenítésétől, akkor érdemes az egyes gyártók speciális termékkönyvtárait letölteni és használni.


Gyártói elemkönyvtárak használata

ROLLA belső ajtók termékkönyvtár

A gyártói termékkönyvtárakat csak akkor tudjuk használni, ha előzőleg az ArchiCAD-be betöltjük őket. A betöltés után az ablakok lehelyezésénél a beépített ArchiCAD könyvtár mappája alatt az újonnan beolvasott könyvtár mappája (esetünkben a Rolla Studio Termékek mappa) is megjelenik a könyvtár struktúrában. Az ajtónk alapvető felépítését (egy, kétszárnyú vagy tolóajtó legyen-e és hol kapcsolódjon bevilágító ablak) a könyvtári struktúrában választhatjuk ki. Ha ezt megtettük, akkor a beállító ablak jobb oldalán adhatjuk meg a további paramétereket, elsősorban a ROLLA, ajtó beállítás fül alatt.

Az első lap itt a funkciók és szerkezeti méretek beállítása. A haladás sorrendjében kiválasztjuk, hogy acél (Novoferm) vagy fa (Westag) ajtólapot szeretnénk, és ehhez milyen funkciót akarunk hozzárendelni. A funkció – ajtó típustól is függően – többféle lehet: pl. tűzgátló, hanggátló, sugárvédelmi, nedves- vagy vizestéri, beltéri biztonsági, hőszigetelt kültéri illetve standard ajtólap stb.

A gyártói termékkönyvtáraknak – mint a most bemutatott Rolla belső ajtók könyvtára – egyik előnye, hogy ajtóinkat valóban létező típusok közül válogathatjuk ki. A termékkönyvtár tartalmazza azokat az ajtótokokat, ajtólap kialakításokat, vasalati elemeket, melyeket felhasználhatunk, azok pontos alaprajzi és térbeli képével együtt. Az egyes paramétereket sorban beállítva a program már csak a rendelkezésre álló opciókat kínálja fel. Például a sugárvédelmi ajtólap kiválasztása esetén csak a célra megfelelő tömör forgácslap betétet lehet kiválasztani a soron következő Kivitel opciónál.

Az egyes paraméterek között bizonyos hierarchia áll fenn, ezért a beállítási opciók sorrendje nem ötletszerű. A fenti példán szemléltetve: ha előbb állítom be, hogy az ajtó kivitele tömör forgácslap betét legyen, akkor az eggyel feljebbi Funkcionalitás listából nem fognak kikerülni azok a funkciók, amelyeket nem lehet az adott kivitellel elkészíteni. Érdemes tehát az egyes beállításokat a beállító ablakbeli sorrendben végezni.

A termékkönyvtárból választott nyílászáróink nem csupán pontosabbak, de tetszetősebbek is lesznek a tervrajzainkon, térbeli képeinken.

KLING kaputechnika termékkönyvtár

Az ArchiCAD könyvtárában található garázskapuk egyszerűbb esetekben jól használhatók, de ipari épületek kapuinak modellezésére kevésbé alkalmasak. A Kling kaputechnika termékkönyvtár segítségével lehetőségünk nyílik Kling kapu- és komplett rakodórendszerek beillesztésére a tervünkbe. A termékkönyvtár ajtó módjára beilleszthető többféle kapu elemből, illetve az önálló tárgyként is lerakható teherautó rögzítő és rámpakiegyenlítő elemekből áll.

A termékkönyvtárban lakossági és ipari szekcionált kapuk, gyorsjárású kapu, PVC szalagfüggöny, lengőajtó és rakodórendszer (ipari kapu + rámpakiegyenlítő, teherautó rögzítő és kaputömítés együttese) közül választhatunk. A könyvtárban található kapukon be lehet állítani mindazokat az elemeket, melyeket a Kling az adott kapuba bele tud építeni. Így típustól függően tehetünk a kapunkra személybejárót, különböző nyílásokat, ablakokat és szellőzőelemeket. A személybejárót a Nyílásméretek és kaputípus lapon, a nyílásokat az Ablakok és szellőzőelemek lapon állíthatjuk be. Utóbbinál a kapumérettől és a kiválasztott nyílás típusától függően a program éppen annyi nyílás elhelyezését kínálja fel, amennyi a kapuba be is építhető, ezekből mi dönthetjük el, hogy melyeket használjuk fel.

Lehetőségünk van továbbá, hogy kiválasszuk a kapunk működési módját (kézi vagy gépi) és a működtető motor típusát. A gyorsjárású kapunál a Kiegészítők fülön határozhatjuk meg, hogy milyen kiegészítő elemekkel lássuk el azt. Ezek az elemek a térbeli ábrázoláson ugyan nem jelennek meg, de a listázás során kiírásra kerülnek.

A termékkönyvtár különlegessége a több komponensből álló rakodórendszer elem; ez ipari kapuból, rámpakiegyenlítőből, teherautó rögzítőből és kaputömítésből állhat. A teherautó rögzítő és a rámpakiegyenlítő önállóan is lehelyezhető a tervbe, tárgyként. A különbség a kettő között az, hogy a rakodórendszer részeként lehelyezett elemeket a kapu részeinek tekinti az ArchiCAD, tehát a kapu másolásakor, mozgatásakor, a fal törlésekor a teljes rakodórendszer is másolódik, elmozdul, törlődik. Ha viszont önálló tárgyakként rakjuk le őket, akkor nem kapcsolódnak a falhoz és a kapuhoz, önállóan kezelhetők.

A kapuk alaprajzi és térbeli megjelenítésének megváltoztatására szolgálnak az Alaprajzi ábrázolás, 3D ábrázolás, Falkontúr megjelenítése és az Egyéb beállítások fülek. Ezeken a lapokon állíthatjuk be többek közt a léptékfüggő ábrázolást vagy a minimális helyigény ábrázolását is, valamint megjegyzést fűzhetünk a listázáshoz.Konszignáció

Ha a nyílászáróink tulajdonságait körültekintően állítottuk be, akkor az ArchiCAD a konszignáció elkészítésében segítséget nyújt nekünk. Ennek két eleme a konszignációs jelek feltüntetése a nyílászáróinkon, illetve a konszignációs lista automatikus készítése. A konszignációs jeleket az ajtó/ablak beállítások ablakában a Méretezési jel fülön találjuk, itt többféle típusú jelölő közül választhatunk. A program a jelölő kiválasztása után automatikusan a következő fülre ugrik, ahol a jelölő geometriai tulajdonságain túl azt is megadhatjuk, hogy a nyílászáró mely adatait jelenítsük meg a konszignációs jel mellett az alaprajzon. A nyílászáró azonosítóján, és fő méretein kívül a tűzrendészeti és akusztikai osztály kiírására van lehetőségünk, ezen értékeket beírhatjuk manuálisan, vagy a listázási paraméterekben beállított értéket veszi át a program automatikusan. Ha a konszignációs jeleket bekapcsoltuk és mégsem jelennek meg a terven, akkor érdemes megnézni, hogy milyen Modellnézeti beállításokat alkalmaztunk, a 01Helyszínrajz és a 02Vázlatok beállítás esetén nem jeleníti meg a program a konszignációs jeleket. A Modellnézet beállításokat a Dokumentáció menüpont alatt keressük.

A konszignációs lista a navigátor ablakban az Elemek> Ajtók listája (vagy Ablakok listája) pontra kattintva érhető el. Ez a lista automatikusan tartalmazza mindazokat az ajtókat és kapukat (vagy ablakokat), amelyeket a terven elhelyeztünk. A lista pontos használatáról egy későbbi cikkben lesz szó.

Gyártói konszignációs listák A gyártói méretrend, anyagok, színek, kiegészítő elemek pontos beállíthatósága lehetővé teszi, hogy a program ne csak az ArchiCAD beépített ajtó listájában szerepeltesse a gyártói ajtókat, hanem azok gyártóspecifikus konszignációs listáját is el tudja készíteni. Ezt a lehetőséget a Navigátor ablakban a Listák> Elemek> Rolla ajtó konszignációs lista illetve Kling Garázskapu Konszignáció pont alatt találhatjuk meg.
Az így készített konszignációs listák előnye, hogy a gyártókkal egyeztetve készültek, így biztosan tartalmazzák azokat a paramétereket, amelyek a pontos gyártáshoz elengedhetetlenek.

A Rolla és Kling termékkönyvtárak honlapunkról ingyenesen letölthetők.

Kling kaputechnika termékkönyvtár (kapu- és rakodórendszerek) letöltése

Rolla Stúdió termékkönyvtár (beltéri ajtók, garázskapuk) letöltése
Éptár ArchiCAD magazin cikkek
Egyedi [éptár] Vasalás beállítások megőrzése a Modellnézet beállítások segítségével
Egyedi [éptár] Vasalás beállítások megőrzése a Modellnézet beállítások segítségével

2015.05.12.

Az [éptár] Vasalás add-onnak hamarosan új verziója jelenik meg. Az [éptár] Vasalás EDU az ArchiCAD oktatási verziók használóinak nyújt majd segítséget a Vasalás add-on használatának elsajátításához. Az oktatási verzió megjelenése kapcsán az ArchiCAD Magazin hasábjain is az [éptár] Vasalással foglalkozunk; megosztunk egy rövid leírást a Modellnézetek kezeléséről, amit a Vasalás esetében arra használunk, hogy a tervező a saját igényeihez tudja igazítani az elemek megjelenését, akár a saját tervében készít vasalási rajzot, akár más tervezőtől kapott fájlban.

Régi könyvtárak, új ArchiCAD?
Régi könyvtárak, új ArchiCAD?

2015.04.09.

Minden új ArchiCAD verzió kapcsán felmerül a kérdés; mikor jönnek ki a legújabb könyvtárak az Éptár oldalon. Mikor adjuk ki az új verziókat? Lehet-e használni a régi könyvtárakat az új ArchiCAD-ben?
Megpróbáljuk hát mindezt tisztázni, hogy kiderüljön, hogyan használhatjuk (vagy miért nem használhatjuk) a régebbi Éptár megoldásokat egy új ArchiCAD-ben és hogyan működik mindez visszafelé mentésnél.

Csomóponti ábrák az Éptáron - hogyan használhatjuk a csomópontokat ArchiCAD-ben?
Csomóponti ábrák az Éptáron - hogyan használhatjuk a csomópontokat ArchiCAD-ben?

2015.03.19.

A mai naptól látványos újítás fogadja az éptár.hu Csomópontok oldalára látogatókat. A csomóponti részleteket ezentúl egy interaktív metszeti ábrán is meg lehet keresni, ami leegyszerűsíti a megfelelő részletek megtalálását. A csomóponti katalógus megújulása kapcsán pedig egy érdekes ArchiCAD funkciót ismertetünk, amit remekül tudunk arra használni, hogy a letöltött csomóponti ábrákat illesszünk be a tervünkbe.

A teljes Leier termékskála ArchiCAD-ben
A teljes Leier termékskála ArchiCAD-ben

2015.02.19.

Az Éptár Kft. az évek során számos alkalommal működött közre olyan fejlesztésben, ahol építőanyag gyártók termékeinek ArchiCAD-ben való megjelenítése volt a cél. Most azonban egy egészen egyedi újdonság készítésében vettünk részt. A Leier és Graphisoft együttműködés keretében készült termékkezelő alkalmazás vagyis Leier-Graphisoft ArchiCAD programbővítmény forradalmi újdonságnak számít, hiszen még sosem volt olyan, hogy egy ilyen gazdag termékskála jelent volna meg az ArchiCAD-ben. Lássuk, mitől különleges a Leier termékkezelő.

Beltéri kép készítése Cinerenderrel
Beltéri kép készítése Cinerenderrel

2015.01.22.

Novemberi cikkünk folytatásaként a Cinerender motort egy belső kép fotózásánál is kipróbáltuk. A már alkalmazott trükkökön kívül így lehetőségünk nyílt pár további beállítás kipróbálására.

CineRender látványtervek ArchiCAD-ben
CineRender látványtervek ArchiCAD-ben

2014.11.28.

Másfél éve egy cikkel mutattuk be az ArchiCAD-ben a Lightworks renderelő motor használatát. Azóta az ArchiCAD is átalakult: az ArchiCAD 18 új renderelő motort kapott a Maxon által fejlesztett CineRender-t. Az új renderelő motor a leírás szerint "előre beállított jeleneteket és felhasználóbarát alapbeállításokat tartalmaz a folyamat megkönnyítése érdekében". Ezért most érdekes kísérletre vállalkoztunk: kipróbáljuk, hogy vajon mennyire egyszerű és mennyire látványos az új rendermotor használata.

BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 2.rész
BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 2.rész

2014.10.21.

A múlt hónapban a BIM modellezésről szóló cikket adtunk közre. Az októberi 2. részre a fő kérdés maradt: hogyan, miben és milyen trükkökkel tudnak segíteni az Éptár BIM elemek, ha épületinformációs modellezésről van szó?

BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 1.rész
BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 1.rész

2014.09.24.

Building Informational Modelling (BIM) vagyis Épületinformációs Modellezés - egyre többet hallhatjuk ezt a kifejezést az építészeti tervezéssel kapcsolatban. Mit takar a betűszó és hogyan tudjuk használni a BIM szemléletmódot az építészeti tervezés során? Hogyan tud segíteni az Éptár, ha BIM-ről van szó? Ezekre a kérdésekre kísérlünk meg választ adni szeptemberi cikkünkben.

Segítség a szerkesztéshez - Gyorsbillentyűk használata 2.rész
Segítség a szerkesztéshez - Gyorsbillentyűk használata 2.rész

2014.08.11.

Januárban a gyorsbillentyűk használatáról írtunk. Akkor kimaradt a cikkből egy olyan billentyűparancs, mely nagy segítséget jelenthet a szerkesztésnél.

Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 2.rész
Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 2.rész

2014.07.16.

A Szintméretezés eszköz is hasznos segítség, főleg, ha tudjuk, hogyan használjuk igazán hatékonyan. A "Szintméretezés eszköz" alapesetben az adott szint 0-hoz viszonyított magasságát írja ki a terven, bár ugyanazon az alaprajzon sokszor több különböző szintméretet is jelölnünk kell, a terepszintet, a különböző padlószinteket, lépcsőpihenő magasságát stb...

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak
Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 1.rész
Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 1.rész


A kottázás elmaradhatatlan feladat, tehát kottázni mindenki tud. A kérdés csak az, hogy mennyire tudatosan? Hiszen az ArchiCAD-ben, mint minden más rajzeszközhöz, a Méretezéshez is rengeteg rejtett ...
Összetett profilok használata ArchiCAD-ben
Összetett profilok használata ArchiCAD-ben


A 3D modellezés mindinkább az építészeti tervezés részévé válik. Az ArchiCAD-ben a modellezést számos elem és eszköz segíti; ezek közül az egyik legegyszerűbb mégis sokoldalúan használható elem az ...

Helyiségek az ArchiCAD-ben
Helyiségek az ArchiCAD-ben


Az ArchiCAD "Helyiség" hasznos kis eszköz és bár leggyakrabban az alaprajzok feliratozására használják, ennél sokkal többre hivatott. Segítségével kimutatásokat készíthetünk a különböző ...
Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben
Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben


Az építészeti tervezésben gyakori feladat üzemek, ipari csarnokok tervezése. Ezek a tervek különlegesebb burkolatokat igényelnek, nem szokványos falas szerkezeteket használnak: az ArchiCAD-ben ezeket ...

Gyorsbillentyűk használata ArchiCAD-ben
Gyorsbillentyűk használata ArchiCAD-ben


A legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogyan lehet tetőket összemetszeni egy gyorsbillentyű kombinációsegítségével. A gyorsbillentyűk nagyon hasznosak a szerkesztések során, a kézre álló ...
Újdonságok a tetőcserepező add-onokban
Újdonságok a tetőcserepező add-onokban


Legnépszerűbb megoldásaink közé tartoznak a különböző gyártók tetőcserepező add-onjai, hiszen egy olyan funkciót pótolnak, mely az ArchiCAD-ből teljesen hiányzik. A tél folyamán mindegyik ...

Hogyan állítsuk vissza a jól megszokott menüinket ArchiCAD-ben?
Hogyan állítsuk vissza a jól megszokott menüinket ArchiCAD-ben?


Az ArchiCAD fejlesztése során viszont mindig újabb funkciók jelennek meg és ennek kapcsán azt is sokan tapasztalhatjuk, hogy a régi jól megszokott parancsok, funkciók átalakulnak, vagy akár el is ...
Függönyfal és ablak konfigurátor ArchiCAD-hez
Függönyfal és ablak konfigurátor ArchiCAD-hez


Az ArchiCAD-es függönyfal eszköz gyakorlott használata nagy előnyt jelenhet a tervezés során, de egyik hátránya, hogy a keret elemei nem elég kidolgozottak és a látványterven, metszeteken nem lehet ...

Az integrált energetikai elemzés ArchiCAD-ben
Az integrált energetikai elemzés ArchiCAD-ben


Az ArchiCAD Energetikai elemzés funkciója remekül használható arra, hogy az épületünk energiahatékonysági szintjének alakulását már a kezdeti tervfázisoktól jól nyomon tudjuk követni. Az alapvető ...
Egyedi ajtólapok, ablakszárnyak készítése ArchiCAD-ben
Egyedi ajtólapok, ablakszárnyak készítése ArchiCAD-ben


Számítógépes tervfeldolgozás során szembesülhetünk vele, hogy a szoftverünk által nyújtott nyílászáró variációk nem felelnek meg a céljainknak. Hiába tartalmaz az ArchiCAD nem kevés ablak- és ...

Újdonságok az ArchiCAD 17-ben
Újdonságok az ArchiCAD 17-ben


Június elején megjelent az ArchiCAD® 17-es nemzetközi verziója. A magyar változat kiadására ősszel kerül sor, de addig is lessük meg, hogy milyen ...
PDF/A formátumú tervek mentése az ArchiCAD-ből
PDF/A formátumú tervek mentése az ArchiCAD-ből


Az ÉTDR - Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer használata megköveteli, hogy a tervezőprogrammal készült tervekből PDF/A formátumú tervlapokat ...

[éptár] Vasalás megoldás 1.2
[éptár] Vasalás megoldás 1.2


Április 18-20. között rendezték Budapesten a GRAPHISOFT International Partner Conference 2013 elnevezésű nemzetközi partner konferenciáját.
A három napos eseményen ...
Ajtó és ablak konszignáció készítés ArchiCAD-ben
Ajtó és ablak konszignáció készítés ArchiCAD-ben


Ha statisztikát készítenénk, hogy az építészeti tervezés során előforduló munkarészek közül melyik örvend a legkisebb népszerűségnek, a konszignációs listák készítése minden bizonnyal a lista élén ...

Látványterv készítés ArchiCAD-ben
Látványterv készítés ArchiCAD-ben


Az ArchiCAD-re általában rajzoló programként gondolunk, és így nem használjuk ki a benne rejlő további lehetőségeket. Talán fel sem merül, hogy a program látványtervek fényképezésére is alkalmas ...
Ajtók, ablakok és garázskapuk általánosan használt beállításai
Ajtók, ablakok és garázskapuk általánosan használt beállításai


Terv készítés során sokféle módon gyorsíthatjuk a munkát. Előfordulhat, hogy éppen azzal tudunk időt spórolni, ha bizonyos feladatokra több időt szánunk. Így a végső stádiumhoz közeledve egyszerűsödik ...

Burkolat-kiosztás készítése ArchiCAD-ben
Burkolat-kiosztás készítése ArchiCAD-ben


Terv készítés során sokféle módon gyorsíthatjuk a munkát. Előfordulhat, hogy éppen azzal tudunk időt spórolni, ha bizonyos feladatokra több időt szánunk. Így a végső stádiumhoz közeledve egyszerűsödik ...
Terepmodell ArchiCAD-ben
Terepmodell ArchiCAD-ben


Terepmodell készítése szükséges lehet építészek számára, ha épületüket lejtős vagy markáns domborzatú területre tervezik. Az ArchiCADben létrehozott terepmodell nem csak a látványtervek elkészítésében ...

Függönyfal készítés ArchiCAD-el
Függönyfal készítés ArchiCAD-el


A függönyfalak tervezésének feladata leginkább irodaépületek vagy nagyobb forgalmú kereskedelmi épületek esetén fordul elő, de az ArchiCAD függönyfal moduljával sok eddig problémás nyílászáró-formát ...
Átalakítási terv ArchiCAD-ben
Átalakítási terv ArchiCAD-ben


Az építész feladatok között egyre gyakoribb az átépítési és átalakítási tervek készítése! Ezt könnyíti meg most az ArchiCAD 15! Az elemek alapbeállításaitól (szín, vonal- és kitöltéstípus), és a ...

  építőanyagok termékcsoportokAliplast Austrotherm Bramac Creaton Equitone Kling
Leier Lindab Terrán Schiedel Tondach VELUX
    Wolft System Ytong