Bejelentkezés


2013.10.10.
Danis Kata
Függönyfal és ablak konfigurátor ArchiCAD-hez


Az ArchiCAD-es függönyfal eszköz gyakorlott használata nagy előnyt jelenhet a tervezés során, de egyik hátránya, hogy a keret elemei nem elég kidolgozottak és a látványterven, metszeteken nem lehet belőle részletes lizéna és borda metszeteket, részleteket kinyerni. Ezen a problémán sokat segíthet egy olyan gyártói függönyfal megoldás használata, mint a hamarosan megjelenő Aliplast könyvtár.

Függönyfalak általános beállításaival már tavaly "Függönyfal készítés ArchiCAD-ben" című cikkünkben is foglalkoztunk. A mostani esetben nem az ArchiCAD beépített függönyfal elemét mutatjuk be, hanem egy olyan gyártói nyílászáró könyvtárat, mellyel az ArchiCAD függönyfal eleméhez hasonló dolgokat lehet megcsinálni. Bár kétségtelen, hogy az ArchiCAD függönyfal eszközzel alapvetően többféle feladatot lehet megoldani (pl. ferde osztású és íves függönyfalak), mint egy gyártói termékkönyvtárral, de a gyártói könyvtáraknak vannak olyan előnyei, amelyek miatt a nem túl bonyolult esetekhez érdemesebb ezeket használni, mint a beépített függönyfalat.

Az Aliplast könyvtárban olyan alumínium profilokból készült függönyfalakat és egyéb nyílászáró elemeket találunk, amelyek a valódi gyártmányok alapján készültek, így jóval egyszerűbben nyerhetők ki belőle a csomópontok modellezéséhez, kidolgozásához szükséges rajzok. Mivel a könyvtári elemeket valós termékek alapján fejlesztettük, olyan funkciókat is tartalmaznak, mint az intelligensen, az adott termékcsaládhoz kiválasztható üveg-és szárnytípusok, vagy a méretkorlátok. A felhasználók számára így egyszerűbben kezelhető az egyes típusok kiválasztása, a méretek beállítása, ráadásul a végső konszignációs lista is a gyártói igényeknek megfelelő adatokat tartalmazza.


Az függönyfal rendszer alapbeállításai az "Ablak beállítása" ablakban

A függönyfal konfigurátort ebben az esetben nem a függönyfalak, hanem az ablakok között kell keresnünk. Ennek több következménye is van, hiszen az Aliplast függönyfalak nem önálló elemek, hanem a falhoz kötve léteznek. A függönyfal mérete nem függ a befoglaló fal méreteitől, tehát akár 0 magasságú falat is létrehozhatunk és abba is elhelyezhetjük a függönyfalat. Viszont a faltól való függés azt is jelenti, hogy ferde függönyfalat is létrehozhatunk, amennyiben a falunk ferde. Az Aliplast könyvtárban egyébként ablakokat is találunk; például ha összetett ablak készítésére vállalkozunk, arra is lehetőségünk van: az összetett ablak konfigurációja ugyanazon az elven állítható be, mint a függönyfalaké.

Az alapbeállításokat a Profilok lapon a profilcsalád kiválasztásával kezdjük. A MC-Wall az függönyfal rendszeren kívül választhatjuk az MC-Glass rendszert, amely strukturális függönyfal, az MC-Passivot, mely az energiatakarékos épületekhez lehet szükséges, vagy MC-Fire-t, ami nagyon hasonlít az MC-Wallra, de EI60 tűzállósági osztályba sorolással bír. A későbbiek során beállítható panelek, ajtók, ablakok idomulnak a függönyfal családhoz, így kifejezetten a rendszerbe illeszkedő elemeket tudunk betenni.

Ugyanezen az oldalon állíthatunk be olyan tulajdonságokat, mint a külső-belső színezés, a függönyfalba kerülő üvegek típusa és vastagsága. A konkrét rendszer séma felállítása viszont a következő oldalon történik.

A "Méretek és nyitásirányok" oldalon adhatjuk meg a függönyfal osztását a bordák és lizénák helyzetét, a függönyfal alapsémáját. Az alapelem beállításánál a következő sorrendet érdemes követni: először megadjuk a teljes függönyfal méretét majd az egyes szakaszok méreteit. Ezt balról jobbra és lentről felfelé haladva célszerű megtenni, mert az új osztásköz megadásával együtt az utolsó vagy a legfelső osztásköz mérete is megváltozik, azért, hogy a függönyfal teljes mérete ne módosuljon.

Az itt beállított alapfelépítésből a későbbiek során borda és lizéna elemeket törölhetünk ki, de ezt majd csak a 3D ablakban tudjuk elvégezni.

Az egyes panelek módosítása ugyanezen a lapon történik. A panel kijelölése után a jobb oldali legördülő ikon-listából választhatjuk ki, hogy ablakot vagy ajtót, és ezeknek melyik nyitástípus változatát szeretnénk használni az adott panelben. A nyílászárók méreteiben vannak bizonyos megkötések, ezért előfordulhat, hogy ha olyan méretű nyílászárót akarunk kiválasztani a függönyfalba, mely nem lehetséges, akkor a program nem fogja elvégezni a lehelyezést. Például a MC-Fire rendszerbe csak fix üvegpanelt és tömör panelt lehet betenni.

Az "Aliplast függönyfal beállítások" további oldalain lehetőség van az ArchiCAD ablakokból már ismert tulajdonságok beállítására: falkáva, párkányok, könyöklők állítása, falrétegek befordítása.

Mivel a részletes profilok használata lassítaná az ArchiCAD működését, a nyílászárók és függönyfalak esetében is lehetőségünk van többféle megjelenítési mód közül választani. 2D-ben választhatunk az 1:100, 1:50 és 1:1 kidolgozású alaprajzi jelek közül, míg a 3D-ben egyszerű és részletes módot találunk. Az egyszerű mód látszólag nem sokban különbözik az részletes módtól, de mivel a metszetet az ArchiCAD a 3D kép alapján generálja, ezért csomópontok aprólékosan kidolgozott részletek, metszetek készítése esetén állítsuk át a 3D megjelenítést részletesre.Szerkesztések 3D-ben és a homlokzaton

A már ismertetett alapfelépítés, és nyitásirányok kialakítását a 3D ablakban vagy a homlokzaton is elvégezhetjük, az lizénák és bordák törlését az alaprendszerből pedig csak itt tehetjük meg. Ehhez a lila színű mozgatható fogópontokat kell használni. Azt, hogy a fogópontokkal a három említett tulajdonság közül éppen melyik módosítható, a Profilok oldalon található "Megjelenés módja" választás dönti el.

A "Méretek szerkesztése" az alapséma módosítását jelenti. Itt az osztásközök alakíthatók a lizénák és a bordák mozgatásával.
A borda és lizéna szakaszok törléséhez a "Tokosztások szerkesztése" mód használható. Az alaprendszerből úgy törölhetünk bizonyos szakaszokat, hogy az osztások közepén lévő pontot áthúzzuk a lizéna- vagy bordaszakasz másik oldalára, így a kívánt osztás eltűnik. Az eltűntetett osztást vissza is tudjuk állítani, ha az eltűntetés után kapott felület fogópontját visszahúzzuk az eredeti fogópont helyére. A módszerrel csak téglalap alakú felületeket hozhatunk létre, a szabálytalan, T, L, stb. alakú panelek nem engedélyezettek.

A "Nézet módban" csak a 3D-ben megjelenő nyitás mértékét szabályozhatjuk. Ez a megjelenési mód alkalmas a végleges tervben való megjelenítésre.Listázás

A gyártói megoldás egyik fő haszna, hogy saját előre kialakított konszignációs sablonnal rendelkezik, amibe könnyen beírhatjuk azokat az értékeket, melyek a nyílászáró pontos konszignáláshoz szükségesek. A konszignációs sablon a gyártói kérések alapján, az ő elvárásaiknak megfelelően lett kialakítva.

A konszignációs sablon összegyűjti a terven található Aliplast nyílászárókat és automatikusan kilistázza azok tulajdonságait. Az olyan jellemzőket, melyeket nem következnek a nyílászárók, függönyfalak alapbeállításaiból, a "Tárgy beállítása" ablakban a Lista paraméterek lapon lehet megadni. Itt tudjuk meghatározni többek között a különböző kiegészítőket (pánt, zár, küszöb stb.), beírni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie az adott nyílászárónak (tűzgátlás, füstgátlás, hanggátlás stb.) valamint egyedi megjegyzést is fűzhetünk az elemhez, ami szintén megjelenik majd a konszignációban.

Ajtók és ablakok

Az Aliplast könyvtár érdekessége, hogy nem csak a függönyfalakat, de az ajtókat, ablakokat is hasonló módon tudjuk beállítani. A "Tárgy beállítása" ablakban ugyanazokat a műveleteket végezhetjük el, mint a függönyfalak esetében. A 3D szerkesztés is csak egyetlen ponton különbözik: a Tokosztások szerkesztése csak és kizárólag az összetett ablakoknál működik, a többi típusnál nem.

A gyártói nyílászáró könyvtár használatával tehát változatos formájú és felépítésű nyílászárókat hozhatunk létre és a tervünkben így valós profilú és méretű ablakokat, ajtókat és függönyfalakat jeleníthetünk meg.

Az Aliplast könyvtár hamarosan megjelenik. Pontos információkért figyeljék honlapunkat és Facebook oldalunkat.


Töltse le az Aliplast GDL könyvtárat
Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak