1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a SwedsteellelKözel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.


Milyen tanulmányok, szakmai stációk előzték meg az 1997-es cégalapítást?

A Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem szerkezettervező majd építészmérnöki szakon. A diploma megszerzését követően egy kutató ösztöndíj elnyerése után Egyiptomban az ókori építészeti-, illetve régészeti témakörben folytattam tanulmányaimat. Hazatérve a Budapesti Műszaki Egyetem, Magasépítési Tanszékén tanársegédként majd adjunktusként az egyetemi oktatásban vettem részt, miközben egy ideig a Németországi F.L.L. Architekt irodánál dolgozhattam tervezőként. Oktatóként épületszerkezeteket és ipari épületek tervezését tanítom a hallgatóknak. Jelenleg a tanszék meghívott külsős oktatója vagyok és a Paládi Építész és Mérnök irodát vezetem.

Ezek szerint az elmélet és a gyakorlat valóban szerves egységet alkot a szakmai tevékenységében.
Milyen hozadékai vannak ennek?


Ez egy gyakorlati szakma nem árt, ha az építészetet vagy mérnöki tudományokat tanító szakember az egyetemi diákjai számára, nemcsak elméleti tudást ad, hanem otthon van a gyakorlatban is. Az a tény, hogy "nemcsak tanítja, de csinálja" - reményeim szerint - legitimálja, felerősíti, amit közvetítek, ezáltal jobban átadható a tudás. Szóval bizonyítottan elkészíthető, illetve kipróbált receptekkel is szolgálok a teória mellett. Másrészt az épületszerkezetek világában való elméleti elmélyülés, továbbá a legfrissebb szakmai eredmények megismerése soha nem engedteti feledni a részletek gyakorlatban való megfelelésének fontosságát. A jó épület egyik titka pont abban rejlik, hogy a struktúrát alkotó számos alrendszer nagy műgonddal és aprólékosan legyen kidolgozva, a kapcsolódásaik, azok a bizonyos részletek és csomópontok - hogy egyszerű példával éljek, a fal és az alap találkozása is - az egészre figyelmezően legyenek kialakítva, hiszen egy épületben minden mindennel összefügg. Ha csak a tervezési standardokra hagyatkoznánk, és egy új feladatnak nem mindig annak egyedi voltát szem előtt tartva terveznénk, ha nem koncentrálnánk az apróbb részletekre is, később szerkezeti hibák jelenhetnének meg, nagy kárt okozó beázások, a falakban kialakuló repedések stb. Karinthy Frigyes a telefonról azt mondta a gyerekének, hogy az olyan, mint egy nagyon hosszú dakszli: ha itt meghúzom a farkát, a kutya egy másik városban vonyít. Az analógiához illeszkedve elmondható, hogy ha elrontanék valamit az alapnál, meglehet, hogy később a tetőre is kihatna a probléma.

Az elmondottak alapján feltételezhető, hogy a nagy terheltségnek kitett, könnyűszerkezetes csarnokok esetében is különösen fontos a szinergia megteremtése. Hány százalékot tesznek ki az ilyen jellegű feladatok a megrendelésállományukban?

A kihívásokra és egyedi feladatokra nyitott habitusomból fakadóan nem köteleztem el magam egyfajta építési metódus mellett. Így törekszünk a változatosságra és a széles tervezési spektrumra. Sokfelől jönnek a megrendelések. Terveztünk iskolát, óvodát, irodaházakat, autószalont, társasházakat, lakóparkokat, családi házakat, közösségiházat, látogató-központot, közreműködtünk műemléki rekonstrukcióknál, de olyan inkább mérnöki feladatokat is elvállaltunk, ahol mobiltelefon átjátszó tornyokat kellett tervezni vagy hidat építeni. Mindezek mellett természetesen nem maradhatnak ki a sorból az ipari épületek sem. Ezek megvalósítására az előregyártott vasbetonelemek alkalmazása mellett, népszerű és gazdaságos megoldást jelent, különösen a nagyobb 30-50 m-es vagy a feletti fesztávok esetében az acél szerkezetes technológia. Ez a tervezési szegmens a mi irodánknál kb. 15 százalékot tesz ki. Nem a legjelentősebb részarány, de annak ellenére, hogy az előregyártott elemekből jórészt dobozszerű alakzatok formálódnak, a funkciók és az igények, szerencsére, annyira sokrétűek, hogy ez, az építészt is izgalmas kihívások elé állítja, és inspiráló erővel hatnak. Szeretjük az ipari csarnokokon belül is az építészeti minőséget manifesztáló épületeket. Gyakran akadnak olyan megbízók, akik pl. a cégarculatot az ipari épületükben is kifejeznék, ezzel is felhívva magukra a figyelmet.

Emblematikus megtestesülése ennek a filozófiának Perbálon az AR Hungária csarnoka, amely a 2013-ban életre hívott Minőségi Csarnoképítésért pályázaton, Csarnok Nagydíjat nyert. Milyen elvárásokkal, igényekkel keresték meg Önöket?

Az AR Hungária ipari épülete egy felismerő-technológiák gyártását befogadó üzemcsarnok-ikerpár, melyet utolsó ütemként egy raktárcsarnokkal is kiegészítettük. Története 2008-ben kezdődött. Ekkor írt ki tendert egy nemzetközileg sikeres magyar vállalkozás, az AR Hungary Zrt. az új, zöldmezős beruházás keretein belül megépülő fejlesztő központjuk megtervezésére. Az épületek a cég irodáit, szociális, üzemeltetési helyiségeit, a nagyraktárt, és a szerelőcsarnokot foglalták magukba. A kritériumok közt szerepelt, a minél humánusabb, emberközpontú munkahely és környezet kialakítása. Így az épületek közé egy belső zöld park került, melyre a dolgozók munka közben is ráláthatnak. A funkció, az irodák a kiszolgáló helyiségek együttesen nagy helyigényt feltételeztek. Mivel a részlegeket nem akartuk egyetlen hatalmas kubusba zsúfolni, és a funkció számára is szerencsésebb volt, így két egymással szervesen összekapcsolt, kisebb léptékű épületet terveztünk. És bár a külső szemlélő számára a főépület 15 fokban kifelé döntött homlokzati síkja a látvány dinamizmusával formalizmust sejtet, valójában az ötlet praktikus okok nyomán született. Egyrészt az itt elhelyezett, nagy üvegfelületek a csapóesőtől, és portól gyorsan elkoszolódnának, másrészt a nyári napsugárzásnak függőlegesen kitéve nehezítenék a belső terek hűtését. A rendhagyó kialakítás védi az ablakokat, és segít az árnyékolásban is. Mivel ikerépületről van szó, a hasonlóságot az egyedi a vonalvezetés összhangját biztosítani kellett. Éppen ezért - a főépület födémjét a hátulsó homlokzaton túlfuttatva, de a kubusból nem kilépve - előtetőt adtunk az árurakodási zónának úgy, hogy az oldaltartó pillérek éle a már említett dőlésszöggel azonos. Ezt az előre dőlő motívumot vittük tovább a másik egység főhomlokzatára, ahol az emelet alatt szintén egy beugrás töri meg a síkot. A főépület főút felőli oldalán ez a forma, a jó panorámával rendelkező, terasznak biztosít tetőt, amelyhez közvetlen kijárás van az irodákból a dolgozók számára. Ráadásul ennek az elemnek az alja egyben teteje az alatta elhelyezkedő, szociális blokkot befogadó épületrésznek is. A könnyűszerkezetes csarnokok modern, lendületes hangulatát a szürke és sárga kombinációjában felszerelt fémlemezes burkolat is tovább hangsúlyoz. A tervezés sohasem öncélú. Egy ipari épület elsősorban funkcionalista megközelítést igényel, ezért a formának mindig követnie kell funkciót, mert ekkor lehet az épület időtálló. Számomra ez az épület jól példázza, hogyan lehet egy épület a legmesszebb menőkig funkcionalista amellett, hogy esztétikai építészeti minőséget is hordozz.Talán a fentiekhez képest egyszerűbb munka volt az AZ FLEX számára Törökbálinton épített csarnok, ugyanakkor abból a szempontból biztosan emlékezetes marad, hogy itt dolgoztak együtt a Swedsteellel? Milyen funkcióra terveztek, hogyan jött létre a kapcsolat a gyártóval?

Egy raktározásra szolgáló, ún. hideg csarnokra szólt a megrendelés még 2018-ban a DEPO Ipari Park területén, ahol egyébként csupa vasbeton és acél szerkezetű ipari épület áll. A kivitelezés 2020-ban indult és már használják is az objektumot, amely egy viszonylag egyszerűbb struktúra 20 méteres fesztávval, 10 méteres magassággal, egyhajós, acélszerkezetű, rácsos szaruzatból és 2 szélső oszlopból álló keretállásokkal. A tervezési munkát megkönnyítette, hogy az egész a Swedsteel nagycsarnok rendszeréből készült. A rendszer szót pedig azért hangsúlyozom, mert ha gyártóról beszélünk, akkor ne csak az acélra gondoljunk. Ez a termék ugyanis jóval több annál. Hozzáadott értékként számtalan mérnöki innovációt, statikai tervezést, gyártmányfejlesztést foglal magában. Ebben a szisztémában a Swedsteel szakemberei olyan alaposan átgondolt és bevizsgált csomóponti megoldásokat kínálnak, amelyeket a tervezőnek az adott épületre csak adaptálnia kell úgy, hogy ebben a folyamatban biztonsággal számíthat a vállalat munkatársaival történő konzultációra, a felmerülő kérdések gyors megválaszolására, a pontos adatszolgáltatásra. A Swedsteel biatorbágyi gyárából érkeztek tehát a főtartószerkezet elemei, a merevítések, a vázgerendák, a szelemenek, az állított burkolati trapézlemezek és az irodák jól szigetelő falazatát adó szendvicspanelek is. Természetesen méretre szabva, az előregyártottság magas fokát képviselve egyúttal a szerkezet összeszerelését is nagyban meggyorsítva. Ezek a profilok persze nemcsak kialakításukban és tökéletes kompatibilitásukban, de a korrózióval szemben nagyon jó ellenállóságot mutató anyagukban, bevonataikban is prémium minőséget képviselnek. Így nem véletlen, hogy évtizedekre szóló garanciával kínálják azokat. Donáczi Péter, a statikai tervezést végző POND Kft. vezető statikusa ajánlotta a korábbi tapasztalatai nyomán, a Swedsteelt. Mindezek következtében a megrendelőnk a kiviteli terv készítésének a szakaszában felvette a kapcsolatot a gyártóval, és miután megegyeztek az árakról, fizetési feltételekről, garanciákról, határidőkről, a Swedsteel termékei, gyártmányai, illetve azok műszaki paramétereinek ismeretében folytathattuk a kiviteli tervek elkészítését. A tervezésnél tekintettel kellett lennünk a beruházó azon kérésére, miszerint az első szakaszban fűtést nem igénylő árui raktározására egy gyorsan és költséghatékonyan építhető csarnokot tervezzünk, de úgy, hogy az a későbbiekben egy esetleges funkcióváltás esetén könnyen szigetelhető legyen. Ezért - a könnyűszerkezetes acélépítmények rugalmasságát kihasználva - olyan kialakítást végeztünk, amely lehetővé teszi az utólagos belső hőszigetelést, a trapézlemezek vagy más burkolati elemek rögzítését a bordákra.A közös munka minként zajlott?

Zökkenőmentesen, rugalmasan. A tervezési munkában felmerülő kérdéseket a gyártónál gyorsan és szakszerűen meg tudták válaszolni. A kivitelezés során is, ha adódott valamilyen váratlan szakmai felvetés, segítőkészen rendelkezésre álltak, nem emlékszem olyanra, hogy késlekedtek volna a segítséggel. Az építkezéssel kapcsolatban sincs olyanról tudomásom, hogy a Swedsteel miatt bármi fennakadás lett volna, mert - mondjuk - nem tartották a határidőt, vagy ne pont azt az elemet szállították volna, amely a tervekben szerepelt stb. Ráadásul a szerelést a Swedsteel hivatalos szakkivitelezője végezte. A szakkivitelezőik nagy tapasztalattal rendelkeznek mind az anyaggal való bánásmód, mind pedig az összeállítást illetően. Természetesen nem voltak magukra hagyva, hiszen mind tervezői oldalról mind gyártó szakemberei Törökbálinton is végig követték a csarnoképítést.A fentiekből az derült ki, hogy jó tapasztalatot szerzett az első közös munkáról. A láthatáron van-e a következő?

Igen jó tapasztalataink voltak a gyártóval. Most a tervezés szakaszában van egy kazángyárat befogadó csarnokunk. Komoly építészeti és mérnöki feladat, mivel az 10.000m2-es üzemnek több belső 60 tonnás teherbírású darutartó pályája lesz. Képzeljük el, milyen terhelést jelent a tartószerkezet számára, ha ezek az emelőszerkezetek majd 60 tonnát felemelve megindulnak, illetve megállnak. A megrendelő kérte, hogy előregyártott vasbetonból, illetve tisztán acélszerkezetből megépítendő csarnokra is dolgozzunk ki külön javaslatot/vázlattervet. Ha az acélszerkezetes változatot választanák akkor a Swedsteellel építenénk, ők is adtak rá ajánlatot. Ez a feladat a Swedsteel számára is kihívást jelentene, még akkor is, ha a tervezett a darukat a nagycsarnok rendszerük fogadni tudja. Itt nem lehet típustervek alapján dolgozni, főként egyedi megoldásokat alkalmazva lehet kialakítani a kért épületszerkezeteket. Maga a darupályatartó rész oszlopszélesége jelentősebb, erősebb, szélesebb keresztmetszettel bír a darupályatartóig, és onnan lehet kisebb oszloppal felállni, amely a tetőt tartja. Mindenképpen különleges feladat lesz, mert olyan csarnoképületet kell szerkezetileg alkotni, amely elviseli ezt hatalmas erőhatást. Amennyiben a megrendelő az acélstruktúra mellett dönt, szívesen működünk együtt a Swedsteel szakembereivel, amely munka azt gondolom mindkét fél számára izgalmas kihívást jelent majd.A csarnoképítés több szereplős játék. Ugyanakkor a végeredményért mégiscsak a tervező felelős. Mennyire megnyugtató a számára, ha tudja, hogy a partnerként felkért gyártó termékei, sőt bizonyos alrendszerei is előre bevizsgáltak pl. műszaki vagy tűzbiztonsági szempontból?

A helyzet az, hogy építész irodaként nem dolgozunk olyan gyártóval, amelynek termékei nem rendelkeznek az előírt tanúsítványokkal. Mindamellett a gyártó szakértelme nagy segítséget és biztonságot is tud jelenteni. A törökbálinti raktár pl. egy típuscsarnok, nincsenek benne bonyolult megoldások, amelyek a tervezőnek álmatlan éjszakákat okoztak volna. Itt a Swedsteel nagycsarnok rendszerét használtuk, ahol a gyártó típuscsomópontjait kellett átdolgoznunk vagy adaptálnunk a tervhez. Elképzelhető, hogy ez mennyire gyorssá és hatékonnyá teszi a tervezés, illetve az építés folyamatát. Azokat az eljárásokat, amelyeket a gyártó kidolgozott, bevizsgált, leellenőrzött - mi több -, némelyiket laboratóriumi körülmények között tesztelt (gondolok itt pl. a tűzterheléssel szembeni ellenállóságra), a tervező felhasználhatja. Az ipari épületek tervezésénél ugyanis elsődleges cél, hogy a technológia megfelelő működési környezetet nyerjen. Viszont, ha az épület beázik, megsüllyed vagy a hőhidak hatására páralecsapódás keletkezik, akkor a benne lévő technológia sem tud ideálisan működni. Amikor viszont a tervező, a gyártó és a kivitelező hatékonyan együtt tud dolgozni, mindenki érti a dolgát, akkor a megrendelő is elégedett, és a megvalósítás szereplői is nyertesei lesznek, mert további referencia is egyben, amely újabb megbízásokat, megrendeléseket jelenthet. Úgy gondolom, hogy a Swedsteel könnyűszerkezetes acél elemeit, termékeit és a rendszermegoldásait alkalmazva, olyan minőségben és biztonságosan épülhetett meg a csarnok, ahogyan annak kellett. Remélem, hogy ez még több közös projektben fog a jövőben igazolást nyerni.

További információ és ajánlatkérés:

Swedsteel referencia videók: https://www.youtube.com/watch?v=W6Kba4JKyQQ&t=17s
Swedsteel csarnok referenciák: https://swedsteel-metecno.com/referencia-oldal-ipari/
Swedsteel ipari csarnokok: https://csarnok.swedsteel.hu/ipari
Swedsteel Tervezői Tudástár: https://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2021.09.15.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?
A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat? 2022.06.08.
Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.

Swedsteel - Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért
Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért 2022.05.11.
Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.

Swedsteel - "A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"
"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig" 2022.03.08.
A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.

Swedsteel - Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel
Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel 2022.02.08.
Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.

Swedsteel - N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez
N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez 2022.01.12.
A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.

Swedsteel - Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?
Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk? 2021.12.02.
A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.

Swedsteel - Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair
Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair 2021.11.23.
A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Swedsteel - Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint
Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint 2021.11.09.
A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

Swedsteel - 1200m<sup>2</sup>-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel
1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel 2021.09.15.
Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Swedsteel - Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!
Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka! 2021.08.10.
Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Swedsteel - Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.
Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt. 2021.06.09.
Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Swedsteel - Könnyűszerkezetből jeles
Könnyűszerkezetből jeles 2021.05.12.
Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel - Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal
Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal 2021.03.29.
A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

Swedsteel - "Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!" 2021.02.12.
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information