1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel



Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.


Milyen tanulmányok, szakmai stációk előzték meg az 1997-es cégalapítást?

A Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem szerkezettervező majd építészmérnöki szakon. A diploma megszerzését követően egy kutató ösztöndíj elnyerése után Egyiptomban az ókori építészeti-, illetve régészeti témakörben folytattam tanulmányaimat. Hazatérve a Budapesti Műszaki Egyetem, Magasépítési Tanszékén tanársegédként majd adjunktusként az egyetemi oktatásban vettem részt, miközben egy ideig a Németországi F.L.L. Architekt irodánál dolgozhattam tervezőként. Oktatóként épületszerkezeteket és ipari épületek tervezését tanítom a hallgatóknak. Jelenleg a tanszék meghívott külsős oktatója vagyok és a Paládi Építész és Mérnök irodát vezetem.

Ezek szerint az elmélet és a gyakorlat valóban szerves egységet alkot a szakmai tevékenységében.
Milyen hozadékai vannak ennek?


Ez egy gyakorlati szakma nem árt, ha az építészetet vagy mérnöki tudományokat tanító szakember az egyetemi diákjai számára, nemcsak elméleti tudást ad, hanem otthon van a gyakorlatban is. Az a tény, hogy "nemcsak tanítja, de csinálja" - reményeim szerint - legitimálja, felerősíti, amit közvetítek, ezáltal jobban átadható a tudás. Szóval bizonyítottan elkészíthető, illetve kipróbált receptekkel is szolgálok a teória mellett. Másrészt az épületszerkezetek világában való elméleti elmélyülés, továbbá a legfrissebb szakmai eredmények megismerése soha nem engedteti feledni a részletek gyakorlatban való megfelelésének fontosságát. A jó épület egyik titka pont abban rejlik, hogy a struktúrát alkotó számos alrendszer nagy műgonddal és aprólékosan legyen kidolgozva, a kapcsolódásaik, azok a bizonyos részletek és csomópontok - hogy egyszerű példával éljek, a fal és az alap találkozása is - az egészre figyelmezően legyenek kialakítva, hiszen egy épületben minden mindennel összefügg. Ha csak a tervezési standardokra hagyatkoznánk, és egy új feladatnak nem mindig annak egyedi voltát szem előtt tartva terveznénk, ha nem koncentrálnánk az apróbb részletekre is, később szerkezeti hibák jelenhetnének meg, nagy kárt okozó beázások, a falakban kialakuló repedések stb. Karinthy Frigyes a telefonról azt mondta a gyerekének, hogy az olyan, mint egy nagyon hosszú dakszli: ha itt meghúzom a farkát, a kutya egy másik városban vonyít. Az analógiához illeszkedve elmondható, hogy ha elrontanék valamit az alapnál, meglehet, hogy később a tetőre is kihatna a probléma.

Az elmondottak alapján feltételezhető, hogy a nagy terheltségnek kitett, könnyűszerkezetes csarnokok esetében is különösen fontos a szinergia megteremtése. Hány százalékot tesznek ki az ilyen jellegű feladatok a megrendelésállományukban?

A kihívásokra és egyedi feladatokra nyitott habitusomból fakadóan nem köteleztem el magam egyfajta építési metódus mellett. Így törekszünk a változatosságra és a széles tervezési spektrumra. Sokfelől jönnek a megrendelések. Terveztünk iskolát, óvodát, irodaházakat, autószalont, társasházakat, lakóparkokat, családi házakat, közösségiházat, látogató-központot, közreműködtünk műemléki rekonstrukcióknál, de olyan inkább mérnöki feladatokat is elvállaltunk, ahol mobiltelefon átjátszó tornyokat kellett tervezni vagy hidat építeni. Mindezek mellett természetesen nem maradhatnak ki a sorból az ipari épületek sem. Ezek megvalósítására az előregyártott vasbetonelemek alkalmazása mellett, népszerű és gazdaságos megoldást jelent, különösen a nagyobb 30-50 m-es vagy a feletti fesztávok esetében az acél szerkezetes technológia. Ez a tervezési szegmens a mi irodánknál kb. 15 százalékot tesz ki. Nem a legjelentősebb részarány, de annak ellenére, hogy az előregyártott elemekből jórészt dobozszerű alakzatok formálódnak, a funkciók és az igények, szerencsére, annyira sokrétűek, hogy ez, az építészt is izgalmas kihívások elé állítja, és inspiráló erővel hatnak. Szeretjük az ipari csarnokokon belül is az építészeti minőséget manifesztáló épületeket. Gyakran akadnak olyan megbízók, akik pl. a cégarculatot az ipari épületükben is kifejeznék, ezzel is felhívva magukra a figyelmet.

Emblematikus megtestesülése ennek a filozófiának Perbálon az AR Hungária csarnoka, amely a 2013-ban életre hívott Minőségi Csarnoképítésért pályázaton, Csarnok Nagydíjat nyert. Milyen elvárásokkal, igényekkel keresték meg Önöket?

Az AR Hungária ipari épülete egy felismerő-technológiák gyártását befogadó üzemcsarnok-ikerpár, melyet utolsó ütemként egy raktárcsarnokkal is kiegészítettük. Története 2008-ben kezdődött. Ekkor írt ki tendert egy nemzetközileg sikeres magyar vállalkozás, az AR Hungary Zrt. az új, zöldmezős beruházás keretein belül megépülő fejlesztő központjuk megtervezésére. Az épületek a cég irodáit, szociális, üzemeltetési helyiségeit, a nagyraktárt, és a szerelőcsarnokot foglalták magukba. A kritériumok közt szerepelt, a minél humánusabb, emberközpontú munkahely és környezet kialakítása. Így az épületek közé egy belső zöld park került, melyre a dolgozók munka közben is ráláthatnak. A funkció, az irodák a kiszolgáló helyiségek együttesen nagy helyigényt feltételeztek. Mivel a részlegeket nem akartuk egyetlen hatalmas kubusba zsúfolni, és a funkció számára is szerencsésebb volt, így két egymással szervesen összekapcsolt, kisebb léptékű épületet terveztünk. És bár a külső szemlélő számára a főépület 15 fokban kifelé döntött homlokzati síkja a látvány dinamizmusával formalizmust sejtet, valójában az ötlet praktikus okok nyomán született. Egyrészt az itt elhelyezett, nagy üvegfelületek a csapóesőtől, és portól gyorsan elkoszolódnának, másrészt a nyári napsugárzásnak függőlegesen kitéve nehezítenék a belső terek hűtését. A rendhagyó kialakítás védi az ablakokat, és segít az árnyékolásban is. Mivel ikerépületről van szó, a hasonlóságot az egyedi a vonalvezetés összhangját biztosítani kellett. Éppen ezért - a főépület födémjét a hátulsó homlokzaton túlfuttatva, de a kubusból nem kilépve - előtetőt adtunk az árurakodási zónának úgy, hogy az oldaltartó pillérek éle a már említett dőlésszöggel azonos. Ezt az előre dőlő motívumot vittük tovább a másik egység főhomlokzatára, ahol az emelet alatt szintén egy beugrás töri meg a síkot. A főépület főút felőli oldalán ez a forma, a jó panorámával rendelkező, terasznak biztosít tetőt, amelyhez közvetlen kijárás van az irodákból a dolgozók számára. Ráadásul ennek az elemnek az alja egyben teteje az alatta elhelyezkedő, szociális blokkot befogadó épületrésznek is. A könnyűszerkezetes csarnokok modern, lendületes hangulatát a szürke és sárga kombinációjában felszerelt fémlemezes burkolat is tovább hangsúlyoz. A tervezés sohasem öncélú. Egy ipari épület elsősorban funkcionalista megközelítést igényel, ezért a formának mindig követnie kell funkciót, mert ekkor lehet az épület időtálló. Számomra ez az épület jól példázza, hogyan lehet egy épület a legmesszebb menőkig funkcionalista amellett, hogy esztétikai építészeti minőséget is hordozz.



Talán a fentiekhez képest egyszerűbb munka volt az AZ FLEX számára Törökbálinton épített csarnok, ugyanakkor abból a szempontból biztosan emlékezetes marad, hogy itt dolgoztak együtt a Swedsteellel? Milyen funkcióra terveztek, hogyan jött létre a kapcsolat a gyártóval?

Egy raktározásra szolgáló, ún. hideg csarnokra szólt a megrendelés még 2018-ban a DEPO Ipari Park területén, ahol egyébként csupa vasbeton és acél szerkezetű ipari épület áll. A kivitelezés 2020-ban indult és már használják is az objektumot, amely egy viszonylag egyszerűbb struktúra 20 méteres fesztávval, 10 méteres magassággal, egyhajós, acélszerkezetű, rácsos szaruzatból és 2 szélső oszlopból álló keretállásokkal. A tervezési munkát megkönnyítette, hogy az egész a Swedsteel nagycsarnok rendszeréből készült. A rendszer szót pedig azért hangsúlyozom, mert ha gyártóról beszélünk, akkor ne csak az acélra gondoljunk. Ez a termék ugyanis jóval több annál. Hozzáadott értékként számtalan mérnöki innovációt, statikai tervezést, gyártmányfejlesztést foglal magában. Ebben a szisztémában a Swedsteel szakemberei olyan alaposan átgondolt és bevizsgált csomóponti megoldásokat kínálnak, amelyeket a tervezőnek az adott épületre csak adaptálnia kell úgy, hogy ebben a folyamatban biztonsággal számíthat a vállalat munkatársaival történő konzultációra, a felmerülő kérdések gyors megválaszolására, a pontos adatszolgáltatásra. A Swedsteel biatorbágyi gyárából érkeztek tehát a főtartószerkezet elemei, a merevítések, a vázgerendák, a szelemenek, az állított burkolati trapézlemezek és az irodák jól szigetelő falazatát adó szendvicspanelek is. Természetesen méretre szabva, az előregyártottság magas fokát képviselve egyúttal a szerkezet összeszerelését is nagyban meggyorsítva. Ezek a profilok persze nemcsak kialakításukban és tökéletes kompatibilitásukban, de a korrózióval szemben nagyon jó ellenállóságot mutató anyagukban, bevonataikban is prémium minőséget képviselnek. Így nem véletlen, hogy évtizedekre szóló garanciával kínálják azokat. Donáczi Péter, a statikai tervezést végző POND Kft. vezető statikusa ajánlotta a korábbi tapasztalatai nyomán, a Swedsteelt. Mindezek következtében a megrendelőnk a kiviteli terv készítésének a szakaszában felvette a kapcsolatot a gyártóval, és miután megegyeztek az árakról, fizetési feltételekről, garanciákról, határidőkről, a Swedsteel termékei, gyártmányai, illetve azok műszaki paramétereinek ismeretében folytathattuk a kiviteli tervek elkészítését. A tervezésnél tekintettel kellett lennünk a beruházó azon kérésére, miszerint az első szakaszban fűtést nem igénylő árui raktározására egy gyorsan és költséghatékonyan építhető csarnokot tervezzünk, de úgy, hogy az a későbbiekben egy esetleges funkcióváltás esetén könnyen szigetelhető legyen. Ezért - a könnyűszerkezetes acélépítmények rugalmasságát kihasználva - olyan kialakítást végeztünk, amely lehetővé teszi az utólagos belső hőszigetelést, a trapézlemezek vagy más burkolati elemek rögzítését a bordákra.



A közös munka minként zajlott?

Zökkenőmentesen, rugalmasan. A tervezési munkában felmerülő kérdéseket a gyártónál gyorsan és szakszerűen meg tudták válaszolni. A kivitelezés során is, ha adódott valamilyen váratlan szakmai felvetés, segítőkészen rendelkezésre álltak, nem emlékszem olyanra, hogy késlekedtek volna a segítséggel. Az építkezéssel kapcsolatban sincs olyanról tudomásom, hogy a Swedsteel miatt bármi fennakadás lett volna, mert - mondjuk - nem tartották a határidőt, vagy ne pont azt az elemet szállították volna, amely a tervekben szerepelt stb. Ráadásul a szerelést a Swedsteel hivatalos szakkivitelezője végezte. A szakkivitelezőik nagy tapasztalattal rendelkeznek mind az anyaggal való bánásmód, mind pedig az összeállítást illetően. Természetesen nem voltak magukra hagyva, hiszen mind tervezői oldalról mind gyártó szakemberei Törökbálinton is végig követték a csarnoképítést.



A fentiekből az derült ki, hogy jó tapasztalatot szerzett az első közös munkáról. A láthatáron van-e a következő?

Igen jó tapasztalataink voltak a gyártóval. Most a tervezés szakaszában van egy kazángyárat befogadó csarnokunk. Komoly építészeti és mérnöki feladat, mivel az 10.000m2-es üzemnek több belső 60 tonnás teherbírású darutartó pályája lesz. Képzeljük el, milyen terhelést jelent a tartószerkezet számára, ha ezek az emelőszerkezetek majd 60 tonnát felemelve megindulnak, illetve megállnak. A megrendelő kérte, hogy előregyártott vasbetonból, illetve tisztán acélszerkezetből megépítendő csarnokra is dolgozzunk ki külön javaslatot/vázlattervet. Ha az acélszerkezetes változatot választanák akkor a Swedsteellel építenénk, ők is adtak rá ajánlatot. Ez a feladat a Swedsteel számára is kihívást jelentene, még akkor is, ha a tervezett a darukat a nagycsarnok rendszerük fogadni tudja. Itt nem lehet típustervek alapján dolgozni, főként egyedi megoldásokat alkalmazva lehet kialakítani a kért épületszerkezeteket. Maga a darupályatartó rész oszlopszélesége jelentősebb, erősebb, szélesebb keresztmetszettel bír a darupályatartóig, és onnan lehet kisebb oszloppal felállni, amely a tetőt tartja. Mindenképpen különleges feladat lesz, mert olyan csarnoképületet kell szerkezetileg alkotni, amely elviseli ezt hatalmas erőhatást. Amennyiben a megrendelő az acélstruktúra mellett dönt, szívesen működünk együtt a Swedsteel szakembereivel, amely munka azt gondolom mindkét fél számára izgalmas kihívást jelent majd.



A csarnoképítés több szereplős játék. Ugyanakkor a végeredményért mégiscsak a tervező felelős. Mennyire megnyugtató a számára, ha tudja, hogy a partnerként felkért gyártó termékei, sőt bizonyos alrendszerei is előre bevizsgáltak pl. műszaki vagy tűzbiztonsági szempontból?

A helyzet az, hogy építész irodaként nem dolgozunk olyan gyártóval, amelynek termékei nem rendelkeznek az előírt tanúsítványokkal. Mindamellett a gyártó szakértelme nagy segítséget és biztonságot is tud jelenteni. A törökbálinti raktár pl. egy típuscsarnok, nincsenek benne bonyolult megoldások, amelyek a tervezőnek álmatlan éjszakákat okoztak volna. Itt a Swedsteel nagycsarnok rendszerét használtuk, ahol a gyártó típuscsomópontjait kellett átdolgoznunk vagy adaptálnunk a tervhez. Elképzelhető, hogy ez mennyire gyorssá és hatékonnyá teszi a tervezés, illetve az építés folyamatát. Azokat az eljárásokat, amelyeket a gyártó kidolgozott, bevizsgált, leellenőrzött - mi több -, némelyiket laboratóriumi körülmények között tesztelt (gondolok itt pl. a tűzterheléssel szembeni ellenállóságra), a tervező felhasználhatja. Az ipari épületek tervezésénél ugyanis elsődleges cél, hogy a technológia megfelelő működési környezetet nyerjen. Viszont, ha az épület beázik, megsüllyed vagy a hőhidak hatására páralecsapódás keletkezik, akkor a benne lévő technológia sem tud ideálisan működni. Amikor viszont a tervező, a gyártó és a kivitelező hatékonyan együtt tud dolgozni, mindenki érti a dolgát, akkor a megrendelő is elégedett, és a megvalósítás szereplői is nyertesei lesznek, mert további referencia is egyben, amely újabb megbízásokat, megrendeléseket jelenthet. Úgy gondolom, hogy a Swedsteel könnyűszerkezetes acél elemeit, termékeit és a rendszermegoldásait alkalmazva, olyan minőségben és biztonságosan épülhetett meg a csarnok, ahogyan annak kellett. Remélem, hogy ez még több közös projektben fog a jövőben igazolást nyerni.



A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2021.09.15.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information