Bejelentkezés


2014.02.18.
Danis Kata
Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben


Az építészeti tervezésben gyakori feladat üzemek, ipari csarnokok tervezése. Ezek a tervek különlegesebb burkolatokat igényelnek, nem szokványos falas szerkezeteket használnak: az ArchiCAD-ben ezeket pedig nehezebb megmodellezni. Ismertetőnk betekintést nyújt a Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-es világába: megmutatjuk, hogyan állíthatjuk a tervezés szolgálatába az Éptár által fejlesztett Lindab megoldást.

Az ArchiCAD nem igazán könnyíti meg számunkra a csarnoképületek valósághű modellezését. A csarnok szerkezetét még csak-csak fel lehet építeni, hiszen az ArchiCAD-es tárgyak között bőségesen találunk acélszerkezeteket. Ám a burkolatok és azok kiegészítő elemei már más kategóriába tartoznak; ezek ugyanis meglehetősen nehezen modellezhetők az ArchiCAD alapelemeivel. Ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésére jött létre a Lindab csarnokrendszerek könyvtár, melynek célja, hogy a Lindab csarnokburkolati elemek és egyéb kiegészítők könnyedén, pár kattintással megjelenjenek ArchiCAD-ben is.

Fal- és tetőburkolatok kialakítása a Lindab megoldással

A kész csarnokszerkezet burkolatot kíván, az ArchiCAD-es alapelemek között viszont nem találunk erre alkalmas elemeket: nincs felkészítve a rendszer, hogy a többi ArchiCAD-es elemhez hasonló módon, pár kattintással lehessen trapézlemezeket, szendvicspaneleket, falkazettákat modellezni. Természetesen maga a megmodellezés nem lehetetlen: használhatunk profilos falakat, megmodellezhetjük az egyes elemeket és elmenthetjük GDL elemként. Viszont ez a folyamat nem egyszerű, (főképpen a módosítások elvégzését bonyolítja meg), és feltételezi a Lindab termékskálájának mélyreható ismeretét.

A Lindab megoldás ezt a "funkció-lyukat" hivatott kitölteni. A termékkönyvtár, valamint az ingyenes ArchiCAD Kiegészítők add-on segítségével a Lindab fal- és tetőburkolatok gyorsan kialakíthatók és módosíthatók lesznek, ráadásul a műszaki katalógusok böngészésének idejét is megspórolhatjuk velük. Az alkalmazás segítségével a csarnokokon kívül is bármilyen épülettípushoz (családi ház, középület, irodaház stb.) könnyedén és gyorsan hozzárendelhető a megfelelő Lindab termék anélkül, hogy a pontos paramétereket külön katalógusból, segédletből ki kellene keresni és egyedileg definiálni a programban.

A burkolat kialakításához a Graphisoft ingyenes Kiegészítők add-onját használjuk. Az add-on segítségével automatikusan lekövethetjük a falaknak a körvonalait (a tetővel vagy "szilárdtest" művelettel vágott éleket is), a felületben megjelenő nyílásokat és áttöréseket. A Kiegészítők add-on ezeket mind figyelembe veszi, és a burkolatot úgy igazítja az adott felületre, hogy kihagyja a lukakat, megoldja a befordításokat a csatlakozó falsarkoknál. A Kiegészítők add-on ráadásul ezt akkor is elvégzi, ha a falakat csak utólag módosítjuk.

 
A munkamenet így viszonylag egyszerűvé válik. A kialakított csarnokszerkezet köré húznunk kell egy falat, melyre a Fal Kiegészítők segítségével automatikusan rátesszük a Lindab falfedés elemeket.

Vagyis: kijelöljük a burkolni kívánt falainkat, felmegyünk a "Tervezés/ Tervezés Extrák / Kiegészítők / Fal kiegészítők..." menüponthoz. Ha kiadtuk a parancsot, megjelenik a "Fal kiegészítő kiválasztása" dialóg, ebben kell megkeresnünk a Lindab falburkolatot a könyvtárak között. Tetők esetében ugyanígy járunk el, csak tetőt jelölünk ki és a "Tető kiegészítők..." parancsot használjuk.

Itt állíthatjuk be az elemnek különböző paramétereit, bár a burkolat tulajdonságait a burkolat lehelyezése után is megváltoztathatjuk. A szükséges beállítások elvégzése után az OK gombra kattintunk, a kijelölt falak és tetők pedig immár burkolattal jelennek meg.


A burkolatok paramétereinek beállítása


A tárgy beállítása dialógban több oldalon vannak felsorolva az elérhető paraméter beállítások. A burkolat tulajdonságait nem feltétlenül kell a burkolás előtt megadnunk; mivel a már lehelyezett burkolatok tárgyként viselkednek, ezért a tulajdonságaik utólag is módosíthatók.

Először (Termék és színválaszték) kiválasztjuk a megfelelő termék típust, és ennek alapvető paramétereit: méreteket, színeket, fektetési irányt. A különböző paraméterek burkolat típustól függően érhetőek el. A program mindig csak az adott elem esetében értelmezhető paramétereket kínálja fel beállításra.

Bizonyos termékek esetében (pl. falkazettáknál) módosítani tudjuk a kiosztás raszterét a homlokzaton. Ilyenkor találkozhatunk a balra látható jelölőnégyzetekkel; ezek bejelölése után a kiosztás origóját illetve a rasztereket is meg tudjuk változtatni, mégpedig a rajzokon megjelenő lila színű fogópontokkal.A dialóg következő oldala a Szerkezeti rétegek címet viseli. Ezen a ponton a Lindab megoldás nagyban különbözik más, hasonló karakterű add-on megoldásoktól. Itt a hátszerkezet kialakítását is beállíthatjuk: ennek elemei is meg fognak jelenni a modellünkön, illetve az anyagkimutatás készítése során is. Nem csak a fal külső oldalának rétegeit határozhatjuk meg ilyen módon, hanem a belsőt is.

A belső burkolat kialakítása ugyanezen a lapon érhető el, de ehhez át kell állítanunk a nagy K betű alakú ikont (a külső oldalt) B-re, azaz a belső oldalra. Az "Info" gombra is kattinthatunk, így a javasolt szerkezeti megoldásokról is információt kapunk.

A burkolatot szegélyező profilok is meghatározhatjuk, akár az Élszegélyek típusai oldalon akár a rajzi térben.

Az élszegélyek beállítása olyan művelet, amit érdemesebb a burkolat lehelyezése után megtenni. Az egyes élek azonosításához ugyanis szükségünk lesz az homlokzati vagy alaprajzi nézetekre, attól függően, hogy falat vagy tetőt akarunk módosítani.

A kijelölt fal vagy tetőburkolaton az éleket számozással azonosítjuk. A számozás alapesetben nem jelenik meg a burkolaton, hogy ne zavarja a munkát és a látványt. Viszont, lehetőség van a számok kijelzésére: a Tárgy beállító ablak Élszegélyek típusai oldalán, az Élek azonosítása jelölőnégyzet bekapcsolásával. Az eredmény akkor jelenik meg a nézeten, ha az OK gombbal bezárjuk a dialógot. Így már látjuk az élek azonosítóit és szükség esetén át tudjuk állítani az éleket az Élszegélyek típusai listában. Egy sor szerkesztéséhez rá kell állnunk a ">>" ikonra a sornak a legelején, ez teszi aktívvá az él szerkesztését, majd a legördülő listából választhatjuk ki a felkínált éltípusok közül a nekünk megfelelőt. Az éltípus megválasztására a rajzi térben is van lehetőségünk. Ehhez a "Mutasd a jellemzőket" palettát is be kell kapcsolnunk az élek azonosítása mellett. A burkolati felület mellett ilyenkor megjelenik egy paletta: ez tartalmazza az elérhető szegélytípusokat. Az egyes élek típusait ilyenkor úgy állíthatjuk át, hogy a palettában lévő ikonok közepén megfogjuk a lila fogópontot, majd az élre húzzuk.

Még mindig az éleknél maradva: Az egyes éltípusok méretének meghatározására szolgál a következő oldal, az Élszegélyek méretei. Itt általánosságban adhatjuk meg az egyes típusokhoz tartozó profilok méreteit, túllógásait.

A Megjelenítés oldal következik, ahol a szokásos toll és vonaltípus beállítások mellett még egy kapcsolót találunk: választhatunk, hogy 3D modellel vagy textúrával szeretnénk megjeleníteni a terven a burkolatot. Nagyobb tervek esetén ugyanis a 3D modellek lelassíthatják az ArchiCAD működését; ilyenkor kapcsolhatjuk be a textúrák megjelenítését a műveletek gyorsítása érdekében.

Ha a burkolatok, éleket és megjelenítést is megfelelően beállítottuk még mindig szembesülhetünk egy problémával: mit tegyünk a burkolatot hordozó fallal, tetővel? A Kiegészítők add-on csak egy fal vagy tető kiegészítéseként tudja elhelyezni a burkolati elemeket, viszont ezekre a falakat vagy tetőket egy csarnok esetében nem feltétlenül szeretnénk viszontlátni a terven. Adott esetben rajta hagyhatjuk a modellen ezeket az anya-elemeket, hőszigetelés vagy egyéb réteg érzékeltetésére. Viszont ha tényleg nincs rájuk szükség, akkor jó, ha tudjuk, hogy a falnak és tetőnek nem feltétlenül kell ugyanazon a fólián lennie, mint a burkolatnak. Ha az anya-elemeknek (fal vagy tető) készítünk egy saját fóliát és átrakjuk rá őket, akkor a burkolat még nem változik. A falak és tetők fóliáját tehát nyugodtan elrejthetjük, a burkolati elemek ettől még nem tűnnek el.

Kiegészítő elemek a teljes modellhez

A tetőburkolati elemeknél tapasztalni fogjuk, hogy nem tudunk neki hátszerkezetet beállítani, viszont a falakhoz képest egy másik hasznos tulajdonsággal rendelkeznek: tető kiegészítő elemeket lehet elhelyezni rajtuk. A Kiegészítők oldalon a tetőfelülethez, a Kiegészítők (Gerinc) oldalon pedig a gerinchez kapcsolódó kiegészítő elemeket tudunk elhelyezni. Így tehetünk a tetőre antennakivezető nyílást, hóvágó elemet, tetőkibúvót, szellőző elemeket.

A kiegészítő elemeket letehetjük egyesével, vízszintesen vagy függőlegesen sorolva, de akár hálóba vagy eltolt sorokba rendezve is. A kiosztás módjára a kiegészítő neve mögötti betűjel erre utal, a betűjelek kulcsa pedig az oldal alján szerepel.

Magát a kiosztást paraméteresen adhatjuk meg: először a tető nullpontjához viszonyított kezdőpontot, majd a teljes kiosztott mező méretét, végül az osztás közeit adjuk meg. Ha a kiosztás "lecsúszik" a tetőről érdemes megvizsgálni a koordináták előjeleit, lehetséges, hogy negatív távolságokat kell megadnunk.

A Lindab tető- és falburkolati elemeken túl, más rendszerek is rendelkezésünkre állnak a Lindab könyvtárban. A tervek végső simításaihoz, a kiviteli terv-készítés, és a látványtervezés megkönnyítéséhez a Lindab teljes tetőbiztonsági elem családja és a Lindab csatorna-rendszerek járulnak hozzá, mely elemeket az ArchiCAD Tárgy eszközzel helyezhetjük le.A tetőbiztonság elemei igen egyszerűen beállíthatók. Minden elemnek egyszerű felhasználói felülete van: a tetőjárdák, létrák és hórácsok tulajdonságait mind a Geometria lapon lehet meghatározni, a tető hajlásszögétől, a színeken át, az esetleges csatlakozó elemekig.

A Lindab csatorna-rendszer bonyolultabb. Elemei az ereszcsatorna és a lefolyócső, ezen alapelemek beállításával bármilyen esőcsatornát összeállíthatunk. Az alapidomoknál többféle kialakítás közül választhatunk; a különféle végelemeknek, csatlakozó idomoknak segítségével az ereszek és lefolyócsövek összeillesztése is könnyen megoldható.Az ereszcsatornák esetében a geometriai tulajdonságok meghatározása az első: itt döntjük el, hogy a csatorna önálló egyenes szakaszokból álljon, vagy forduljon be a sarkokon. A Szükséges kiegészítőket ennek alapján tudjuk majd megadni, hiszen a csatlakozásoktól is függ, hogy a csatornaszakasz végére lezáró elem kerül vagy csatlakozó, és hány darab lefolyócső csatlakozásra lesz szükség. Bár a lefolyócsövek átvezetésének helyét a Tárgy beállítása dialógban is megadhatjuk, ugyanúgy lehetőségünk van rá az alaprajzon: a lila színű fogópontok segítenek, hogy a megfelelő pozícióba mozgathassuk el a csatlakozó idomokat.

A lefolyócsövek beállításában a felhasználói felület ábrája nagy segítséget nyújt: a rajz alapján érdemes a csatorna elhúzásokat meghatározni. Az Egyéb tartozékok között pedig csatlakozó idomokat választ-hatunk a lefolyócsövekhez.


Listázás

A teljesen elkészült burkolati modell alapján végül pár kattintással készíthetünk listát a felhasznált anyagokról: az előre beállított gyártói Elemek (Lindab) összetevő lista segítségével a felhasznált elemeket egyszerűen kigyűjthetjük, és a tervdokumentációhoz felhasználhatjuk, legyen szó akár burkolati elemekről, akár kiegészítőkről.

Milyen előnyökkel jár tehát a Lindab add-on használata? Az elemek a valós termékek paraméterei alapján készültek, azok méreteivel, tulajdonságaival vannak ellátva. Az állítható paramétereknek köszönhetően a változtatások könnyen bevihetők, és az alap rendszer beállítása is egyszerűen megérthető és elvégezhető a tapasztalt ArchiCAD felhasználók számára. A látványtervi megjelenés hatásosabb, az egyes elemek könnyen elhelyezhetők. A végső tervről pedig a gyártói listát használva könnyen készíthető kimutatás, listázás a felhasznált elemekről. A Lindab add-on így hatékonyan segíti a tervezés teljes folyamatát a kezdeti lépésektől egészen az elemkimutatások készítéséig.Próbálja ki a megoldást Ön is!

A Lindab megoldás regisztráció után letölthető a Lindab Tervezői Portálról: lindabtervezo.colorplus.hu vagy az eptar.hu Megoldások oldalán keresztül.

A Lindab csarnokrendszerek könyvtár ArchiCAD 17 verziójáig elérhető, lépést tartva az ArchiCAD legújabb fejlesztésivel.

A Kiegészítők add-on díjmentesen letölthető a Graphisoft oldaláról. A letöltési oldal az ArchiCAD-ből elérhető a Súgó / ArchiCAD Letöltések menüpontra kattintva.

Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak