Egységben az erő: új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-CERAM

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-CERAM Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.
Tudatos terjeszkedés

A dinamikusan fejlődő német-magyar tulajdonban lévő vállalat, a HK-CERAM Kft. tetőcserép-gyárak automatizált gépsoraihoz készít kerámia égetőformákat, 98 százalékban exportra. Kb. 3000 tonna terméket gyártanak és értékesítenek éves szinten. Az Európai Unió csaknem minden országába szállítanak, ugyanakkor Szerbiába, USA-ba vagy Ausztráliába is értékesítenek.

Mivel egyre nagyobb a kereslet a termékeik iránt, ezért újabb telephely-és kapacitásbővítésnek jött el az ideje. A legutóbbi, ötödik szakaszban ismét acélból építtettek csarnokot és irodaházat.

A munkálatokat olyan építőipari cégre (a Z-Door Zrt.) bízták, amely immáron több évtizede dolgozik generáltervezőként és kivitelezőként a szakmában, pompás referenciákkal rendelkezik.
Középpontban a megrendelő igényei

Az új HK-Ceram csarnokot a megrendelő igényei alapján három részre tagolták:

Az utcafronti fejépület: 13,5*5m alapterületű, a külső vállmagassága 4,3m. Ahol a gyártás folyik: 24m fesztávolságú, 56,5m hosszú és 1360m2 alapterületű, 5m külső vállmagasságú szegmens. Magasraktár: 720m2-es épületrész, amelynek a külső vállmagassága 9,8m.

A szinteltolásos csarnokot 7 fokos lejtésű tető fedi.
A Z-Door már tervezett csarnokot korábban erre a telephelyre hasonló módon. Az új épületrészt is a már meglévő könnyűszerkezetes épület mellett kellett felépíteni és azzal integrálni.

Az aprólékos, precíz összeépítésről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door alapító vezérigazgatója így nyilatkozott: "Ilyenkor egy nagyszelvényű vápacsatorna szerkezetének kiépítése a megfelelő megoldás. A két épület fő tartószerkezeteit egymástól el kell távolítani. Közöttük kell kialakítani egy vízelvezető rendszert, amely a két tetőszerkezet közé ékelődik be. Ide folyik az épületek csapadékvize 2 oldalról. Annak érdekében, hogy a megfagyott víz vagy a betömörödött hó ne képezhessen akadályt, és a nedvesség ne juthasson nem kívánt helyekre, mi mindig fűtött vápát szoktunk kialakítani. Lágy szigetelést alkalmazunk, folytonosított PVC-béleléssel. Magához a vápaszerkezethez pedig szendvicspanelt használunk, mert ott is megfelelő hőtechnikai védelemre van szükség."

E projekt megvalósításához is minőségi alapanyagokra volt szükség. Ezért a Z-Door a kezdetektől fogva együttműködött az acél építőipari termékeket gyártó Swedsteel-lel.Minőségi héjazati elemek

A csarnok héjazati kialakításában meghatározó szerepet játszottak a Swedsteeltől érkező szendvicspanelek. Így került a homlokzatra a Monowall 100mm vastag, poliuretánhabos falpanel, látszó rögzítéssel, függőlegesen szerelve. A szomszédos épülettel határos falra pedig - a tűzvédelmi követelmények miatt - Hipertec Wall 100mm vastag kőzetgyapot töltetű falpanel került. A tetőt Glamet 120mm vastag poliuretánhabos tetőpanellel, illetve a tűzszakaszhatárokon, a társcsarnok melletti sávban - szintén az OTSZ-nek megfelelően - Hipertec Roof 120mm vastag kőzetgyapot töltetű tetőpanellel borították.

Elengedhetetlen szelemenek

A Z/C-szelvényű tetőszelemeneket, falvázgerendákat a Swedsteel kiváló minőségben szállította, ugyanakkor a magas szintű statikus ellenőrző számításokat is elvégezte. Egy speciális, statikai számítási modellt alkalmazva minden kétséget kizáróan igazolni lehet, hogy az elvárt tűzállósági határérték biztosítására az ezekből a profilokból alkotott tartószerkezet tökéletesen alkalmas.
Swedsteel szendvicspanelek

Kendi Imre véleménye a Swedsteel szendvicspanelekről is határozott:

"És persze magas színvonalúak a cég szendvicspaneljei is. Nem szoktunk bennük csalódni. Korrekt a szállítás határideje, minősége, a csomagolás, az azonosító jelölés. Hatékonyan működik az értékesítési szervizük. Jól pozícionált piaci árakon kapjuk tehát a szendvicspaneleket is."

A Swedsteel az adott igényekre vonatkozóan ajánl jó statikai képességű és hőszigetelt paneleket és ezeket - a tervezői konszignáció alapján - gyártják le, azaz milliméteres pontossággal méretre vágva kerülnek az építkezésre. Sőt, kérésre még a toldásnak megfelelő visszavágásokat is elkészítik. A HK-CERAM gyártó- és raktárcsarnokának homlokzatán pl. mikrobordás lemezű paneleket használtak, függőleges elhelyezésben.

Ráadásul a természetes fény beáramlását is a Swedsteel tetőbevilágító panelek biztosították.

Az acél dicsérete

Egy elegáns és korszerű, könnyűszerkezetes irodaépületet kapott a HK-CERAM. A homlokzaton nagy üvegtáblák, függönyfalak tagolják a Swedsteel nevével fémjelzett szinuszhullámos külső lemezből készült, itt már vízszintesen szerelt PIR-habos falpanelek által kiadott acéllemezes felületeket.

Kendi Imre a minőségi acélra utalva így fogalmaz az irodaépület kapcsán:

"Nagy előnye, hogy az időjárással szemben ellenálló és nagyon hosszú élettartamot biztosít: 100 évig áll különösebb karbantartás és újrafestés nélkül. Ezt azért hangsúlyozom, mert a tartósság fontos környezetvédelmi szempont, így mérséklődhet a környezet karbonterhelése, egy-egy projekt esetében kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. Ha valami maradandót szeretnénk az utókorra testálni, azok legyenek az ebben a szellemben megvalósult terveink: a középületek, a templomok és persze a csarnokok."Egységben a csarnoképítési erő

A projekt egyértelmű sikeréhez szükség volt a szaktudásra, tapasztalatra és arra a több évtizedes összeszokottságra, amely a Z-DOOR alvállalkozóit jellemzi.

Kik voltak a főszereplők?

Statikai tervek: Topszerk Bt. munkatársai Az acél főtartószerkezet elemeinek gyártója és szállítója: Gordiusz Kft. Szerelés: Bánfi lakatoscsapat A burkolati rendszer több elemének biztosítója, a tervezés kezdetétől együttműködő régi beszállító: Swedsteel.

Kendi Imre az egység fontosságáról így nyilatkozott:

"Egy kollégám, egyben jó barátom mondta egyszer, hogy a 21. század igazi kihívása már nem a verseny, hanem az együttműködés. A filozófikus megállapítással magam is tökéletesen egyetértek, mert csak akkor maradhatunk ezen a Föld nevű bolygón, ha ez megvalósul. Ennek értelmében a fő stratégiánk az, hogy a régióban maradjunk. Itt próbáljunk alvállalkozókat, beszállítókat találni. Ebbe a képbe illeszkedik a Swedsteel is, amely egy nagyon jó hazai gyártóbázissal és mérnökgárdával rendelkezik, kiváló svédacél alapanyagú termékeket produkál. Ha tehát eleve a Swedsteel anyagaival számolunk, akkor a tervezés első fázisától együtt gondolkodunk velük, hiszen a termékeikkel kapcsolatban ki lehetne jobb szakértő, mint ők maguk."

ZC szelemenek gyártása, kivitelezése: https://www.youtube.com/watch?v=PfH8egjRcOg&t=5s

ZC szelemen termékek: https://swedsteel-metecno.com/termekek/z-c-gerendak/

Szendvicspanelek: https://swedsteel-metecno.com/swedsteel-szendvicspanel/


További információ és ajánlatkérés:

Swedsteel referencia videók: https://www.youtube.com/watch?v=W6Kba4JKyQQ&t=17s
Swedsteel csarnok referenciák: https://swedsteel-metecno.com/referencia-oldal-ipari/
Swedsteel ipari csarnokok: https://csarnok.swedsteel.hu/ipari
Swedsteel Tervezői Tudástár: https://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu
www.swedsteel.hu
www.facebook.com/swedsteel


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2022.07.20.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Több, mint 18 méter hosszú egyedi Swedsteel szelemenek az ózdi acélgyártó új csarnokában      2022.09.13.

Olyan telephely bővítésnek, fejlesztésnek lett részese cégünk a kiváló minőségű Z-szelemenjeivel (Z350 profilméret, 2,0-2,5-3,0mm profilvastagságok), ahol a speciális funkcionális és gyártástechnológiai követelmények miatt a főtartó keretállások a csarnoképítési gyakorlatban általános 6m helyett 12m (helyenként ennél is távolabb) távolságra kerültek, és támasztják alá a tetőhéjazatot.


Egységben az erő: új könnyű­szerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-CERAM      2022.07.20.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-CERAM Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.


A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?      2022.06.08.

Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.


Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért      2022.05.11.

Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.


"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"      2022.03.08.

A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.


Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel      2022.02.08.

Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.


N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez      2022.01.12.

A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.


Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?      2021.12.02.

A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.


Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair      2021.11.23.

A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.


Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint      2021.11.09.

A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.


1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel      2021.09.15.

Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.


Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!      2021.08.10.

Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.


Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.      2021.06.09.

Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.


Könnyűszerkezetből jeles      2021.05.12.

Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.


Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal      2021.03.29.

A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.


"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"      2021.02.12.

Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.


"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"      2021.01.13.

Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.


Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége      2020.11.11.

Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.


A Gordiusz csomópontjai      2020.11.09.

A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.


A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?      2020.10.05.

Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information