Bejelentkezés


2013.12.12.
Danis Kata
Újdonságok a tetőcserepező add-onokban


Legnépszerűbb megoldásaink közé tartoznak a különböző gyártók tetőcserepező add-onjai, hiszen egy olyan funkciót pótolnak, mely az ArchiCAD-ből teljesen hiányzik. A tél folyamán mindegyik tetőcserepező add-on megújul majd, de bármelyik cserepező megoldást választjuk is, a cserepezéshez egy jól megszerkesztett tetőn át vezet az út. Lássuk tehát, hogy miben változik a tetőcserepező add-onok használata és milyen további tippjeink vannak a tetők szerkesztéséhez.
A Bramac, Creaton, Mediterrán megoldások és a CAD Stúdióval közösen fejlesztett Tondach add-on továbbra is a különböző gyártók igényeinek megfelelő tartalommal, de megújulva várják majd a felhasználókat.
Az eddigi cserepezőinkről általában elmondható, hogy a túlságosan nagy vagy nem a "hivatalos" módon szerkesztett tetőknél előfordult, hogy nem a megfelelő éltípust állították be a tetőidomok éleire. Az így kiosztott éleket eddig szinte lehetetlen volt módosítani, megjavítani. A leglátványosabb fejlesztésünk ezért, hogy az új add-onokban egy plusz lépés is bekerült a cserepezés folyamatába: a tervező a cserépkiosztás során korrigálhatja a tetőéleket.


A tetőcserepező add-onok használata

Az új add-onokkal a cserepezés ugyanúgy kezdődik, mint a régebbi verziókban: a kijelölt tetőkre kiadjuk a Cserepezés parancsot és a tetőcserepeket, tető fóliákat beállítjuk a Tetőcserép dialógban.
Az OK gomb megnyomása után a korábbi add-onok máris lecserepezték a tetőt, de előfordult, hogy az algoritmus rossz éltípust adott meg. Ezért most az OK gomb megnyomása után új lépés következik: egy élbeállító tárgyat fogunk látni a tetőnkön. Ez az elem egy ideiglenes tárgy, mely a cserepezés befejezése után el fog tűnni. Elmozdítani, letörölni akkor sem szabad, ha egyik élt sem akarjuk átállítani, mert a cserepezés nem fog működni. Ha figyelmen kívül akarjuk hagyni ezt a lépést, egyszerűen megnyomjuk a Cserepezés véglegesítése gombot.

Viszont, ha ellenőrizni szeretnénk a tető éleit, akkor vessünk egy pillantást az élbeállító elemre. Láthatjuk, hogy az elem minden éléhez tartozik egy ikon. Ez az ikon mutatja, hogy az add-on milyen éltípust állított be az adott élre. Ha valamelyik élt a program elrontotta, akkor kézzel át tudjuk állítani a megfelelőre.

Az átállításhoz a lila színű fogópontokat hívjuk segítségül. Fogjuk meg az ikon közepén található lila pontot és húzzuk arra az éltípus ikonra, melyet be akarunk állítani. Hogy melyik ikon milyen tetőél típust jelöl, a képek felett megjelenő feliratokból is meg tudjuk állapítani.

Ahhoz, hogy a fenti módszer jól működjön, ügyelni kell rá, hogy a lila fogópontok mozgatásához mindig a "Csomópont mozgatása" funkciót használjuk a lebegő palettán, ellenkező esetben elmozgatjuk a tárgyat a helyéről.

Az add-on által kiosztott eredeti éltípus ikonja mindig a kör alakú ikon felett helyezkedik el. Ha nem emlékszünk rá, hogy melyik volt az eredeti él-beállítás, de vissza szeretnénk állítani, akkor ez fog minket eligazítani.

Ha a beállított éltípusok megfelelőek, akkor megnyomhatjuk a "Cserepezés véglegesítése" gombot a dialógban.

Az éltípusokat egyébként a élbeállító elem "Tárgy beállítása" dialógjában is módosíthatjuk:

a Tető élek beállítása fül "Attribútumok" oldalán kapcsoljuk be a "Mutasd az élek feliratait" kapcsolót. Ezzel megjelenik a tárgyon az élek számozása, ezek után pedig az "Élek beállítása" oldalon a számozás szerint tudjuk átállítani az éleket a listában.Tetőt egyébként két féle módon szerkeszthetünk: egyszerű tető funkcióval felületenként vagy összetett tetőként. Az összetett tetők ArchiCAD 15-től érhetőek el és az eddigi add-onjainkkal nem lehetett őket lecserepezni. Jó hír, hogy az új add-onok ezeket a tetőket is kezelni tudják majd. A tetők cserepezése ugyanúgy zajlik, mint az egyszerű tetők estében: kijelöljük a tetőt, kiadjuk a cserepezés parancsot, majd beállítjuk a cserepeket és az éleket. Az add-on pedig egyszerűen lecserepezi a tetőnket.

A cserepezés szempontjából fontos még tudni, hogy a tetőcsatlakozások, kéményszegélyek csak akkor lesznek megfelelőek a cserepezéskor, ha a tetőből ki van vágva a tetőt átlukasztó fal (például a kémény) helye és a cserepezés során nem csak a tetőt, hanem a csatlakozó falat is kijelöljük. Ez a módszer mostani add-onok esetében sem változott.

A cserepezést textúrával és 3D cserepekkel is elvégezhetjük. A Tondach tető add-onról egyszerűen látszik, hogy 3D cserepezésre is beállítható, már a cserepek beállításánál. Sokan viszont nem feltétlenül tudják, hogy a Bramac és a Mediterrán is tud 3D cserepeket: ezeknél a cserepezést alapesetben textúrával oldja meg az add-on, de ha a cserépfelületet kijelöljük és a "Tárgy beállításokat" megnyitjuk, akkor a felhasználói felületen a textúrát 3D cserepekre cserélhetjük.További újdonságaink

A korábbi tetőcserepező megoldásainknál volt pár olyan korlátozás, mely behatárolta az add-on használhatóságát.
Például: eddig nem tudtuk rendesen lecserepezni a szilárdtest műveletekkel vágott tetőket, de mostantól az add-onok már ezeket is kezelni tudják.

ArchiCAD 15-től felfelé a régi add-onnal ki kellett vágni a tetőablakok helyét a tetőből, hogy a cserepezésből kimaradjon az tetőablak területe. Az új megoldással a tetőablakokat automatikusan kihagyjuk a cserepezésből.

Kiegészítőket is továbbra is elhelyezhetünk a cserépfelületbe: ehhez kijelöljük a tetőfelületet és a Kiegészítők elhelyezése menüpontot használva kiválasztjuk, hogy milyen elemet szeretnénk letenni a felületre. A régiekkel szemben az új add-onokban nincs korlátozva a letehető kiegészítő elemek száma: eddig 20 db kiegészítő elemet lehetett kézzel letenni egy tetőfelületre, mostantól nem lesz ilyen megkötés.


Szerkesszünk tetőt

Ha netán korábbi ArchiCAD verziót használunk, vagy saját magunk szeretnénk a tetőt kialakítani, nem pedig az összetett tető funkciót használni, akkor egyszerű tetőkből is bármilyen geometriát meg tudunk oldani. Lássuk, mire kell odafigyelni a tetőszerkesztésnél, hogy az add-onok megfelelően működjenek.

Az egyszerű tetőknél az egyes tetősíkok összeszerkesztése a sarkalatos kérdés a cserepező megoldások számára, az algoritmus akkor tudja jól kiosztani az éltípusokat, ha a tetőt megfelelően összeszerkesztjük. Bár a tető add-onokkal most már utólag korrigálhatjuk a rontott éleket, legjobban mégis akkor járunk, ha a tetőfelületeket rendesen össze tudjuk szerkeszteni. Lássunk tehát néhány trükköt: hogyan is lehet úgy összemetszeni a tetőket ArchiCAD-ben, hogy ne utólag kelljen éleket állítgatni.

A tetők szerkesztésénél nem elég, ha a tető élek a megfelelő szögben egymás mellé kerülnek. Mivel az tető élei beállítástól függően vagy merőlegesek, vagy függőlegesek, az élgerincek, vápák, gerincek találkozásánál nem biztos, hogy a megfelelő szögben fognak találkozni a tetőidomaink. Mindazonáltal az ArchiCAD össze tudja metszeni ezeket az éleket. A tetők összemetszésének legfőbb trükkje egy billentyű kombinációban rejlik: Ctrl + kattintás.

Adott két egymással nem párhuzamos síkban lévő egyszerű tetőnk. Kijelöljük az egyiket, ehhez a tetőhöz fogjuk hozzámetszeni a másik tetőt. A Ctrl gombot lenyomva tartjuk és arra az élre kattintunk a nem kijelölt tetőn, amelyik élt az első tetőhöz szeretnénk igazítani.

A program ekkor automatikusan megkeresi a két tetősík közös találkozási vonalát és a tetőnk pontosan fog hozzámetsződni a másikhoz. Ahhoz, hogy a metszés tökéletes legyen, következőként a már elmetszett tetőt jelöljük ki és ugyanezzel a módszerrel az első tetőnket is a metszési vonalhoz igazítjuk.
A Ctrl+ kattintás módszere az alaprajzon és a 3D ablakban is működik.A cserepező add-onokkal a kerekített formákat akkor tudjuk lecserepezni, ha szegmensekre választjuk szét a tetőt. Szegmentált tetőknél az okozhat problémát, hogy két tetőről alaprajzban tudjuk, hogy melyik pontban, melyik élen kéne találkozniuk, de arról nincs ismeretünk, hogy ehhez milyen szögű tetőlejtést kéne alkalmazni. Az egyik tetőről általában el tudjuk dönteni a megfelelő dőlésszöget: ez lesz a referencia tetőnk. A másikat ehhez kell hozzáigazítanunk. Ilyenkor az alaprajzon érdemes megszerkeszteni a tető körvonalát, hogy a vetületek egy pontba metsződjenek. A 3D ablakban aztán kijelöljük a rossz szögű tetőt és megfogjuk a felső élét vagy csúcspontját, majd a "Módosítsd a tető szögét" parancs segítségével a petpalettán a csúcsot a referenciatetőnkkel való találkozási ponthoz húzzuk. A tető szöge ilyenkor módosul, mégpedig úgy, hogy a vezérvonalat használja forgási tengelynek. Ezért még a tető alaprajzi szerkesztése során figyelni kell rá, hogy a tetők vezérvonala az alaprajzon folyamatos vonalláncot alkosson.
Ennek a trükknek hasznát vehetjük, ha például toronyra, vagy templomok apszisára kell tetőt szerkesztenünk.A helyesen szerkesztett tetőt nagyobb hatékonysággal cserepezik le a régebbi add-onok is, de az új add-onjaink számára is hasznosak, ugyanis kevesebb utómunkát, utólagos beállítást kell végezni a cserepezés során.

Próbálja ki a megoldásainkat Ön is!

ArchiCAD kiegészítő programok, GDL Termékkönyvtárak, egyedi tervezést segítő megoldások elérhetőek az eptar.hu / Megoldások oldalon keresztül.Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak