A modern kor építési technológiája a
termikusan aktivált épületszerkezet
AZ AKTÍV BETONFÖDÉM

Az aktív betonfödém, az épületszerkezetfűtés-hűtés az építészek és épületgépészek számára ma már nem ismeretlen fogalom. A magas minőségű polimer csövek tömeges építőipari felhasználása hozta magával, hogy az aktív betonfödém egyre gyakrabban alkalmazott műszaki megoldás lett lakó és iroda épületek esetében is.

Az aktív betonfödém megjelenésével a födémszerkezet térelhatároló, illetve tartószerkezeti rendeltetése egy új, épületgépészeti funkcióval bővült:
a helyiségek hőleadó rendszerévé vált.

Az aktív betonfödém működési elve

A megnevezés az épület monolit beton födém elemeinek termikus aktiválását, azaz fűtését vagy hűtését jelenti a bennük elhelyezett csővezetékben közeg keringtetésével. Hűtés esetén az épületszerkezet által felvett hőenergiát a beépített csővezetékek vezetik el. Fűtés esetén a csővezetékek felmelegítik az épületszerkezetet, ami a felületén keresztül sugárzás útján hőt ad le.

Ezzel egyidejűleg a légtechnikai igény csökkenthető és hősugárzással történő temperálás gondoskodik az emberi test számára egészséges és kellemes helyiségklímáról.

A műszaki haladás jobb életminőséget eredményez

Mi minden nap azért dolgozunk, mert hisszük, hogy a műszaki haladás jobb életminőséget eredményez. Természetesen a szakmai szereplőkön – tervező, beruházó, kivitelező – is nagyban áll, hogy a gyártók technológiai fejlesztéseiből mi kerül átültetésre a gyakorlatba.

A REHAU Csoport mindig élen járt a technológia fejlesztésében és terjesztésében. Ennek eredményeként kompetens tárgyaló partnerként tud a beruházók rendelkezésére állni egy-egy épület energetikai koncepciójának kialakítása és megvalósítása során.

több mint 20 év fejlesztési tapasztalat

több mint 2 millió négyzetméternyi megvalósult aktív betonfödém

több ezer projekt a világon

több mint 150 000 négyzetméternyi aktív betonfödém Magyarországon

Az aktív betonfödém, a jelen és a jövő
felületfűtő, -hűtő megoldás előnyei

  • magas szintű komfort
  • huzat és zajmentes
  • alacsony üzemeltetési költség
  • hosszú élettartam, karbantartási igény nélkül
  • hőszivattyúval, különösen geotermikus hőszivattyúval előnyösen kombinálható
  • csökkenthető földgázfüggőség
  • gyorsabb építéskivitelezés
  • csökkentett helyszíni élőmunkaigény
  •  jól ütemezhető munkafolyamatok
  • hozzájárul a legmagasabb minősítési fokozatok eléréséhez – BREEAM, LEED, DGNB
  • fenntartható – támogatja a klímasemleges, CO2 neutral célok elérését

Beruházó céljai eléréséhez, az akadályok leküzdéséhez járul hozzá az aktív betonfödém használata fűtésre, hűtésre

A hagyományos technológiák alkalmazásával nem tarthatók az építéskivitelezési határidők. Ezért projektek állnak, állhatnak, le illetve el sem indulnak. Ne veszítse el beruházási kedvét, van megoldás a jelenlegi gazdasági kihívásokra!

Energiahelyzet – a megújuló energiaforrások szélesebb körű alkalmazása

A fosszilis energiahordozók használata véges, környezetkárosító és drága. Az energia jövőbeni elérhetősége és növekvő ára felgyorsítja a megújuló energiaforrások lehető legszélesebb körű alkalmazását.

Globális környezetvédelmi célkitűzés – nulla nettó CO2 kibocsátás teljesítendő

Ahhoz, hogy 2050-re az EU klímasemleges gazdasága és társadalma megvalósuljon elengedhetetlen, hogy a 40%-kal az egyik legnagyobb CO2 kibocsátó iparág az építőipar is kivegye a részét a feladatokból. Az aktív betonfödém révén akár 88% megtakarítás is elérhető a működés közbeni szén-dioxid kibocsátás terén.

Icon_Instagramm_CO2 - 1086872

Lokális környezetvédelmi követelmény – közel nulla energiafelhasználású épületek létesítése

A 7/2006 TNM rendelet írja elő a műszaki feltételeket, amelyet teljesíteni kell, így hamarosan az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Egyre népszerűbb az aktív betonfödém alkalmazása fűtésre, hűtésre

Nagy teljesítmény, gyors reagálás, egyszerű telepítés

A mai kor egyre jellemzőbb igénye az adott épület jellegének és a beruházó individuális elvárásainak megfelelő műszaki tartalom valósuljon meg. Ennek csak a korábban megszokottnál szélesebb látókörrel kialakított megoldás felelhet meg. Az aktív betonfödém műszaki, energetikai, gazdaságossági, kivitelezési időráfordítás és ökológiai szempontból is optimális és hatékony megoldást ad a tervezők, kivitelezők és beruházók kezébe. A rendszer ezen előnyös tulajdonságai magyarázzák, miért olyan népszerű az aktív betonfödém napjainkban.

Visszatekintés

Korábban a padlófűtési rendszerek voltak a legkedveltebbek és csak később jelet meg széles körben a hűtési igény, amely a fal és mennyezeti felületek aktiválásával valósult meg. Így előfordulhatott, hogy egyetlen helyiségben a padló, a fal és a mennyezet is becsövezésre került. A kivitelezés azonban nagy időráfordítással járt, ráadásul az építkezés olyan időszakában, amikor a helyiségben más szakágak is dolgoztak. Mindezen túl a három rendszert egy jól működő, összehangolt rendszerbe kellett foglalni szabályzás segítségével, ami további feladatot jelentett. 

Felmerült a gondolat, hogyan lehetne a három rendszert egyetlen, jól működő megoldással helyettesíteni. Így fogalmazódott meg az aktív betonfödém lakóházas környezetre való adaptálása a korábban irodaépületeknél nyert pozitív tapasztalatok átültetése. A megoldás, az aktív betonfödém teljes értékű fűtési és hűtési rendszerként használható.

980-D420_CL - 1078361

Fenntartható épületek, a REHAU aktív betonfödém startégiája

A rezsipániktól függetlenül az elmúlt évek változása, hogy a fenntartható épületek műszaki kialakításával kapcsolatban napirenden vannak a hőszivattyús és napelemes rendszermegoldások, a megújuló energiák használata. Ezeknek a hőtermelőknek a hatékonysága növelhető, ha alacsony hőmérsékletű fűtés és magas hőmérsékletű hűtés választásával, azaz felületfűtő, -hűtő hőleadóval, aktív betonfödémmel párosul.

A megrendelő elvárásai aktív betonfödémmel teljesíthetők

  • magas termikus komfort
  • alacsony költségű, üzembiztos üzemeltetés
  • olcsó, jól felszerelt épület
  • határidőre történő átadás
860-D708_260320_1 - 64077

Azonban az energetikai koncepcióról a beruházó dönt.

Lehetséges hőtermelő: elektromos vagy gázkazán, klíma, folyadékhűtő, geotermikus, vizes vagy levegős hőszivattyú
Lehetséges hőleadó: radiátor, fain coil, légtechnika, padló-, fal-, mennyezetfűtés, -hűtés, aktív betonfödém

REHAU a high-end megoldást javasolja

  • geotermikus hőszivattyú talajszondával – akár épület alatt, passzívhűtéssel
  • aktív betonfödém fűtésre és hűtésre
  • helyiségenkénti szabályozás

Miért tartja a REHAU ezt a legjobb megoldásnak?

  • huzatmentes
  • legmagasabb komfortot biztosítja
  • olcsó az üzemeltetése
  • karbantartás mentes
  • gázfüggetlen

Természetesen minden induló projekt esetében tisztázni kell az előfeltételeket, mint az épületszerkezeti kialakítást, a passzív műszaki megoldásokat – árnyékolás, hőszigetelés, jó nyílászárók – ezek mind előfeltételei az aktív betonfödém hatékony alkalmazásának. A belsőépítész kössön egyezséget az energetikával, ne csak a dizájn érvényesüljön.

Gondos tervezés

Gondosabb, alaposabb, több előkészítést igényel az aktív betonfödém tervezése, jelentős előny azonban a gyors és gondtalan kivitelezés.

A megvalósíthatóság mérlegelése

Monolit vasbeton födém esetén mindig megfontolnandó az aktív betonfödém beépítése. Fontos a nyári hőterhelés gondos számítása, üvegezett felületek és az árnyékolás figyelembe vétele.

A REHAU által kínált előszerelt gyári fűtő-hűtő panelek segítségével akár a legkomplikáltabb alaprajz is könnyedén lefedhető. A rendelkezésre álló betonfelület 75-95%-a aktiválható.

Egyeztetés a különböző szakágakkal

  • építésszel – a födém kialakítást és áttöréseket
  • statikussal – a vasalási tervet és a tiltott zónákat
  • belső építésszel – a világítási, hangtechnikai és álmennyezeti tervet és a bútorozást
  • elektromos tervezővel – a födémben elhelyezett világítótestek, kötődobozok helyét és szellőzés beépítése esetén a befúvási, elszívási helyeket

A csőrendszer pozíciója a födémben 

  1. Segéd acélhálón, a monolit betonfödém közepén (BKT)
    Ebben az esetben a rendszer hőtároló kapacitása nagy, reakció ideje lassú. A nagy hőtároló kapacitásnak köszönhetően további megtakarítást lehet elérni, ha nyáron éjszaka történik a betontömeg hűtése. A rendszert minőségileg célszerű szabályozni, vagyis az előremenő vízfokot kell a külső hőmérséklet függvényében meghatározni.
  2. Gyárilag előszerelt, felületközeli födémfűtő, -hűtő panel az alsó vasalat alatt (oBKT)
    Nagyobb teljesítmény érhető el fűtés és hűtés esetében is, a rendszer reakcióideje gyors. Ebben az esetben már minőségi szabályozás mellett érdemes mennyiségileg is szabályozni, vagyis helyiségenkénti szabályozást szükséges alkalmazni.
FH-UK-D418 - 12536547

Méretezés

Az aktív betonfödém méretezése az új WinWatt oBKT adatbázis alapján végezhető. Az adatbázis a teljesítményadatokon túl az oBKT panelméreteket is tartalmazza.

A pontosan megadott paraméterekkel elkészülő és lefektetett panelek a DIN 4102-2 szerint igazolt tűzállósága 120 perc.

A REHAU panelek jól definiált méretekkel, gyári körülmények és minőségbiztosítás mellett készülnek, garantált teljesítményeket biztosítva.

Ne tartson attól, hogy:

  • párakicsapódással kell számolni
  • nem lehet teljes körűen kifűteni, kihűteni az épületet
  • nem lehet egyedi helyiségenkénti szabályozást alkalmazni

Mind három kifogás kezelhető, a műszaki megoldás adott. Kijelenthető, hogy nincs olyan monolit vagy előgyártott betonfödém megoldás, amire nem tudunk javaslatot tenni.

Gondtalan kivitelezés

Az aktív betonfödém kivitelezés fő lépései

  1. a panelek ütemezett, ’just in time’ rendelése
  2. kiszállítás – a panelek mozgatása daruval a kamionról közvetlenül az aktuális szintre
  3. a számozott e-tikettel ellátott panelek elhelyezése a terv szerint kiosztásnak megfelelően
  4. a csatlakozó vezetékek fektetése és kivezetése a födémből
  5. nyomáspróba – jegyzőkönyv minta a REHAU ePaper dokumentumtárból letölthető
  6. alsó vasalat, villanyszerelés és a felső vasalat elkészítése
  7. kibetonozás és a zsaluzat eltávolítása után ismét nyomáspróbát kell tartani

Beruházó haszna a REHAU rendszermegoldás választásával

  1. a PE-Xa cső-alapanyag, az építőipar legmostohább körülményei között is helytáll
  2. a toldóhüvelyes kötéstechnika O-gyűrű nélküli, anyagában tömít
  3. a REHAU kötés a födémben és az aljzatban is elhelyezhető
  4. a több elemet tartalmazó panel egy cikkszámmal rendelhető, nincs helyszíni szerelés
  5. nincs mozgó alkatrész és karbantartási költség
  6. a kivitelezés a téli időszakban, akár -10°C-ig végezhető
  7. 10 év REHAU rendszergarancia

További előnyök

  • Beton távtartóink alkalmazásával látszó betonminőség érhető el, kielégítve a belsőépítészek és építészek speciális igényeit is
  • A daruzható, targoncázható fűtő-hűtő panelek a szerkezetépítéssel egy időben kerülnek az épületbe
  • A szerkezetkész épület fűthető, a szakági kivitelezési munkák télen is végezhetők

A REHAU panel újabb felhasználási módja a klímapanel

Ebben az esetben a betonozási munka is üzemi körülmények között történik, tehát az előszerelés és az előgyártás is, ami a helyszíni élőmunka és kivitelezési idő további radikális csökkentését jelenti. Nem csak födémekbe, hanem falakba, akár koporsófödémként alkalmazott falakba is beépíthető. Ezáltal hatékony, gyors és magas minőségű építéskivitelezés biztosítható. A technológia környezettudatos a hulladékmentes gyártásnak köszönhetően.

Érdekli? Jelentkezzen!

Referencia épületlátogatást szervezünk, amely során kivitelezési és üzemeltetési tapasztalatokat ismerhet meg.

Kapcsolatfelvétel

Néhány meghatározó referencia a több száz épületből az elmúlt 20 év távlatából

  • Szeged – SCRIPTUM Zrt. irodaépület
  • Budapesten – Raiffeisen Back Office irodaépület
  • Miskolc – társasház
  • Győr – AUDI G 40 csarnok fejépülete
  • Budapest – IX. kerület nagy lakásszámú társasház
  • Budapest – II. Hüvösvölgyi út társasház

Videók

Icon_Communication - 116026

Ezzel a gombbal felveheti a kapcsolatot kollégánkkal
e-mailben.


ÁRAJÁNLAT

Icon_nb_Einkaufswagen - 86232

Webshopunkban azonnal jelezheti konkrét érdeklődési igényét felénk.


REHAU SHOP

Engineering progress

Enhancing lives

ÁRAJÁNLAT

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection