Szilárdan, mégis rugalmasan

Több, mint 10 000 m2-nyi Swedsteel-csarnokot épített csapatával a Kocsis és Társa Bt. az elmúlt másfél évben.



Fából ugyan nem lesz vaskarika, viszont épületasztalosból könnyűszerkezetes, modern fémcsarnokok építője igen. Kocsis János pályája legalábbis ezt bizonyítja. A szakember nyolc közös projekt tapasztalata alapján nyilatkozott az innovatív technikai megoldásokról és a gyártóval való kapcsolatáról.


Fa és fém. Nem igazán egy tőről fakadnak. Ön most mégis az utóbbival dolgozik. Miért?
No, nem olyan nagy a különbség. Ugyanis mindkettő nemes anyag. A fa inkább a természetességével és a szépségével hat, az acél pedig a kiváló mechanikai tulajdonságaival és a benne rejlő statikai lehetőségekkel. Persze csak akkor, ha jól van előkészítve, megmunkálva.

2018 júliusától Kecskeméttől Győrig, Tapolcától Csepelig sorra nőnek ki a földből munkája nyomán a Swedsteel-csarnokok, hogyan jönnek ezek szép közös sikerek a biatorbágyi központú céggel?
A svédacél, amiből a Swedsteel "alkatrészei" készülnek - hogy a régebbi szakmámból hozzam a példát - olyan különleges, mint az építésre szánt fák között a tölgy: szilárd, mégis rugalmas. Ezeket a gerendákat, szelemeneket, burkolatokat a tűzihorganyzásnak köszönhetően ráadásul a rozsda sem marja. A belőlük készült épületek éppen ezért igen megbízhatóak és tartósak.
A kiváló minőségű alapanyag viszont csupán az egyik eredője a Swedsteel sikerének. Ez még nem indokolná, hogy a legkülönbözőbb funkciókra - a cipőkészítéstől, a sporton és a raktározáson át egészen a tüzelőanyag-gyártásig - igen rövid idő alatt képesek vagyunk összeszerelni egy-egy egyedi csarnokot. A Csendes és Társa Kft-nek 1000 m2-es 20 x 50-es, 5m vállmagasságú raktárat bő 1 hónap alatt, Mezőtúron a Pannontherm Építőanyag számára a 300 négyzetméteres, szigetelt bemutatótermet és a hozzá csatlakozó 1000 m2-es csarnokot két hónapon belül, a Batz megrendelésére pedig az irodát és a fokozott tűzvédelmi igényű raktárat 30 nap alatt adtuk át.
A meglepő adatokat sorolva, jó volna azt állítani, hogy ezeknek az impozáns méretű épületeknek a gyors kivitelezése csak a mi szakértelmünknek köszönhető, de óriási szerepe van ebben a Swedsteel rendszerszemléletű termékfejlesztésének, az innovációiknak, a magas szintű gyártási technológiának, a professzionális kiszolgálásnak, ami náluk nem egyszerű eladást, hanem szoros kooperációt jelent kivitelezővel, megrendelővel egyaránt, amennyiben a műszaki útmutatóktól, a személyes tanácsadáson keresztül, a rövid határidejű szállítási határidőktől a csomagolás és a termékjelölés precizitásán keresztül a hosszú távú garanciákig sok mindent magában foglal.



Meggyőző lista! Abban a szerencsés helyzetben van, hogy a számos közös munka tapasztalatai alapján mindezt meg is élte - pár példát kiemelne nekünk?
2017 júliusában Kecskeméten a Hírös Fóliaház Kft. rendelt összességében 700 négyzetméternyi csarnokot a Swedsteeltől. Baráti-szakmai kapcsolat alapján kaptuk tőlük az első megbízást szerelésre. Mivel egy meglévő irodaházhoz kellett egy L alakú üzemet és raktárat emelni, már itt sokat el lehetett lesni a cég működéséből. A két szárny csatlakoztatása - főként a tetőn - nehéz feladat, mert a felületek találkozásánál biztosítani kell a tökéletes vízzáróságot és a hőhídmentességet. Az ún. két vápás illesztés csomóponti megoldásait közösen dolgoztuk ki. Ha szükség volt rá, a gyártó szakemberei személyesen nyújtottak segítséget a helyszínen.
Ekkor ismerkedtünk meg a Swedsteel ún. nagycsarnok rendszerével, ami nem tartópillérek, szelemenek és burkolatok összessége, hanem műszaki, statikai know-how. A teherhordó acél vázszerkezet méretei és struktúrája úgy van kitalálva, hogy a lehető legtöbb helyet hagyja az adott térben folyó tevékenység számára. Mivel a Hírös Fóliaház jelezte pl. hogy számukra fontos a műanyagbálák egymásra pakolhatósága, azaz a térkihasználás, egy magasabb hajlásszögű nyeregtetőt csináltunk.




Mezőtúron is bizonyította a cég a rugalmas és konstruktív hozzáállását és a rendszer variabilitását. A Pannontherm Építőanyag Kft. - egyébként a Swedsteel hivatalos partnere - számára építettünk egy bemutatótermet és egy hatalmas tárolót. Elöl áll egy 16x19 méteres épület, ahol a vásárlókat fogadják, mögötte pedig egy 20 méter fesztávolságú, majd hatvan méter hosszú, 12 méter gerincmagasságú csarnok. Itt különleges technikai megoldást igényelt a két rész összeépítése, illetve a tetőtalálkozásoknál is kialakítani a tökéletes vízzáróságot. A 300 m2-es épületrész ugyanis szigetelt, a folytatása viszont szigeteletlen hidegcsarnok. A szendvicspanelekből álló közös faltól kellett folytatnunk a homlokzatot és a tetőt trapézlemezekből. A Swedsteel szakembereivel közösen azonban tökéletesen sikerült létrehoznunk ezeket a csomópontokat.
Mivel a tető felé emelkedő pára a hidegebb fémen kicsapódna és visszacsepegne a belső térbe, a Swedsteel gyárilag kasírozott, antikondenzációs filcréteggel árulja ezeket a termékeket. Az anyag magába szívja a vizet, azaz meggátolja ezt a kondenzációs folyamatot. Ha jól van szellőztetve a csarnok, a filc hamar kiszárad és ismét visszanyeri a páraelnyelő képességét. A tető alatt tárolt áru tehát nem ázik el.



Itt mi készíttettük a belső és a külső tolókapukat is. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy a Swedsteelnél az sem jelentett problémát, ha ezekhez a helyszínen készült nyílászárókhoz a szegélyeket menet közben kértük. Rövid időn belül legyártották.
Ez nagyon jól jött például a bemutatóterem hatalmas üvegportáljainál is. A nagy ablakokon keresztül természetes fény jut az eladó és a kiállító térbe, ahol az ügyfelek a Swedsteel termékeit is tanulmányozhatják. Mezőtúron tehát az az érdekes helyzet állott elő, hogy egy már elkészült csarnokban lehet alaposabban szemügyre venni a termékeket, azaz Swedsteel a Swedsteelben.
A cég nagycsarnokainak egyedi kialakíthatóságát ezen a mezőtúri szerkezeten kívül jól példázza még a Batz Cipőgyárnak szerelt 600 négyzetméteres raktár is. A teherhordó struktúra ugyanis mindkét esetben hegesztéssel összeállított pilléreket és főtartókat foglal magában. Ez egy nagyon praktikus statikai megoldás, hiszen egy alulról fölfelé szélesedő, mondhatni nyíló támaszték gyűjti össze a tetőről a talapzat felé ható erőhatásokat az oszlopba. Ezekből tehát kevesebb szükséges, azaz nem csökkentjük a hasznos teret. Ráadásul a hegesztést a gyárban professzionális körülmények között végzik a statikai számítások alapján. Ismét azt látjuk, hogy az alapelemek adottak, mégis számtalan változatban állíthatók össze.



Úgy tudom, hogy a Batz a tárolni kívánt termékek jellege miatt egy kifejezetten tűzbiztos csarnokot rendelt. Mi ilyenkor a teendő?
Sőt! Építettünk egy 28 m fesztávú 48 m hosszú, rendkívül magas csarnokot a hulladékhasznosítással és tüzelőanyag-gyártással foglalkozó Belvárd Power Kft-nek, aztán ott volt a már említett Kecskeméti fóliákkal foglalkozó vállalat. Cipő, tüzelőanyag, fólia könnyen lángra kap, és hatalmas hőt produkál. Ilyenkor a standard műszaki, építési és tűzállósági követelményeken túl, amelyeknek a Swedsteel bevizsgált és a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező termékei egyébként is megfelelnek, a tartószerkezetet pl. tűzgátló festéssel láttuk el. A tetőn és a homlokzaton pedig a kőzetgyapotos szendvicspanelt használtuk. Ennek az anyagnak is nagyon jók a hőáteresztési mutatói, ugyanakkor a hőhatásnak is kiválóan ellenáll.

Ezek szerint a szigetelt csarnokok esetében a szendvicspanel a legjobb választás?
És nem csupán a fém, hanem a vasbeton tartószerkezetek esetén is. Mint kompozit termék igen hatékonyan ötvözi az alkotóelemek jó tulajdonságait. A külső és a belső fémfegyverzet a vastagságától függően biztosítja a mechanikai szilárdságot, az önhordó - mi több -, a teherhordó képességet. A funkcióhoz igazított, statikailag meghatározott méretben készült két fémréteg között található, poliuretán hab vagy a nagyobb fajsúlyú kőzetgyapot adja a hőszigetelést és a hanggátlást is. Mivel a Swedsteel biatorbágyi gyárában ezeket a tervek alapján méretezik, könnyen és gyorsan beépíthetőek. Akár homlokzat, akár tetőburkolat, de belső térelválasztás is készülhet belőlük. Ez utóbbira pl. gyakran szükségünk van, hiszen a csarnokokban számtalan feladatra kell kisebb helyiségeket kialakítani: irodáknak, tárolóknak, étkezőknek stb. Az sem utolsó szempont, hogy a borításként alkalmazott trapézlemez - lévén a tűzihorganyzáson felül még egy rozsdavédő három rétegű bevonatot is kap - sokféle színben választható, és a textúrája is egy modern, elegáns felületet ad ki. Választása tehát még esztétikai szempontból is igazolt. Nézzük meg csak a Batz telepét a maga elegáns antracitjával vagy a NÁDLAND Kft. számára Vizsláson épített közel 1400 nm-es üzemet, ahol a kék és fehér színek eleven váltakozása szinte maga is azt üzeni, hogy itt játszóterek termékei készülnek.



Vizsláson egy különös szerepben használták a Swedsteel trapézlemezét, hogyan?
Ezek a lemezek valóban igen sokoldalúak. A szilárdságukat bizonyítja, hogy amikor pl. ketten megfogunk egy 13,6 méter hosszú darabot, akkor az anyag sehol nem hajlik meg. Ezt a nagy teherbíró képességet - persze az optimális profilmagasság, bordaméretek, lemezvastagság mellett - használtuk ki, amikor a Vizslási csarnok monolit vasbeton födémje kialakításánál bennmaradó zsaluzatként alkalmaztuk. Ezek az ún. magas profilok beépíthetők még végleges teherhordó födémprofilként száraz építésű, könnyűszerkezetes szerelt födém esetén is.
Ha viszont külső részre kerülnek, akkor jó szolgálatot tesz, a hóteherviselő tulajdonságuk és az olyan környezeti hatásokkal szembeni ellenállásuk, mint a jégeső vagy éppen az UV sugárzás. A már említett bevonatnak köszönhetően ugyanis nem fakulnak és - természetesen - nem is rozsdásodnak. Persze, ha megfelelően és műgonddal történik a kivitelezés. Főként az illesztések és a csavarozás, hiszen - mivel biatorbágyról milliméterre pontosan legyártva kapjuk az anyagot - vágni szinte nem is kell.

A példákat hallva azt gondolhatnánk, hogy 20-25 m fesztávnál kisebb csarnokok építését már el sem kezdi?
Az biztos, hogy egyre több gyártó, szolgáltató ismeri föl a könnyűszerkezetes építkezés előnyeit. Az ágazat prosperál. Ezt a tendenciát pedig az olyan innovatív gyártók, mint a Swedsteel igen rugalmasan képesek lekövetni. A kisebb vállalkozások számára ugyanis kidolgoztak egy szisztémát kisebb fesztávolságú és alapterületű (250 - 1500 m2 közötti) csarnokokhoz. Nos, a Győri Ipari Parkban egy keskenyebb telek volt adott a megrendelőnk számára. Úgy gondolták azonban, hogy ott húznak fel egy méreteit tekintve kisebb raktárat. Ezt mi a Swedsteel KKV csarnokrendszerével oldottuk meg. Ennek az az érdekessége, hogy a szimmetrikus, meredek tetőhajlású (standard a 15 fokos) síkbeli főtartó kereteket osztott szelvényű, duplázott vékonyfalú, nagyszilárdságú, tűzihorganyzott C-profilokból álló oszlopok és gerendák alkotják. A C profil, ami a nagycsarnokoknál csak a másodlagos tartószerkezet eleme lehet, itt főszereplővé lép elő. A kisebb anyagszükséglet, a könnyebb váz nagyon gyors helyszíni szerelést tesz lehetővé. Persze ehhez a fejlesztőknek újra kellett gondolniuk a csomóponti kialakításokat, hogy ezt a profilt alkalmassá tegyék a feladatra. Ennek az együttműködésnek az volt az érdekessége, hogy a Swedsteeltől csarnok rendszerelemei mellé a műszaki megvalósítás teljes "hogyanját" kiviteli tervekkel és a szendvicspaneleket is kaptuk mérnöki támogatással.





Ha utánaszámolunk az Ön által felsorolt projekteknek, úgy tűnik, hogy szinte már csak a Swedsteellel dolgoznak. Mi a jó kapcsolatuk alapja?
Ez már valóban egy stabil partneri viszony. Úgy vagyunk, mint - ahogyan a filmben is mondják - a borsó meg a héja. Mindenekelőtt akadálymentes az információáramlás. Megrendelő, kivitelező, gyártó hármasában csak ez vezethet eredményre. Az adott épület funkciójára a Swedsteel szakembereivel - persze az eredeti terveket alapul véve - hamar összeáll a terméklista és a megvalósíthatósági képlet. Az építkezés során is folyamatos a konzultáció, a nyomtatott és a digitális műszaki segédletek valamint a személyes tanácsadás formájában.
Az évek során megtanultuk a Swedsteel rendszereket és a termékeikkel való tökéletes "bánást". Ennek köszönhető, hogy bár mindig egyedi épületeken dolgozunk, a fejünkben és a kezünkben vannak bizonyos standardok. Mi ott a helyszínen - mivel általában a tartószerkezettől a kiegészítőkön, az ereszcsatornákon keresztül az utolsó csavarig minden ettől a gyártótól érkezik, az elemek között tökéletes a kompatibilitás - így nagyon jól haladunk a szereléssel, ez nekünk hatékonyságot és biztonságot ad. Se illeszkedési, se szállítási problémák miatt nincs leállás. Ez persze a megrendelő számára is kedvező, hiszen azt akarja, hogy a beruházása minél előbb bekapcsolódjon a termelésbe.
Az ő elégedettségüket növelik - ezzel egyben a mi piaci pozíciónkat is stabilizálva - pl. az olyan tények, hogy a természetes fényt pl. képesek vagyunk ún. polikarbonát bevilágító ablakokkal a belső térbe juttatni, mint a Batz esetében, a szendvicspanelek tökéletesen megfelelnek az energetikai előírásoknak, a beépített anyagok olyan tartósak, hogy a gyártó több évtizedes garanciát vállal rájuk. De nem csupán időtállóak, hanem rendelkeznek a szükséges műszaki, tűzvédelmi, energiahatékonysági tanúsítványokkal, ezáltal gyorsítva az épületátadás folyamatát.
A Swedstellel közösen épített csarnokok tehát maradandóak, korszerűek, kis költséggel üzemeltethetők és - nem utolsó sorban - tetszetősek.
Ha pedig közösen ilyeneket így tudunk alkotni, miért ne dolgoznánk minél jobban és többet együtt? A sikereink közösek, amit jövőben csak fokozni fogunk...


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2019.02.14.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information