Milliókat érint az energiaszegénység

Európában közel 54 millió embert érint az energiaszegénység1, azaz ennyien nem tehetik meg, hogy megfelelően fűtsék otthonaikat. Tavaly a VELUX RenovActive programján keresztül bemutatta, hogy a minőségi felújítás korlátozott költségvetés ellenére is lehetséges. Javítható a lakóotthonok energiahatékonysága, amely a nagyobb komfortérzet kialakulása mellett a lakosság egészségügyi állapotának javulásához is hozzájárulhat.




A kelet-európai lakosok 37 százaléka a spórolás jegyében tartja alacsonyan otthona hőmérsékletét2. Mivel a szabadidő és a munkavégzés 90 százaléka épületekben zajlik, a diszkomfort és a betegségek kialakulása sok esetben áll összefüggésben a hideg lakásokkal: az Európai Bizottság elemzéséből kiderül, hogy az energiaszegénységben élők nagy számában az emelkedő közüzemi árak és az alacsony kereset mellett a lakóházak jelentős energiaveszteségű kialakítása is szerepet játszik.



A lakásállomány felújításával, energiahatékonyságának növelésével, valamint energiahatékony otthonok építésével csökkenthető az energiaszegénység. A VELUX tavaly indította útjára RenovActive elnevezésű projektjét Brüsszelben, hogy bizonyítsa: a minőségi energetikai felújítás a szociális lakások költségvetési megszorításain belül is kivitelezhető megoldás az energiaszegénység felszámolására.

A meglévő épületek modernizálása nemcsak a fűtésszámla csökkentése, hanem az optimális beltéri klíma kialakítása miatt is fontos, tekintettel arra, hogy a jelenlegi lakóépületek akár 90 százaléka még több mint 30 évig használatban lesz3. A 14 ezer európai részvételével készült 2016-os Egészséges Otthon Barométer kutatás rávilágított, hogy a kelet-európai országok (Lengyelország, Csehország és Magyarország) lakosságának 74 százaléka az energiaköltségek csökkentése, 73 százaléka a komfort növelése érdekében vág bele otthona felújításába4.



A VELUX csoport küldetése immár 75 éve, hogy a tetőn keresztül érkező természetes fénnyel, friss levegővel jobb életkörülményeket teremtsen. Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője szerint az egészségesebb és energiahatékonyabb otthonok iránti igényt kielégítő termékportfólió kialakítása kulcsfontosságú ezen törekvésekben: "Megújult tetőablakainknak köszönhetően hozzájárulhatunk a csökkentett energiafogyasztású és nagyobb beltéri kényelmet biztosító otthonok kialakításához, legyen szó felújításról vagy új építési projektekről. 3-rétegű üvegezéssel és egyedülálló ThermoTechnologyTM hőszigetelési rendszerrel gyártott tetőtéri ablakunk ideális választás az energiahatékonyság és az optimális beltéri klíma elérésében."

A VELUX Standard Plus ablakok újdonsága a kiváló hőátbocsátási tényező az új 3-rétegű üvegezéssel. Az üveg Ug-értéke 0,6, a teljes ablakszerkezet Uw-értéke pedig 1,1 W/m2K. Ezzel a hőátbocsátási értékkel ezek a VELUX tetőtéri ablakok nemcsak az aktuális energetikai követelményértékeket teljesítik, hanem alkalmazásukkal olyan közel nulla energiájú épületek tervezhetők, amelyek a 2020 utáni időszakban érvényes európai uniós előírásokat is minden bizonnyal teljesíteni tudják.



1 Pye, S., Dobbins, A. "Energia szegénység és sebezhető fogyasztók az energiaszektorban az Európai Unióban: a rendeletek és az eredmények elemzései", INSIGHT_E (2015)
2 Humboldt Egyetem és VELUX: Egészséges Otthon Barométer, 2016
3 International Energy Agency: www.iea.org



További információ:
www.velux.hu/szakembereknek


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót és távvezérlő elemeket is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.hu



2017.04.05.

VELUX HírekVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information