Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők


Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.


A Construct-plan Kft. 2007-ben két fővel indult. Most 24 munkatársa van. Milyen feladatok, megbízások indokolták és eredményezték a dinamikus növekedést?
Alapvetően statikus szerkezettervezéssel foglalkoztunk, de napjainkra a piac igényei már komplexebb szolgáltatások ellátására ösztönzik az olyan vállalkozásokat, mint a miénk. Az esetünkben ez azt jelenti, hogy építészmérnökök is csatlakoztak a csapathoz, így már társasházak, csarnokok generál tervezését is el tudjuk vállalni. Emellett geotechnikai szolgáltatást is nyújtunk, a talajmechanikai vizsgálatokat saját fizikai létszámmal és eszközökkel, továbbá saját vizsgáló laborban végezzük. Azt hiszem, egyebek mellett ez a komplex szemléletmód is oka lehet a fejlődésünknek, mindamellett, hogy a nagyobb létszám dinamikusabb reagálást is lehetővé tesz a piaci igényekre. A tervezési megbízásoknál nagyon gyakori az igény a minél rövidebb határidőkre, a terveket általában "tegnapra" várják. Szükséges tehát a nagyobb kapacitás, mert mi a rövid határidőinket - legyen szó akár nagyobb volumenű munkáról, anyaga szerint vasbetonvázas csarnokokról vagy éppen könnyűszerkezetes acél létesítményekről - soha nem kapkodás árán tudjuk tartani, hanem azért, mert több felkészült szakemberrel együtt dolgozunk a terveken - gyakran egészen egyedi megoldásokat produkálva. Én a tervezésre ugyanis nem csak munkaként tekintek, hanem alkotó hobbiként, amelyben elkelnek az eredeti ötletek, újítások, amiket magam próbálok menedzselni és a napi gyakorlat részévé tenni szélesebb körben is. Műszaki ellenőrként sem egzisztenciális okok miatt praktizálok, hanem azért, mert közvetlen közelről nagyon sokféle kivitelezői megoldással találkozom, és ez a tapasztalat integrálódik a terveinkbe is.
Meggyőződésem, hogy az őszinte lelkesedés az iroda tevékenységét és kommunikációját is áthatva, meggyőzően jut el a partnereinkhez, megrendelőinkhez.

Elsősorban kik ők?
Kivitelezők és építészek nagyjából egyenlő arányban keresnek meg minket. Viszont a munkáink körülbelül negyedrésze amolyan újratervezés vagy racionalizálás. A kivitelező sokszor azt várja, hogy a már rendelkezésre álló tervdokumentációban szereplő műszaki megoldásokkal egyenértékű, de lehetőség szerint optimálisabb, például anyagtakarékosabb szelvényekkel kellene áttervezni és megépíteni a szerkezetet. Más esetben a beruházó kér alternatív ajánlatot egy már korábban elkészült terv mellé, más, költséghatékonyabb szerkezeti megoldásokra számítva. Ilyenkor szintén nagyon gyorsan kell dolgoznunk.

Milyen társadalmi elvárások hatnak napjainkban a statikára?
Meg kell felelni a jelenleg érvényben lévő előírásoknak, amit az épületek tartószerkezeteinek méretezésére vonatkozó, európai szinten harmonizált szabványcsomag, az Eurocode rögzít. Ez egy terjedelmes keretszabvány, és sok, nagyon részletes tervezési előírást tartalmaz, de megengedi, hogy az előírt biztonságot igazolva más, alternatív számítási eljárásokat, módszereket is használni lehessen. És persze az egyedi mérnöki, tervezői ötletek is segítik, hogy adott esetben a sablonos, rutinszerű szerkezetek helyett hatékonyabb és gazdaságosabb megoldásokat tervezzünk, mint ahogyan - a Swedsteel innovatív gyártmányfejlesztései alapján megvalósult termékeiből kiindulva - mi is sokszor tesszük ezt, akár extrém tervezési helyzetekben is.

Mit ért extrém tervezési helyzetek alatt?
A Swedsteel által gyártott vékonyfalú tűzihorganyzott acél profilokkal általában ún. másodrendű tartószerkezeti elemeket (tetőszelemenek, falvázak) tervezünk, amelyek a főtartó keretállásokra terhelnek és fogadják, alátámasztják a tetőfedést, falburkolatot. Ezek a szerkezeti rendszerek elég régóta kialakult számítási módszerekkel, szerkezeti megoldásokkal és tipikus mérettartományban létesülnek. Amikor egyedi építtetői igényekkel vagy például új jogszabályi előírásokkal kerülünk szembe, akkor lehet szükség a megszokottól eltérően más megoldásokat találni, ezek teremthetnek extrém tervezési helyzetet. Ilyenre volt több szép példa a Swedsteel céggel közös munkáink során, például amikor egy speciális mezőgazdasági épületnél a szokásosnál kétszer akkora fesztávot kellett a vékonyfalú szelemennel áthidalni (6 helyett 12 métert), vagy egy másik eset, amikor a szelemeneket tűzzel szembeni ellenállásra is méretezni, igazolni szükséges. Ezeket az extrém helyzeteket a Swedsteel a magas minőségű termékek mellett mérnöki szolgáltatással is kiegészíti, így együtt találtunk az építtető számára gazdaságos és tartós, mégis a műszaki és jogszabályi követelményeknek mindenben megfelelő, optimális megoldást, végeredményt a tervezési feladatokban.

Ezek szerint Önnek, mint statikusnak, aki a szerkezetbe kerülő, merev testek nyugalmi állapotáért, stabilitásáért felelős, nagyon mozgalmas, dinamikus kapcsolata van a Swedsteellel: az elképzeléseik interferálnak. Ezen túl mit tart a cég erősségének, mi állandósítja a kapcsolatot?
Statikusként a magam részéről a vékony acéllemezből, hidegen alakítással gyártott szelvényeiket tartom a legjobb innovációjuknak. Ezek ugyanis a szabványi besorolás szerint úgynevezett 4. keresztmetszeti osztályú szelvények, amelyekre a teherbírás szempontjából az jellemző, hogy horpadásra érzékenyek, számításuk összetettebb, időigényesebb, mint a zömök, vastagabb falú, melegenhengerelt I- vagy U-szelvények, zártszelvények. Ugyanakkor, megfelelő konstrukcióban alkalmazva ezeket a vékonyfalú Z- és C-szelvényeket, egy gazdaságosabb, anyagtakarékosabb szerkezet érhető el! A fizika ugyanis a laikusok számára meglepő jelenségeket rejteget. Egy A/4-es papírlapról például úgy gondoljuk, hogy csak nyeklik-nyaklik, szinte semmi teherbírása nincsen. De ha hengereket formálunk belőlük, és függőlegesen szorosan többet egymás mellé helyezünk, nagyobb súlyt is képesek megtartani. Tudományos szinten persze, de nagyjából ez a megközelítés zajlik a vékonyfalú profilok gyártmányfejlesztésében is. Ráadásul a gyártási technológia a legmodernebb, nagy kapacitású, azaz termelékeny, mégis nagy szabadságfokkal állítható, és a gyári előrelyukasztást is el tudja végezni a csatlakozó elemekhez való kapcsolatok kialakításához.
A Swedsteellel való kapcsolatunkat erősíti pl. az is, hogy - lévén hazai gyártóbázissal rendelkező cégről van szó - a kollégáimnak a biatorbágyi gyárban élőben is meg tudtam mutatni, hogyan működnek ezek a dolgok a gyakorlatban. Megnézhettük az üzemet, láttuk a termékek gyártási módját, technikáit. A közvetlen tapasztalás szemléletformáló hatású volt, amennyiben az íróasztal mögött dolgozó kollégáink az így megszerzett, kézzelfogható, plasztikus ismeretek nyomán sokkal közelebb kerülhettek a praxishoz, és konkrét elképzelésük alakult ki arról, hogyan is fogják legyártani és

Hogyan látja a könnyűszerkezetes építési technológia elfogadottságát a hazai piacon?
Családi ház, lakóépület esetén a magyar építtetői kör egyelőre inkább téglát vagy más, szilikát alapú anyagokat, és az ebből készülő technológiát preferálja. A nagyobb méretű csarnokoknál két út van: vasbetonvázas épületek, illetve az acélszerkezetes csarnokok. Én úgy érzékelem, hogy a kisebb objektumokat általában acélvázas struktúrákkal valósítják meg, de a 10000 m2 felettieket - elsősorban a szigorú tűzvédelmi szabályok miatt - már vasbeton vázzal tervezik és építik. Egy vasbeton szerkezetet ugyanis akár 180 percnyi tűzállóságra minden további nélkül tudok méretezni. Egy acélszerkezetet azért már 30-45-60 perces ellenállósági előírás esetén is tűzgátló festéssel lehet megoldani, ami megfelelő biztonságú, de az elvárt tűzállósági növekedésével már kevésbé gazdaságos. Más kérdés, hogy mennyire szigorú tűzállóságot követelményt támaszt a jogszabály egy adott épülettel, tartószerkezettel szemben, ami persze sok mindentől függ (méret, funkció, tárolt éghető anyagok mennyisége, a bent tartózkodó személyek száma, stb.). Jelenleg, a hazai tűzvédelmi követelményeket bizonyos esetekben kissé túlszabályozottnak érezzük, valamint a vonatkozó előírások folyamatos változása is megnehezíti az acélcsarnokok nagyobb térhódítását. Ugyanakkor, a vasbeton teherhordó vázas csarnokoknál is kiválóan alkalmazhatók a könnyűszerkezetes acél másodlagos tartók és térelhatárolások (tetőfedések és homlokzatburkolatok), ezeknél az épületrészeknél már általában enyhébben a tűzvédelmi követelmények, és jobban érvényesülni tud a gyors, száraz szereléstechnológia.
Zárszóként, összefoglalásképpen azt hangsúlyoznám ki, hogy rengeteg alkalmazási példa igazolja az acél alapanyagú termékek és szerkezeti rendszerek létjogosultságát mérnöki és gazdaságossági, fenntarthatósági szempontból is. Reményeink szerint a közösen felfedezett-felfedezendő utakon még messze jutunk a Swedsteellel közösen.


További információ és ajánlatkérés:

http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2020.02.10.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair
Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair 2021.11.23.
A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Swedsteel - Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint
Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint 2021.11.09.
A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

Swedsteel - 1200m<sup>2</sup>-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel
1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel 2021.09.15.
Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Swedsteel - Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!
Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka! 2021.08.10.
Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Swedsteel - Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.
Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt. 2021.06.09.
Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Swedsteel - Könnyűszerkezetből jeles
Könnyűszerkezetből jeles 2021.05.12.
Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel - Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal
Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal 2021.03.29.
A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

Swedsteel - "Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!" 2021.02.12.
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information