Szendvicspanel - a csarnoképítésben egyeduralkodó, multifunkcionális építési termék


A Swedsteel-Metecno cég előregyártott, hőszigetelt szendvicspaneles tető- és falburkolati megoldásokat kínál ipari, mezőgazdasági és számos további funkcióra. A magas minőségű alapanyagoknak, a fejlett gyártástecnológiának és az egyedülállóan széles termékskálának köszönhetően a Swedsteel-Metecno szendvicspanelek bármilyen igénynek és előírásnak megfelelnek, legyen szó akár hőszigetelőképességről, tűzállóságról, vagy éppen hangelnyelésről.


Bevezetés

Napjainkban a könnyűszerkezetes ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi épületek falazatának kialakítására vagy a tető fedésére a legelterjedtebben alkalmazott megoldást egyértelműen a szendvicspanelek jelentik. Ezeknél két - speciális technológiával előállított - fémlemez (az ún. fémfegyverzet) fogja közre a hőszigetelő anyagot. (1. ábra). Mivel több gyártó terméke is szerepel a piaci palettán, a kivitelező cégek többsége nagy tapasztalatot szerzett a panelek szerelésében.

Az építtetőnek ennek ellenére érdemes nagy körültekintéssel választania a kínálkozó márkák közül, mert nem mindegy, hogy a szendvicspanel - egy összetett építészeti szerkezet részeként - milyen műszaki, statikai, hőszigetelési tulajdonságokat mutat. Minősége tehát jelentős hatással van az épület teljesítményére, biztonságára, tartósságára.

Mivel a vásárlókért folytatott verseny, illetve az egyre szigorodó energetikai követelmények miatt a szendvicspanelek körében is innovatív produktumok sora jelenik meg, a szakembereknek érdemes nyomon követniük az újdonságokat.


1. ábra: Ipari csarnoképület Metecno szendvicspanel burkolattal


Az iparosított körülmények között előregyártott, szendvics szerkezetű (kompozit) panelek fő funkciója, hogy önhordó (számottevő alátámasztási távolságokat áthidalni képes), hőszigetelt térelhatárolást biztosítsanak. Elvárás velük kapcsolatban, hogy - nagy felületek esetén is - gyorsan és minél egyszerűbben be lehessen szerelni őket.

A szendvicspanelekkel, illetve a belőlük épített térelhatároló felületszerkezetekkel szemben a hatósági és szakmai előírások számos műszaki követelményt támasztanak. Bár a prioritások nem azonosak, a gyártóknak, a tervezőknek és a kivitelezőknek be kell tartaniuk a vonatkozó mechanikai ill. teherbírási (pillanatnyi és tartós), a tűzvédelmi (tűzvédelmi osztály, tűzállóság), a víz-, lég- és párazárási, a hőtechnikai, a korrózióállósági és az akusztikai (hanggátlás, hangelnyelés) paraméterekre vonatkozó előírásokat, továbbá ma már érvényesíteniük kell a természeti erőforrások hasznosításával kapcsolatos szempontokat is.

A szendvicspanelből készült falazat vagy tetőfedés műszaki teljesítménye függ az elemeket alkotó kétoldali fegyverzet és a hőszigetelő mag (kemény habok, ásványgyapot) tulajdonságaitól, a köztük lévő tapadástól, továbbá a konstrukciós kialakítástól (panelek illesztései, peremlezárások, rögzítéstechnika). Az előzőekben említett műszaki követelményeknek a különböző gyártmányú és típusú panelek eltérő szinten tesznek eleget. Bizonyos anyagok és paneltípusok egyik, míg mások egyéb jellemzők tekintetében előnyösek. Ezért is fontos a konkrét épület tervezésekor körültekintően tanulmányozni a pontos adatokat, elvárásokat, hogy az optimális megoldás születhessen.


A fegyverzetek jelentősége

A szendvicspanelek két oldalán elhelyezkedő, tipikusan profilozott fém fegyverzetek biztosítják a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességet, a korrózióállóságot, erősen befolyásolják a teherbírást, és természetesen megadják a külső megjelenést (profilozás, szín). Ezeket a legtöbb esetben több réteggel bevont, tűzihorganyzott acél lemezekből készítik. Ennek az alapanyagnak az alkalmazása optimális megoldást jelent valamennyi, az előbbiekben felsorolt szempont tekintetében. Speciális, erősen korrózív környezetben alkalmazható alumínium vagy akár rozsdamentes acél anyagú lemez fegyverzet is. A fémek mechanikai és tartóssági tulajdonságaival kapcsolatban az előírások megadják a javasolt, minimális lemezvastagságokat (pl. horganyzott acél: 0,5mm kívül és 0,4mm belül, alumínium: 0,6mm).


Illesztések

A szendvicspanelekből készült térelhatároló szerkezetek minősége nagymértékben függ a panelek illesztésétől, hiszen csak a megfelelően kialakított csatlakozásokkal biztosítható a teljes felület víz-, lég- és párazárása, amelyet gyári vagy helyszíni tömítések tesznek teljes értékűvé. Különböző horony-eresztékes illesztési eljárások léteznek: a főbb típusokat a vonatkozó termékszabvány (EN14509) konkrétan definiálja. Az illesztés kialakítása jelentős hatással van továbbá a vonalmenti hőhidak csökkentésének, kiküszöbölésének hatásfokára is (2. ábra).

Glamet PUR/PIR tetőpanel
önzáró illesztése
Monowall PUR/PIR falpanel egyhornyos illesztése Hipertec Wall kőzetgyapot falpanel kéthornyos illesztése H-Wall 8P szinuszhullámú,
rejtett rögzítésű, PUR/PIR
falpanel illesztése

2. ábra: Különböző típusú panelillesztések



Kemény hab töltetű panelok

A zártcellás, kemény hab hőszigetelő maggal kitöltött szendvicspaneleknek többféle fajtája létezik a gyártás során felhasznált habosodó anyagok szerint. Ezekre általánosan igaz, hogy kiváló hőszigetelő képességgel (λ=0,020...0,024W/mK) és megfelelő nyomószilárdsággal rendelkeznek; továbbá alacsony testsűrűségük (ρ=38...45kg/m3) miatt kis önsúlyúak. Ez a tulajdonságuk olcsóbb szállítást, könnyebb és gyorsabb kivitelezhetőséget biztosít.

A jelenleg alkalmazott poliuretán (PUR), poliizocianurát (PIR) és fenolhab (PF) mindegyikének van előnyös és hátrányosabb tulajdonsága is. Ezek a különbségek a vegyi összetételek eltéréseiből adódnak. A kémiai variációkkal a fejlesztők elsősorban az anyagok minél nagyobb fokú tűzállóságát kívánják biztosítani.

Ugyanakkor az egyedi égési jellemzők közötti markáns eltérések jelentősen lecsökkennek, akár ki is egyenlítődnek, amikor a habok fém fegyverzetű szerkezetbe kerülnek. Ha megvizsgáljuk, milyen tűzvédelmi osztályba kerülnek ezek a szendvicspanelek, csekély különbségeket találunk: általában PUR hab töltettel "B-s3,d0", PIR habbal "B-s2,d0", PF habbal akár "B-s1,d0" osztály is elérhető az EN13501-1 szerint.

Kevésbé ismert, de fontos tudnivaló, hogy az éghetőség szempontjából kedvezőbb PIR habos szendvicspanelek gyártása jóval érzékenyebb, kényesebb technológiát igényel (pl. légbuborék-képződés elkerülése érdekében), mint a normál PUR habé. Az utóbbi panelek ezért sokszor stabilabb szerkezetűek, jobb mechanikai jellemzőkkel bírnak. A fenolhab (PF) töltet pedig - a kémiai szerkezete miatt - pontszerű ismétlődő terhelés (pl. emberi közlekedés szerelés vagy karbantartás alatt) hatására hajlamos a morzsolódásra, a porlódásra, ami lemezleváláshoz vezethet. A megfelelő terméket tehát a funkció és az ahhoz rendelt szabványok összevetése alapján érdemes kiválasztani.


Kőzetgyapot töltetű panelok

A fegyverzetek közötti hőszigetelő mag lehet szálas hőszigetelés is, a panel felületére merőleges szálirányban elhelyezve. A leggyakoribb szálas hőszigetelés a kőzetgyapot. Nem éghető - A1 osztályú - anyagként (olvadáspont 1000°C felett) elsősorban a fokozott tűzvédelmi követelmények esetén gazdaságos megoldás. A hőszigetelő képessége jó (λ=0,034...0,040W/mK), de elmarad a habos panelekétől. A jelentősebb testsűrűség (ρ=90...150kg/m3) miatt nagyobb a panelek önsúlya, ugyanakkor megfelelő nyomószilárdsággal és nagyon jó léghanggátlással rendelkeznek. Speciális típusnak számítanak a belső oldalon perforált (kis átmérőjű lyukakkal sűrűn áttört) lemezzel gyártott, kőzetgyapot töltetű szendvicspanelek, amelyeknek kiváló a hangelnyelő képessége (3. ábra), ami például erős zajhatással járó ipari tevékenységet magába foglaló csarnokok esetén kifejezetten előnyös. Fontos ugyanakkor megjegyezni és figyelembe venni, hogy a szálas hőszigetelések érzékenyek a nedvességre, ezért párás környezetben a perforált belső lemezes panelek alkalmazása nem javasolt.

 
  3. ábra: HipertecRoofSound kőzetgyapot
töltetű, hangelnyelő tetőpanel
4. ábra: Metfiber ECO Wall üveggyapot hőszigetelésű,
nem éghető falpanel (újdonság)



Üveggyapot töltetű panelok (új fejlesztés!)

Újdonság a szendvicspanel-gyártásban hőszigetelő magként az üveggyapot használata. (4. ábra). Ez, mivel szintén szálas szigetelés, a kőzetgyapothoz sok tulajdonság tekintetében hasonló, bár akadnak olyan különbségek, amelyek az üveggyapottal készült szendvicspaneleket is igen versenyképessé teszik a piacon.

Az üveggyapot előállítása a nagy arányban felhasznált újrahasznosított üveg miatt gazdaságos és környezetbarát technológia. Az üveg alapanyag nem éghető, a belőle készülő szendvicspanel szabványos osztálya "A2-s1,d0". A kőzetgyapotnál kisebb testsűrűség (ρ=60...65kg/m3) következtében a panel önsúlya kisebb, szállítása és szerelése emiatt egyszerűbb.
Az eltérő szálszerkezete miatt kismértékben ugyan, de jobb a hőszigetelő képessége is.


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2015.07.27.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information