Austrotherm Épül a Média Építészeti Díjas csillagvizsgáló

Van Magyarországon egy varázslatos hely, amelyet még sokan nem ismernek. A Balatontól a Dráváig húzódó "Somogyország" belsejében a Zselicség mintegy 1200 km2 kiterjedésű dombvidék, amit az tesz különlegessé, hogy kevés olyan hely van az országban és a kontinensen is, ahol ennyire alacsony lenne a fényszennyezés. A Zselicből ezért tökéletesen megfigyelhető az éjszakai égbolt.




A növekvő fényszennyezés miatt "a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára." A csillagoségbolt-parkok létrehozását ez a felismerés indokolta.
Az International Dark Sky Park címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapította, és Európában a skóciai Galloway Parkkal közösen elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el.

A Zselici Csillagoségbolt-park komplex fejlesztésére sikerült megnyerni a terület kezelőjét, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-t. A program központi eleme a multifunkcionális csillagvizsgáló, amihez egy kilátó és a csillagvizsgálóhoz vezető út mentén elhelyezkedő 5 információs pont kapcsolódik. A nagyszabású és komplex feladat, a számos különböző projektelem összetett és lelkes tervezői gárdát igényelt. A főépület terveiben a belsőépítész csapat és a tájépítész tervezők fontos szerepet vállaltak. Az információs pontok és a kilátó több építész tervezőtárssal való közös munka eredménye. Az engedélyezési tervek 2012. őszén, a kiviteli tervek 2013-ban készültek el. A kivitelezés az elmúlt évben indult.




Az építészeti koncepció

A helyszín Kaposvártól délre 20 km-re, Kardosfától nem messze található. A csillagvizsgáló a több éve megtisztított nyugati lejtőn, az úttól kissé beljebb helyezkedik el, így a tisztásra való megérkezés különleges érzését a feltáruló panoráma még tovább fokozza. Az épület kontúrja kirajzolódik, a planetárium hengere, a távcső kupolája és a közönséghasználati tereket magában foglaló "doboz" egy erős, de egyszerű rajzolatban mutatja meg magát.

A bejárathoz a farönkökből épített csillagképekkel és "élő" napórával berendezett parkon áthaladva, "átszellemülve" juthatunk el. Az akadálymentesített, könnyen átlátható, a közlekedőtengelyre fűzött elrendezésű épületben előcsarnok, ajándékbolt, kiállítótér, 54 fős planetárium, 54 fős egybenyitható előadó-és foglalkoztató terem, távcsőkupola, irodák és kiszolgáló helyiségek találhatók.

A geotermikus energiaellátást talajszondák biztosítják. Biológiai szennyvíztisztító berendezés lesz elhelyezve, a szennyvíz így környezettudatosan, megtisztított és ellenőrzött módon kerül vissza a természetbe. A csapadékvizet, "szürke vizet" gyökérzónás öntözésre és WC-öblítésre használjuk. A vízellátást fúrt kút tudja biztosítani, víztisztító berendezés segítségével. Az egyetlen külső közmű- és energiaforrás az elektromos áram, melyet földkábelen hozunk el az épületig. Az épület tetején zöldtető létesül, mely jó szigetelő rendszer, és a természetbe való illeszkedést is segíti.




A belsőépítészeti koncepció

A belsőépítészeti koncepció alapja az volt, hogy az ide látogatót egy olyan tér fogadja, amely egy idegen bolygóra, "holdbéli" tájra érkezés érzetét kelti. A belső tér a csillagászathoz kapcsolódó alapvető térélmények felidézésével a kiállítási felületeken és a planetáriumban közvetített információk intenzívebb befogadását teszi lehetővé, illetve előrevetíti azt az élményt, amelyben a kupolatér távcsövén keresztül az űrben vizsgálódónak része lehet. A beton járófelületek egy kopár bolygófelszínt, a szürke, amorf gyapjúpuffok felszíni képződményeket, kőzeteket imitálnak. Az előcsarnokból a planetárium íves fala bevezet a kiállítótérbe, ahol a nagyméretű átvilágított űrbéli fotó konkretizálja a képzeletbeli helyet, ahol vagyunk. Ezt támasztják alá a lebegő hatású, súlytalanság érzetét keltő, világító kiállító posztamensek, melyek talpa víztiszta üveghenger és a padlóhoz csak egy szabadon tekergő "gégecsővel" csatlakoznak. Ebben a térben a legintenzívebb a mélység és végtelenség élménye. A világítás is a belsőépítészeti koncepció szerves része: mesterséges fényforrásokat és a belső térbe szabályozottan bejutó természetes fényeket kombinálva sejtelmes, bizonytalan fényviszonyokat hoztak létre.


Kilátó - a feljutás élménye és a panoráma jutalma

A kilátó helyét a környék legmagasabban fekvő pontján jelölték ki. Itt egy fiatal erdő növekszik, 12-15 méter magas fákkal. A legfelső szint padlóvonalát ezért 25 méter magasságra terveztük. A 360 fokos panorámán változatos látvány tárul fel, és a csillagvizsgáló épülete előtti park csillagkép- formációi is jól kivehetők. Az épület kivitelezése jól halad, a legfrissebb képeken jól látható az Austrotherm anyagok beépítése.

Austrotherm További információk:
www.austrotherm.hu

Kapcsolat


2015.01.20.

Austrotherm HírekAustrotherm rétegrendszerkesztő modulAustrotherm csomópontokAustrotherm ÁrjegyzékAustrotherm ProspektusokAustrotherm AlkalmazástechnikaTeljesítmény nyilatkozatokAustrotherm Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Austrotherm hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information