Bejelentkezés


2014.01.21.
Danis Kata
Gyorsbillentyűk használata ArchiCAD-ben


A legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogyan lehet tetőket összemetszeni egy gyorsbillentyű kombinációsegítségével. A gyorsbillentyűk nagyon hasznosak a szerkesztések során, a kézre álló billentyűkombinációk sokat javíthatnak a munkatempón. Cikkünkben olyan, alapbeállítású gyorsbillentyűkről és a hozzájuk kapcsolódó trükkökről lesz szó, melyek nagy segítséget jelentenek tervezéskor, de szót ejtünk a saját, egyedi billentyűkombinációk beállításáról is.

Segítség a pontos szerkesztéshez

Valószínűleg mindenki számára ismert a Shift billentyű hatása a szerkesztés során: ha vonal, fal, födém él, stb. rajzolása során lenyomva tartjuk a Shift-tet, akkor csak vízszintes és függőleges irányban, illetve meghatározott szögben húzhatjuk a kurzort. Ha kellő távolságra vagyunk, kattintunk és kész a tökéletesen vízszintes (vagy függőleges) szakasz.

A szakasz pontos hosszának megadásához használhatjuk a trükk módosított változatát, (amennyiben a "Mutasd / Rejtsd el a Követőt" gomb be van kapcsolva): elkezdjük húzni a szakaszt, lenyomjuk a Shift-et az irány rögzítésére, majd a Tabulátor billentyűt: ekkor megnyílik a Követő, melybe pontosan beírhatjuk a szakaszunk hosszát.

A koordináták gyors megadásához is használhatjuk a billentyűzetet: egy ArchiCAD eszközön állva, ha megnyomjuk az X vagy Y gombot megadhatjuk a rajzolás kezdőpontját az éppen aktuális origóhoz viszonyítva.

Ha már az origónál tartunk: szerkesztés során szükség lehet rá, hogy egy adott ponttól bizonyos távolságra kell kezdenünk egy következő elem rajzolását. Ilyen esetekben hasznos a felhasználói origó használata: ha ideiglenesen áthelyezzük az origót a viszonyítási pontunkba, akkor az előbbi X, Y koordináták megadását e felhasználói origóhoz viszonyítja a program. A felhasználói origó megadásához is létezik billentyűkombináció: a nevezetes pont fölé állunk és Alt + Shift-tet nyomunk. Figyeljünk rá, hogy az Alt + Shift kombináció egyúttal a Windowsban a nyelv átállításának gyorsbillentyű parancsa is: ha megnyomjuk nem csak az ArchiCAD origó, hanem a nyelvbeállítás is megváltozik, ami zavart okozhat a Z és Y betűk esetében. (Az élelmesebbek eleve kétszer is megnyomhatják a kombinációt, hogy a nyelv visszaálljon magyarra...)Szintén a szerkesztést segíti a Ctrl + kattintás használata. Az ismert, hogy két egymást metsző elem egy szakaszának kivágására alkalmazható a Ctrl billentyű.
De lineáris elemek pl. falak, vonalak, vonalláncok, gerendák összemetszéséhez, meghosszabbításához használhatjuk a következő trükköt:

Kijelöljük az egyik elemet pl. egy falat, majd a Ctrl billentyűt lenyomva arra az elemre kattintunk, amelyikhez hozzá szeretnénk rendezni az első elemünk végpontját. Az eredeti elem ilyenkor vagy meghosszabbodik, hogy elérjen a második elemig, vagy két szakaszra oszlik, melyből az egyiket törölni tudjuk. Amit érdemes figyelembe venni: a módszer csak akkor működik, ha az összerendezni kívánt elem eszközén állunk.

A Ctrl + kattintás a fenti elemeken kívül tetők összemetszésére is működik: ennek mikéntjéről már írtunk az előző cikkünk második felében.A kijelölés trükkjei

Az alaprajzi elemek kijelölése alapjáraton egyszerű művelet az ArchiCAD-ben: a Nyíl eszközt bekapcsolva, vagy a Shift lenyomása mellett az elemekre kattintva kijelölhető bármely rajzi elem.

Ez a módszer viszont csődöt mondhat, ha több egymás felett elhelyezkedő, netán egy pontban metsződő elem közül kell kiválasztanunk a megfelelőt. Ilyenkor segíthet a következő tipp:Ha több elem van egymás felett a Shift lenyomásával mindig azt az elemet találja meg legegyszerűbben a program, amelyik eszközön éppen állunk. Tehát, pl. ha egymáson helyezkedik el egy fal illetve egy födém, és csak a falat szeretném kijelölni, akkor érdemes a fal eszközre állni és nem a födémre, mert így a falat fogja először kijelölésre felkínálni a program.

Hasonlóan jól használható ötlet - kivált az egy pontban metsződő többféle elem esetében - a tabulátor billentyű használata. Ilyenkor az elemek közös pontjára állunk lenyomjuk a Shift-et: a program felkínálja az elemek egyikét kijelölésre. Ha most emellé a Tab billentyűt is lenyomjuk, akkor a program továbbugrik a következő adott pontba érkező, kijelölhető elemre, majd a következőre és így tovább. Vagyis a Tab billentyűvel lehet váltogatni a kijelölésre szánt elemek között.


Paraméterek átadása... nem csak a rajzi térben!

A Paraméterek felvétele és Paraméterek átadása hasznos kis eszközök az ArchiCAD-ben. A két eszköz arra való, hogy egy már beállított, felparaméterezett elem tulajdonságait felvegyük, és egy másikba átoltsuk azokat. A két eszköz elérhető a menüből, de gyorsbillentyűkkel is: A Paraméterek felvétele Alt + kattintással a Paraméterek átadása Ctrl + Alt + kattintással érhető el.

Kevésbé ismert viszont, hogy a Tárgy beállítása ablakban is át lehet egymásnak adni a Tárgy eszközön vagy az Ablak és az Ajtó eszközön belül az egyes objektumok közös paramétereit. Vegyünk egy példát:

A tervünkben szerepel egy háromszárnyú ablak, melyre szépen be van állítva az anyagozás, a címke, a méretek. Szükségünk lenne egy ugyanilyen ablakra, ugyanezekkel a paraméterekkel, ugyanekkora névleges mérettel csak egyszárnyú kivitelben. A teendő a következő: az alaprajzon felvesszük a háromszárnyú ablak paramétereit, majd megnyitjuk az Ablak alapbeállításai dialógot, látni fogjuk, hogy a háromszárnyú ablak lett az Ablak eszköz alap beállítása. A Ctrl + Alt billentyű lenyomása mellett pedig ráállunk az egyszárnyú ablakra (látni fogjuk, hogy megjelenik az injekciós tű kurzor) és kattintva átadjuk neki a közös paramétereket.


Fóliák kezelése

A fóliák kezelésénél is segítséget jelentenek a gyorsbillentyűk. A Ctrl + L billentyűkombinációval, egy mozdulattal megnyithatjuk a Fóliakezelőt. Ennél azonban érdekesebb a Ctrl + Shift + T parancs; ennek segítségével, egy lépésben tehetjük át többféle eszköz kijelölt elemeit egy másik fóliára, a felnyíló "Kijelöltek módosítása" dialógon keresztül.
Mozgatás parancsok

A szerkesztés során gyakran használt parancsokat is érdemes fejben tartani. Ilyenek lehetnek a Ctrl + D (Vidd), a Ctrl + M (Tükrözd) és a Ctrl + E (Forgasd), ezeknek a használatát érdemes készség szinten elsajátítani. Viszont figyeljük meg azt is, hogy mindhárom parancsnak van egy olyan változata mellyel nem magát az elemet, hanem annak egy másolatát lehet odébb vinni, megtükrözni, elforgatni. A billentyűparancsuk úgy hívható elő, hogy az eredeti kombinációhoz lenyomjuk a Shift-et:

Vidd a másolatát - Ctrl + Shift + D
Tükrözd a másolatát - Ctrl + Shift + M
Forgasd a másolatát - Ctrl + Shift + EEgyedi gyorsbillentyűk beállítása

A fent leírt gyorsbillentyűk mind az ArchiCAD alapbeállításaihoz tartoznak. Azt is tudjuk, hogy nem minden parancshoz tartozik gyorsbillentyű hívás, pedig adott esetben szükség lenne rá. Ezért lehetőségünk van egyedi gyorsbillentyűket beállítani. Ehhez a Lehetőség / Munkakörnyezet / Gyorsbillentyűk... menüpontot nyissuk meg.

Az Egyedi Billentyűkódok megadása lap két hasábra van szedve: Alkalmazás parancsok illetve Új gyorsbillentyű létrehozása. Ha egy parancshoz új gyorsbillentyűt akarunk rendelni, akkor először meg kell keresnünk a hozzá tartozó menüpontot.

A baloldalon a Listában megtaláljuk a menü parancsokat, melyeket különböző módon sorolhatunk fel. Megkeressük a számunkra érdekes parancsot és rákattintunk: példánkban ez a "Hozd előre" parancs. Ha az adott parancshoz már létezik gyorsbillentyű, akkor ezt a bal oldalon a "Gyorsbillentyű(k) a kijelölt parancshoz" ablakban fogjuk látni. Ha nincs ilyen vagy a beállított kombinációt valóban meg akarjuk változtatni, menjünk a "Kattintson ide és nyomja le a kívánt gyorsbillentyűket" ablakba, majd írjuk be az új billentyűkódot. Ha a billentyűkód már létezik a program figyelmeztetni fog minket, mi pedig eldönthetjük, hogy mégis hozzárendeljük, vagy másik kombinációt választunk. A "Rendeld hozzá" gombbal véglegesíthetjük a gyorsbillentyűnket.

Ha pedig úgy döntünk, hogy mégis visszaállítanánk az eredeti ArchiCAD-es beállításokat akkor a lap tetején az Alkalmazd ezt: listából válasszuk ki az ArchiCAD alapbeállításait: a Standard gyorsbillentyűket.

A beállított gyorsbillentyűk teljes listáját, köztük az egyedi billentyűket a Lehetőség / Munkakörnyezet / Gyorsbillentyűk... oldal alján látható "Mutasd a gyorsbillentyűk listáját a böngészőben" gombbal összegyűjtve, kommentárokkal kiegészítve megjeleníthetjük egy internetes böngészőben, ahonnan kinyomtathatjuk, elmenthetjük őket.

Így bárkinek a tervében dolgozunk, ismerhetjük a gyorsbillentyű kombinációkat.

Természetesen egy cikkben nem tudunk minden gyorsbillentyű kódra kitérni. Ezért ha hasznosnak találta a fenti cikket és szívesen venne egy második részt, vagy úgy érzi, kihagytunk valamit, esetleg Önnek is van kedvenc, gyakran használt billentyűkombinációja, akkor írja meg nekünk az info@eptar.hu e-mail címre vagy hagyjon kommentet Facebook oldalunkon. Leveleiket szívesen fogadjuk és további cikket is megjelentetünk a témában, amennyiben erre igény mutatkozik.


A cikkben megtalálható billentyűkódok:

Segítség a pontos szerkesztéshez
Shift Irány rögzítése
Shift + Tab Irány rögzítése + szakasz hosszának megadása
Ctrl Szakasz kivágása
Ctrl + kattintás Lineáris elemek meghosszabbítása/hozzávágása egy másik elemhez
Ctrl + kattintás Tetők összemetszése, alaprajzon / 3D ablakban
X Koordináták megadása
Y Koordináták megadása
Alt + Shift felhasználói origó megadása


A kijelölés trükkjei
Shift Kijelölés - az adott eszköz elemeit találja meg először
Tab Kijelölésnél - váltás az elemek között


Paraméterek átadása... nem csak a rajzi térben!
Alt + kattintás Paraméterek felvétele
Alt + Ctrl + kattintás Paraméterek átadása
Alt + Ctrl + kattintás A Tárgy beállítása ablakban - közös paraméterek átadása


Fóliák kezelése
Ctrl + L Fóliakezelő megnyitása
Ctrl + Shift + L Kijelöltek módosítása dialóg - többféle elem áthelyezése új fóliára


Mozgatás parancsok
Ctrl + D Vidd
Ctrl + M Tükrözd
Ctrl + E Forgasd
Ctrl + Shift + D Vidd a másolatát
Ctrl + Shift + M Tükrözd a másolatát
Ctrl + Shift + E Forgasd a másolatát

Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak