Nagyszabású gála keretében adják át a legjobb kortárs magyar építészetért járó díjakat 

November 27-én rendezik meg a Média Építészeti Díjának tizedik, jubileumi díjátadóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban 

Tizedik alkalommal rendezi meg az epiteszforum.hu online napilap Magyarország legfontosabb nyilvános építészeti díjátadó show-ját. A Média Építészeti Díját idén Európa egyik legszebb mozijában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban adják át. A gálaest folyamán a nemzetközi szakmai zsűri által előválogatott épületek és tervek közül kerülnek majd ki a győztesek, melyeket a magyarországi vezető médiumok újságíróiból álló zsűri választ ki a szakma és a nagyközönség előtt. Bár a jelöltek között akadnak olyan nagyszabású projektek, mint a 4-es metró új állomásai, vagy éppen a hatalmas tarcali kőfejtőbe tervezett triálpálya, a legtöbb alkotás és terv azt a trendet követi, mely szerint a jó építészeti válaszok Európában inkább a kifinomult beavatkozásokról és a régi megőrzéséről szólnak. A projekteket az este folyamán az alkotók 5 percben prezentálják a közönségnek, amely az épületek történetei mellett egy rendhagyó opera-előadást is láthat a MOLTOpera Társulat jóvoltából. Az eseményre jegyek a Ticketportál oldalán válthatók.A legrangosabb magyar online építészeti napilap, az Építészfórum tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar építészek által megépített épületeket és terveket a nagyközönség is megismerhesse egy jó hangulatú gálaest során. A korábbi években többek között olyan projektek kulisszatitkaival, érdekes háttértörténeteivel találkozhattak a nézők, mint a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed megszületése, vagy éppen az egyik legfontosabb komolyzenei műhelyként működő Kodály Központ tervezésének és megvalósításának körülményei.

A tíz döntőbe jutott projektet idén is nemzetközi előzsűri válogatta ki. Peter Bogner osztrák művészettörténész, Demir Mensur bosnyák építész és képzőművész és Arpad Zachi román építész 65 épületből és 59 tervből választott ki öt megvalósult épületet és öt tervet, amelyeket rövid prezentációkban mutatnak be a jelöltek az Uránia Filmszínházban. Ezt követően tizenkét tagú magyar újságíró-zsűri és három szakmai bíráló véleményezi azokat.

A már megépült munkák közül például olyanokat, mint a nemzetközi dizájnsajtót meghódító, a PALATIUM M4 Projekt Kft. munkatársai által mintegy tíz éven át készített 4-es metró állomások, és az egyik legszebb magyarországi épülethez, a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz Czigány Tamás, Páll Anikó és Tóth Györgyi tervei alapján készült, modern múzeumokat idéző látogató bejárat. De bekerült a finalisták közé minden idők egyik leghosszabb könyvespolca, amely pontosan tizenhét méter hosszú, és a Földes László - Sónicz Péter páros tervezte pilisi Hosszú házban található. Nem ez az egyetlen családi ház a döntős épületek között, hiszen a kiválasztottak között van még egy csobánkai otthon is, amely a hagyományos téglaépítészetet ötvözi a modern minimalizmussal Börzsei Tamás építész tervei alapján. A visszafogottság mellett a természettel való harmóniára törekvés jellemzi Gereben Péter és Marián Balázs Eger mellé épített borteraszát (Borterasz és Venyige Spa) is, amely a vidék meghatározó anyagából, a tufakőből készült.

A hallgatók tervei között olyan merész vállalkozások is akadnak, mint Máté Tamás tarcali kőfejtőbe tervezett triálpálya és a hozzá tartozó épületek a sziklafal oldalában. Hasonló kaliberű Rátkai Anna diplomamunkája, amely az évszázadokkal ezelőtt elpusztult, egri Zárkándy-bástya újjáépítését tűzte ki célul. A hagyományok újraélesztése jelenik meg két további pályaműben is: Tóth Balázs diplomamunkájában a kecskeméti animációs filmgyártásnak teremtene új otthont egy elhagyatott tárházban, míg Kiss Péter a tihanyi halászoknak tervezett több funkciós, a népművészetet kortárs módon értelmező épületet. A genius locit, a hely szellemét ragadja meg Kokas Balázs is Mohács környéki ökoturisztikai központjának faépületeivel.

"Ma Európában nem a nagy projektek, hanem a kis beavatkozások kerülnek előtérbe. Túlépítettük Európát, a hangsúly a régi megőrzésén és a finomra hangolt megoldásokon van." - mondta el az előzsűri által kiválogatott munkákról Pásztor Erika Katalina az Építészfórum alapító-főszerkesztője, aki Rózsa Péter kulturális újságíróval együtt az est házigazdája lesz.

A program 2014. november 27-én 18 órakor kezdődik, a megnyitó beszédeket követően Rimanóczy Jenő születésnapi köszöntőjére kerül sor. Ezt követően indulnak a prezentációk, melyeket a díjak átadása követ 21 órától. Először az Austrotherm, az Europa Design és a Mapei által kiválasztott három különdíjasra, majd a két fő kategória közönségdíjasaira derül fény. Az épület kategória közönségdíjasára a díjátadó napján az Indexen lehet szavazni, az Építészfórumon pedig a terv kategória közönségdíjasáról dönthet a közönség. A Média Építészeti Díja közönségdíját terv kategóriában a zsűri elnöke, Devich Márton (MTI) adja át, míg a Média Építészeti Díja közönségdíját épület kategóriában az Index újságírójától, Földes Andrástól kapja meg a győztes. Az est zárásaként a 2014-es Média Építészeti Díját terv kategóriában a MEWA míg a 2014-es Média Építészeti Díját épület kategóriában az Assa Abloy magyarországi képviselőjétől vehetik át a győztesek.A döntőbe jutott projektekről itt található bővebb információ, a nemzetközi szakmai előzsűri tagjainak névsora itt, a magyar médiazsűri tagjainak listája pedig itt olvasható.

A MÉD 2014-es gálájára egységesen 2000 forintért válthatnak jegyet az érdeklődők a Ticketportál oldalán.

Cím: Uránia Nemzeti Filmszínház: 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Sajtóiroda: Vásony Nóra nora@zerocom.eu 0036 30 550 3192, Horváth András, andras@zerocom.eu, 0036 30 983 6364Hirdetés

Build Communication hírek:


Build Communication - Építőanyag gyermek­intézmény­eknek és műemlékeknek Várépítő pályázat: 16 millió Ft-ért építőanyag és készpénz
Építőanyag gyermek­intézmény­eknek és műemlékeknek Várépítő pályázat: 16 millió Ft-ért építőanyag és készpénz 2017.03.10.
Jövő héttől nyújthatják be igényeiket a Várépítő pályázaton a nettó 16 millió forintnyi építőanyagra és készpénzre azok a gyermekintézmények és műemlékek, akik idén beruházást terveznek. A tetőfelújításhoz, homlokzati hőszigeteléshez és homlokzatképzéshez, gépészeti felújításhoz és beltéri felújításokhoz igényelhető építőanyagokat és szolgáltatást 16 építőanyag gyártó cég adta össze.

Build Communication - Év Háza pályázat 2017
Év Háza pályázat 2017 2017.03.01.
Május 10-ig nyújthatják be munkáikat családi házak és kis társasházak tervezői a 2017-es Év Háza pályázatra, melynek fő támogatója a Baumit, és amely újraindítása óta eltelt közel egy évtized alatt, - szegmensében - a legrangosabb hazai, független, szakmai díjjá nőtte ki magát. Az 500 000 Ft fődíj mellett, idén több különdíj is gazdára vár.

Build Communication - 2 év után ismét készült Építési Piaci Prognózis
2 év után ismét készült Építési Piaci Prognózis 2016.09.09.
Az őszi építési szezon elején került nyilvánosság elé az a hiánypótló tanulmány, amelyet évtizedeken át a DEM Iroda jegyzett, és amit az építőipar szereplői - gyártók, kereskedők, kivitelezők és az építőipar állami szereplői - használtak döntéseik megalapozásához.

Build Communication - Elkészült az Építési Piaci Prognózis 2017.
Elkészült az Építési Piaci Prognózis 2017. 2016.08.30.
Nyilvános bemutató és sajtótájékoztató: 2016. szeptember 8. 10.00
Kortárs Építészeti Központ

Build Communication - Jövőtechnológiák az építésben konferenciasorozat
Jövőtechnológiák az építésben konferenciasorozat 2015.10.27.
Tudomány, technika, jövő
MÉK 2 pont (2015/180)

Elindult a regisztráció az ősz legérdekesebb rendezvénysorozatára. Öthelyszínes, izgalmas témájú konferenciasorozatot szervez idén ősszel az Artifex Kiadó és a Build-Communication Kft.

Build Communication - Év háza 2015: díjátadó az Építészet Világnapján Újabb 27 épület a zsűri előtt
Év háza 2015: díjátadó az Építészet Világnapján Újabb 27 épület a zsűri előtt 2015.09.22.
Az Év háza mozgalom újraindulása óta eltelt 8 évben a pályaművek száma és színvonala is azt bizonyítja, hogy a pályázat ismét elfoglalta az őt megillető helyét az építészeti közéletben. Ebben a folyamatban az értékelésben részt vevő minden évben változó összetételű, neves zsűri és szakmai védnökök is komoly szerepet játszottak.

Build Communication - Várépítő pályázat: Down Egyesület után kiemelt nyertes a Budapesti Korai...
Várépítő pályázat: Down Egyesület után kiemelt nyertes a Budapesti Korai... 2015.06.10.
12 felajánló cég 18 nyertes intézmény, nettó 13 millió forint építőanyag

18 nyertes intézmény képviselői vehették át a felújításaikhoz szükséges építőanyagokra szóló utalványokat a Várépítő pályázat idei díjátadóján, június 9-én, Budaörs Város Önkormányzatának dísztermében.

Build Communication - Év háza 2015: pénteken beadás!
Év háza 2015: pénteken beadás! 2015.05.11.
Idén május 15-ig pályázhatnak a családi házak és kis társasházak tervezői a 2015-ös Év háza díjra, amelynek fődíja 500 000 Ft. A fődíj mellett idén számos különdíj is gazdára talál.

Az Év Háza Bíráló Bizottsága a Fődíj mellett külön elismeréseket adhat, így évek óta gazdára talál a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíja.

Build Communication - Várépítő pályázat: építőanyagok gyermekintézményeknek és műemlékeknek
Várépítő pályázat: építőanyagok gyermekintézményeknek és műemlékeknek 2015.04.21.
12 cég 13 millió Ft+ÁFA értékű építőanyag
Legtöbben idén is tetőfelújításra és kazánra pályázhatnak
Benyújtási határidő: 2015. május 19.

Build Communication - A Baumit bemutatja: Év háza 2015
A Baumit bemutatja: Év háza 2015 2015.03.02.
Május 15-ig pályázhatnak a családi házak és kis társasházak tervezői a 2015-as Év háza díjra, amelynek fődíja 500 000 Ft.

A 2015-ban nyolcadik alkalommal meghirdetett, országos, nyílt és nyilvános Év háza pályázaton ismét megmérettetnek a családi házak, nyaralók és a max. 4 lakásos lakóépületek.

Build Communication - Jövő héten Debrecenben és Miskolcon folytatódik a továbbképzés-sorozat a kerámia burkolatokról...
Jövő héten Debrecenben és Miskolcon folytatódik a továbbképzés-sorozat a kerámia burkolatokról... 2015.02.18.
majd további 4 nagyvárosban várja a szakembereket.

MÉK 2 pont 2015/8

Február 25 - Március 12.

Debrecen - Miskolc - Budapest - Szeged - Pécs - Győr

Build Communication - CPR- Tiszta már, hogyan felelhet meg az rendeletnek? Tervezői termékkiírás 2015. - konferenciasorozat
CPR- Tiszta már, hogyan felelhet meg az rendeletnek? Tervezői termékkiírás 2015. - konferenciasorozat 2015.01.20.
MÉK 2 pont 2014/164

Minek kell a terveken szerepelnie? Mit és hogyan kell vagy lehet kiírni? Mit kell tudni az építésznek az adott termékről és milyen papírral kell mindezt a cégeknek alátámasztania?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseire is választ kaphat a Tervezői termékkiírás 2015 konferencia sorozat előadásaiból.

Build Communication - Továbbképzés a kerámia burkolatok kialakításáról a szakma irányelvei szerint
Továbbképzés a kerámia burkolatok kialakításáról a szakma irányelvei szerint 2015.01.16.
Országszerte 7 nagyvárosban - MÉK 2 pont 2015/8

A kivitelezésben és tervezésben dolgozó szakemberekkel szemben támasztott jogszabályi követelmények az elmúlt években alapvetően megváltoztak. A kivitelezési hibáknak, illetve azok jogi és egyéb következményeinek elkerülése, a tudás folyamatos frissítése érdekében a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség MÉSZ összefoglaló kiadványban adta ki a kerámia burkolatok kialakításának szakma irányelveit. A szövetség ezen irányelveinek gyűjteményének tartalmával idén tavasszal továbbképzés sorozatot szervezett.

Build Communication - Átadták a legjobb kortárs magyar építészetért járó díjakat
Átadták a legjobb kortárs magyar építészetért járó díjakat 2014.11.28.
November 27-én rendezték meg a Média Építészeti Díjának tizedik, jubileumi díjátadóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Megvannak a győztesek - tizedik alkalommal rendezte meg az epiteszforum.hu online napilap Magyarország legfontosabb nyilvános építészeti díjátadó show-ját. A Média Építészeti Díját idén Európa egyik legszebb mozijában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban adták át. A gálaest folyamán a nemzetközi szakmai zsűri által előválogatott épületek és tervek közül kerültek ki a győztesek, melyeket a magyarországi vezető médiumok újságíróiból álló zsűri választott ki a szakma és a nagyközönség előtt. Terv kategóriában a 2014-es Média Építészeti Díját Rátkai Anna diplomamunkája, az egri Zárkándy-bástya megújítását aprólékosan részletező alkotás kapta, míg a már megépült épületek közül a győztes Gereben Péter és Marián Balázs közös projektje, az almagyari Borterasz és Venyige SPA lett.

Build Communication - Kazánpályázat intézmények számára
Kazánpályázat intézmények számára 2014.11.17.
A Katica óvodát újabbak követhetik

A Várépítő Pályázat segítségével a dunaújvárosi Katica óvoda sikeresen megpályázta és megvalósította fűtéskorszerűsítéshez szükséges kondenzációs kazánt. Az idei fűtési szezont akár újabb 10 intézmény is a Várépítő pályázati rendkívüli őszi fordulóján felajánlott korszerű és energiatakarékos Weishaupt kondenzációs kazánnal fejezheti be. Nagyon fontos: most bármilyen funkciójú intézmény pályázhat.
De ha valaki mégis lemarad az idei pályázatról, a tavaszi fordulóhoz már most kezdheti előkészíteni a terveket valamint gyűjteni a szükséges dokumentációt.

Régebbi hírek:
Build Communication - Nagyszabású gála keretében adják át a legjobb kortárs magyar építészetért járó díjakat

Nagyszabású gála keretében adják át a legjobb kortárs magyar ...

2014.11.11.


Build Communication - Döntött a nemzetközi előzsűri: megvan az 5-5 legjobb épület és terv

Döntött a nemzetközi előzsűri: megvan az 5-5 legjobb épület és ...

2014.10.30.


Build Communication - Energia-megtakarítás fűtéskorszerűsítéssel

Energia-megtakarítás fűtéskorszerűsítéssel

2014.10.30.


Build Communication - Jövő az örökségnek Kiállítás- és konferenciasorozat az NKA műemléki felújításairól

Jövő az örökségnek Kiállítás- és konferenciasorozat az NKA ...

2014.10.30.


Build Communication - Várépítő pályázat: 10 kondenzációs kazán vár gazdára!

Várépítő pályázat: 10 kondenzációs kazán vár gazdára!

2014.10.09.


Build Communication -

"Kreatív rekonstrukciók"

2014.09.15.


Build Communication - Gazdag Gazda

Gazdag Gazda

2014.07.31.


Build Communication - A 10. Média Építészeti Díja: új helyszínen és újdonságokkal

A 10. Média Építészeti Díja: új helyszínen és újdonságokkal

2014.07.09.


Build Communication - Várépítő pályázat: tízszer több építőanyagra pályáztak, mint a felajánlás értéke

Várépítő pályázat: tízszer több építőanyagra pályáztak, mint a ...

2014.05.19.


Build Communication - Várépítő: Rekord számú felajánló cég, rekord számú pályáza

Várépítő: Rekord számú felajánló cég, rekord számú pályáza

2014.03.19.


Build Communication - Várépítő pályázat: újabb felajánlások 2,5 millió forint értékben

Várépítő pályázat: újabb felajánlások 2,5 millió forint értékben

2014.01.29.


Build Communication - Tervezői termékkiírás - itt a konferencia programja

Tervezői termékkiírás - itt a konferencia programja

2014.01.06.


Build Communication - Beruházási költségek: a plusz, ami mínuszt hoz

Beruházási költségek: a plusz, ami mínuszt hoz

2013.12.17.


Build Communication - 13 millió forintnyi építőanyag a Várépítő pályázaton

13 millió forintnyi építőanyag a Várépítő pályázaton

2013.11.19.


Build Communication - Akár 1000 szakember és civil vehet részt az egy éven át tartó munkában

Akár 1000 szakember és civil vehet részt az egy éven át tartó ...

2013.11.14.


Build Communication - Idén a népi építészet formavilága nyert A magyar építészet sokszínűsége...

Idén a népi építészet formavilága nyert A magyar építészet ...

2013.10.09.


Build Communication - Év háza 2013: díjátadó az Építészet Világnapján

Év háza 2013: díjátadó az Építészet Világnapján

2013.09.30.


Build Communication - Kié lesz Győrben és Budapesten a régió Csarnok Nagydíja?

Kié lesz Győrben és Budapesten a régió Csarnok Nagydíja?

2013.09.12.


Build Communication - Csarnok megoldások

Csarnok megoldások

2013.08.12.


Build Communication - Elindult a szavazás a régió CSARNOK NAGYDÍJÁRA!

Elindult a szavazás a régió CSARNOK NAGYDÍJÁRA!

2013.07.02.


Build Communication - Egy hét múlva beadás! A Baumit bemutatja: Év háza 2013

Egy hét múlva beadás! A Baumit bemutatja: Év háza 2013

2013.06.13.


Build Communication - Keressük Magyarország legjobb csarnoképületeit!

Keressük Magyarország legjobb csarnoképületeit!

2013.06.04.


Build Communication - A Baumit bemutatja: Év háza 2013

A Baumit bemutatja: Év háza 2013

2013.05.23.


Build Communication - Végleges a program a Mérnökszakmai megoldások konferencián

Végleges a program a Mérnökszakmai megoldások konferencián

2013.01.22.


Build Communication - Épület-rehabilitációk Mérnökszakmai Megoldások 2013

Épület-rehabilitációk Mérnökszakmai Megoldások 2013

2013.01.04.


Build Communication - Mit olvasnak a kivitelezők?

Mit olvasnak a kivitelezők?

2012.12.19.


Build Communication - IPARÁGI FELMÉRÉS 2012

IPARÁGI FELMÉRÉS 2012

2012.11.06.


Build Communication - Acélcsarnokok komplett kivitelezése - tervezéstől a megvalósításig

Acélcsarnokok komplett kivitelezése - tervezéstől a ...

2012.11.06.


Build Communication - Homlokzati hőszigetelésről A-tól Z-ig - Mesterfokon

Homlokzati hőszigetelésről A-tól Z-ig - Mesterfokon

2012.10.05.


Build Communication - Acélcsarnokok komplett kivitelezése - tervezéstől a megvalósításig

Acélcsarnokok komplett kivitelezése - tervezéstől a ...

2012.10.05.


Build Communication - Pécsi ház nyerte idén az Év háza díjat

Pécsi ház nyerte idén az Év háza díjat

2012.10.02.


Build Communication - Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás

Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás

2012.08.27.


Build Communication - Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás

Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás

2012.07.10.


Build Communication - Podmaniczky-díj a Várépítő pályázatért

Podmaniczky-díj a Várépítő pályázatért

2012.07.10.


Build Communication - 2012-ben ötször több pályázó és kétszer annyi támogatott intézmény

2012-ben ötször több pályázó és kétszer annyi támogatott ...

2012.06.15.