Egységben az erő: új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-CERAM

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-CERAM Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.




Tudatos terjeszkedés

A dinamikusan fejlődő német-magyar tulajdonban lévő vállalat, a HK-CERAM Kft. tetőcserép-gyárak automatizált gépsoraihoz készít kerámia égetőformákat, 98 százalékban exportra. Kb. 3000 tonna terméket gyártanak és értékesítenek éves szinten. Az Európai Unió csaknem minden országába szállítanak, ugyanakkor Szerbiába, USA-ba vagy Ausztráliába is értékesítenek.

Mivel egyre nagyobb a kereslet a termékeik iránt, ezért újabb telephely-és kapacitásbővítésnek jött el az ideje. A legutóbbi, ötödik szakaszban ismét acélból építtettek csarnokot és irodaházat.

A munkálatokat olyan építőipari cégre (a Z-Door Zrt.) bízták, amely immáron több évtizede dolgozik generáltervezőként és kivitelezőként a szakmában, pompás referenciákkal rendelkezik.




Középpontban a megrendelő igényei

Az új HK-Ceram csarnokot a megrendelő igényei alapján három részre tagolták:

Az utcafronti fejépület: 13,5*5m alapterületű, a külső vállmagassága 4,3m. Ahol a gyártás folyik: 24m fesztávolságú, 56,5m hosszú és 1360m2 alapterületű, 5m külső vállmagasságú szegmens. Magasraktár: 720m2-es épületrész, amelynek a külső vállmagassága 9,8m.

A szinteltolásos csarnokot 7 fokos lejtésű tető fedi.
A Z-Door már tervezett csarnokot korábban erre a telephelyre hasonló módon. Az új épületrészt is a már meglévő könnyűszerkezetes épület mellett kellett felépíteni és azzal integrálni.

Az aprólékos, precíz összeépítésről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door alapító vezérigazgatója így nyilatkozott: "Ilyenkor egy nagyszelvényű vápacsatorna szerkezetének kiépítése a megfelelő megoldás. A két épület fő tartószerkezeteit egymástól el kell távolítani. Közöttük kell kialakítani egy vízelvezető rendszert, amely a két tetőszerkezet közé ékelődik be. Ide folyik az épületek csapadékvize 2 oldalról. Annak érdekében, hogy a megfagyott víz vagy a betömörödött hó ne képezhessen akadályt, és a nedvesség ne juthasson nem kívánt helyekre, mi mindig fűtött vápát szoktunk kialakítani. Lágy szigetelést alkalmazunk, folytonosított PVC-béleléssel. Magához a vápaszerkezethez pedig szendvicspanelt használunk, mert ott is megfelelő hőtechnikai védelemre van szükség."

E projekt megvalósításához is minőségi alapanyagokra volt szükség. Ezért a Z-Door a kezdetektől fogva együttműködött az acél építőipari termékeket gyártó Swedsteel-lel.



Minőségi héjazati elemek

A csarnok héjazati kialakításában meghatározó szerepet játszottak a Swedsteeltől érkező szendvicspanelek. Így került a homlokzatra a Monowall 100mm vastag, poliuretánhabos falpanel, látszó rögzítéssel, függőlegesen szerelve. A szomszédos épülettel határos falra pedig - a tűzvédelmi követelmények miatt - Hipertec Wall 100mm vastag kőzetgyapot töltetű falpanel került. A tetőt Glamet 120mm vastag poliuretánhabos tetőpanellel, illetve a tűzszakaszhatárokon, a társcsarnok melletti sávban - szintén az OTSZ-nek megfelelően - Hipertec Roof 120mm vastag kőzetgyapot töltetű tetőpanellel borították.

Elengedhetetlen szelemenek

A Z/C-szelvényű tetőszelemeneket, falvázgerendákat a Swedsteel kiváló minőségben szállította, ugyanakkor a magas szintű statikus ellenőrző számításokat is elvégezte. Egy speciális, statikai számítási modellt alkalmazva minden kétséget kizáróan igazolni lehet, hogy az elvárt tűzállósági határérték biztosítására az ezekből a profilokból alkotott tartószerkezet tökéletesen alkalmas.




Swedsteel szendvicspanelek

Kendi Imre véleménye a Swedsteel szendvicspanelekről is határozott:

"És persze magas színvonalúak a cég szendvicspaneljei is. Nem szoktunk bennük csalódni. Korrekt a szállítás határideje, minősége, a csomagolás, az azonosító jelölés. Hatékonyan működik az értékesítési szervizük. Jól pozícionált piaci árakon kapjuk tehát a szendvicspaneleket is."

A Swedsteel az adott igényekre vonatkozóan ajánl jó statikai képességű és hőszigetelt paneleket és ezeket - a tervezői konszignáció alapján - gyártják le, azaz milliméteres pontossággal méretre vágva kerülnek az építkezésre. Sőt, kérésre még a toldásnak megfelelő visszavágásokat is elkészítik. A HK-CERAM gyártó- és raktárcsarnokának homlokzatán pl. mikrobordás lemezű paneleket használtak, függőleges elhelyezésben.

Ráadásul a természetes fény beáramlását is a Swedsteel tetőbevilágító panelek biztosították.

Az acél dicsérete

Egy elegáns és korszerű, könnyűszerkezetes irodaépületet kapott a HK-CERAM. A homlokzaton nagy üvegtáblák, függönyfalak tagolják a Swedsteel nevével fémjelzett szinuszhullámos külső lemezből készült, itt már vízszintesen szerelt PIR-habos falpanelek által kiadott acéllemezes felületeket.

Kendi Imre a minőségi acélra utalva így fogalmaz az irodaépület kapcsán:

"Nagy előnye, hogy az időjárással szemben ellenálló és nagyon hosszú élettartamot biztosít: 100 évig áll különösebb karbantartás és újrafestés nélkül. Ezt azért hangsúlyozom, mert a tartósság fontos környezetvédelmi szempont, így mérséklődhet a környezet karbonterhelése, egy-egy projekt esetében kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. Ha valami maradandót szeretnénk az utókorra testálni, azok legyenek az ebben a szellemben megvalósult terveink: a középületek, a templomok és persze a csarnokok."



Egységben a csarnoképítési erő

A projekt egyértelmű sikeréhez szükség volt a szaktudásra, tapasztalatra és arra a több évtizedes összeszokottságra, amely a Z-DOOR alvállalkozóit jellemzi.

Kik voltak a főszereplők?

Statikai tervek: Topszerk Bt. munkatársai Az acél főtartószerkezet elemeinek gyártója és szállítója: Gordiusz Kft. Szerelés: Bánfi lakatoscsapat A burkolati rendszer több elemének biztosítója, a tervezés kezdetétől együttműködő régi beszállító: Swedsteel.

Kendi Imre az egység fontosságáról így nyilatkozott:

"Egy kollégám, egyben jó barátom mondta egyszer, hogy a 21. század igazi kihívása már nem a verseny, hanem az együttműködés. A filozófikus megállapítással magam is tökéletesen egyetértek, mert csak akkor maradhatunk ezen a Föld nevű bolygón, ha ez megvalósul. Ennek értelmében a fő stratégiánk az, hogy a régióban maradjunk. Itt próbáljunk alvállalkozókat, beszállítókat találni. Ebbe a képbe illeszkedik a Swedsteel is, amely egy nagyon jó hazai gyártóbázissal és mérnökgárdával rendelkezik, kiváló svédacél alapanyagú termékeket produkál. Ha tehát eleve a Swedsteel anyagaival számolunk, akkor a tervezés első fázisától együtt gondolkodunk velük, hiszen a termékeikkel kapcsolatban ki lehetne jobb szakértő, mint ők maguk."

ZC szelemenek gyártása, kivitelezése: https://www.youtube.com/watch?v=PfH8egjRcOg&t=5s

ZC szelemen termékek: https://swedsteel-metecno.com/termekek/z-c-gerendak/

Szendvicspanelek: https://swedsteel-metecno.com/swedsteel-szendvicspanel/


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2022.07.20.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information