Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.Honnan az acélszerkezetek iránti elkötelezettségük, hűségük?

Varga György: A Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem szerkezetépítő mérnökként. Amikor 1991-ben a Csongrád Megyei Tanácsi Építőipari Vállalat - ahol éveken keresztül sok acélszerkezetet terveztem - megszűnt, a párommal, Andreával, aki ugyanott műszaki előkészítőként dolgozott, úgy döntöttünk, hogy a megszerzett tapasztalatainkat, tudásunkat vállalkozóként fogjuk kamatoztatni. Andrea az építészet szépségeit és terheit vette magára, én pedig a tartószerkezeti oldalon tevékenykedem, statikus tervezőként. Ő meghatározza, hogy milyen legyen, hogyan működjön az adott épület, én biztosítom, hogy megálljon, utána ő úgymond "felöltözteti" a szerkezeteket - mostanában pl. gyakran a Swedsteel tetőhéjazataival és falburkolataival kalkulálva. Ráadásul jártasságot szerzett a hatósági engedélyek megszerzésében, az építési engedélyes tervdokumentáció elkészítésében, a kiviteli tervek összeállításában. A tudástőke tehát adott volt. Másrészt - mivel a hirtelen megváltozott társadalmi környezetben a beruházók már a saját pénzüket kockáztatták - Magyarországon is megkezdődött a modern könnyűszerkezetes építési technológia térhódítása. Nem volt mindegy ugyanis, hogy azt az üzemet, raktárt, állatnevelőt stb. mennyi anyag felhasználásával és mennyi idő alatt lehet megvalósítani. A piac igényei tehát az acélszerkezet optimalizálását első rendű feladattá tették.
A kivitelezők csak úgy tudták a munkát elnyerni, ha versenyképes ajánlatot tettek, azaz keresték az olyan gazdaságosabb technológiákat, mint a könnyűszerkezet. Fontos mozzanat volt továbbá az is, hogy eleve kapcsolatban gondolkodtunk. Az állami cég bezárása után a volt kollégáimmal amolyan "véd- és dacszövetségbe" tömörültünk. Megfogadtuk, hogy mindenki a saját profiljához legilleszkedőbb területre lép. Volt, aki acélszerkezetek gyártásával foglalkozott tovább az állami vállalat lakatosműhelyében. Neki ma már komoly gyártó üzeme van. Aki a hagyományos építési munkákhoz értett jobban, az a csarnokokhoz kapcsolódó alépítményi és hagyományos felépítményi részek, aljzatok, padlók, téglafalazatok, betonszerkezetek, utak, közművek építésére szervezett céget. Akadt profi szerelő is köztünk. Ő csakhamar szerte az országban a csapatával állította össze a helyszínen a csarnokokat a volt szaktárs gyártotta alkatrészekből, gerendákból, oszlopokból. És - talán ezek után mondanom sem kell - a tervezést rendre mi végeztük. Nagyon hamar a megye egyik legjobban felszerelt tervezőirodája lettünk, köszönhetően azoknak a meglehetősen drága szoftvereknek, amelyeknek a költségeibe ezek a "bajtársak" is beszálltak. Ez persze mindannyiunknak megtérült, mert a programok alkalmazásával megnövekedett hatékonyságunk, gyorsaságunk és pontosságunk versenyelőnyt jelentett a folyamat összes résztvevője számára. Így mindenki meg tudott erősödni. Az összefogásunk másik óriási hozadéka, hogy a rendszeres kommunikáció, az információáramlás lehetővé tette a visszacsatolásokat, a megvalósítás processzusának tökéletesítését, amennyiben a kivitelezőtől egyértelmű visszajelzéseket kaphattam arról, miként működnek a terveink a gyakorlatban.

Borbély Andrea építész: Hogy a jelenre térjünk, tapasztalataink alapján ma bátran tanácsolhatom minden csarnoképítőnek és építtetőnek, hogy tervező, kivitelező, gyártó már a kezdeti lépésektől fogva szorosan működjön együtt. A munkáink azért is sikeresek, mert tudjuk, hogy az adott gyártó számára hogyan kell azt a tervet elkészíteni, hogy az anyagaiból gyorsan és a optimálisan el tudja készíteni az alkatrészeket. Mivel a legkülönbözőbb funkciókra és specifikációk alapján terveztünk csarnokokat - bár nincs két egyforma épület -, mégis feltérképeztük a feladatkörök azonosságait, azaz ismerjük, hogy milyen elvárások vannak pl. egy raktárnak vagy sertésnevelőnek szánt csarnokkal szemben. Nagyjából tehát már az elején tisztában vagyunk vele, mi kell a megbízónak.

A kivitelező partnereinknek pedig ha valami gondja van, a következő alkalommal azt mi figyelembe vesszük, tanulunk belőlük: így a praxis rajtuk keresztül épülhet be a tervekbe, amivel azután nekik is sokkal könnyebb dolgozniuk. A megoldások így finomodnak, tökéletesednek. Ezért is értjük pl. a Swedsteelt, aki gyártói oldalról a vevők igényeinek folyamatos nyomon követésével, a kivitelezői tapasztalatok integrálásával ugyanezt csinálja. Azért szeretünk velük együttműködni, mert a munkatársaik - hasonló piaci filozófia mentén - mindig készen állnak a legjobb megoldások közös megtalálására, kidolgozására.
Úgy tudom, hogy közös projektjeik sorában egy Ivanics Autószalon, az újszentiváni Faktum Bútorgyár, illetve egy szegedi fertőtlenítőszer-gyár számára épített csarnokok mégis igen emlékezetesek maradnak. Miért?

V. Gy.: Az első példánál adott volt egy 1400 m2-es, nagy acélvázas ipari épület, amit még a kilencvenes években én terveztem. Ezt kellett átalakítani modern autószalonná úgy, hogy utólag egy új közbenső szintet is kapjon, azaz feladatként adódott egy sok száz m2-es közbenső födém kialakítása is. Viszont olyan tűzvédelmi előírásokkal is szembesültünk, amelyek látszólag lehetetlenné tették a megvalósítást. Tudtunk volna statikailag megfelelő megoldást, de az meg nem rendelkezett a megfelelő tűzvédelmi tanúsítványokkal. Emiatt felkerestünk néhány nevesebb céget ezen a szakterületen, azzal a feladattal, hogy adott egy acélszerkezet, amire járófelületet kell készíteni, azért, hogy irodákat, könnyűraktárakat, öltözőket lehessen kialakítani nagy tűzbiztonság mellett. Elmondtuk, hogy nehéz vasbeton födémlemezeket nem akarnánk egy acélvázas könnyűszerkezetes épületben elhelyezni, és azzal is terhelni a szerkezetet.

A Swedsteel szakembereitől rögtön megkaptuk a legjobb megoldást. Más cég csak úgy tudta volta a tűzvédelmi előírásoknak megfelelővé tenni az új szintosztás födémgerendáit, hogy vagy jóval nagyobb és nehezebb szelvényeket alkalmaz vagy sűrítette volna a kiosztást (mindegyik jelentős anyagtöbbletet jelent), vagy járulékos költséggel külön tűzvédelmi felületvédelmet (tűzgátló festést vagy lapburkolatot) kellett volna használni. Ezzel szemben a Swedsteel által javasolt, egyedi, optimalizált számításon alapuló, a tűz hatását figyelembe vevő eljárás jóval gazdaságosabb, anyagtakarékosabb megoldást eredményezett. Ezzel a módszerrel ritkább kiosztású és vékonyabb, anyagtakarékos, tűzihorganyzott acél Swedsteel szelvényeket lehetett betervezni, külön tűzvédelmi burkolat nélkül. A végeredményt normál állapotban és tűzhatás alatt is számítással igazolták a Swedsteel szakemberei, amelyet a tűzvédelmi hatóság is ellenvetés nélkül elfogadott. Ezzel sokat meg lehetett takarítani a beruházó számára, mert nem kellett a födémtartó fiókgerendákat ellátni az igen költséges tűzvédelmi festéssel.

Ez a közösen végzett munkánk azért is emlékezetes, mert az eljárást azóta is minden csarnokunknál alkalmazzuk a másodlagos tartószerkezetek, a szelemenek esetén. Én - az építtető engedélyével - elküldöm a Swedsteelnek az adatokat, az adott épület geometriáját, hogy ezeknek megfelelően elkészülhessenek az optimális gyártói számítások, méretezések, azok nyomán pedig az árajánlat. Nos, ezért is szerves részei a könnyűszerkezetes épületeinknek a Swedsteel termékei.
A Faktum Bútorgyár esetében a legfőbb kihívást a meglévő épülethez történő csatlakozás, illetve itt is a tűzbiztonsági követelményeknek való gazdaságos megfelelés jelentette. A gyártás egy hagyományos építőanyagokból készített üzemben már folyt. Ehhez kellett kapcsolódni úgy, hogy azt szinte ne is érintsük: az új csarnokot tulajdonképpen mellé kellett tolni. Nem nagyon szabad ugyanis a már álló struktúrára ráterhelni az új építmény egyik elemével sem, ugyanis abban a szent pillanatban a fogadó objektum kapcsolódó szerkezeteiről külön erőtani számítás, szakvélemény szükséges, mert a törvény azt mondja, hogy meglévő épület érintettsége esetén azonnal tartószerkezeti szakértői vélemény szükséges. Igazolást várnak továbbá arról, hogy a meglévő épület állékonysága nem sérül, nem változik, nem kerül rosszabb helyzetbe azáltal, hogy az új rész súlyának bizonyos részét is tartja. Szóval jobb ezt elkerülni, mert az engedélyező hatóság "harap" az ilyenre. Az együttest úgy alkottuk meg, hogy a kapcsolatok rendben legyenek, azaz a csatlakozásnál se ázzon be, járja át a szél, "ne menjen be a farkas". Ráadásul az adott épület két irányból lejt. Ha mellé én szánok egy másikat, ami nála magasabb, az új épület falánál összegyűlik egy rakás víz. Azt onnan el kell tüntetni, tudniillik ott megáll a hó, a csapadék, kialakul a beázás veszélye. Ilyen esetben természetesen fontos a burkolati anyagok helyes választása is. Ehhez az épülethez a héjazatot és a másodlagos tartószerkezeti elemeket a Swedsteel biztosította. Tőlük érkeztek a trapézlemezek, a jó hőszigetelési értékekkel rendelkező és a tűzvédelmi előírásoknak is megfelelő szendvicspanelek, az élhajlított síklemezek, a vápa, az eresz, a lefolyó alkatrészei és mindenféle alakú takaró és szegő elemek, amelyekkel a zárásokat meg lehetett oldani. Ez a munka egyébként jól példázza, hogy bár a könnyűszerkezetes építészeti technológiák mára igen kifinomultak lettek, a rendszereket szinte a tökéletességig fejlesztették, mégsem lehet egy általános, mindenre mindig működő csomópontgyűjteményből dolgozni. Nem lehet csak kitaposott utakon haladni: rendre egyedi megoldásokkal is elő kell rukkolni. Az épület adottságainak megfelelően szükséges kikínlódni az egyedi csomópontokat, részleteket, kapcsolatokat. Ma már ez a legfőbb feladat. És ebben a Swedsteel igen hatékony partnerünk.

Úgy tudom, hogy Szegeden pedig egyenesen rekordgyorsaságot eredményezett a kooperációjuk.

Ott aztán tényleg nem volt teketória. Lévén a COVID elleni küzdelemben fontos szerepet játszó 1 500 m2-es, fertőtlenítőszereket előállító gyárat kellett nagyon gyorsan tető alá hozni 2020. tavaszán. Az épület kivitelezésére tervezéssel együtt összesen egy hónap volt adva az első járványciklus elején. Pénteken szóltak, hétfőn a kivitelező már vágta a vasat. Mivel kiemelten tűzveszélyes üzemről van szó, természetes, hogy ismét a Swedsteelhez fordultunk, ahol a számításaik alapján hihetetlen gyorsan meghatározták az optimális megoldást a megfelelő tűzihorganyzott acél szelvényekkel, és szinte azonnal a jóváhagyás után már le is gyártották a szükséges termékeket. Harminc nap múlva megkezdődhetett a termelés.
A Swedsteellel való együttműködésük kontextusában értelmezve mi a titka ennek a hatékonyságnak és piaci sikernek?

B.A.: Mivel a Swedsteel összes terméke szerepel a tervező szoftverek háttéradatbázisát képező termékkönyvtárakban, nem kell részletesen kirajzolgatni ezeket az elemeket, mert az egér egy-két kattintásával integrálhatóak a terveinkbe. Így pillanatok alatt elkészül pl. egy trapézlemez-kiosztás. Gyorsabb lesz a tervezés. Továbbá, ahogyan az összes komoly gyártó, a Swedsteel is teljes felelősséget vállal a közölt adataiért. A gyártmányaik alkalmasságát minőségi tanúsítványok bizonyítják. A gazdag szortimentjükből való optimális választásunkat egyrészt a pontosan megadott és áttekinthető paraméterrendszerük segíti pl. tűzvédelmi oldalról, a hangszigetelési vagy a hőszigetelési előírások szempontjából, másrészt rugalmas konzultációs hajlandóságuk, szakmai felkészültségük könnyíti meg, hiszen minden egyes beépítésre szánt szerkezeti elemről, legyen az szelemen, falváztartó, trapézlemez, magasbordás trapézlemez a közbenső födémhez vagy akár burkolati elem, egyeztetést folytatunk, azaz a véleményüket kérjük a legcélszerűbb alkatrész, megoldás megtalálásához. A Swedsteel ezeket hivatalos formában - az alkalmazhatóság és biztonság tekintetében garanciát vállalva - megadja. Ez megnyugvás a tervezést jegyző és felelősségre vonható statikus számára. A fentiek mellett - a könnyűszerkezetes épületek esetében is egyre fontosabbá váló esztétikai igények okán - a tervezőnek előny, hogy a Swedsteelnél a burkolati elemek széles színválasztékban állnak rendelkezésre, így aztán nem gond, ha a megrendelő pl. a logójának az árnyalatait szeretné viszontlátni az épületen. Ha olyan minőségi anyagokkal dolgozunk, amelyeket a Swedsteel kínál, az épület nem csupán tartós, hanem biztosan szép is lesz. A partnerségünkből fakadó hozadékok sorában kell említenem még azt a mozzanatot, ami a könnyűszerkezetes épületek tervezésének egzaktságából fakad. Mert - ahogyan mondani szokták - a kőműves centiben, a lakatos milliméterben számol.
V.Gy.: Az acél homogenitása magyarázza viselkedésének kiszámíthatóságát. Ha elkezdek hajlítani egy rudat, az úgy deformálódik, miként az a nagy könyvben meg van írva. Lehet tudni, milyen feszültségek alakulnak ki benne, stb. A mi legfőbb dolgunk tehát ennek értelmében a korrekt számítás. Ha annak a végére érünk, kétszer aláhúzzuk az eredményt, és biztosak lehetünk benne, hogy a struktúra a szándékaink szerint működik. Ez viszont egy olyan megbízható gyártót feltételez, mint a Swedsteel.

A velük való kapcsolatunk jellemzésére a statika egyik alapelve is jó például szolgálhat. Tudniillik a munkánk elsődleges célja megteremteni az egyensúlyi állapotot a szerkezet egyes részei között, mert az alkotás így lesz maradandó. Valahogy mi is így vagyunk a Swedsteellel. Az együttműködésünk a kölcsönös érdekek mentén kiegyensúlyozott, harmonikus és időtálló: a nagyobb feladatok súlyát is biztosan viseli.

Swedsteel ipari csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari

Swedsteel Tervezői Tudástár: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/huTovábbi információ és ajánlatkérés:

http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2020.11.11.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair
Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair 2021.11.23.
A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Swedsteel - Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint
Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint 2021.11.09.
A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

Swedsteel - 1200m<sup>2</sup>-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel
1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel 2021.09.15.
Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Swedsteel - Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!
Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka! 2021.08.10.
Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Swedsteel - Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.
Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt. 2021.06.09.
Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Swedsteel - Könnyűszerkezetből jeles
Könnyűszerkezetből jeles 2021.05.12.
Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel - Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal
Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal 2021.03.29.
A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

Swedsteel - "Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!" 2021.02.12.
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information