Lindab Referencia - LEIER Üzletház, Győr

SRP Click lemezekkel fedték Györben a LEIER Üzletházat


A HN Manzard Kft., amely évtizedek óta foglalkozik tetőfedéssel, szigeteléssel, ezúttal a Győr történelmi városnegyedében épült LEIER Üzletház burkolására kapott megbízást. Közel nyolcszáz négyzetméternyi tetőfelületet fedtek le a Lindab SRP Click anyagával.



Az előkorcolt síklemezzel kapcsolatban szerzett tapasztalatairól kérdeztük a Kft. ügyvezetőjét, Horváth Lászlót.

Mióta dolgoznak a Lindab tetőburkoló lemezeivel?

Közel húsz éve használjuk ezeket a svédacél alapanyagból készült, tűzihorganyzott termékeket - a cserepeslemezektől a síklemezekig. Ha az anyag tartós, esztétikus, könnyen szerelhető, az a kivitelező számára is többszörös előnyt jelent: gyorsan halad a munka, a megrendelő elégedett, nincsenek garanciális panaszok. A céggel való kapcsolatunk kezdete óta számos tanfolyamukon, továbbképzésükön termékbemutatójukon vettünk részt. Mára a Kft-énk a Lindab azon partnerei sorába tartozik, akiket kivitelezőként ajánlanak a vevőik számára. Ezt a megbízást is az ő közvetítésükkel kaptuk.



Mik voltak a munka jellegzetességei?

Egy hatszáz négyzetméter alapterületű - irodáknak, üzleteknek helyet adó - kétszintes épületen kellett megoldanunk a tető fedését. A közel nyolcszáz négyzetméteres felületre a megrendelők eleve antracit színű SRP Click lemezekből álmodták meg a burkolatot, hiszen ez a fehér homlokzattal és - a klasszikus, elegáns, fémes csillogás miatt - a negyed archaikus építészeti stílusához is jól illeszkedik. A húsz fokos lejtésű nyeregtetőn több ún. áttörést is meg kellett oldanunk, ugyanis 16 tetőablak tagolja felületet. Speciális megoldásokat igényeltek a bejárati ajtó felett elhelyezkedő síklemezből készült kiugrók is, valamint az ablakszegélyek. A hajlatok - vagy ahogyan szakmai nyelven mondjuk a vápák -borítását az SRP Click használata esetében ún. akasztófalccal oldjuk meg. Így indítjuk az adott felületet. Ez biztosítja, hogy a vízátbukások esetén se legyen beszivárgás.



Milyen előnyökkel jár ilyen estekben az SRP Click alkalmazása?

Ahogy a név is mutatja, a Lindab termékben az az újítás, hogy már a gyárban elvégzik az előkorcolást. A lemezeket valóban csak "klikkelni", azaz összepattintani kell. Elhagyható tehát az a munkafázis, amikor a bádogos bizonyos célszerszámokkal maga hozza létre az anyagon a kapcsolható formákat. Ennek köszönhetően jelentősen rövidebb lesz a szerelésre fordítandó idő. Ezt a feladatot pl. az öt fős csapatom másfél hét alatt végezte el. Nagy előnye továbbá az SRP Clicknek, hogy az idomok dupla falccal vannak korcolva, ezért nagyon jó a vízzáró képességük. Esztétikai szempontból pedig az is lényeges, hogy nem látszanak a rögzítések. Ha a minőséget nézzük, meg kell említeni, hogy a tűzihorganyzáson és az alapozó rétegen kívül a korrodálódást egy harmadik védelmi vonal, azaz a külső festés is akadályozza. Ezzel a réteggel a lapok mindkét oldala be van vonva. Az sem hátrány, hogy igen nagy színválasztékban áll rendelkezésre.

Hogyan folyt az együttműködés a Lindabbal az építkezés során?

Ahogyan eddig is, az expert mindig készségesen a rendelkezésünkre állt, segített. Ráadásul most nagyobb szükségünk is volt rá, mert az eredetileg elvállat feladat közben a megrendelőnk azt újabbakkal egészítette ki. A ház Zrínyi utca felőli homlokzatát ugyanis a telken álló, régebbi épület stílusához kellett igazítani a történelmi városképhez illeszkedően. Hirtelen újabb anyagokat kellett tehát rendelnünk a Lindabtól igen rövid határidőre, hiszen nem akartunk leállni a munkával. Szinte pillanatok alatt teljesítették a kérésünket. Ehhez tudni kell, hogy a Lindabnál olyan gyártó program működik, amely a megrendelésben foglalt paraméterek alapján egyedi hosszúságúra vágja az egyébként két fajta standard szélességben készült lemezeket. Mi a kivitelezés előkészítésekor mezőkre osztottuk a tetőfelületet. Ennek megfelelően rendeltünk különböző hosszúságokat. A cég ezeket külön-külön egyértelmű jelölésekkel ellátva, fakalodákban szállította. Ezt daruval emeltük a munkaterületre, és a meglévő "kottánk" alapján egyszerű volt a kiosztás.

Milyen kiegészítőket, illetve tetőbiztonsági elemeket építettek be?

A vízelvezetést egy antracit színű Lindab Rainline ereszcsatornával oldottuk meg. Mivel az épület passzív ház, azaz közel nulla energiaigényű, nincs kéménye. Ezért szerelőjárdát nem szereltünk. Felhelyeztük viszont azokat a hófogókat, amelyek gondoskodnak téli időszakban a járókelők védelméről.



Milyen jellegű tetőkhöz ajánlja az SRP Clicket?

Bár az áttöréseket és a vápákat esetünkben is szépen meg tudtuk oldani, alapvetően mégis a kb. 20 fokos lejtésű nyereg vagy félnyereg tetők esetében a legpraktikusabb, ahol nincsenek hajlatok és kevesebb az áttörés. Mi pl. családi házak és egyszerűbb struktúrájú tetők esetében előszeretettel ajánljuk az ügyfeleinknek. Speciális szerszámokat nem igényel. Sőt a Lindab a biatorbágyi gyárában még a vízelvezető csatornák illesztési helyeit is kicsípi annak érdekében, hogy a helyszínen ne kelljen már vágni az ereszvonalat. Ennek megvan az az előnye is, hogy a felületen biztosan nem sérülhet a korrózió gátló réteg. Még ezen az apró részen sem támadhat a rozsda.
Az SRP Click esetében viszont nem csupán a tető burkolat minősége, hanem az épület statikai adottságai, illetve a megrendelő esztétikai igényei felől is érdemes közelíteni.
Az elsőként említett szempont alapján kiemelendő az anyag kis önsúlya. Jóval csekélyebb, mint a szilikát alapú cserepeké. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi pl. régebbi épületek tetőzetének felújítására, hiszen nem terheli jelentős mértékben a tartószerkezetet.
Bár sokszor alkalmazzák műemléki jellegű vagy klasszikus stílusú épületeken, az SRP Click által kiadott textura a modern házaknak is látványos koronája lehet.

Érdeklődjön és kérjen ajánlatot: partnereinknél, illetve a www.felujitas.lindab.hu
weboldalon, vagy kövessen minket a facebook.com/lindabmagyarorszag oldalunkon!


A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2015.10.30.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Hirdetés
Lindab hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information