"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Mivel foglalkozik a Hunnia Kristály Kft.?

Családi vállalkozásunk, amelyet 1994-ben alapítottunk, vendéglátó-ipari eszközök nagykereskedése. Szortimentünk magában foglalja az étkezéshez használatos porcelán, üveg, fém asztalneműket, az evőeszközöket, továbbá a konyhai eszközök széles skáláját. Forgalmazunk a koktélbárokban, a kitelepülő cateringben, a menzákon használatos eszközöket, gasztro csomagolóanyagokat, az ételszállításhoz nélkülözhetetlen kellékeket, de még a mosogatásnál elvárt holmikat is. Szóval a vendéglátás gasztronómiai részéhez szükséges - nem gépészeti jellegű tárgyak - nálunk szinte mind megtalálhatóak. Mára!

Merthogy annak idején, amikor a magyar mezőgazdaság válságba került, és én felhagytam az állatgyógyszerek és tápszerek kereskedelmével, a CPM azaz Parádi Kristály Manufaktúrával (ma az üzem helyén csak romok találhatók) viszonteladó partnereként indultunk ezen a területen. Volt egy üzletünk Debrecen belvárosában exkluzív kristályárukkal és a város szélén egy nagykereskedés a viszonteladók számára. Egy idő után rábukkantam a Salgótarjáni Öblös Üveggyár (a gyár helyén ma már egy lakópark áll) szóda üveg termékeire, amelyekre a közétkeztetésben nagy kereslet volt. Ez a mozzanat hozott össze a nagyobb intézményekkel, amelyek jelezték, hogy szükségük van tányérokra, tálakra, csészékre és még a merőkanáltól a serpenyőkig, fazéktól a lábosig sok mindenre. Ha pedig igény van, akkor árunak is kerülnie kell.

Szerződést kötöttünk az Alföldi Porcelángyárral, amely akkor a hazai porcelán gyártás fellegvára volt. 1994-ben 400 tonna terméket gyártottak. Azután meg elkezdtük járni a szakmai kiállításokra. Ilyenek pl. az Ambiente Frankfurtban, az Equip Hotel Párizsban, a Machef Milánóban. Ezeken a seregszemléken minden gyártó megjelenik, aki számít. Sokkal felvettük a kapcsolatot, kipróbáltuk a termékeiket és a kiszolgálás minőségét. Volt, amelyik bejött, volt, amelyik nem. Hosszú idő alatt kiválogattuk a megbízható és kiváló termékeket produkáló cégeket, amelyek jó ár-érték szinten dolgoztak Dél Amerikától Észak Amerikáig, Ázsiától Indiáig és persze megismertük az Európai gyártókat is. 2008-ra egy letisztult és minőségi nemzetközi forrásokból adódó készlet állt össze. Az üvegeket Olaszországból, az evőeszközöket Svájcból és Portugáliából, a fémárukat Solingen mellől Németországból, a porcelánokat Törökországból, a chafingeket Angliából importáljuk.
2009-ben viszont minket is elért a válság. Ráadásul ez volt az az időszak, amikor a hazai közétkeztetésben szinte uralkodó kínai porcelántermékek behozatala a védővámok és egyéb okok miatt lehetetlenné vált, továbbá a promóciós üvegárukra érkező megrendelések száma is jelentősen lecsökkent, és ez is érzékenyen érintett minket. Valamit tehát ki kellett találni. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a közelmúltban igen népszerű visszaváltható műanyagpalackok alapanyagából próbálnánk tányérokat gyártani. Szerencsére pont akkoriban jelent meg a polietilén-tereftalát - PET - fröccsöntésre is alkalmazható változata, amiből szinte azonnal hozattam is pár zsáknyit. Egy szakember barátom üzemében megkezdett próbák, kísérletek azt bizonyították, hogy ebből a PET-ből nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező, majdnem törhetetlen, strapabíró tányérokat lehet készteni: kilenc hónapon belül a piacon volt a szabadalmi oltalom által védett REPETA törhetetlen menza tálaló edénycsalád, amelyet 2013-ra már országos értékesítési hálózat juttatott el a közétkeztetés végpontjaira, ahol naponta 2,5 millió ember 7,5 millió edényt fog kézbe. És ebből közel 2 millión ott a REPETA emblémája. 2015-ben a Magyar Innovációs Nagydíj oklevelében részesítette cégünket a REPETA edény család létrehozásáért.
És most ismét itt a válság. Mondanom sem kell, hogy a bezárt vendéglők tulajdonosai nem ostromolnak minket poharakért, porcelánokért, miegyébbért. Azok a főzőkonyhák ellenben, amelyek most is dolgoznak és ételkiszállítással foglakoznak, egyre több eszközt rendelnek. Szóval a kialakult helyzet ellenére a 2020-as évben ismét pozitív mérleggel zárnunk. Nos, a cég történetének fontosabb állomásait csak azért vázoltam, mert érzékeltetni szerettem volna, hogy van némi kereskedelmi és innovációs tapasztalatom. Ha tehát én vásárlásba kezdek, pláne ha az egy ilyen volumenű befektetésről van szó, mint ez a csarnok, nagyon alaposan megnézem, mit veszek, milyen az ár-értékarány, minőség és szolgáltatás. Én pedig a Swedsteel mellett döntöttem!
Mi indokolta a fejlesztést, milyen funkciót lát el az épület, és hogyan került képbe a Swedsteel?

Bő két évtizeden keresztül bérelt telephelyen dolgoztunk. Az utolsó helyen, ahol 21 évig voltunk, szintén egy könnyűszerkezetes csarnokban folyt a munka, de a korszerűtlen épületre a tulajdonos szinte semmit nem költött. A régi típusú szendvicspanelekről már-már lefoszlott a paplanszerű belső takaróréteg, az ajtó alatt a szó szoros értelmében befújta a szél a havat. Elhatároztam, hogy vásárolok egy régebbi csarnokot, amely felújítás után majd megfelel a céljainknak.
Mivel ilyet közel hét éven keresztül nem találtam a városban, és az akkori telephelyünkhöz közel egy nagyon jó adottságú telekhez is sikerült hozzájutnom 2017-ben - bár két családi ház megvalósítása után egy porcikám se kívánta -, az építkezés mellett döntöttünk, hogy végre a sajátunkban dolgozhassunk. Fogtam azt a bizonyos kockás papírt, végiggondoltam a munkafolyamatokat, számba vettem, hogy mekkora helyiségek szükségesek a bemutatóterem, az irodák, a szociális helyiségek, a komissiózó és a raktár számára, hogy ez utóbbiban milyen építészeti paraméterek mellett helyezhetők el a legjobban a polcrendszereink, miként közlekedhetnek a legkényelmesebben és biztonságosan a targoncák, melyik részeket kell fűteni és szigetelni stb., és megrajzoltam a Hunnia Kristály új, optimalizált otthonát.
A terveimmel illusztrálva vázoltam Martonosi Zsolt úr építészmérnöknek a specifikációkat, ő pedig elkészítette a terveket egy 18 méter fesztávolságú, a 600 m2-es raktárnál 9 méter gerincmagasságú és 5,5 m ereszmagasságú csarnokra, amely egy alacsonyabb 250 m2-es bemutatóteremmel egészül ki. Az első lépésben vasbeton struktúrában gondolkodtunk, de amikor ennek a hagyományos, ún. nedves technológiával megvalósuló csarnoknak az építési idejét és az árait összevetettem a bekért ajánlatok alapján egy könnyűszerkezetes csarnokéval, az utóbbi lett a befutó. Dr. Kovács Imre statikus megtervezte a főtartó szerkezetet, amelynek a gyártásával és szerelésével a Swedsteel kivitelező partnerét, a KO-PAFER Kft.-t bíztuk meg, a héjazat, illetve a másodlagos tartószerkezet elemeit, tehát a szelemeneket, szendvicspaneleket, lemezeket, kiegészítőket pedig egy professzionális gyártótól terveztük beszerezni. Miután ezeket a szükséges alkatrészeket Martonosi Zsolt úr listázta számomra, nyolc gyártótól kértem árajánlatot. Köztük volt a Swedsteel is.
A céget a tervezők és a kivitelező is ajánlotta, mert ők már jól ismerték, többször használták is a Biatorbágyi gyártókapacitással rendelkező vállalat termékeit. Ők hívták fel a figyelmemet arra is, hogy a piacon sajnos vannak olcsóbb, de gyengébb minőségű szendvicspanelek, amelyeknek pl. az acélfegyverzete nem megfelelő festéssel van ellátva, ezért kevésbé korrózióállóak, viszont a Swedsteel profiljai svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott, igen tartós elemek, professzionális UV álló műanyag bevonattal is védve. Szimpatikus volt, hogy miután őket megkerestem, a kollégájuk rendszeresen, ugyanakkor nem tolakodóan jelentkezett a hírekért, és felajánlotta a segítségét, a konzultációs lehetőséget. Azt is nagyon korrektnek tartottam, hogy amikor 2020 elején az árajánlat frissítésére kértem a felkeresett gyártókat, a Swedsteel válaszában a korábbinál pár százalékkal alacsonyabb árakat találtam - ellenben a többivel, amelyek mind magasabbak voltak. Kiderült, hogy az első kör időszakában a gyártók a panelek szigetelőrétegét adó PUR ellátási gondjaival küszködtek, a beszerzés tehát nehézkesebben, ezért magasabb áron történt. 2020-ra viszont a helyzet konszolidálódásával a PUR hab ára is lejjebb ment. És ezt a Swedsteel becsületesen érvényesítette az aktuális áraiban, holott ezekről az információkról a vevő vajmi keveset tudhatott. Így történt, hogy stabil meggyőződéssel a Swedsteel mellett döntöttem. Igaz, nem a legolcsóbban, de - ahogyan már említettem - engem mindig az ár-értékarány érdekel. Ez pedig általában - kiváltképp egy épület esetében - csak hosszú távon értékelhető.
Mert ha arra gondolok, hogy a minőségi anyagok és a professzionális, körültekintő kivitelezés eredményeként ehhez a csarnokhoz évtizedekig nem kell hozzányúlni, nem kell a javításra költeni, vagy ha azt tapasztalom - ahogyan épp a napokban történt -, hogy a fűtetlen, de szigetelt részben a kinti mínusz nyolc fok ellenére 12-15 fok van, tehát tökéletesek az energetikai mutatók, akkor beruházóként egyáltalán nem fő a fejem a kiadott forintok miatt, mert azok maradandó értékbe lettek fektetve: megtérülnek.
Említette a kivitelezőt. Generálkivitelezőt kértek fel, vagy a különböző szakmacsoportok vállalkozóit bízták meg?

Az első változat valóban egyszerűbb, hiszen csak a kulcsot kell átvenni, viszont költségesebb is. És a baráti kapcsolatok miatt szerencsés helyzetben voltam, amennyiben pont egy generálkivitelező ismerősöm megadta megbízható partnerei elérhetőségeit. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az építkezésben résztvevő valamennyi szakembernek, mert minden szakma képviselője tartotta a határidőt, és annyiért végezte el a munkát, amennyiben megegyeztünk. Mondjuk, így sem volt egyszerű a dolog, mert 16 céggel kellett szerződést kötni és menedzselni az egymásra következő vagy éppen párhuzamosan is végezhető munkafolyamatokat, figyelni arra, hogy a tevékenységek ne kereszteződjenek, a szakemberek egymás által se legyenek akadályoztatva. A legjelentősebb szegmens, tehát a csarnok fémszerkezetének a megépítése, amely magában foglalta a vázszerkezet gyártását, összeszerelését, a Swedsteel termékeinek a beépítését, természetesen a már említett KO-PAFER kezében összpontosult. És nagy segítségemre volt a terveket készítő Martonosi Zsolt úr, aki elvégezte az ún. naplózást, és egyben az építkezés műszaki ellenőri feladatait is ellátta. Ő nem csupán kiváló elméleti szakember, aki a Debreceni Egyetemen tanítja is az építészetet, de alapos gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkezik. Mivel az esetünkben - és szerintem ez a hatékony építkezés egyik titka - szinte az első lépésektől megvalósult a beruházó, tervező, kivitelező és gyártó kooperációja - nem volt fennakadás a folyamat során.
Hogyan járult ehhez hozzá a Swedsteel? Milyen tapasztalatokat szerzett a "kiszolgálásról"?

A kiszolgálás találó kifejezés, hiszen nem csupán terméket vásárol az ember, hanem az abban megtestesülő hozzáadott értéket is, amely az innovációtól, a szaktanácsadáson keresztül a csomagolásig és szállításig sokféle mozzanatban megnyilvánulhat. Mivel én együtt éltem az építkezéssel, láttam hogyan dolgozik a Swedsteel. A rugalmasságuk már a tervezésnél megmutatkozott. Eleve ők végezték el a panelkiosztásokat, amivel nagyban segítették és meggyorsították a tervező munkáját. Javaslatot tettek arra, hogy milyen kötőelemeket érdemes használni. Ezzel a kivitelező tevékenységét támogatták. És persze azzal is, hogy folyamatosan készen álltak a konzultációra. A szállítások mindig a megadott időre, pontosan történtek. A termékek csomagolása kifogástalan, a jelzések egyértelműek voltak. Nagy precizitás jellemezte a dokumentációt is, ami zökkenőmentésebbé tette pl. a használatbavételi engedély kiadását.
Persze az sem baj, ha olyan kivitelezőre bízzuk az elemek összeszerelését (egyébként úgy tudom, országos kivitelezői partnerhálózatuk van), aki tudja, hogyan kell bánni a Swedsteel anyagaival, hiszen a rozsdaállóság megőrzése miatt a lemezek bevonata nem sérülhet. Persze azt is megfigyeltem, hogy ezeket a helyszínen szinte egyáltalán nem kellett formázni, alakítani, tudniillik a Swedsteel termékeit az előregyártottság magas foka jellemzi, ami azt jelenti, hogy az alkatrészek milliméter pontossággal, méretre szabva érkeztek a gyárból. Talán ezért is mernek évtizedekre kiterjedő garanciát vállalni a portékájukra. Mi meg ráadásul különösen elővigyázatosak voltunk, hiszen Martonosi Zsolt úr ragaszkodott egy 50 cm magas, téglából épített XPS lappal borított és műgyantás festékkel is bevont lábazat kialakításához annak érdekében, hogy az alsó szendvicspanelek ne érintkezzenek a betonnal és annak nedvességével, védve legyenek a felcsapódó esőtől.
A könnyűszerkezetes megoldás választásakor említette az időtényezőt, a kivitelezés lépéseinél pedig a gyorsaságot. Miért volt fontos ez Önnek, mint beruházónak?

Az első kapavágás az alapozásnál 2020. június 3-án történt. Október 3-án már állt a csarnok és elkezdődött a beköltözés. Ez négy hétig tartott. Ezt követően pedig november elsején megkezdődhetett a munka az új székhelyünkön. Így négy hónap alatt megvalósult egy 850 m2-es épület. És nekem ez egyáltalán nem volt mindegy, mert ha csúszik az építkezés, addig fizethettem volna a másik helyen a bérleti díjat, a korszerűtlen épület igen magas rezsijét. Számomra tehát minden megtakarított nap megtakarított forintokat jelentett.
De van a dolognak egy másik aspektusa is: ez nemcsak egy logisztikai telephely, hanem üzletfeleket fogadó bemutatóterem is. És mint a képeken látszik, a Swedsteel letisztult textúrájú fémfelületeinek és a lábazat téglavörösével ellenpontozott szürke különböző árnyalatai kombinációjának, a két eltérő tömegű épületrész harmonikus kapcsolódásának köszönhetően olyan reprezentatív objektum nőtt ki itt a földből, ahol már büszkén fogadhatjuk a partnereinket, akik elismerően nyilatkoznak a Hunnia Kristály új bázisáról. A kialakított terekben, amelyek mérete éppen a bennük zajló tevékenységre van optimalizálva, hatékonyabban folyik a munka és alacsonyabbak a fenntartási költségek is.
Szóval a funkcionalitását, a működtetését, az esztétikumát tekintve - jelentős részben a Swedsteelnek is köszönhetően - ez a csarnok pont olyan lett, amilyennek megálmodtam.


Swedsteel ipari csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari

Swedsteel referenciák: http://swedsteel-metecno.com/referencia-oldal-ipari/

Swedsteel Tervezői Tudástár: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu
További információ és ajánlatkérés:

http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2021.02.12.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Egységben az erő: új könnyű­szerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-CERAM      2022.07.20.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-CERAM Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.

A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?      2022.06.08.

Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.

Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért      2022.05.11.

Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.

"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"      2022.03.08.

A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.

Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel      2022.02.08.

Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.

N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez      2022.01.12.

A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.

Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?      2021.12.02.

A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.

Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair      2021.11.23.

A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint      2021.11.09.

A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel      2021.09.15.

Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!      2021.08.10.

Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.      2021.06.09.

Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Könnyűszerkezetből jeles      2021.05.12.

Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal      2021.03.29.

A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"      2021.02.12.

Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"      2021.01.13.

Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége      2020.11.11.

Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

A Gordiusz csomópontjai      2020.11.09.

A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?      2020.10.05.

Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

A dabasi csarnoképítő      2020.03.12.

Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information