Pro Architectura-díj 2011

dr. Pintér Sándor belügyminiszter október 3-án, az Építészet Világnapján átadta a 2011. évi Pro Architectura-díjakat a Belügyminisztérium Márványtermében.

A Pro Architectura-díj egy építészeti alkotás kiemelkedő színvonalának elismeréseként adományozható miniszteri kitüntetés. Az építészeti díjak hierarchiájában az Ybl Miklós-díjat követi. Míg az Ybl-díj életműre vagy huzamosabb idejű építészeti munkásságra adható, a Pro Architectura-díjat már néhány éves gyakorlatú építész is megkaphatja.

A belügyminiszter a díjat a Pro Architectura-Díj Bizottság javaslata alapján adományozza, amelyben a Magyar Építész Kamara - a vidéki építész kamarákkal egyetértésben - két fővel, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a BMGE Építészmérnöki Kara, a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem, a Kós Károly Egyesülés és az Országos Főépítészi Kollégium egy-egy személlyel képviselteti magát. A Bizottság elnöke Nagy Ervin országos főépítész.

Az átadással kapcsolatos záró bizottsági ülést 2011. szeptember 16-án tartották. A felhívásra összesen 37 pályamű érkezett be, melyből a zsűri 5 épületet tartott díjazásra méltónak.

A díjazottak névsora a következő:


Alsóbogát, Festetich Kastély helyreállítása
A Díjban megosztva részesülő tervezők: Szűcs Endre, Tóth Péter


Budapest, Richter Gedeon Kémiai Kutatóépülete
A Díjban megosztva részesülő tervezők: Oláh Éva, Tóth Zoltán, Zoboki Gábor


Celldömölk, Városháza
A Díjban megosztva részesülő tervezők: Guzmics György, Menyhárt Gergő, M. Guzmics Annamária, Guzmics-Kiss Andrea, Fenes Tamás


Hatvan, Új Autóbusz állomás
A Díjban megosztva részesülő tervezők: Kaló Emese, Pásztor József, Igar Péter, Dénes György


Paks, Erzsébet Szálló bővítése
A Díjban megosztva részesülő tervezők: Bartók István, Benárd Aurél, Bojti Anna, Fejérdy Péter, Natta Anikó, Tatár Balázs

A Pro Architectura-díjjal emlékérem, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom is járt.

Országos Főépítészi Iroda
    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information