Bejelentkezés


2014.06.19.
Danis Kata
Amikor számít a méret... Tippek és trükkök a Méretezés eszközhöz ArchiCAD-ben - 1.rész


A kottázás elmaradhatatlan feladat, tehát kottázni mindenki tud. A kérdés csak az, hogy mennyire tudatosan? Hiszen az ArchiCAD-ben, mint minden más rajzeszközhöz, a Méretezéshez is rengeteg rejtett trükk és apróság kapcsolódik, amelyekkel a gyakori használat során érdemes megismerkedni, hogy gyorsabban elkészüljenek az utolsó simítások a terven. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót két részes cikkünkben.

Asszociatív és állandó méretek

Méretpontból az ArchiCAD-ben kétféle típus létezik: az asszociatív és az állandó méret.
Az asszociatív méretek valamelyik elemhez vannak hozzákötve. Ha az elemet áthelyezzük, módosítjuk, a hozzárendelt méretpontok is követik a változást. Állandó méretnél, a méretpontok nem kapcsolódnak semmihez, egyszerűen a terven megjelölt általános pontot jelölnek, így a méretvonalon a pontok helye a méretvonalon belül állandó marad. Egy méretvonalon belül a kétféle méretpont keveredhet egymással, már a méretvonal meghatározása során is. A méretezés rajzolásakor már látjuk, hogy éppen melyik típusú pontot jelöltünk meg. Az asszociatív pontokat kör, míg az állandó pontokat négyzet alakú ikonnal jelöli az ArchiCAD, ezt kell figyelembe vennünk, a kottázás készítése közben. A méretezési pontokat a kottázás során törölhetjük is; ha rossz pontot jelöltünk meg nincs más dolgunk, mint újra rákattintani a jelölőre; a méretpont eltűnik.

A méretvonalak módosíthatók, ezért előfordulhat, hogy utólag akarjuk megtudni a méretpont típusát. Ilyenkor a prediktív kijelölést hívhatjuk segítségül; a méretvonal kijelölése közben nem csak maga a vonal, de a hozzá kapcsolt elemek is bekékülnek.

Amíg nevezetes tárgyakat, rajzi elemeket jelölünk meg a terven, addig nagy valószínűséggel asszociatív pontokat fog találni az ArchiCAD. Ezeket aztán utólag, egyesével vagy a teljes méretvonallal együtt átalakíthatjuk állandó méretre. Az átalakításhoz ki kell jelölnünk vagy a méretvonalat, vagy annak egy szakaszát, vagy egy méretpontot és a Méretezések beállításainál az Állandó méret jelölőnégyzetet kipipálni. A méretezés így akkor is ugyanazokat az értékeket veszi fel, ha az elemeinket vagy a méretvonalat arrébb pakoljuk. (Vigyázat! Ezt a műveletet csak a Visszavonás paranccsal tudjuk visszacsinálni, a későbbiekben állandó méretről asszociatívra visszaalakítani nem lehet!) Az állandó méretű méretvonal másolható is, (szemben az asszociatív méretezéssel, ami csak a kapcsolódó elemmel együtt tudunk másolni és beilleszteni), sőt az egyes pontjait is áthelyezhetjük, egy apró trükkel: a méretsegédvonal mellett egy másik rajzi elemet is kijelölünk, majd így húzzuk arrébb az állandó méretű méretvonal pontját.Átalakítás állandó méretté

Ha a terven ragaszkodunk az asszociatív méretekhez, de olyan pontot kell megjelölnünk, aminél nincs építőelem, akkor használjunk rajzi elemeket a pont jelölésére, pl. vonalat vagy a Pont eszközt.


Méretvonal módosítása

Az elkészült méretezésen, legyen az bármilyen típusú, alakítani tudunk: hozzáadhatunk, elvehetünk pontokat, szétválaszthatjuk és összefűzhetjük a méretvonalakat.

Új pont beszúrásánál egyszerű dolgunk van; ki kell jelölni a teljes méretvonalat, majd vagy a lebegő palettán kijelölni az új pont beszúrása funkciót, vagy a Ctrl billentyű lenyomása mellett kell kattintanunk a méretezendő pontra vagy elemre. Ha egy általános pontra kattintunk állandó, ha elemre, akkor asszociatív méretet tudunk beszúrni a méretvonalba. Szintén a Ctrl + kattintás kombinációt érdemes használni, ha két méretvonalat össze akarunk fűzni. Kijelöljük az egyik méretvonalat, majd a Ctrl-lal a másikra kattintunk. Az ArchiCAD egy sorba rendezi a két vonalat, kipótolja a két végpontközti kottát és egyesíti a két méretvonalat.

Ha a méretvonal egy pontját szeretnénk törölni, akkor a méretsegédvonalat kell kijelölni, mely az adott ponthoz tartozik. A méretsegédvonal megfelelő kiválasztásánál segítséget jelent a prediktív-kijelölés funkció, vagyis az ArchiCAD azon tulajdonsága, hogy a kijelölés előtt kékre színezi azt az elemet vagy elem részletet, amit ki fogunk jelölni. A prediktív kijelölésnek akkor is nagy szerepe van, ha a méretvonalunk egy szakaszát szeretnénk törölni. Ilyenkor ugyanis úgy kell kijelölni a méretvonalat, hogy az adott szakasz középpontja felé kezdünk közelíteni. Amikor a szakasz két végpontjában a méretsegédvonal, illetve a szakasz méret felirata is kékre vált, akkor a megfelelő a kijelölés és kattinthatunk, majd a Delete gombbal törölhetjük a szakaszt.

Ez a művelet nem egyenértékű azzal, amikor egy méretszakasz két végpontját külön kijelöljük és töröljük; a szakasz törlésénél ugyanis a méretvonal két részre válik szét, míg a pontok törlésénél a méretvonal egyben marad.

Asszociatív méretezésnél, alapesetben a program a réteges szerkezetek külső pontjait találja meg, és ehhez kottáz. Ha a tartószerkezetet kell kótáznunk és csak a réteges fal magját szeretnénk beméretezni, vagyis a külső rétegekre nincs szükség, akkor az eredeti asszociatív kottavonalat bármikor pár kattintással átállíthatjuk. Az erre szolgáló ikont a méretezés beállítási ablakában találjuk meg, a Méretezés részletek fül alatt. Ha a "Csak a mag méretezése falak és födémek esetén" jelölőnégyzetet kipipáljuk, akkor automatikusan beállíthatjuk a falak magjának kótázását. Az ikont nem találjuk meg az infótáblán, ehhez külön be kell állítani a megjelenítését. (A Lehetőség / Munkakörnyezet / Infótábla dialógban a Méretezési részletek fóliát kell láthatóvá tenni.


Csak a mag méretezése

A "Méretezés részletek" alatt még egy értékes funkciót találunk: itt lehet bekapcsolni, hogy a nyílászárók kottázásánál a nyílás magasságát is kijelezze a program.


A méretezési segédvonalakat egyesével átalakíthatjuk, ha úgy tetszik. A segédvonalakat kijelöljük, majd átállítjuk a kijelölt segédvonalak típusát a beállítások dialógban. Ezzel javíthatjuk a rajz olvashatóságát, pl. távoli, nehezen beazonosítható méreteknél az állandó méretű kottavonalnak éppen azokat a segédvonalait hosszabbíthatjuk meg, amelyekre szükség vanIdőről időre az a kellemetlen helyzet is előfordulhat, hogy csalnunk kell a méretekkel. Ilyenkor a méretszám kijelölése és annak átírása jelenhet megoldást. A "Mért érték" kapcsolót állítsuk "Egyedi szövegre" és írjuk be a kívánt új számot. Az egyedi szöveget egyébként másra is használhatjuk: az ablakban megjelenő elé-mögé bármilyen szöveget beírhatunk. Így tudunk a program által mért értékhez megjegyzést fűzni, vagy kiírni a használt mértékegységet.

Cikkünk második része júliusban jelenik meg. Ebben a szintméretezés, az automatikus méretezés és a mértékegységek fortélyairól fogunk írni.

Hasznosnak találta cikkünket? Van olyan funkciója vagy olyan kiegészítő megoldása az ArchiCAD-nek, amiről szívesen olvasna az ArchiCAD Magazinban? Ha Önnek is van téma ötlete, akkor írjon nekünk.
Javaslataikat a az info@eptar.hu e-mail címre várjuk.


Előző cikk
 
Előző cikk
Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak