Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.


Mikor váltotta ki az ipart, és milyen területekről érkeznek a megbízások?

1989-ben lettem egyéni vállalkozó, azóta ugyanaz az adószámom is. Az elmúlt három évtizedben pedig a legkülönbözőbb épületekre készítettünk fémfedést. Megbirkóztunk meredek tornyokkal, hosszúkás hajószerkezetekkel, íves vonalú szentélyrészekkel, dolgoztunk modern templomokon, renováltunk történelmi épületeket, készítettünk acélhéjazatot számtalan családi és társasházra, iskolákra, hivatalokra, szereltünk tetőbiztonsági elemeket, sőt kisebb könnyűszerkezetes csarnokokat is felépítettünk. Változatos szakmai kihívásoknak kellett megfelelnünk. Szerencsére!

Tényleg csak a szerencsén múlott?

Azt mindenképpen szerencsés fordulatnak tartom, hogy igen fiatalon rátaláltam erre a szakmára, amit kezdetektől fogva nagyon megszerettem, és a minőségi munkát mindig is a szívügyemnek tartottam.

Az elmúlt időszakban több épület tetőzetén, tetőfelújításán munkálkodott, miért a cserepeslemez?1996-ban tanulmányúton jártam Svédországban, ott ismerkedtem meg a termék specifikációival, szerelési trükkjeivel, előnyeivel. És láttam azt is, hogy mennyire népszerű ez a Skandináv területen. Még abban az évben történt, hogy megbíztak a nyíradonyi gyógyszergyár tetőhéjazatának elkészítésével. Én meg rögtön a cserepeslemezt ajánlottam, ami akkoriban vált elérhetővé itthon. Itt, a Nyírségben ez volt az első ilyen tetőfedés. Annyira jól sikerült, tetszetős is lett, hogy utána sorra jöttek a megrendelések. Ennek eredménye, hogy a környéken majdnem minden harmadik házon ilyet találni. A szűkösebb anyagi lehetőséggel bíró tulajdonosok is felismerték a tartósságát, a praktikusságát és a gazdaságosságát. Csakhamar nyilvánvaló lett a számukra - gyakran pont a szomszéd elbeszélése alapján -, hogy a kisebb önsúly (4,6 kg/m2) kevesebb anyagfelhasználást igényel a tartószerkezetben, nem jelent nagy terhelést statikailag a falazatra, gyorsan fel lehet helyezni. Ez pedig egy felújításnál szinte stratégiai fontosságú.

Sőt! Tökéletesen alkalmas arra, hogy az elavult palára (ha ez nem törött és az állapota engedi), költséges elbontás és szállítás nélkül a ráfedést lehessen vele végezni. A fényes és matt színeinek köszönhetően, ízlés és igény szerint kreatív esztétikai megoldásokat tesz lehetővé.

A bánki református gyülekezet lelkipásztora még debreceni szolgálata idején bízott meg az ottani új templomuk tetőzetének lemezfedésével. Elegáns, letisztult svédacél síklemezes korcolt tetőt készítettünk. Ezután nem véletlen, hogy Dénes annak az épületegyüttesnek a tetőfedést is rám bízta, amelyben egy református iskola és óvoda működik.

A négy szegmensből álló objektumra közel 1 000 m2-nyi zöld színű Swedsteel cserepeslemez került, kifejezetten az én javaslatomra. Eredetileg ugyanis egy olcsóbb, gyengébb minőségű (én csak "koppintottnak" szoktam nevezni) anyagot terveztek, de elmagyaráztam, hogy az valószínűleg korrodálódik, és ötévenként át kell majd festeni: hosszú távon tehát többe fog kerülni, mintha most a Swedsteel tűzihorganyzott termékét választják, amit - ha szakszerűen bánnak vele - nem fenyeget a rozsdásodás veszélye.

Felmérve a tetőt, elindult a megrendelés, gyártás és biatorbágyi gyárból méretre gyártva a kívánt hosszúságokban szállítva érkezett a tető. Ami még azért is nagyon gazdaságos, mert így hulladék nélkül lehet dolgozni és meglehetősen gyorsan zajlik a szerelés is.

Mire kellett különösen ügyelnie ezen az építkezésen, illetve milyen általános szabályai vannak a cserepeslemezzel való munkának?

Ebben az esetben viszonylag egyszerű dolgunk volt, mert - az iskolán lévő tetőablakok kivételével - áttörések nélküli, összefüggő síkokkal dolgozhattunk, nem voltak bonyolult csomóponti találkozások. Viszont az ilyen textúrákon különösen feltűnőek lehetnek a látvány szempontjából és természetesen a vízgátlás miatt is az egyenetlen illesztések. Betartva a gyártó előírását, amely következetes balról jobbra haladást ír elő az elemek felhelyezési sorrendjét illetően, az anyag szinte magától felfekszik a helyére. Ha nem így dolgoznak, az átfedéseknél, széleknél, "tátikáznak" majd a lemezek. A szél ezekbe a résekbe könnyen bepumpálja a porhavat vagy az esőperletet. Másrészt egy-egy ilyen folyamatos felületnél különösen szembeötlőek lehetnek ezek a hibák, hiszen pont a látvány letisztultságát, nyugodt harmóniáját törik majd meg.

Tudni kell, hogy a Swedsteel nem csupán cserepeslemezeket árul, hanem komplex tetőhéjazati rendszereket kínál a megfelelő záró fóliáktól kezdve az önfúró rögzítő csavarokig. Ez utóbbiak nagy előnye, hogy a csavarfej alatt egy kaucsukszerű műanyagréteg található. Ha a szakember az adott síkra pont merőlegesen hajtja be a csavarokat, akkor ezt a réteget maga a fej szorítja a felülethez, tökéletes vízzáró réteget hozva létre. Ráadásul az anyag jól bírja az UV sugárzást, sokáig megőrzi a rugalmasságát. Nem véletlenül ad a Swedsteel 20 éves garanciákat a tetőrendszereire. Ha viszont valaki csak úgy szemre dolgozik, nem végzi el pontosan a jelöléseket, és a tartóléc mellé fúr, kész a baj. Ha az beszivárog a szigetelésbe, rövid időn belül megjelennek azok az árulkodó beázásos foltok a plafonon. De akkor már késő. Mert a szálas szigetelés a tüzet bírja, a vizet meg nem.

Hangsúlyozom még a tetőszellőzés körültekintő kialakítását. A képen is látható téglatestszerű elemek az ún. gerincszellőzők. Ezek az ereszcsatorna takarásában elbújtatott, és a madarak megtelepedése ellen perforált lemezekkel védett beszellőzőkkel együtt biztosítják a levegő folyamatos áramlását az ún. lemez alatti résen, azaz az átszellőzőn keresztül. A levegőnek ez, a folyamatos mozgása biztosítja, hogy a nyári időszakban akár 60-80 fokra is felmelegedő tetőburkolat alatt az adott tér hőmérséklete ne haladja meg a kinti levegőét. Mivel a bánki épületnél az óvoda rész fölé szigeteletlen hidegtető került, kevesebb szellőzőidom is elegendő volt. Az iskolában viszont a tetőteret is használják, így sokkal nagyobb szerep jut a szellőzésnek. A szabvány ilyen esetekben 200 cm2-ként beszellőzési nyílást ír elő a megfelelő számú gerincszellőzővel.

Bánkon azonban nemcsak az erdei iskola bizonyítja a szakértelmét, hanem egy újépítésű mediterrán családi házának tetőzete is.

Itt is meg kellett vívnom a harcomat a cserepeslemez védelmében a sztereotípiák, hiedelmek ellenében. A tulajdonos ugyanis, aki a biztonság kedvéért kikérte a véleményemet, tartott attól, hogy ha a hagyományos cserép helyett a lemezfedés mellett dönt, akkor az eső majd dobolni fog a házon. Felvilágosítottam, hogy szakszerű kivitelezés, pontos rögzítés és a megfelelő szigetelés esetén nem zenél az a tető. Hitt nekem és utólag a gyakorlat is igazolta számára, szóval megint a Swedsteelnél kopogtattunk.

A képek tanúsága szerint ez egy lenyűgöző komplett tető lett!

Igen, itt a hagyományos cserépvörös árnyalatát, de még az alakját idéző cserepeslemezek mellett azonos színben komplett ereszcsatorna rendszerrel és síklemezekkel dolgoztam. Ez utóbbiakkal nemcsak a kémények körbeburkolását végeztem, hanem kisebb részletekben a tetőre is feltettem, hogy az egyenletes, sík felületek néhol megtörjék a cserepeslemez hullámzását. Ez is olyan alkalom volt, amikor a bádogos egy kicsit építőművésszé is emelkedhetett. Persze, ahogyan a szobrásznak a megfelelő minőségű márvány, nekem is mindig a jó alapanyag kell. A kettő együtt teszi elégedetté a megrendelőt. Ez esetben olyannyira, hogy még a telket is a Swedsteel síklemezes alapanyagából általunk meghajtott elemekkel vetette körül, azaz Bánkon még "a kerítés is Swedsteelből van".

Szinte mérnöki találékonyságra vall a DVSC hatalmas sportcsarnokára felszerelt tetőbiztonsági rendszer. Milyen kihívásokkal kellett szembenéznie?

Ez egy másik terület, a tető már készen volt és egy rettentően fontos tetőbiztonsági rendszer megvalósítása volt a feladat.

Mivel sok míves korcolt tetőt készíthettem, olyanokat is, mint amilyen a DVCS 73 m hosszú 60 m széles csarnokát fedi - azonnal egyértelmű volt, hogy a fogadó felületet nem alakíthatom át, mert az ilyen lemezeket nem szabad fúrni és flex-szel sem lehet vágni, továbbá a forrasztás is kizárt, mert a dilatáció széttépné a varratokat.Így első lépésként ki kellett dolgozni, miként lehetséges az anyag megsértése nélkül rögzíteni a járórácsokat és a hozzájuk tartozó biztonsági korlátokat tartó konzolokat.

Itt szükség volt egyedi mérnöki ötletre - a Swedsteel vezető statikus mérnöke, Kotormán István az elképzelésemet vázoló rajzaim alapján a saját elemeikből - azok geometriájának pontosításával, kisebb módosításával - megtervezte az egyedi gyártmányokat. Ezeknek az a lényege, hogy a magas korcokhoz két oldalról csavaros kötéssel satuként szorítjuk a rögzítést. Az így létrejövő tapadás nagy súlyt képes megtartani a lemezek horganyozásának épségét megőrizve.

Ráadásul a Swedsteel tetőbiztonsági rendszerének az anyaga is tűzihorganyzott svédacél, ami passzol a tető borításához. Ez utóbbi azért is lényeges, mert a felszerelt kiegészítőknek nemcsak tartósnak kell lenniük, de együtt kell mozogniuk a fogadó szerkezettel a hőtágulás hatására.

Csak a gerinc mentén 70 méteres hosszúságban fektettünk le ilyen járórácsokat nem is beszélve azokról, amelyek a tető két oldalán ehhez vezetnek fel, ami 30 m. Az ilyen alacsony hajlásszög esetén biztonságosabbak is, mintha lépcsőt készítettünk volna.Egyébként el kell mondanom, hogy a munkára először egyedi lakatos megoldásokkal próbáltak megoldást találni, de ilyen nagy volumenű munkánál nem lettek hatékonyak, mert minden egyes elemet le kellett volna gyártaniuk.

Ismerve a Swedsteel rendszerét tudtam, hogy az ívesen kialakított elemeik, könnyen egymásba illeszthetőek, továbbá a kapcsolódásoknál nem kell forrasztani vagy más illesztési technológiát bevetni. Olyan egyszerűen állítható össze, mintha LEGO kockákból építene az ember. Ráadásul annyira időtálló, hogy amikor a megrendelők a garancia időtartamáról érdeklődtek, én tréfásan visszakérdeztem: "mennyit szeretnének?".

A Swedsteel-es szakmai közös munkának eredményeképpen már kisebb csarnokok is kikerültek a keze alól. Említene egy példát a közelmúltból?

Igen, pl. egy faipari üzem két robotgépsorának szánt épület kivitelezési munkálatait nyertük el a Swedsteel segítségével. Egy 9 m széles és 42 m hosszú féleresztetős csarnokot kellett kialakítanunk úgy, hogy a már meglévő fűrészcsarnok vázszerkezetére fekszik rá az új főtartó elem. Miután megkaptam a két robotgép méreteire vonatkozó adatokat, elkészítettem a rajzokat szerkezetlakatos tapasztalataimra hagyatkozva. Most is közös munkával Istvánnal, elkészült a Swedsteelnél "megstatikázás"a az új objektumnak: meghatározták az oszlopok helyét, a keretállásokat, a szelemenkiosztásokat, a magasságot, a falvastagságot stb. Mivel a struktúra műszakilag és biztonsági szempontból is megfelelő volt, a Swedsteel termékeiből, azaz szelemenjeiből, szendvicspaneljeiből, lemezeiből megépítettük a csarnokot.

A fentiekből kiderül, hogy igazán sokrétű, jó szakmai kapcsolata van a Swedsteellel. Mi a titka?

Mindenekelőtt a cég korrektsége, segítőkészsége, rugalmassága. És persze a minőség. Mert az az elvem, hogy a bádogos munkának, azaz a korcolásnak, illesztésnek, csomóponti kialakításoknak addig ki kell tartania, amíg az anyag is bírja. A fémfedésnél azt pedig nagyon körültekintően kell megválasztani. Ezért is dolgozom a Swedsteel svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott termékeivel.

Már a kezdetektől a cég hivatalos márkakivitelezője vagyok. Ez azt jelenti, hogy árulhatom is a termékeiket és szerelhetem is azokat. Tehát Ők is megbíznak bennem. Kölcsönös előnyökön alapul a viszony. Olyannyira, hogy mára már második generációs "swedsteeles család" lettünk. Mivel a kivitelezés mellett az egyéb kereskedelmi tevékenységre nekem már nem jut energiám, a fiam, ifj. Kujbus Mihály vette át a stafétát: az ő cége is már a Swedsteel hivatalos márkakereskedője, azaz már ketten képviseljük a minőségüket és a rendszereiket. A Kujbus-Swedsteel együttműködés tehát még sokáig biztosított, és a hozadékaként a jövőben - remélhetőleg - még az eddigieknél is több Swedsteel-tető koronázza majd a nyírségi épületeket.További információ és ajánlatkérés:

Swedsteel csarnok referenciák: https://swedsteel-metecno.com/referencia-oldal-ipari/
Swedsteel ipari csarnokok: https://csarnok.swedsteel.hu/ipari
Swedsteel Tervezői Tudástár: https://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2021.08.10.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair
Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair 2021.11.23.
A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Swedsteel - Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint
Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint 2021.11.09.
A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

Swedsteel - 1200m<sup>2</sup>-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel
1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel 2021.09.15.
Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Swedsteel - Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!
Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka! 2021.08.10.
Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Swedsteel - Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.
Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt. 2021.06.09.
Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Swedsteel - Könnyűszerkezetből jeles
Könnyűszerkezetből jeles 2021.05.12.
Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel - Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal
Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal 2021.03.29.
A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

Swedsteel - "Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!" 2021.02.12.
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information