Kontaktbauszig Kft.
Milyen a jó szigetelés? Hogyan válasszunk?

Az épületek energetikai egyensúlyához és a megfizethető rezsihez ma már elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. De nem mindegy, hogy milyen szigetelőanyaggal, mekkora vastagsággal és milyen kivitelezési minőséggel dolgozunk. Hiszen egy silányabb minőségű, rosszul elhelyezett, esetleg az előírásoknál vékonyabb szigetelőanyaggal többszörösen pórul járhatunk.




Milyen anyaggal szigeteljünk?

Ma már bő választéka van a szigetelő anyagoknak, a homlokzati hőszigetelésnél az egyik legelterjedtebb a polisztirol, (hungarocell vagy eps/xps szigetelő), de sokan teszik le a voksukat a kőzetgyapot mellett. A födémszigetelésnél, tetőszigetelésnél leginkább az ásványgyapotok játszanak komoly szerepet (ide tartozik az üveggyapot, a kőzetgyapot).

Nézzük először a homlokzati szigetelést. Amennyiben az épület kerámiatéglából, ytong-téglából áll, akkor mehet rá a polisztirol szigetelőanyag.

A polisztirol hőszigetelő lapokat mechanikusan rögzítjük a kívánt felületre. Elsősorban homlokzati hőszigeteléseknél nagyon elterjedt, mivel könnyen lehet vele dolgozni és költséghatékony módszer. Ragasztással és dűbelezéssel rögzítik a homlokzatra. A lábazati szigeteléseknél egy erősített, a nedvességnek ellenállóbb polisztirol lapokat alkalmaznak. Megfelelően kivitelezett rendszer esetén hosszú élettartamra számíthatunk.

Ennek a megoldásnak a legfontosabb előnye, hogy



Vannak azért hátrányai is a hungarocell/polisztirol szigetelésnek:



És akkor nézzük, hogy milyen előnyei, hátrányai vannak a kőzetgyapotnak:



Kőzetgyapot szigetelés hátrányai:



De mi a helyzet a födémmel, tetővel?

Üveggyapot

Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigetelőanyag típus. Kiváló hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik, az ásványgyapotokra jellemző tulajdonságokkal. Az üveggyapot kedvezőbb áron közel azonos minőséget biztosít, mint a kőzetgyapot. A rugalmasság, a könnyen kezelhetőség és az ár mind az üveggyapot mellett szólnak. Leggyakrabban tetőterek és padlásfödémek, oldalfalak, álmennyezetek szigetelésére használják. Tartós, élettartama hosszú. Gazdaságos hőszigetelő anyag, remek ár-érték aránnyal.

Üveggyapot szigetelés előnyei:



Üveggyapot szigetelés hátrányai:



Mire kell figyelni a szigetelésnél?

Először nézzük a tetőtér vagy a födémszigetelés kérdéseit. A megfelelő szigetelőanyag kiválasztása mellett nagyon lényeges, hogy betartsuk a tetőszigetelésnél a szakszerű rétegrendet.

Aki már lakott régebben épült házban, megtapasztalhatta, hogy a homlokzaton és a nyílászárókon keresztül is jelentős mennyiségű meleg levegő tud eltávozni az épületből. Amennyiben nincs szigetelve a homlokzat, érdemes hozzáfogni. Ahogy azt az anyagoknál is írtuk, a homlokzat esetében nem szükséges ásványgyapotot használni, kivéve, ha vályogházat szigetelünk.A vályog ugyanis hajlamos magába szívni, majd kipárologtatni a nedvességet. Az ásványgyapotnak igen jó a páraáteresztő képessége, így a szakszerűen szigetelt vályogház továbbra is képes lesz lélegezni. Amennyiben nem vályog, hanem hagyományos tégla vagy ytong épülettel van dolgunk, mehet az eps/xps, vagyis a polisztirol vagyis a hungarocell szigetelés. A homlokzati szigetelés esetében rendkívül fontos a megfelelő vastagság! Régebben divat volt (és elég értelmetlen divat) 5 centis szigetelést feldobni a házra, sajnos ennek nem sok értelme van, mert nem fogjuk elérni azt a hatékonysági szintet, ami már érezhető az épületen belül. A hagyományos (fehér) szigetelőanyagból mehet a 15 (északi oldalon akár 20) centis szigetelő, a szürke, grafit szigetelés drágább, viszont elég a vékonyabb szigetelőanyag. Mindenképp egyeztessünk szakemberrel, akkor is, ha magunk kívánjuk elvégezni a kivitelezést. A homlokzati szigetelésnél a megfelelő vastagság mellett az is lényeges, hogy ne maradjanak rések a szigetelt felületen, ne használjunk kétes minőségű, nem megfelelő vastagságú szigetelőanyagot buhera céljából, mert könnyen hőhídhelyeket alakíthatunk ki. A nem megfelelő vastagsággal amúgy az is a baj, hogy ha mondjuk feltettük az 5 centis szigetelőt, ám nem érjük le a kívánt hőenergia-fogyasztás csökkentést, hívhatjuk ki újra a brigádot (vagy állhatunk neki saját magunk újra), és munkadíjban vagy befektetett munkában ráköltjük kb. még egyszer ugyanazt az összeget a házra.

Fontos, hogy a szigetelés mellett komplex módon kell gondolkozni az épület energetikájáról. Vagyis nem elég, hogy megfelelő módon leszigeteltük a homlokzatot, lábazatot, födémet / tetőt, esetleg az aljzatot, szükség lesz arra is, hogy a nyílászárók jól szigeteljenek. Az ablakoknál ma már a háromrétegű üvegszerkezetek viszik el a pálmát, jelentősen nő az ablak hőszigetelése egy ilyen üvegszerkezettel, ám a profilnak is jól kell tudnia szigetelni. Ha csak a hőszigetelés felől nézzük a nyílászárókat, akkor a műanyag szerkezetekkel járunk a legjobban, ám az esztétikai megfontolások miatt sokan a faprofil mellett döntenek. A faprofil is jól szigetel, nehézsége, hogy ápolni kell, át kell mázolni pár évente, míg a műanyag nyílászárót elég időnként letörölni. A vasalatot és a tömítést is érdemes időnként ellenőrizni, mert nagyban romolhat az ablakok / ajtók szigetelőképessége, ha elöregedik a gumitömítés vagy eldeformálódik a vasalat és rosszul zár az ajtó, ablak.


Kontaktbauszig Kft.

További részletek és termékinformációk:
Kontaktbauszig Kft.
2310 Szigetszentmiklós, Botond u. 1/b
Telefonszám: 06 20/393-2470
kontaktbau.hu
kontaktbau@kontaktbau.hu


Kontaktbauszig Kft.

A KontaktBau egy stabil, megbízható csapattal fújja a szigetelőanyagot, már több mint 10 éve. Húsz éves építőipari tapasztalatunk és az igényes munka iránti szeretetünk vezetett ide, a minőségi tetőszigetelés üzletágba.



2023.03.03.



    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information