Lindab "Már csak a Lindabbal dolgozom!"

Egy mezőgazdasági szövetkezet megbízásából új gabonatároló épült Marcaliban.

A könnyűszerkezetes csarnok bizonyos tartóelemeit, illetve burkolatát a Lindab szállította. A kivitelező - a mezőtúri székhelyű - Bavas Bau Kft. vezetője, Bagdán Ákos beszél az alkalmazott technológiáról, a Lindabbal való különleges kapcsolatáról.




Mióta dolgozik a Lindab termékeivel és mekkora ez a magtár?

A kínálatukat már nagyon rég óta ismerem. Kiváló, tartós svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott, rozsdaálló, prémium termékekkel voltak jelen a magyar piacon a megjelenésük óta. Nagy csarnoknak számít, hiszen 60 méter hosszú és 20 méter fesztávolságú. A gerincmagassága 10 méter. A három méteres támfal vasbetonból készült, a többi rész pedig fémből.



Milyen alkatrészeket szereztek be a Lindabtól?

Az ún. másodlagos tartószerkezet kialakításához használt Z szelemeneket, a síklemezeket és természetesen a kiegészítő alkatrészeket, csavarokat. Az elsődleges tartószerkezeteket mi készítettük. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy az épület váza saját gyártás, a ruhája pedig Lindab.

Ilyen "vegyes" csarnok esetén nem adódnak kompatibilitási problémák?

A Lindab egyrészt olyan komplex rendszereket gyárt, amelyek gyakran már meglévő épületrészekhez is illeszthetőek - gondoljunk csak egy tető ráépítésre vagy egy tetőcserére. Másrészt a mi statikus tervezőink az első pillanattól együtt dolgoznak a Lindab szakértőivel - a konzultációk folyamatosak. Az általunk elképzelt szerkezeti gyártmányok tehát már a tervezőasztalon összesimulnak a Lindab termékeivel.

A hazai piacon olcsóbban is kaphatók pl. a csarnokok burkolásához szükséges lemezek. Azzal, hogy ilyen elszántan ragaszkodik a Lindabhoz, a megrendelőknél nem hozza nehéz helyzetbe a cégét?

Az igaz, hogy ebben a kérdésben nem ismerek pardont! Ha egy beruházó más forrásokból szeretné biztosítani a csarnok építéséhez szükséges acél alkatrészeket, hát akkor én bizony visszaadom a munkát. 2011-től, azaz a megalakulásunk óta vagyunk Lindab partnerek. Én azóta nem dolgozom más beszállítóval - kizárólag a Lindabbal. Egy feldolgozó üzemnek, egy kocsiszínnek, egy hűtőháznak vagy akár egy magtárnak alkalmas épület nem két fillérbe kerül. A legtöbb vállalkozó pedig már előre gondolkodik, és azt mondja, hogy inkább fizetek most egy kicsit többet, cserébe viszont egy jól funkcionáló, tartós és ráadásul esztétikus épületet kapok.

Marcaliban milyen technológiával oldották meg a terményekből felszálló pára kicsapódását és visszacsöpögését?

Egy olyan szigeteletlen, hideg csarnok esetében, mint amiről most beszélgetünk, valóban fontos számolnunk a kondenzáció, azaz a páralecsapódás jelenségével. Ez a probléma viszont kiküszöbölhető a Lindab páramentesítő filcbevonattal. Ez a réteg átmenetileg megköti a párát, ami innen elpárolog. Ebben az esetben természetesen elengedhetetlen a helyiség megfelelő szellőztetése, mert így nem csepeg le a víz a tető alatt tárolt anyagokra. Mezőgazdasági jellegű csarnokok esetében kiváló technológia. Marcaliban mi pl. a tető borítását LTP35-ös kasírozott lemezekből készítettük.



Mennyi időt kellett szánni a szerelésre?

Az ilyen könnyűszerkezetes csarnokok nagy előnye a kivitelezés gyorsasága. A szárazszereléses eljárás miatt nem kell várni száradási időkre stb. A Bavas Bau által legyártott fő tartószerkezeti elemeket természetesen ismerjük és a Lindab termékek is - a megadott méretezés alapján - egyedileg legyártva, nagyon pontos és egyértelmű jelölésekkel mindig határidőre érkeztek. Így két hónap alatt elkészültünk egy ilyen nagy csarnok szerelési munkálataival.

Lindab További információk:
www.lindab.hu


A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2016.04.08.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Hirdetés
Lindab hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information