Silka, Ytong, Xella Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület

A családi ház megvalósításának ötlete 2014-ben fogalmazódott meg, majd a következő év június elején már be is indultak a kivitelezési munkálatok az Ytong építési rendszerelemek alkalmazásával, így az épület fél év elteltével beköltözhetővé vált.




A kivitelezés során azt az elvárást fogalmaztuk meg az optimális otthonnal szemben, hogy elérhető áron (maximum 250.000 Ft/m2) már most teljesítse a jelentősen szigorodó 2020-as energetikai előírásokat. Ez azért fontos, mert ha építünk egy házat, de nem vesszük figyelembe a 2020-as elvárásokat, akkor az épület 2-3 év múlva elavultnak fog számítani, nem fogja tudni felvenni a versenyt az akkor épülőkkel. Az a családi ház, ami most "A" energetikai besorolású, nem biztos, vagy csak nagyon jó esetben fog megfelelni 5 év múlva ugyanannak a kategóriának.

Nézzünk egy kis számítást erre vonatkozóan:





A jelenlegi előírásoknak megfelelő beruházáshoz képest az optimális otthon plusz költségei maximum 6 év alatt térülnek meg, és 2020-ban is még egy értékálló ingatlannak számít.
Az optimális otthon megvalósítása során olyan tervezési irányelveket, építési rendszert, gépészeti elemeket alkalmaztunk, ami nem csak az épület kivitelezését, hanem a ház fenntartását is optimalizálja.

Ma 2015-ben minden technológiailag adott ahhoz, hogy a tervezési és a gépészeti elképzelések során a megfelelő megoldást választhassuk ki, figyelembe véve az ár/érték arányt. Az optimális otthon kiváló minőségű termékek alkalmazása mellett nem haladhatja meg a 250.000 Ft/m2 árat, bár 350-400 ezer Ft/m2 árton egyszerűbb energiatakarékosan építkezni, de egy átlagos vidéki családnak ez az ár már nem megfizethető.

Remélem a cikk olvasói között van olyan személy, aki járt már valaha vályogházban, és tudja, hogy télen felfűtve milyen jó meleg, nyáron pedig kellemesen hűvös. Keresni kezdtem a vályoghoz hasonló anyagot, ami kezelni tudja az épület belső klímáját, és mellette kiváló a hőszigetelő képessége. A megoldást az Ytong Lambda 50 cm vastagságú falazóelemben találtam meg, hisz ez egy olyan homogén anyag, amit nem kell külön hőszigetelni, és könnyen, gyorsan beépíthető. A kivitelezési munkákat tovább gyorsította az Ytong födémrendszer alkalmazása, hisz a födémpanel elemek elhelyezése után azonnal építhető a következő szint (nincsenek állványok, tartó zsaluzat, száradási idő stb).



Az Ytong építési rendszer arra is kiválóan alkalmas, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően a belső klímát (pl.: páratartalom) ne mesterséges szabályozással, hanem természetes szellőzéssel valósítsuk meg a családi ház esetén. A régióban található optimális feltételekből (talaj vízadó rétege, talaj szerkezet) adódóan a meleg víz ellátását a hőszivattyú ideálisan biztosítja.
Az 5kW-os ad-vesz napelem rendszer környezetbarát módon az épület teljes energiaellátását fedezi, biztosítva a bentlakók részére a maximális komfortot.
A homlokzatok felületképzésénél az anyag öntisztuló, a tetőhéj modern, a belső vakolat dekoratív, a látható és beépített elemek, mind meghaladják a mai épületekkel szemben támasztott követelményeket. Nem volt ez másképp a Velux tetőtéri ablakok alkalmazásánál sem, hisz az automata vezérlésű nyílászárok jelentősen könnyítik a szellőztetést.

Régóta érlelődött bennem, mint építészmérnökben a gondolat, - 5 éve foglalkozom az épületek energetikai jellemzőinek a tanúsításával, pályázati anyagok készítésével - hogy szeretnék Kecskeméten egy megfizethető, közel "0" energiájú optimális mintaotthont megvalósítani, mellyel igazolni tudom azt az elképzelésemet, hogy alaposan átgondolt tervezéssel és megfelelően kiválasztott anyagokkal már most megvalósítható az, ami majd csak 2020-tól lesz kötelező.

Nagyon boldog vagyok, hogy az Optimális Otthon projekt sikerült, így a következő célkitűzésem, hogy 5 hónap alatt az optimális otthon építési rendszereit felhasználva egy közel "0" energiaigényű Optimális 4-6 lakásos Társasházat is megvalósíthassak.

Kővágó Gyula
okl. építészmérnök, energetikus






Bővebb információk:
Weboldal: www.xella.hu

06 80 69 69 00 Az Ytong zöld szám reggel 6-tól este 18-óráig hívható.
Abban az esetben, ha ezen rendelkezési időn túl szeretné felvenni a kapcsolatot, írjon a telefonszámhoz kapcsolódó email címre zoldszam@xella.hu.




2016.03.10.

Ytong HírekYtong termékkönyvtáraYtong csomópontokYtong ProspektusokYtong Értékesítő partnerekYtong Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Ytong hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information