Bejelentkezés


2014.09.24.
Danis Kata
BIM objektumok jelentősége a gyakorlatban - 1. rész




Building Informational Modelling (BIM) vagyis Épületinformációs Modellezés - egyre többet hallhatjuk ezt a kifejezést az építészeti tervezéssel kapcsolatban. Mit takar a betűszó és hogyan tudjuk használni a BIM szemléletmódot az építészeti tervezés során? Hogyan tud segíteni az Éptár, ha BIM-ről van szó? Ezekre a kérdésekre kísérlünk meg választ adni szeptemberi cikkünkben.




Általánosságban a BIM-ről

A BIM, épületinformációs modellezés folyamata tulajdonképpen egy szemléletmódot jelent, mely az építési folyamatot komplett egészét egységként kezeli, az épület tervezésétől a kivitelezés végéig (vagy még annál is tovább, az üzemeltetésig). Ennek az építészeti tervezés csak egy kisebb szelete, de fontos, hogy a BIM folyamat egészébe ez is illeszkedjék.

Az építés nem egy egzakt műfaj: az építési folyamat végső produktuma, az épület a tervezés, kivitelezés fázisában nem más, mint egy még nem létező termék. Ennek a terméknek a minőségét a BIM segítségével megbízhatóbban lehet biztosítani. A tervezés, kivitelezés és az épület használata során rengeteg tényező befolyásolja az épület elkészültét, melyeknek átlátása embert próbáló feladat, hiszen a tervek különböző helyekről, tervezőktől jönnek, különféle feldolgozási móddal. A BIM használata éppen abban segíthet, hogy a tervezést, a különböző szakági részeket összehangolja és az építés során egy közösen használható BIM modellt hozzon létre. Ha minden résztvevő a közös virtuális modellen dolgozhat, akkor a várhatóan problémás, ütköző pontokat már a tervezési fázisban előre meg lehet találni és azok még az építés előtt kiküszöbölhetők lesznek, így csökkentve a hibák, az utólagos javítások számát. Szintén egyszerűbben követhető a tervváltoztatások hatása az egész épület minden rendszerére nézve, ami ismét a gazdaságos tervezést és megvalósítást valamint a projekt menedzselését is elősegíti.



A BIM alapú tervezés során tulajdonképpen az épület virtuális megépítése zajlik, ezáltal már az építkezés előtt kiszűrhetővé válnak az ellentmondások, gyorsan megjeleníthető a terv változásainak az épület egészére gyakorolt hatása. Az épületről részletes 3D modell készül, nem csak a látvány miatt, hanem azért is, hogy a különböző szakági tervek összeférhetőségét vizsgálni lehessen, hogy szimulálni tudják az épület viselkedését tartószerkezeti, hőtechnikai, fenntarthatósági, üzemeltetési szempontból illetve hogy az építés közbeni feladatokat is koordinálni lehessen stb.. A szakágak közötti együttműködéshez nélkülözhetetlen a szoftveren belüli és a különböző szoftverek közötti magas szintű kommunikáció, amit a legtöbb építészeti szoftver, így az ArchiCAD is lehetővé tesz.


BIM rendszerben való gondolkodáshoz elengedhetetlen a 3D-ban való tervezés. A 3D modellből ugyanis olyan többletinformációkat lehet kinyerni, amiket a 2D tervek összevetésével dolgozva jóval nehezebb követni, kiváltképp nagy volumenű tervek esetében. A BIM tervezésben az egyik fő törekvés, hogy a tervek előállítását a BIM modell "szeletelésével" lehessen előállítani, lehetőleg utólagos vonalas módosítás nélkül. Ezért arra kell törekedni, hogy a 3D modell minden adekvát információt tartalmazzon. A 3D modell tehát szükséges, de a BIM folyamatba kapcsolódáshoz nem elégséges, hogy a tervezett elemek külalakjukban emlékeztetnek a valódi termékre. Ebben szeretne segíteni az Éptár megoldások sora.



BIM objektumok az eptar.hu-n


A BIM objektumok használata a fent vázolt folyamatnak csak egy apró szeletét jelenti, mégis az általunk készített objektumok képesek hozzájárulni a BIM modell készítéséhez. Az Éptáron található megoldások célja túlmutat azon, hogy megkönnyítsük az elemek megrajzolását, modellezését. A BIM objektumok ugyanis többet tudnak a puszta megjelenésnél. Az építési folyamatba való bekapcsolódáshoz szükség van arra az intelligenciára, amit a BIM tárgyak használnak. Mivel egy BIM rendszerben a BIM modell alapján megy a folyamatok többsége, ezért szerencsésebb lenne, ha a betervezett elemekhez információt lehetne kapcsolni, a kimutatások, a kivitelezés során az információt ki lehetne nyerni, illetve ha az egyes elemeket eleve a gyártói utasításoknak megfelelően tudnánk betervezni.





Erre alkalmazhatók az Éptár gyártói termék megoldásai és könyvtárai, ezért az ArchiCAD-ben használt BIM eszközök nálunk a következőket tudják:
  • közel valósághű 3D modell megjelenés, valódi méretekkel, az ütközések elkerülésére
  • a valódi gyártmány tulajdonságait hordozza, ezáltal
  • tudja magáról, hogy milyen tulajdonságai vannak - ezt a konszignálás, a továbbtervezés, a szakágakkal való együttműködés, az építésmenedzsment feladatok végzése során hasznosítani lehet, de hozzájárul a változások követéséhez is.

Hogy a fenti három pont pontosan hogyan jelenik meg az éptár elemekben, cikkünk októberi folytatásából tudhatják meg.










Éptár ArchiCAD magazin cikkek
ArchiCAD eszközök másként II.
ArchiCAD eszközök másként II.

2016.10.13.

Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja).

ArchiCAD eszközök másként
ArchiCAD eszközök másként

2016.09.15.

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések.

BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez
BIMx - egy eszköz a kommunikáció kiterjesztéséhez

2016.08.18.

Vannak, akiknek ismerősen cseng a BIMx neve és vannak, akik már használják is. Mindenesetre, nem teljesen reprezentatív, de igencsak árulkodó, hogy az ismerős ArchiCAD felhasználók inkább csak a nevét hallották a szóban forgó kiegészítőnek.

BIM és egy kis nyelvészet
BIM és egy kis nyelvészet

2016.07.12.

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó...

Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

2016.05.12.

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség.

Az Építészgalériáról
Az Építészgalériáról

2016.01.15.

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.

Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben
Laboratóriumi berendezések az ArchiCAD-ben

2015.11.11.

Nemcsak az autók menők az ArchiCAD-ben, hanem a különböző könyvtárak is. Ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták, most egy rendkívüli GDL könyvtárat mutatunk be. A Kilab könyvtár 2013-ban készült el és azóta is folyamatosan bővül. A több mint 500 elemet tartalmazó, ArchiCAD 15-től kompatibilis pakkban orvosi és laboratóriumi berendezések, felszerelések és kiegészítők találhatóak. Az Éptár Kft. által fejlesztett könyvtár tudomásunk szerint az egyedüli a világban, amely erről a területről tartalmaz elemcsaládokat.

Az ArchiCAD menő autói
Az ArchiCAD menő autói

2015.10.08.

Előző cikkünk összefoglalta a legújabb verziójú ArchiCAD újdonságait, vannak azonban olyan, meglehetősen szűk réteg által ismert, de már régóta működő funkciók, melyek már több verzió óta elérhetőek. Tudta-e például, hogy az autók képesek mozogni? Noha nem számít újdonságnak, hiszen egészen 2012, azaz az ArchiCAD 16 megjelenése óta áll módunkban néhány egyszerű beállítással mozgásra bírni az alap ArchiCAD könyvtár autó elemeit. Lássuk, miként is mennek az autók a programban!

Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!
Innovatív koncepciók, rendkívüli újítások - itt az ArchiCAD 19!

2015.09.10.

Magas poligonszám, nagyfokú részletezettség - az ArchiCAD egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben, ugyanakkor pont ez az előny okozott bosszúságot, amikor a program jelentősen lelassult. Faster than ever, mondja az ArchiCAD 19 szlogen, rávilágítván ezzel egyik legjelentősebb újítására, a gyorsaságra.

Az Alakzat eszközről
Az Alakzat eszközről

2015.06.10.

Ma már nem számít újdonságnak az ArchiCAD egykori innovatív újítása, az Alakzat eszköz (Morph? Tool). Az ArchiCAD 16 2012-es megjelenése óta sok felhasználó emlegeti, mint egy nagyszerű lehetőséget a szabadabb formák megrajzolására és a művészi szabadság kifejezésére.

    Éptár ArchiCAD megoldások videói
    Éptár letölthető CAD kiegészítő programok


    Éptár GDL Termékkönyvtárak