Bejelentkezés


2014.04.24.
Danis Kata
Összetett profilok használata ArchiCAD-ben


A 3D modellezés mindinkább az építészeti tervezés részévé válik. Az ArchiCAD-ben a modellezést számos elem és eszköz segíti; ezek közül az egyik legegyszerűbb mégis sokoldalúan használható elem az összetett profilok alkalmazása. Egy egyedi profil megrajzolása egyszerű módja annak, hogy speciális keresztmetszetű falakat, gerendákat, oszlopokat hozzunk létre, és ezekkel modellezzünk meg bizonyos részleteket a terven. A módszer nem bonyolult, de nagy segítséget jelenhet az összetettebb formák modellezésénél.

Összetett profilok kialakítása

Összetett profilokat a Fal, Gerenda és Oszlop eszközöknél használhatunk. Ha egy ilyen elemnek összetett profilt állítunk be, akkor az elem keresztmetszete az összetett profil alakját fogja felvenni, ezáltal egy sokoldalúan használható formához juthatunk.

Az ArchiCAD-ben az eleve rendelkezésünkre álló profilok sorát könnyen bővíthetjük új profilok létrehozásával. Összetett profilt a Profilkezelő segítségével rajzolhatunk vagy módosíthatunk, ezt a "Lehetőség / Elem tulajdonságok / Profilkezelő..." menüpont alatt találjuk. Itt több lehetőség közül választhatunk: az Új gombbal teljesen új profilt hozhatunk létre, vagy egy meglévő összetett profil duplázásával, továbbszerkesztésével is kialakíthatunk új profilformákat.
Vigyázat! Ha szeretnénk megőrizni az összes előre beállított profilt, mindig használjuk a "Duplázd" parancsot, és a duplikátumot alakítsuk át a továbbiakban, így a kiindulási profilunk is megmarad. Az Új vagy a Duplázd parancs kiadása után megnyílik az Egyedi Profil - Profilszerkesztő ablak, amiben a profil szerkesztését elvégezhetjük.

A szerkesztéshez felhasználhatjuk az összes rendelkezésre álló 2D eszközt, de a végső profilt kitöltésekből kell kialakítani, ezeknek a körvonalát veszi figyelembe a program.
Bonyolultabb kontúr szerkesztésénél érdemes lehet a vonalakat, köríveket, görbéket használni a körvonalak megadásához, majd a kapott formát a varázspálca (Space + kattintás) segítségével kitöltéssé alakítani. A profilokkal lyukas szerkezeteket is létrehozhatunk, ilyenkor a lyuk helyéről töröljük a kitöltést. Ennek a legegyszerűbb módja, ha megrajzoljuk vonalakkal a lyuk kontúrját, majd a kitöltés kijelölése után a petpalettán a "Kivonás sokszögből" funkciót választjuk és a Space lenyomása közben a lyuk kontúrján belülre kattintunk.
A profil mentése után a kitöltésből lesz a profilos fal, gerenda vagy oszlop keresztmetszete. Azt, hogy ez a keresztmetszet az elem referenciavonalához hogyan igazodik, az határozza meg, hogy a Profilszerkesztő ablakban hol van az origója, ez lesz ugyanis a referenciavonal helye. Az origót nem tudjuk áthelyezni, tehát a kitöltést kell a megfelelő helyre mozgatnunk. Nem szükséges, hogy az origó érintkezzen a kitöltéssel; lehet közöttük több emeletnyi különbség, vagy nagyobb távolság, ha ez a modellezés céljának jobban megfelel. Sőt, mivel a kitöltéseknek nem kell folytonosnak lenni, több különálló elemet is megrajzolhatunk egyszerre, egyetlen összetett profilt használva. Így akár komplett csomópontokat, többrétegű szerkezeteket is létrehozhatunk (Pl, attikafal fedése), egyetlen gerenda vagy fal használatával.

A profilokat érdemes abban a méretben megrajzolni, amiben használni akarjuk. Mindazonáltal van rá lehetőségünk, hogy átméretezhetővé, nyújthatóvá tegyük a kész profilt: ehhez a Profilkezelőben a Rajzfóliák pont alatt kell kipipálni a Vízszintes vagy a Függőleges nyújtás sorokat. A nyújtást alapesetben az egész profilra értelmezi a program, de a Profilszerkesztő ablakban megjelenő fekete vonalak segítségével módosítani tudjuk adni azt a zónát, amire a nyújtás értelmezni szeretnénk.
Például, ha a képen látható cső elemnek nem szeretnénk a falvastagságát növelni, akkor a vonalakat a hajlított zóna alá és fölé tehetjük. Így csak a középső rész magasságát növeljük, ezáltal a nyújtás során megmarad a cső falának eredeti vastagsága.Összetett profilok anyagai

Az Összetett profilnak anyagozása kétfelé válik. A program két különböző módon kezeli a keresztmetszeti és a felületi anyagokat.
Az ArchiCAD 17-es verziójáig keresztmetszetben csak egyféle anyagot használhatunk. Ezt nem is adhatjuk meg alapbeállításként profilhoz; a keresztmetszet anyaga attól függ, hogy a felhasználásnál az oszlop/fal/gerenda modell Él anyagának mit adunk meg. Ha a szerkesztésnél többféle kitöltést alkalmazunk, akkor a mentés során a kitöltéseket egységesíti a program, az érintkező azonos kitöltések pedig összeolvadnak, tehát a modellünkön nem fog elkülönülni a kétféle kitöltés.
(Az ArchiCAD 17-ben ez már másként működik: mivel itt a kitöltéseket a felhasznált építőanyagok határozzák meg, ezért a profilunkat többféle anyaggal is elláthatjuk, már a keresztmetszetben is.)

A profilból húzott elem felületének színét viszont a profilkezelőben kell megadnunk: itt lehetőség van, hogy minden egyes külön kontúr-szakaszt más anyaggal lássunk el. Ugyanakkor ezeket módosítani is csak a profil szerkesztésével vagy módosításával tudjuk, az építőelemeknél már nem lehet utólag átállítania felületi anyagozást.
Az egyes felületeket legegyszerűbben úgy tudjuk anyaggal ellátni, hogy kijelöljük a teljes kitöltést és a Profilkezelő ablakban beállítjuk a használni kívánt anyagot. Ilyenkor a kijelölt kitöltés teljes felülete a beállított anyaggal fog majd megjelenni. Ha egy színt csak a kontúr egy-egy szakaszra szeretnénk alkalmazni, akkor a kijelölt elem adott élén kell kattintanunk bal egérgombbal, és a petpalettán a Paraméterek beállítása a profil éléhez paranccsal használni. Itt lehet megadni, hogy az adott él milyen anyagot kapjon. ArchiCAD 17-ben ez is kissé máshogy működik: a felületek színét felülírhatjuk a fal/gerenda/oszlop elem beállításainál (ilyenkor az összes felület színt felülírja a program, az egyes részek külön színezésére csak a profil módosítása a megoldás, ebben az esetben is).
Összetett profilok mentése és módosítása

Ha minden beállítást elvégeztünk és elégedettek vagyunk a létrehozott profillal, eltárolhatjuk a profil adatait a Profil tárolása gombbal. Mielőtt ezt megtennénk, döntsük el, hogy milyen eszközökkel akarjuk elérni az adott profilt. Az összetett profilokat Fal, Gerenda vagy Oszlop formájában is használhatjuk, de csak akkor, ha a Profil tárolása előtt megadtuk a megfelelő eszközt.
A profilos szerkezet beállítása a Fal, Gerenda vagy Oszlop eszköz beállítási ablakában történik: Itt ki kell választanunk a Fal/Gerenda/Oszlop összetettsége ikonok közül az Összetett opciót, majd az Alaprajz és metszet szekcióban a Keresztmetszet sorban beállítani az használni kívánt Egyedi profilt. Az alaprajzra letett fal, gerenda vagy oszlop a megfelelő keresztmetszetet fogja felvenni.A későbbiek során, ha egy profilt módosítani akarunk, akkor két lehetőségünk van. Egyrészt egyszerűen beléphetünk a Profilkezelőbe és a listából választva a Profilszerkesztőben egyszerűen módosítjuk az elemet, majd a módosításokat eltároljuk. Ilyenkor minden a terven lévő, azonos profilú elem megváltozik.
A másik lehetőség, hogy kijelölünk egy profilos elemet a tervünkön és a Profilkezelőbe belépve az Elem profiljának tárolása gombot használjuk. A módosításokat később új néven elmenthetjük, vagy alkalmazhatjuk a terven kiválasztott elemre, ez a többi elemet nem befolyásolja.

Mire lehet használni az összetett falakat?

Az összetett profilokat rengeteg célra tudjuk használni. A legegyszerűbb felhasználási módokra a már előre beállított profilok is adnak útmutatást: párkányos falak, gerendák, csövek modellezésére, kiválóan alkalmazhatók az összetett profilok.

Korábbi, egyedi ajtólapokról szóló cikkünkben már leírtuk, hogy hogyan használhatjuk a profilos falakat egyedi nyílászárók modellezésére, amiket aztán tárgyként el tudunk menteni. Ugyanezen az elven, a profilos falakat, gerendákat, oszlopokat a részletek modellezéséhez használva készíthetünk korlátokat, faragott bútorokat, eresz-szegélyeket és megannyi hasznos dolgot. Profilos falból remek tömegmodelleket is létre tudunk hozni, legyen szó egyszerű ház sziluettekről, vagy egy konyhapultról. 


Sőt ha eltekintünk a formaságoktól, akkor profilos falból elemes falburkolatokat, díszítőelemeket is létrehozhatunk.
A lenti példa ház téglaburkolata is így készült: kimásoltuk a homlokzati nézetrajzból a fal poligonját, majd beillesztettük a Profilszerkesztőbe. Ezek után a kontúrok mentén kitöltésekből megszerkesztettük a nyílások körüli téglaburkolat elemeket, és majd töröltük a fal poligont, majd mentettük a profilt. A tartófalra merőleges, pár cm vastagságú profilos fallal remekül tudtuk modellezni a burkolati elemeket. Az egyetlen gondot a falak automatikus összemetsződése okozhatja; ennek kiküszöbölésére egy pár millimétert el kellett húzni a profilos falat az eredeti faltól, így nem metsződnek össze. (Bonyolultabb esetekben, színezési terveknél azért mégis érdemesebb professzionális burkolatszerkesztő megoldásokat alkalmazni, mint az éptár Csempéző alkalmazása vagy valamelyik gyártói megoldásunk).
Ugyanezt az elvet alkalmazhatjuk padlóburkolat modellezésére, minimális magasságú oszlopok bevetésével.

A profilkezelőben bármilyen profilrajzot létrehozhatunk, amelyeket aztán tovább is alakíthatunk: alakzattá konvertálva az egyszerű profilos elemek további formázási lehetőségeket rejtenek. Vágóelemként is remekül működik egy ilyen szerkezetű elem: egy-egy profilos fallal megmintázhatjuk a szelemenek végeit a tetőn, vagy áttört falakat modellezhetünk, stb.
A felhasználásnak tehát csak a fantáziánk szab határt, használjuk ki bátran a profilok adta lehetőségeket!

Hasznosnak találta cikkünket? Van olyan funkciója vagy olyan kiegészítő megoldása az ArchiCAD-nek, amiről szívesen olvasna az ArchiCAD Magazinban? Ha Önnek is van téma ötlete, akkor írjon nekünk.
Javaslataikat a az info@eptar.hu e-mail címre várjuk.
Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak