A dabasi csarnoképítő


Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.


"2008 óta létezünk ebben a formában, akkor alapítottuk a Patina Építő Zrt.-t, ám a két elődcéget még a kilencvenes évek derekán indítottam", idézi fel a kezdeteket Lakos Zoltán. A tulajdonos, aki magasépítő üzemmérnökként végzett, mindig is tervezéssel, valamint kivitelezéssel foglalkozott. "A nyolcvanas évek vége felé, amikor megjelentek idehaza az első magántervezők, sokan nem szerettek a kivitelezéssel bajlódni, én pedig láttam benne fantáziát", tudtuk meg Lakos Zoltántól. Így aztán nem csoda, hogy a Patina Építő Zrt. fő profilját is a generálkivitelezés jelenti, ezen belül leginkább a szerkezetépítés és különböző ipari csarnokok teljes körű megvalósítása. Egy másik lábat képvisel a kereskedelmi üzletág, amelynek keretében a Swedsteel csarnokrendszereit is forgalmazzák. A cég nemrégiben indult el a hulladékgazdálkodás irányába, itt az a cél, hogy a bontási hulladékokat minél nagyobb mértékben tudják újrahasznosítani, mondta a tulajdonos. A 2008-as válság tolta őket abba az irányba, hogy előrefele meneküljenek, és a betéti társaságok helyett ezért döntöttek a nagyobb és komolyabb cégforma mellett (ez lett a Patina Építő Zrt. - szerk.). Ezt a megbízók is komolyabban vették, és megnyílt az út a nagyobb volumenű munkák felé. Akkoriban mintegy hatvan fő dolgozott a cégnél, a létszám azóta megduplázódott. "A csapat tapasztalt szakmunkásokból és mérnökökből áll, alacsony a fluktuáció, és jól felszerelt, saját eszközállománnyal dolgozunk, a profit jelentős részét visszafordítjuk a cégbe, eszközöket vásárolunk és új technológiákat próbálunk meghonosítani", fogalmazta meg sikerük titkát Lakos Zoltán. "Az alapozásoknál fúrt, visszanyert köpenycsöves alapozási technológiákat alkalmazunk, ami rossz talajviszonyok mellett is bevethető, saját mobil keverővel rendelkezünk, az építési helyszínen keverjük a betont. A gépesítésben látjuk a jövőt, és egyre inkább olyan technológiák irányába mozdulunk, amelyek élőmunka igénye alacsony", tette még hozzá a cég első embere.

Hazai csarnoképítési piac

A nagyobb, több 10 ezer m2-es alapterületű és a többszintes ipari épületeknél egyértelműen a vasbeton szerkezetek a legelterjedtebbek idehaza, állítja Lakos Zoltán. Ennek fő oka az, hogy bizonyos négyzetméter és több szintszám fölött nagyon szigorú tűzvédelmi szabályok vonatkoznak a teherhordó szerkezetekre. Az acélszerkezeteket is lehet gazdaságosan megfelelő tűzvédelemmel ellátni (pl. többrétegű tűzgátló festék felhordásával, vagy tűzgátló lapokkal való elburkolással), de ez elsősorban a tűzvédelmi szempontból alacsony és közepes kockázatú épületek esetén gazdaságos. A magas tűzvédelmű kockázatú épületek teherhordó szerkezeteit ezért már legtöbbször vasbeton anyagú tartóvázzal tervezik és építik, aminek külön védelem nélkül is magas a tűzállósága. Itt is érdemes azonban megjegyezni, hogy a vasbeton vázra már gazdaságosan építhető könnyűszerkezetes acél elemekből álló tető-, födém- és falszerkezet, mert ezekre az alkalmazásokra már megfelelő megoldások léteznek tűzvédelmi szempontból is (pl. kőzetgyapot hőszigeteléssel kitöltött szendvicspanel).

A kis- és középméretű csarnokoknál, ahol kevésbé szigorúak a tűzvédelmi szabályozások, az acélszerkezetes vázak viszont nagyon versenyképesek tudnak lenni. Ilyen volt például a ceglédi "Dark IT" csarnok is, ami egy zöldmezős beruházásként épült meg, nagyjából 600 négyzetméteres alapterülettel (12x45m alaprajzi mérettel, 4,5m vállmagassággal, hőszigetelt szendvicspaneles tető- és falpanellel készült raktárépület). Ez a csarnokunk komplett generálkivitelezés volt, a belső térbetonnal és a nyílászárók beszerelésével együtt. A Swedsteel szállította a komplett könnyűszerkezetes felépítményt: acél főtartó vázszerkezetet merevítéssel, szelemen- és falvázrendszerrel, tető- és falpanelekkel, minden kiegészítő elemmel (kötőelemek, tömítők, csavarok, stb.) együtt. Egy ilyen méretű beruházás megvalósítási ideje körülbelül 4-5 hónap. A megfelelő előkészítésnek és gyártásnak köszönhetően a szerkezetépítés gördülékenyen ment, az elemek illeszkedtek, dicséret illeti a gyártót, jegyezte meg a cégtulajdonos.

Raktárból kereskedelmi épület

Egy egészen más típusú feladat volt a Jeanneau vitorlás és jacht hajók hazai importőrének kereskedelmi és szervizcsarnokának kialakítása. Itt egy meglévő raktárépület felújításáról volt szó, ahol a külső burkolatot szerette volna megújítani a tulajdonos. A projekt nehézsége az volt, hogy a csőszelvényekből készült régi vázszerkezet a függőleges és vízszintes síkokat nem tartotta, így egy segédváz közbeiktatásával sikerült a vázszerkezetet fogadóképessé tenni, és a szendvicspaneleket rögzíteni.
Káli Szilvia, a projektet megrendelő Adex Yachting Kft. tulajdonosától megtudtuk, hogy a családi vállalkozásként üzemelő cégnek sokáig a belvárosban volt irodája, és szerettek volna végre egy olyan helyet, amely bemutatóterem és szervizcsarnok is egyben. Így találtak rá egy régi raktárépületre a XVI. kerületben. Az épület mindössze hét méter széles - a maximális beépítettség miatt bővíteni már nem lehetett - és mivel minden centiméter számított, ezért választották a vékonyabb szerkezeti vastagságú Swedsteel szendvicspanel rendszert a tégla kitöltő falazattal szemben. A homlokzatburkolat kiválasztásánál esztétikai szempontok voltak a döntőek, így esett a választás erre az elegáns szürke szendvicspaneles homlokzatburkolatra. A kivitelezés három ütemben valósult meg, és kifejezetten elégedettek voltak a kivitelezővel, tudtuk meg Káli Szilviától. Aki hozzátette, hogy a nagyobb munkákon edződött Patina Építőipari Zrt. munkatársai végig nagyon készségesek voltak, annak ellenére, hogy ez számukra a kisebb munkák közé tartozott.

A 2019-es év nagyon sok munkát hozott a Patina Építőipari Zrt. számára. "Idén de már nem látunk annyira nagy állami és európai uniós támogatottságú beruházásokat", állítja Lakos Zoltán. Aki szerint 2020-ban még kitartanak a korábban elindított beruházások, de mostantól sokkal inkább a kapacitásnövelést szolgáló ipari beruházások fognak dominálni. Emellett nem szabad elfeledkezni a lakossági szektorról sem, ahol egyre többen fontolgatnak felújítást, és a Patina Építőipari Zrt. első embere szerint ebben is jelentős növekedési potenciál lehet még.

Swedsteel ipari csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari

Swedsteel Tervezői Tudástár: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/huTovábbi információ és ajánlatkérés:

http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2020.03.12.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?
A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat? 2022.06.08.
Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.

Swedsteel - Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért
Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért 2022.05.11.
Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.

Swedsteel - "A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"
"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig" 2022.03.08.
A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.

Swedsteel - Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel
Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel 2022.02.08.
Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.

Swedsteel - N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez
N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez 2022.01.12.
A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.

Swedsteel - Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?
Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk? 2021.12.02.
A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.

Swedsteel - Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair
Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair 2021.11.23.
A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Swedsteel - Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint
Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint 2021.11.09.
A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

Swedsteel - 1200m<sup>2</sup>-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel
1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel 2021.09.15.
Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Swedsteel - Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!
Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka! 2021.08.10.
Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Swedsteel - Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.
Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt. 2021.06.09.
Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Swedsteel - Könnyűszerkezetből jeles
Könnyűszerkezetből jeles 2021.05.12.
Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel - Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal
Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal 2021.03.29.
A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

Swedsteel - "Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!" 2021.02.12.
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information