Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel

Komplex szolgáltatás a tervezéstől az üzembehelyezésig

Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.

2003-as alapítása óta nagy utat járt be a cég.

Az édesapa egyéni vállalkozásából önálló, független generálkivitelezővé fejlődtek, saját gépparkkal, kőművescsapattal és saját betongyártással. Az acélszerkezetes és vasbetonvázas csarnokok, egyéb szerkezetek építésétől az építőmesteri és földmunkákon keresztül az ipari padlók készítéséig több területen is tevékenykednek 50 főt foglalkoztatva. Munkáik között volt már 11 emeletes 36 m magas acéltorony, üzem Szlovákiában a Jaguárnak, híd, közúti aluljáró és - természetesen - számtalan könnyűszerkezetes csarnok.


Mi a töretlen fejlődés, növekedés titka?

Azt hiszem, hogy a cégünk versenyelőnye pont abból fakad, hogy több lábon állunk. Egyrészt kiküszöböltük a komplex építkezéseknek azt a problematikáját, hogy a különböző szakágak munkáját össze kelljen hangolni, merthogy a saját magunk alvállalkozói lettünk. A megrendelők pedig szeretik azt a szituációt, amikor a kivitelezésnek egy számonkérhető felelőse van. Másrészt akadnak olyan időszakok, amikor bizonyos tevékenységekre nem érkezik annyi megrendelés. Olyankor intenzívebben folytatunk másféle munkákat. A dolgozóinkat ugyanis meg akarjuk tartani, mindig feladatot kell számukra biztosítani.
Ez az a határ, ahonnan tovább növekedni nem szeretnénk, mert a ránk bízott feladatokat továbbra is magas szinten, első osztályú minőségben akarjuk teljesíteni. És ez nem kevés, hiszen ha csak a mostani helyzetet nézem, hat építkezésen dolgozunk párhuzamosan: 800 m2-es hűtőcsarnokon dolgozunk Bordányban; Szegeden a DÉLÉP számára végezzük egy 2000 m2-es csarnok felújítást; ugyanebben a városban kaptunk megbízást egy 1500, illetve egy 3000 m2-es gabonatárolóra; Eleken HDPE fóliával borított hígtrágyatárolót csinálunk; Martonvásárban az INCA Building üdítőital-gyártó és ásványvíz-palackozónak immáron a harmadik üzemét állítjuk föl 7000 m2-en; és könnyűszerkezetes elemekből egy emelettel megtoldjuk Balatonfüreden az Anna Grand Hotel klasszikus épületét is. Mindezeket a Swedsteellel közösen.
Valóban impozáns a sor, beavat kicsit a részletekbe?

Az együttműködésünk komoly közös gondolkodásban, tervezésben, a műszaki kihívásokra karöltve kidolgozott műszaki megoldásokban is megtestesül.
Ez legalább annyira fontos a sikerhez, mint a jó minőségű termékek. Mert ha kész tervet kapunk a megrendelőtől - mint az előbb említett csarnokoknál -, ott is érdemes a gyártóval közösen átnézni részleteiben a dokumentációkat, mivel - lévén nincs két egyforma épület -, a rajzokban is találni alaposabb elemzésre szoruló részleteket, esetleg hibákat.
Ezeket fel kell térképezni, a speciális építési szituációkat előre le kell tisztázni, hogy ne az építkezés során legyen elakadás, leállás, hogy most hogyan tovább.
És van olyan helyzet is, amikor nem ennyire előrehaladott állapotban kapjuk meg a munkát, hanem a megrendelő megkeres minket vagy az Swedsteelt, hogy kellene egy csarnok erre a funkcióra. Ilyenkor már a kezdetektől mi is beszállunk a tervezésbe. Mert egy csarnokot akkor lehet jól összeszerelni, ha olyan is beleadja magát a tervezésbe, akinek a kivitelezésben is a mindennapokból származó gyakorlati tapasztalata van. Szóval ilyenkor már az első pillanatoktól megindul az egyeztetés, hogyan érdemes megalkotni pl. egy csomópontot, milyen méretezést érdemes alkalmazni. Ez a beruházó számára is hasznos, hiszen gyorsabban, tartósabban, optimálisabban valósulhat meg a kívánt objektum, és műszakilag, anyagilag gazdaságos lesz.Tudna konkrét példákat is említeni?

A már említett Ganzair kiskunhalasi 1100 m2-es kompresszorgyártó üzemcsarnoka statikailag bonyolult feladat elé állított minket, mert két db 30 tonnás híddarut kell a tartószerkezeteknek megtartani, mi több, stabilan viselni a terheket szállító gépek mozgásából fakadó erőhatásokat. Mivel a csarnok alapterülete nem volt növelhető, a daruk csak úgy fértek be, ha szerelés közben egy nagy részen nyitva hagyjuk a homlokzatot, és a daruk betelepítése után zártuk be.
Továbbá komoly próbatétel volt az is, hogy ezt a viszonylag kis csarnokot három már meglévő téglaépület közé kellett beépíteni, integrálni, minden homlokzathoz hozzá kellett zárni pontosan. Tehát már a tervezéskor mindent jól ki kellett találni, megalkotni azokat a speciális elemeket, amelyek megteremtik a hiánytalan kapcsolatokat a meglévő falakkal.
Ezeket a szituációkat szakértő gyártó nélkül azt gondolom nehéz hatékonyan, gyorsan kezelni.

A hőhidak és a tökéletes szigetelés szempontjából igényelnek nagy odafigyelést és precíz kivitelezést a hűtőházak. Bordányban összességében 800 m2-en építünk hűtőházat, illetve tárolót egy baracktermelő számára. Itt a legnagyobb nyári melegben is nulla fok körüli hőmérsékletet kell produkálni. Mivel az acél jól vezeti a hőt, oda kell arra figyelni, hogy ne maradjon olyan hőszigeteletlen profil, amelyen keresztül elszökhet a szabadba a bent lehűtött levegő.
Minden egyes "veszélyes" részt hőszigetelni szükséges, és a Swedsteel kínálatában megtalálható nagy vastagságú szendvicspanelek illesztéseinél kiegészítő szilikonos tömítést is kell használni. Nos, ilyen esetekben pl. egyáltalán nem mindegy, milyen pontos gyártási technológiával dolgozik a beszállító. És a Swedsteel szendvicspaneljeinek találkozásánál nem fogy sok szilikon.A hőszigetelés nélküli gabonatárolóknál meg a terményt szükséges megvédeni a tetőhéjazatot alkotó trapézlemezek alján kicsapódó pára visszahullásától. A lecsöpögő víz megrohasztaná ugyanis a terményt. Éppen ezért Szegeden a Karotin Kft.-nek a két db zárt magtárját és a lucernapellet-tárolóját 6500 m2 alapterületen úgy építettük meg, hogy a tetőre a Swedsteel filcborítású trapézlemezei kerültek. Az alsó filcbevonat magába szívja a párát, megakadályozza a kicsapódást. Ha jó a szellőzés, újra meg újra kiszárad, hogy fogadhassa az újabb páraterhelést.Számtalanszor nagy fesztávokkal dolgozunk, pl. Martonvásáron az INCA projekteknél az első 25 m-es fesztávú csarnoknál a melegen hengerelt acél tartószerkezet gyártását, szerelését vállaltuk el a Swedsteel felkérésére. Mivel nem volt kifogás a munkánkat illetően, ugyanott folytattuk a következővel. Az már 37 méter széles volt, belső alátámasztás nélkül. Most van folyamatban a legnagyobb szerkezet megvalósítása. Egy 67 méter fesztávolságú, 100 méter hosszú, közel 7000 m2-es ásványvízgyár számára emelünk 234 tonnás acélszerkezetet. A kivitelezésben nem volt fennakadás, már csak azért sem, mert itt a tervek egyenesen a Swedsteeltől érkeztek, az ő anyagaikra volt hangolva az építkezés. A három szegmensben összességében közel 10.000 m2-nyi üzemi területet hozunk tető alá.


Mi a jövőbe mutató "működési motorja" a csarnoképítési szakmai kapcsolatuknak?

Ennek a kapcsolatnak a szakértelmen túl a másik tartópillére a bizalom. Ennek a meglétét egészen konkrét, gyakorlati példával tudom igazolni. Az építőanyagok árának nagymérvű emelkedése nem vetette vissza az építési kedvet, az igény jelentős. Vannak viszont területek, ahol - a fenti ok miatt - hirtelenjében megugrott a kész termékre vonatkozóan is a kialkudott ár. Sőt, több helyről hallottam, hogy akadozik az anyagutánpótlás. Mi viszont, amikor láttuk, hogy az acél ára mozdul fölfelé, abban a hónapban rögtön összesítettük az évre szükséges anyaglistát, elmentünk a Swedsteelhez, és egymás tenyerébe csapva, csupán szóbeli megállapodás keretében megrendeltük az összes anyagot, ami a közös munkákhoz kell. Egy percre sem kellett tehát leállnunk anyaghiány miatt, és nem kerültünk szorult helyzetbe az árképzés terén sem. Egy ilyen merészebb közös akció is biztosítja, hogy a saját kapcsolati rendszereink révén beérkező megrendeléseket az erőinket egyesítve folyamatosan és magas színvonalon tudjuk továbbra is teljesíteni.

Swedsteel tervezői tudástár: https://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu

Swedsteel csarnoképítés - videó: https://www.youtube.com/watch?v=M3sZW7_vbMw

Swedsteel ipari referenciák - videó: https://www.youtube.com/watch?v=1RQgMxq8z3c&t=6s


További információ és ajánlatkérés:

Swedsteel referencia videók: https://www.youtube.com/watch?v=W6Kba4JKyQQ&t=17s
Swedsteel csarnok referenciák: https://swedsteel-metecno.com/referencia-oldal-ipari/
Swedsteel ipari csarnokok: https://csarnok.swedsteel.hu/ipari
Swedsteel Tervezői Tudástár: https://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2022.02.08.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Egységben az erő: új könnyű­szerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-CERAM      2022.07.20.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-CERAM Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.


A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?      2022.06.08.

Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.


Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért      2022.05.11.

Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.


"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"      2022.03.08.

A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.


Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel      2022.02.08.

Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.


N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez      2022.01.12.

A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.


Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?      2021.12.02.

A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.


Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair      2021.11.23.

A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.


Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint      2021.11.09.

A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.


1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel      2021.09.15.

Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.


Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!      2021.08.10.

Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.


Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.      2021.06.09.

Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.


Könnyűszerkezetből jeles      2021.05.12.

Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.


Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal      2021.03.29.

A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.


"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"      2021.02.12.

Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.


"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"      2021.01.13.

Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.


Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége      2020.11.11.

Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.


A Gordiusz csomópontjai      2020.11.09.

A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.


A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?      2020.10.05.

Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.


A dabasi csarnoképítő      2020.03.12.

Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information