Bejelentkezés


2014.03.19.
Danis Kata
Helyiségek az ArchiCAD-ben


Az ArchiCAD "Helyiség" hasznos kis eszköz és bár leggyakrabban az alaprajzok feliratozására használják, ennél sokkal többre hivatott. Segítségével kimutatásokat készíthetünk a különböző padlóburkolatokról, falfelületekről, meghatározhatjuk a helyiség térfogatát és alapterületét, de az ArchiCAD-be beépített energetikai elemzés során is elengedhetetlen szerep jut neki. A helyiségek képesek alkalmazkodni a terven bekövetkező változásokhoz, ám ehhez nem mindegy, hogyan hozzuk létre, hogyan állítjuk be őket.

Mire jók a Helyiségek?

A Helyiségek eszköz használatának több előnye is lehet.
Az alaprajzon a helyiségek segítségével lehet leggyorsabban, legpontosabban feliratozni az egyes szobákat, termeket. Sőt mivel a helyiségek 3D-s elemek, ezért egy-egy épület koncepcionális kialakításánál is használhatjuk őket a különböző szobák, termek vagy épületszárnyak volumenének érzékeltetésére.

A megfelelően kialakított helyiségek segítségével gyorsan tudunk információt szerezni a szoba méreteiről és annak egyes felületeiről. Az előre megadott helyiséglistákkal, gyorsan lehet kilistázni az olyan információkat, mint a falak területe, a szobák területe, a különböző burkolatok területe, a helyiségek térfogata.

De létrehozhatunk egy új elem konszignációs listát is erre a célra: a kritériumok között beállítjuk, hogy a helyiségeket keresse a program, a paraméterekhez pedig megadjuk, hogy mely értékekre vagyunk kíváncsiak. Így gyorsan generálhatunk helyiség, burkolat és egyéb felületek kiértékelésére alkalmas listákat.

Legvégül pedig az energetikai elemzés során használhatjuk a helyiségeket. Az ArchiCAD beépített energetikai elemző programja csak azokat a fal, tető, nyílászáró, födém stb. felületeket találja meg, melyek egy helyiséggel határosak. Ha a ezeket nem jól adtuk meg, akkor bizonyos felületek kimaradhatnak, az energetikai elemzés pedig fals eredményre vezet. Minderről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak.

A helyiségek megfelelő kialakításával tehát naprakész információt nyerhetünk a terv állapotáról. Ha a megfelelő módszer alkalmazzuk, akkor a helyiségek követni tudják a terv változásait, igaz ezeket csak akkor veszik át, ha mi magunk frissíteni akarjuk őket; ehhez nem kell mást tenni, mint kiadni a "Tervezés / Frissítsd a helyiségeket" parancsot.2D helyiség határok kialakítása

Egy helyiség körvonalait többféle módon is megadhatjuk. Kézenfekvő lehetőségnek tűnik, hogy Kézi módszerrel magunk rajzoljuk be a szobák határvonalait. Viszont ha ezzel a metódussal dolgozunk, egy sor előnyről le kell mondanunk; nem működik majd az elemek frissítése, az energetikai elemzés, és bármely változás után nekünk kell kézzel megigazítani a helyiség kontúrjait.

A kézi megadás helyett érdemesebb tehát valamelyik automatikus helyiség-meghatározási módszert alkalmazni, azaz a Referenciavonal, vagy még inkább a Belső él alapú meghatározást. A Belső él módszer ugyanis minden esetben a falak belső élei mentén fogja végigkövetni a kontúrokat, míg a Referenciavonal módszer a határoló falak referenciavonalát tekinti a helyiségek határának (igaz nettó helyiségpoligon számítás esetén kivonja a határoló falakat a helyiség méretéből, akkor is, ha a falak referenciavonala a külső oldalon van).

Kérdés, hogy az automatikus módszerek esetében hogyan lehet megoldani a különleges helyzeteket, amikor a helyiség kontúrja nem egyezik meg a falak belső kontúrjával pl. egy egybefüggő teret akarunk két külön szobaként kezelni, vagy a helyiséget nem határolják falak minden irányból
Az automatikus módszerekhez nem feltétlenül szükséges, hogy a helyiséget falak határolják: a határ lehet vonal, vonallánc, kör vagy görbe is. Ahhoz, hogy ezek a 2D elemek helyiséghatárként viselkedjenek, nincs más dolgunk, mint az elem beállítási ablakában bejelölni a "Helyiség határoló elem" jelölőnégyzetet. Ezekkel a rajzi elemekkel bármely területet több részre tudunk osztani, így nem okozhat gondot pl. egy amerikai konyha és a nappali két külön helyiségként való kezelése sem. Ugyanakkor működik a "Helyiségek frissítése" funkció és az energetikai elemzés is minden határoló felületet biztosan megtalál.Egy másik különleges eset lehet, ha olyan falból épített elem van a helyiségben, melyet nem kell határként értelmezni (pl. egy zuhanyfülke üvegfala, melyet egy vékony fallal érzékeltettünk). Erre is van megoldás.

Alapesetben a fal függőleges helyiséghatárnak számít, de ezt a beállítást bármikor meg lehet változtatni. Ha a fenti példánál maradunk és egy zuhanyfülke üvegfalára gondolunk, akkor a következőt kell tennünk: kijelöljük a zuhanyfülke üvegfalait, majd a "Tárgy beállítása" ablakban a "Lista és címke" lapon található "Viszony a helyiségekhez" listából kiválasztjuk a "Nem hat a helyiségekre" opciót. Ezzel azt érjük el, hogy a helyiség az üvegfalak alatt is folytatódni fog, a zuhanyfülke területét automatikusan beleszámolja a program a szoba területébe. Hogy miért érdemesebb ezt a módszert alkalmazni a kézi megadás helyett? Mert így a helyiségek frissítése után sem lesz gond a pontos területszámítással.

A "Viszony a helyiségekhez" listában több különböző eset közül is választhatunk, hogy eldöntsük, az egyes elemek milyen irányba befolyásolják a helyiség kontúrját, területét és térfogatát. Fal, oszlop és függönyfal esetében a következő opciók közül választhatunk:
  • Nem hat a helyiségekre
  • Függőleges helyiséghatár
  • Csak a helyiség területét csökkenti
  • Csökkenti a helyiség térfogatát

Bár az elnevezések elég beszédesek, az egyes esetek közötti különbséget az alábbi ábrán is szemléltetjük:A számított területet más tényezők is befolyásolják. A "Lehetőség/ Terv beállítások/ Helyiségek..." menüpontban találjuk meg azt, hogy a területszámítás során bizonyos építőelemek területét milyen határértékek felett vonja le a program a helyiségből. Ezek a területszámítási elvek globálisan hatnak az egész tervre, ezért adott esetben felülírhatják, vagy befolyásolják a "Helyiség alapbeállítása" dialógban megadott számítási módokat. Pontosabb számítási igény esetén ezért mindig érdemes ellenőrizni a "Terv beállításokban" hogy a program mit von le helyiségek területéből.

Helyiségek vágása és hozzákapcsolása a csatlakozó szerkezetekhez

A helyiségek alaprajzi kontúrját a már kialakítottuk, de hogyan határozzuk meg a magasságukat? Minden helyiségnek van egy alapvető magassági beállítása: a belmagasság, mely a helyiség-téglatest magasságát adja meg. A tereinket azonban gyakran nem egyetlen, sík, összefüggő felület határolja felülről (vagy akár alulról), hanem ferde tetősíkok, különböző méretű födémek, gerendák lógnak bele. Ilyenkor a légtérbe belemetsző elemeket ki lehet vonni a helyiségből, a tetőn túlnyúló helyiség részeket pedig le lehet vágni. A vágások elvégzésére több módszer is létezik. Fontos azonban, hogy melyik vágási metódust használjuk, mert a helyiség későbbi viselkedése szempontjából ennek jelentősége van.

Szilárdtest művelettel bármelyik 3D- s elem kivágható a helyiségből, és a helyiség is képes vágni más 3D-s elemeket. Van azonban egy speciális parancs mely kifejezetten a helyiség vágásra szolgál.
A "Tervezés / Tető extrák / Helyiség vágása" parancs segítségével a helyiséget elvághatjuk tetővel, gerendával és födémmel. A "Helyiség vágása" parancs külön dialógot nyit meg, ebben kell kiválasztanunk, hogy a helyiség tetejét vagy alját vágjuk, és mely elemeket akarjuk még figyelembe venni a vágásnál. A módszernek fontos tulajdonsága, hogy a vágás akkor is megmarad, ha a vágó elemet kitöröljük. Ha a vágást el szeretnénk tűntetni, akkor a helyiség beállító ablakában a "Modell" lapon kell a "Minden felső vágás visszavonása / Minden alsó vágás visszavonása" parancsokat alkalmazni.

Ez a vágástípus viszont csak egyszerű tetők esetében működik. Összetett tetők esetén a "Tervezés / Csatlakoztatás / Elemek vágása Tetővel/ Héjszerkezettel" parancsot kell használni vagy a Szilárdtest műveleteket. Ez utóbbi két parancs asszociatív kapcsolatot hoz létre a vágó elem és a helyiség között; ha változik a vágó elem helyzete, a helyiség követi a változást. Így tényleg érdemes megfontolni, hogy melyik módszer felel meg a számunkra.

 


Az ArchiCAD 17-ben egyébként a belmagasság beállítása változik némileg; a helyiségek beállításánál be tudjuk állítani, hogy melyik szinthez szeretnénk kapcsolni a helyiség tetejét és alját, így a szint magasságának változtatásával a helyiség magassága is megváltozik. Alaphelyzetben a helyiség az általunk beállított padló magasságtól a plafonig tart, honszintje pedig az aktuális szint. Ez a funkció ki is kapcsolható, a "Helyiség teteje" listában látható Nem kapcsolt opcióval, ilyenkor a belmagasságot a szokott módon kézzel adhatjuk meg.

Helyiségpecsétek és a helyiség megjelenítése

A helyiségek megjelenését "Helyiség alapbeállítása" ablakban módosíthatjuk. Ebben a dialógban tudunk helyiség kategóriát rendelni hozzá, megadni a helyiség kitöltésének megjelenését, kiválasztani, hogy a helyiségpecséten milyen adatok jelenjenek meg és milyen stílusúak legyenek a feliratok. Mindezek az adatok viszont globálisan felülírhatók. Ehhez a "Dokumentáció/ Modellnézet beállítása/ Modellnézet lehetőségek" dialógban a "Kitöltés megjelenítés felülírása" részt kell megkeresnünk. Itt határozhatjuk meg, hogy a helyiség kitöltése milyen módon jelenjen meg, sőt itt találjuk azt az opciót is mellyel a helyiségpecséteket kikapcsolhatjuk a terven. A megadott beállítások a terv egészére vonatkoznak, vagyis minden helyiség és helyiségpecsét azonos módon fog viselkedni, ráadásul ezek a felülírják a helyiség egyedi kitöltéseit. Tehát ha a Helyiség beállításainál kiválasztott kitöltés nem úgy jelenik meg, ahogy szeretnénk, érdemes megnézni, hogy a Modellnézet beállításoknál nincs-e felülírva a kitöltés vagy elrejtve a pecsét.

A helyiségekhez hozzá tartoznak a helyiségpecsétek is. A helyiség lerakásakor a pecsét is automatikusan rákerül a tervre. Ezek tartalmát és megjelenését is befolyásolhatjuk, amit vagy a helyiség beállításainál vagy a Lehetőség / Helyiség kategóriák... dialógban tudunk megtenni. Kevésbé ismert azonban, hogy többféle helyiségpecsét közül válogathatunk, amit szintén a helyiség kategóriáknál kell kiválasztanunk. Minden helyiség kategóriához hozzá van rendelve egy helyiségpecsét típus, ha többféle kategóriát használunk a terven és mindhez hozzá akarjuk rendelni az adott pecsétet, akkor mindegyiket külön be kell állítanunk.
Az ArchiCAD 16-tól felfelé itt egy különleges helyiségpecsétet is találunk: a "helyiségpecsét 2" típusnál be tudjuk állítani, hogy a különböző léptékekben a méretaránynak megfelelő információ jelenjen meg. Így megadhatjuk, hogy mit szeretnénk kiírni a helyiségről 1:200-ban, 1:100-ban és 1:50-ben, a pecsét pedig mindig a megfelelő adatokat mutatja, attól függően, hogy milyen léptékben vagyunk a tervben.
(Figyelem! A felhasználható helyiségpecsétek tartalma nyelvi verziótól függ. Nem biztos, hogy más verziókban is megtaláljuk ugyanazt a pecsétet, mint amit a magyar verzióban most bemutattunk.)

A helyiségpecsétnél előfordulhat, hogy nem az alapesetben beállított mértékegységgel szeretnénk kijelezni a területi, felületi értékeket. Ezt a méretezési egységet is átállíthatjuk, függetlenül attól, hogy egyébként milyen mértékegységgel dolgozunk.
Az erre vonatkozó beállításokat is a Lehetőség / Tervbeállítások menüben a Méretezési egységek dialógban kell keresni. Itt a terület ikonra kattintunk és beállítjuk az általunk preferált méretezési egységeket illetve a hozzá tartozó egyéb beállításokat.

Végül pedig egy utolsó tipp a térbeli megjelenítéshez: a helyiségeinket 3D-ben is meg tudjuk nézni, ellenőrizni, az alapbeállítások szerint viszont a helyiségek nem jelennek meg a térbeli ábrákon. A helyiségek 3D megjelenítését a Nézetek / Elemek a 3D nézetben/ Elemek szűrése 3D-ben... dialóg ablakban tudjuk visszakapcsolni, ha a Helyiség utáni jelölőnégyzetet is kipipáljuk.
A modellünkön ezután megjelenik a helyiség, mégpedig a helyiség beállításoknál a Modell oldalon megadott anyagozással.

Hasznosnak találta cikkünket? Van olyan funkciója vagy olyan kiegészítő megoldása az ArchiCAD-nek, amiről szívesen olvasna az ArchiCAD Magazinban? Ha Önnek is van téma ötlete, akkor írjon nekünk.
Javaslataikat a az info@eptar.hu e-mail címre várjuk.
Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak