Nyírfaiglu a svéd hegyekben - Környezetéhez illő étterem a sípálya mellett

Hóval borított farönkök és iglu-forma a hegyoldalon - így illeszkedik a svéd téli tájhoz a Tusen étterem. A környezetéhez maximálisan alkalmazkodó épület egyszerre rendhagyó és hangulatos, külső és belső megjelenésével, valamint a gyönyörű kilátással méltán vált a síelők népszerű központjává. A lépcsősen elhelyezett VELUX tetőablakok adják az épület mintázatát, a különleges északi fény teljesen átjárhatja így az épületet.

A Jämtland régió Ramundberget síterületén található étterem jóval több, mint egy egyszerű hütte a dél-svéd hegyoldalon. Havas fatörzsekből álló homlokzata remekül mutat a hóval borította tájban. Betérni is kellemes az egész évben nyitva tartó Tusen étterembe, de annak kilátásáért is érdemes meglátogatni a helyszínt. A lassan növő nyírfák, patakok és sziklák közt magányosan álló, iglu formájú épület tisztán látható már messziről is. A környezetével harmonizáló, csak gyalogosan vagy sílécen megközelíthető épület a természet szerves részének tűnik télen és nyáron egyaránt.

Azért, hogy az étterem a lehető legjobban beolvadjon a környezetébe, a megtervezésére vállalkozó építészek télen síelni, nyáron pedig túrázni jártak arra. Ulla Alberts és társai csak azután vágtak neki a tervezésnek, hogy alaposan feltérképezték a környéket. Fontos céljuk volt az építés során, hogy az épület egyedülálló panorámát biztosítson a környező hegyekre. A belső dizájn egyszerre nyújtja a betérők számára a meghittség és a tágasság érzését is. A Tusen Étterem 2009-ben a legjobb épület díjat nyerte el "Szabadidő" kategóriában, az elismerést az Építészeti Világfesztiválon (WAF, World Architecture Festival) Barcelonában hirdették ki.

"E különleges és érzékeny helyszínen, amilyen a Ramundberget hegy teteje, olyan épületet szerettünk volna megalkotni, amely egész évben, éjjel-nappal harmóniában áll a természettel. Törekedtünk arra, hogy az általunk tervezett épület illeszkedjen formájában, dizájnjában és anyagában is környezete stílusához. Azt a célt is kitűztük, hogy még vonzóbbá tegyük az egész területet a turisták; télen a síelők, nyáron a túrázók számára" - mesélte Hans Murman építész.

A nehezen megközelíthető helyszínen sok kihívással kellett megküzdenie a kivitelezőknek. A nyári időszakban átmeneti utat építettek ki az alapanyagok szállításához. Télen átalakított, lánctalpas hókotrót használtak a közlekedéshez. A 2008 júniusától 2009 januárjáig tartó építési munkálatokhoz előre gyártott faelemeket használtak.

A Tusen éttermet 2009-ben adták át. Az épület két szintből áll, 340 négyzetméteren 125 vendég fogadására alkalmas. Az első emelet, amely gyakorlatilag félemelet, egy lejjebb lévő szinthez, és így a fő étkezőhöz, a konyhához és az asztalokhoz vezet. Erről a lenti szintről lehet továbbmenni a kicsi, elkülönített szabadtéri teraszhoz. E terasz az étterem délnyugati részén helyezkedik el. A félemelet szintjén található a bejárat és egy másik kis étkező, a műszaki szoba, a vendégek számára fenntartott mosdóhelyiség és a személyzet által használt lépcsőház.

"Igyekeztünk teljes egészet alkotni. A belső berendezés színvilága egyszerű. Barnát használtunk feketével, és fehéret szürkével alapszínekként, hogy azokat sárgás-narancsos árnyalatokkal dobjuk fel. A fekete-fehér egyfajta szimpla hátteret jelent a színes ruhákat viselő síelőknek. Az élénk narancssárga színek pedig a tüzet és a meleget szimbolizálják. Reméljük, hogy a belső dizájn biztosítani fogja a meghittséget, az elégséges teret, ritmust, és belülről csodás rálátás nyílik a környező hegycsúcsokra" - magyarázza Ulla Alberts építész.

Belülről az alkotóelemek csatlakozását és a falakat nyírfából készült furnérlemezek és nyírfakéreg borítják. A padlókat hangszigetelő szőnyegekkel fedték le. A lépcsősen elhelyezett VELUX tetőablakok adják az épület mintázatát. Ezáltal a dizájn nemcsak pompás látványt nyújt a szomszédos hegyek felől, de fényes és légies atmoszférát is kínál az éttermen belül. A különleges északi fény teljesen átjárhatja az épületet. A körívben elhelyezkedő falakon elhelyezett VELUX tetőablakokon éppen úgy tud bejutni a fény, mint ahogy a fák ágai között áthatolnak a napsugarak. Az ablakok összekapcsolódásával az étkezőhelyiség belmagassága két-, illetve háromszintessé válik. Köralakja pedig 360°-os rálátást enged a tájra.

Komoly kihívást jelentett a Tusen Étterem esetében a víz és vízelvezetés problémája. Igen költséges lett volna a szennyvizet a szomszédos településig elszállítani. A kivitelezők végül egy külön berendezést hoztak létre, amely a tiszta vizet egy speciálisan az étterem részére készített csővezetéken keresztül vezeti el. A használt vizet megtisztítják és csak ezután juttatják vissza a természetbe - saját szennyvíz-feldolgozó eljárás során "eltüntetve", egy természetes módon tisztító miniüzemben. Az étterem fűtését pedig geotermikus, a hegy belsejéből származó hő biztosítja.

"Több szempontból is a természet törvényei szerint kell működnie az épületnek. Ebben az esetben kimondhatjuk, hogy a természet szabályozta az építészetet. Ugyanaz a vállalat felelt a friss vízért, a fűtésért és az alapzat megépítéséért, ezzel időt és pénzt is spóroltunk meg. Amikor a hó olvad a tetőn, az így nyert víz középen összegyűlik és egy üreges oszlopon át folyik le" - teszik hozzá az építészek.

További információk a www.velux.hu oldalon.






    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information