2013.01.25.
Danis Kata
Nyílászárók kezelése ArchiCAD-ben
Ajtók, ablakok és garázskapuk általánosan használt beállításai


Terv készítés során sokféle módon gyorsíthatjuk a munkát. Előfordulhat, hogy éppen azzal tudunk időt spórolni, ha bizonyos feladatokra több időt szánunk. Így a végső stádiumhoz közeledve egyszerűsödik az olyan munkák elvégzése, mint a látványtervezés vagy az elemek konszignálása. A nyílászáróink pontos meghatározása éppen ilyen feladat: a tulajdonságokat rendesen beállítva, esetleg speciális gyártói termékkönyvtárakat használva a saját munkánkat egyszerűsítjük le, és meggyorsítjuk a látványtervek, konszignációk, részletesebb tervek létrehozását.

Bár a nyílászáróknak az ArchiCAD-ben rengeteg beállítási opciója létezik, a tervezés kezdeti szakaszában a felhasználók az alapvető beállításokon kívül általában nem sokat használnak. Vázlattervi, engedélyezési tervi szinten sokszor elég az alapvető méretbeállításoknak az elemek mozgatásának illetve az alapvető megjelenítési beállításoknak az ismerete.

A kivitelezési tervek, konszignációs listák készítésénél megnő a jelentősége az apró részleteknek. Ahhoz, hogy a részletesen megrajzolt terveken, az egyes csomóponti részletrajzokon, és végül a konszignációs listában pontosan az általunk kívánt ajtókat és ablakokat lássuk viszont, szükség van a speciálisabb beállítások használatára. Ilyenkor már elengedhetetlen a tok- és szárnyméretek pontos ismerete, az egyes nyílászárók nyitásirányának, a kávák, küszöbök, párkányok és könyöklők helyzetének jelölése, a különböző kiegészítő elemek: árnyékoló szerkezetek, vasalatok, takarólécek kiválasztása. Ezeket a beállításokat az ArchiCAD beépített könyvtárában lévő nyílászáróknál a tárgy beállító ablakában Ajtók/ablakok beállítása lap alatt mind elvégezhetjük.

Az egyes nyílászárók megjelenítése alapállapotban léptékfüggő, tehát pl. az ablakok, ajtók ábrázolása az engedélyezési tervekhez tartozó 1:100 léptékben sematikusabb, míg az 1:50 lépték felett egészen kidolgozott. Ennek a léptékfüggésnek a kikapcsolására vagy valamelyik méretaránynak megfelelő ábrázolás rögzítésére van módunk, az elemek beállítási ablakában az Ajtók/ablakok beállítása pont alatt található Általános beállítások lap jobb alsó sarkában találjuk az erre vonatkozó legördülő listát. Itt nem csak az alaprajzi ábrázolást, hanem a térbeli megjelenés részletezettségét is kiválaszthatjuk.

Az Ajtók/ablakok beállítása utolsó fülén találjuk a Lista paramétereket. Ezen az oldalon olyan információkat kapcsolhatunk az ablakhoz, melyeknek majd a konszignációs lista készítésénél lesz jelentősége (pl. tűzrendészeti, akusztikai osztályozás, gyártó stb.).

Hiába a rengeteg beállítási opció, sokszor még ez sem elegendő. Így is előfordulhat, hogy nem tudunk olyan nyílászárót összerakni, amilyet szeretnénk. Az ArchiCAD elemkönyvtára sajnos nem tartalmazza azokat a korszerű ajtótokokat, melyeket manapság Magyarországon a leggyakrabban használunk. Ha nem szeretnénk eltekinteni a nyílászárók pontos megjelenítésétől, akkor érdemes az egyes gyártók speciális termékkönyvtárait letölteni és használni.


Gyártói elemkönyvtárak használata

ROLLA belső ajtók termékkönyvtár

A gyártói termékkönyvtárakat csak akkor tudjuk használni, ha előzőleg az ArchiCAD-be betöltjük őket. A betöltés után az ablakok lehelyezésénél a beépített ArchiCAD könyvtár mappája alatt az újonnan beolvasott könyvtár mappája (esetünkben a Rolla Studio Termékek mappa) is megjelenik a könyvtár struktúrában. Az ajtónk alapvető felépítését (egy, kétszárnyú vagy tolóajtó legyen-e és hol kapcsolódjon bevilágító ablak) a könyvtári struktúrában választhatjuk ki. Ha ezt megtettük, akkor a beállító ablak jobb oldalán adhatjuk meg a további paramétereket, elsősorban a ROLLA, ajtó beállítás fül alatt.

Az első lap itt a funkciók és szerkezeti méretek beállítása. A haladás sorrendjében kiválasztjuk, hogy acél (Novoferm) vagy fa (Westag) ajtólapot szeretnénk, és ehhez milyen funkciót akarunk hozzárendelni. A funkció – ajtó típustól is függően – többféle lehet: pl. tűzgátló, hanggátló, sugárvédelmi, nedves- vagy vizestéri, beltéri biztonsági, hőszigetelt kültéri illetve standard ajtólap stb.

A gyártói termékkönyvtáraknak – mint a most bemutatott Rolla belső ajtók könyvtára – egyik előnye, hogy ajtóinkat valóban létező típusok közül válogathatjuk ki. A termékkönyvtár tartalmazza azokat az ajtótokokat, ajtólap kialakításokat, vasalati elemeket, melyeket felhasználhatunk, azok pontos alaprajzi és térbeli képével együtt. Az egyes paramétereket sorban beállítva a program már csak a rendelkezésre álló opciókat kínálja fel. Például a sugárvédelmi ajtólap kiválasztása esetén csak a célra megfelelő tömör forgácslap betétet lehet kiválasztani a soron következő Kivitel opciónál.

Az egyes paraméterek között bizonyos hierarchia áll fenn, ezért a beállítási opciók sorrendje nem ötletszerű. A fenti példán szemléltetve: ha előbb állítom be, hogy az ajtó kivitele tömör forgácslap betét legyen, akkor az eggyel feljebbi Funkcionalitás listából nem fognak kikerülni azok a funkciók, amelyeket nem lehet az adott kivitellel elkészíteni. Érdemes tehát az egyes beállításokat a beállító ablakbeli sorrendben végezni.

A termékkönyvtárból választott nyílászáróink nem csupán pontosabbak, de tetszetősebbek is lesznek a tervrajzainkon, térbeli képeinken.

KLING kaputechnika termékkönyvtár

Az ArchiCAD könyvtárában található garázskapuk egyszerűbb esetekben jól használhatók, de ipari épületek kapuinak modellezésére kevésbé alkalmasak. A Kling kaputechnika termékkönyvtár segítségével lehetőségünk nyílik Kling kapu- és komplett rakodórendszerek beillesztésére a tervünkbe. A termékkönyvtár ajtó módjára beilleszthető többféle kapu elemből, illetve az önálló tárgyként is lerakható teherautó rögzítő és rámpakiegyenlítő elemekből áll.

A termékkönyvtárban lakossági és ipari szekcionált kapuk, gyorsjárású kapu, PVC szalagfüggöny, lengőajtó és rakodórendszer (ipari kapu + rámpakiegyenlítő, teherautó rögzítő és kaputömítés együttese) közül választhatunk. A könyvtárban található kapukon be lehet állítani mindazokat az elemeket, melyeket a Kling az adott kapuba bele tud építeni. Így típustól függően tehetünk a kapunkra személybejárót, különböző nyílásokat, ablakokat és szellőzőelemeket. A személybejárót a Nyílásméretek és kaputípus lapon, a nyílásokat az Ablakok és szellőzőelemek lapon állíthatjuk be. Utóbbinál a kapumérettől és a kiválasztott nyílás típusától függően a program éppen annyi nyílás elhelyezését kínálja fel, amennyi a kapuba be is építhető, ezekből mi dönthetjük el, hogy melyeket használjuk fel.

Lehetőségünk van továbbá, hogy kiválasszuk a kapunk működési módját (kézi vagy gépi) és a működtető motor típusát. A gyorsjárású kapunál a Kiegészítők fülön határozhatjuk meg, hogy milyen kiegészítő elemekkel lássuk el azt. Ezek az elemek a térbeli ábrázoláson ugyan nem jelennek meg, de a listázás során kiírásra kerülnek.

A termékkönyvtár különlegessége a több komponensből álló rakodórendszer elem; ez ipari kapuból, rámpakiegyenlítőből, teherautó rögzítőből és kaputömítésből állhat. A teherautó rögzítő és a rámpakiegyenlítő önállóan is lehelyezhető a tervbe, tárgyként. A különbség a kettő között az, hogy a rakodórendszer részeként lehelyezett elemeket a kapu részeinek tekinti az ArchiCAD, tehát a kapu másolásakor, mozgatásakor, a fal törlésekor a teljes rakodórendszer is másolódik, elmozdul, törlődik. Ha viszont önálló tárgyakként rakjuk le őket, akkor nem kapcsolódnak a falhoz és a kapuhoz, önállóan kezelhetők.

A kapuk alaprajzi és térbeli megjelenítésének megváltoztatására szolgálnak az Alaprajzi ábrázolás, 3D ábrázolás, Falkontúr megjelenítése és az Egyéb beállítások fülek. Ezeken a lapokon állíthatjuk be többek közt a léptékfüggő ábrázolást vagy a minimális helyigény ábrázolását is, valamint megjegyzést fűzhetünk a listázáshoz.Konszignáció

Ha a nyílászáróink tulajdonságait körültekintően állítottuk be, akkor az ArchiCAD a konszignáció elkészítésében segítséget nyújt nekünk. Ennek két eleme a konszignációs jelek feltüntetése a nyílászáróinkon, illetve a konszignációs lista automatikus készítése. A konszignációs jeleket az ajtó/ablak beállítások ablakában a Méretezési jel fülön találjuk, itt többféle típusú jelölő közül választhatunk. A program a jelölő kiválasztása után automatikusan a következő fülre ugrik, ahol a jelölő geometriai tulajdonságain túl azt is megadhatjuk, hogy a nyílászáró mely adatait jelenítsük meg a konszignációs jel mellett az alaprajzon. A nyílászáró azonosítóján, és fő méretein kívül a tűzrendészeti és akusztikai osztály kiírására van lehetőségünk, ezen értékeket beírhatjuk manuálisan, vagy a listázási paraméterekben beállított értéket veszi át a program automatikusan. Ha a konszignációs jeleket bekapcsoltuk és mégsem jelennek meg a terven, akkor érdemes megnézni, hogy milyen Modellnézeti beállításokat alkalmaztunk, a 01Helyszínrajz és a 02Vázlatok beállítás esetén nem jeleníti meg a program a konszignációs jeleket. A Modellnézet beállításokat a Dokumentáció menüpont alatt keressük.

A konszignációs lista a navigátor ablakban az Elemek> Ajtók listája (vagy Ablakok listája) pontra kattintva érhető el. Ez a lista automatikusan tartalmazza mindazokat az ajtókat és kapukat (vagy ablakokat), amelyeket a terven elhelyeztünk. A lista pontos használatáról egy későbbi cikkben lesz szó.

Gyártói konszignációs listák A gyártói méretrend, anyagok, színek, kiegészítő elemek pontos beállíthatósága lehetővé teszi, hogy a program ne csak az ArchiCAD beépített ajtó listájában szerepeltesse a gyártói ajtókat, hanem azok gyártóspecifikus konszignációs listáját is el tudja készíteni. Ezt a lehetőséget a Navigátor ablakban a Listák> Elemek> Rolla ajtó konszignációs lista illetve Kling Garázskapu Konszignáció pont alatt találhatjuk meg.
Az így készített konszignációs listák előnye, hogy a gyártókkal egyeztetve készültek, így biztosan tartalmazzák azokat a paramétereket, amelyek a pontos gyártáshoz elengedhetetlenek.

A Rolla és Kling termékkönyvtárak honlapunkról ingyenesen letölthetők.

Kling kaputechnika termékkönyvtár (kapu- és rakodórendszerek) letöltése

Rolla Stúdió termékkönyvtár (beltéri ajtók, garázskapuk) letöltése
Éptár ArchiCAD magazin cikkek
Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

Egyedi [éptár] Vasalás beállítások megőrzése a Modellnézet beállítások segítségével
Egyedi [éptár] Vasalás beállítások megőrzése a Modellnézet beállítások segítségével

2015.05.12.

Az [éptár] Vasalás add-onnak hamarosan új verziója jelenik meg. Az [éptár] Vasalás EDU az ArchiCAD oktatási verziók használóinak nyújt majd segítséget a Vasalás add-on használatának elsajátításához. Az oktatási verzió megjelenése kapcsán az ArchiCAD Magazin hasábjain is az [éptár] Vasalással foglalkozunk; megosztunk egy rövid leírást a Modellnézetek kezeléséről, amit a Vasalás esetében arra használunk, hogy a tervező a saját igényeihez tudja igazítani az elemek megjelenését, akár a saját tervében készít vasalási rajzot, akár más tervezőtől kapott fájlban.

Régi könyvtárak, új ArchiCAD?
Régi könyvtárak, új ArchiCAD?

2015.04.09.

Minden új ArchiCAD verzió kapcsán felmerül a kérdés; mikor jönnek ki a legújabb könyvtárak az Éptár oldalon. Mikor adjuk ki az új verziókat? Lehet-e használni a régi könyvtárakat az új ArchiCAD-ben?
Megpróbáljuk hát mindezt tisztázni, hogy kiderüljön, hogyan használhatjuk (vagy miért nem használhatjuk) a régebbi Éptár megoldásokat egy új ArchiCAD-ben és hogyan működik mindez visszafelé mentésnél.

Csomóponti ábrák az Éptáron - hogyan használhatjuk a csomópontokat ArchiCAD-ben?
Csomóponti ábrák az Éptáron - hogyan használhatjuk a csomópontokat ArchiCAD-ben?

2015.03.19.

A mai naptól látványos újítás fogadja az éptár.hu Csomópontok oldalára látogatókat. A csomóponti részleteket ezentúl egy interaktív metszeti ábrán is meg lehet keresni, ami leegyszerűsíti a megfelelő részletek megtalálását. A csomóponti katalógus megújulása kapcsán pedig egy érdekes ArchiCAD funkciót ismertetünk, amit remekül tudunk arra használni, hogy a letöltött csomóponti ábrákat illesszünk be a tervünkbe.

A teljes Leier termékskála ArchiCAD-ben
A teljes Leier termékskála ArchiCAD-ben

2015.02.19.

Az Éptár Kft. az évek során számos alkalommal működött közre olyan fejlesztésben, ahol építőanyag gyártók termékeinek ArchiCAD-ben való megjelenítése volt a cél. Most azonban egy egészen egyedi újdonság készítésében vettünk részt. A Leier és Graphisoft együttműködés keretében készült termékkezelő alkalmazás vagyis Leier-Graphisoft ArchiCAD programbővítmény forradalmi újdonságnak számít, hiszen még sosem volt olyan, hogy egy ilyen gazdag termékskála jelent volna meg az ArchiCAD-ben. Lássuk, mitől különleges a Leier termékkezelő.

Beltéri kép készítése Cinerenderrel
Beltéri kép készítése Cinerenderrel

2015.01.22.

Novemberi cikkünk folytatásaként a Cinerender motort egy belső kép fotózásánál is kipróbáltuk. A már alkalmazott trükkökön kívül így lehetőségünk nyílt pár további beállítás kipróbálására.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak
CineRender látványtervek ArchiCAD-ben
CineRender látványtervek ArchiCAD-ben


Másfél éve egy cikkel mutattuk be az ArchiCAD-ben a Lightworks renderelő motor használatát. Azóta az ArchiCAD is átalakult: az ArchiCAD 18 új renderelő motort kapott a Maxon által fejlesztett ...
BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 2.rész
BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 2.rész


A múlt hónapban a BIM modellezésről szóló cikket adtunk közre. Az októberi 2. részre a fő kérdés maradt: hogyan, miben és milyen trükkökkel tudnak segíteni az Éptár BIM elemek, ha épületinformációs ...

BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 1.rész
BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 1.rész


Building Informational Modelling (BIM) vagyis Épületinformációs Modellezés - egyre többet hallhatjuk ezt a kifejezést az építészeti tervezéssel kapcsolatban. Mit takar a betűszó és hogyan tudjuk ...
Segítség a szerkesztéshez - Gyorsbillentyűk használata 2.rész
Segítség a szerkesztéshez - Gyorsbillentyűk használata 2.rész


Januárban a gyorsbillentyűk használatáról írtunk. Akkor kimaradt a cikkből egy olyan billentyűparancs, mely nagy segítséget jelenthet a szerkesztésnél.

Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 2.rész
Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 2.rész


A Szintméretezés eszköz is hasznos segítség, főleg, ha tudjuk, hogyan használjuk igazán hatékonyan. A "Szintméretezés eszköz" alapesetben az adott szint 0-hoz viszonyított magasságát írja ki a terven, ...
Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 1.rész
Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 1.rész


A kottázás elmaradhatatlan feladat, tehát kottázni mindenki tud. A kérdés csak az, hogy mennyire tudatosan? Hiszen az ArchiCAD-ben, mint minden más rajzeszközhöz, a Méretezéshez is rengeteg rejtett ...

Összetett profilok használata ArchiCAD-ben
Összetett profilok használata ArchiCAD-ben


A 3D modellezés mindinkább az építészeti tervezés részévé válik. Az ArchiCAD-ben a modellezést számos elem és eszköz segíti; ezek közül az egyik legegyszerűbb mégis sokoldalúan használható elem az ...
Helyiségek az ArchiCAD-ben
Helyiségek az ArchiCAD-ben


Az ArchiCAD "Helyiség" hasznos kis eszköz és bár leggyakrabban az alaprajzok feliratozására használják, ennél sokkal többre hivatott. Segítségével kimutatásokat készíthetünk a különböző ...

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben
Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben


Az építészeti tervezésben gyakori feladat üzemek, ipari csarnokok tervezése. Ezek a tervek különlegesebb burkolatokat igényelnek, nem szokványos falas szerkezeteket használnak: az ArchiCAD-ben ezeket ...
Gyorsbillentyűk használata ArchiCAD-ben
Gyorsbillentyűk használata ArchiCAD-ben


A legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogyan lehet tetőket összemetszeni egy gyorsbillentyű kombinációsegítségével. A gyorsbillentyűk nagyon hasznosak a szerkesztések során, a kézre álló ...

Újdonságok a tetőcserepező add-onokban
Újdonságok a tetőcserepező add-onokban


Legnépszerűbb megoldásaink közé tartoznak a különböző gyártók tetőcserepező add-onjai, hiszen egy olyan funkciót pótolnak, mely az ArchiCAD-ből teljesen hiányzik. A tél folyamán mindegyik ...
Hogyan állítsuk vissza a jól megszokott menüinket ArchiCAD-ben?
Hogyan állítsuk vissza a jól megszokott menüinket ArchiCAD-ben?


Az ArchiCAD fejlesztése során viszont mindig újabb funkciók jelennek meg és ennek kapcsán azt is sokan tapasztalhatjuk, hogy a régi jól megszokott parancsok, funkciók átalakulnak, vagy akár el is ...

Függönyfal és ablak konfigurátor ArchiCAD-hez
Függönyfal és ablak konfigurátor ArchiCAD-hez


Az ArchiCAD-es függönyfal eszköz gyakorlott használata nagy előnyt jelenhet a tervezés során, de egyik hátránya, hogy a keret elemei nem elég kidolgozottak és a látványterven, metszeteken nem lehet ...
Az integrált energetikai elemzés ArchiCAD-ben
Az integrált energetikai elemzés ArchiCAD-ben


Az ArchiCAD Energetikai elemzés funkciója remekül használható arra, hogy az épületünk energiahatékonysági szintjének alakulását már a kezdeti tervfázisoktól jól nyomon tudjuk követni. Az alapvető ...

Egyedi ajtólapok, ablakszárnyak készítése ArchiCAD-ben
Egyedi ajtólapok, ablakszárnyak készítése ArchiCAD-ben


Számítógépes tervfeldolgozás során szembesülhetünk vele, hogy a szoftverünk által nyújtott nyílászáró variációk nem felelnek meg a céljainknak. Hiába tartalmaz az ArchiCAD nem kevés ablak- és ...
Újdonságok az ArchiCAD 17-ben
Újdonságok az ArchiCAD 17-ben


Június elején megjelent az ArchiCAD® 17-es nemzetközi verziója. A magyar változat kiadására ősszel kerül sor, de addig is lessük meg, hogy milyen ...

PDF/A formátumú tervek mentése az ArchiCAD-ből
PDF/A formátumú tervek mentése az ArchiCAD-ből


Az ÉTDR - Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer használata megköveteli, hogy a tervezőprogrammal készült tervekből PDF/A formátumú tervlapokat ...
[éptár] Vasalás megoldás 1.2
[éptár] Vasalás megoldás 1.2


Április 18-20. között rendezték Budapesten a GRAPHISOFT International Partner Conference 2013 elnevezésű nemzetközi partner konferenciáját.
A három napos eseményen ...

Ajtó és ablak konszignáció készítés ArchiCAD-ben
Ajtó és ablak konszignáció készítés ArchiCAD-ben


Ha statisztikát készítenénk, hogy az építészeti tervezés során előforduló munkarészek közül melyik örvend a legkisebb népszerűségnek, a konszignációs listák készítése minden bizonnyal a lista élén ...
Látványterv készítés ArchiCAD-ben
Látványterv készítés ArchiCAD-ben


Az ArchiCAD-re általában rajzoló programként gondolunk, és így nem használjuk ki a benne rejlő további lehetőségeket. Talán fel sem merül, hogy a program látványtervek fényképezésére is alkalmas ...

Ajtók, ablakok és garázskapuk általánosan használt beállításai
Ajtók, ablakok és garázskapuk általánosan használt beállításai


Terv készítés során sokféle módon gyorsíthatjuk a munkát. Előfordulhat, hogy éppen azzal tudunk időt spórolni, ha bizonyos feladatokra több időt szánunk. Így a végső stádiumhoz közeledve egyszerűsödik ...
Burkolat-kiosztás készítése ArchiCAD-ben
Burkolat-kiosztás készítése ArchiCAD-ben


Terv készítés során sokféle módon gyorsíthatjuk a munkát. Előfordulhat, hogy éppen azzal tudunk időt spórolni, ha bizonyos feladatokra több időt szánunk. Így a végső stádiumhoz közeledve egyszerűsödik ...

Terepmodell ArchiCAD-ben
Terepmodell ArchiCAD-ben


Terepmodell készítése szükséges lehet építészek számára, ha épületüket lejtős vagy markáns domborzatú területre tervezik. Az ArchiCADben létrehozott terepmodell nem csak a látványtervek elkészítésében ...
Függönyfal készítés ArchiCAD-el
Függönyfal készítés ArchiCAD-el


A függönyfalak tervezésének feladata leginkább irodaépületek vagy nagyobb forgalmú kereskedelmi épületek esetén fordul elő, de az ArchiCAD függönyfal moduljával sok eddig problémás nyílászáró-formát ...

Átalakítási terv ArchiCAD-ben
Átalakítási terv ArchiCAD-ben


Az építész feladatok között egyre gyakoribb az átépítési és átalakítási tervek készítése! Ezt könnyíti meg most az ArchiCAD 15! Az elemek alapbeállításaitól (szín, vonal- és kitöltéstípus), és a ...
 

építőanyagok termékcsoportokAliplast Austrotherm Bramac Creaton Equitone Kling
Leier Lindab Terrán Schiedel Sika Hungária Kft. Steelvent
Swedsteel Tondach VELUX Wolft System Ytong