A tiszta hidrogén kulcsszerepet tölthet be egy hatékonyabb energiarendszer kialakításábanÚj csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair

A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.


Intenzív fejlődés és szakértelem

"30 éves startup" - így jellemzi a Ganzair Kompresszortechnikai Kft.-t tömören Gidai Olivér ügyvezető-tulajdonos, aki öt esztendeje áll a vállalat élén. A nagy múltú Ganz gyárak hagyományaira építették a kiskunhalasi céget, amely mára Magyarország kompresszortechnikai központjává vált mérnöki tudásuknak és gyártói kapacitásuknak köszönhetően. A Ganzair a kezdetektől levegőkompresszorokat gyárt, mindent tudnak a sűrített levegő felhasználási lehetőségeiről, évente több száz beruházásnál használják berendezéseiket. Mintegy húsz éve a Ganzair már a széndioxid, a földgáz és a nitrogén sűrítésére is gyárt dugattyús, csavar és rotációs berendezéseket a mindenkori vevői igények szerint.

Nemcsak gyártói bázissal rendelkeznek, de kimagasló színvonalú a szervizhátterük is. Büszkék arra, hogy Bács-Kiskun megyében a kevés nehézipari vállalat egyikeként mintegy 130 családnak biztosítanak stabil megélhetést.

Az elmúlt néhány évben intenzív bővülésbe kezdtek; fejlesztéseikkel többek között a zöldenergia iránti fokozódó piaci igényre adnak választ. Nem titkolt céljuk, hogy szeretnének megkerülhetetlen szereplővé válni a hidrogén energiaipari előállításában, tárolásában és felhasználásában.NASA technológia a hidrogénalapú energia felhasználásában

Hogyan használható a hidrogén energiaforrásként? Mindenki emlékszik az iskolai kísérletre, amelynek során a vízbe elektromos áramot vezettek, ennek során az hidrogénre és oxigénre bomlott szét. Az ipari felhasználás is erre az egyszerű gyakorlatra épül, nagy előnye, hogy egyetlen mellékterméke az oxigén, így a zöld hidrogén előállítása teljesen környezetbarát. A hidrogén ipari felhasználása a szél- és naperőművek által termelt túláram tárolásánál is kiemelt szerepet játszhat: ennek során az aktuálisan fel nem használt energiával vízből hidrogént állítanak elő (power to gas), amelyet később árammá alakítanak vissza (power to power). Az eljáráshoz kevés víz is elegendő, és gyakorlatilag bármilyen forrás (akár csapvíz is) használható - mondja Gidai Olivér.

Az elektrolizáló rendszer beszállítója az amerikai Plug Power, akik az amerikai hadsereg tengeralattjáróihoz és a NASA űrhajóihoz gyártott hidrogén-előállító cellákat vitték tömegtermelésre.

A Ganzair komplett rendszereket tervez, állít össze egyedi megrendelésekre. Egyik versenyelőnyük a 24 órában partnereik rendelkezésesére álló szervizcsapat, akik biztosítják a berendezések hosszú élettartamát. Mérnökcsapatukat folyamatosan képzik, külföldön is tanulják a korszerű eljárásokat. Beszállítóikat összekötik a partnereikkel, így a piacon egyfajta integrátori szerepet töltenek be, ezzel is segítve a technológia terjedését.

Erre egyébként Magyarországon Gidai Olivér szerint van igény: hazánk hidrogénstratégiája kifejezetten korszerű és előrehaladott, pilot szinten pedig sok helyen kísérleteznek a hidrogén felhasználásával. Használják a hidrogéntechnológiát targoncáknál, de van már olyan cég is, amely hidrogénmeghajtású kukásautók gyártásába fogott.

A Ganzair részt vesz többek között a Magyar Földgáztározó Zrt. Akvamarin projektjében.
Az előállított hidrogén egyrészt földgázba keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. saját gázmotorjaiban, kazánjaiban hasznosul csökkentve a technológia CO2 kibocsátását. Másrészt a távvezetéki és elosztó rendszerei beadagolhatóság-vizsgálata mellett a közvetlen energetikai felhasználáson túl cél az is, hogy ipari méretű kísérletet folytassanak a hidrogén földalatti gáztárolóban nagy, -100 bar feletti nyomáson való, hosszú távú tárolására. Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem nagyszabású kísérleti fejlesztése, melynek során a naperőmű által termelt áramot hasznosítják hidrogén előállítására, a ma ismert leginkább környezetbarát technológiával. A fejlesztéseknek azonban nem csupán fenntarthatósági, hanem iparfejlesztési hozadéka is van. Az elektrolizáló és a palacktöltő technológia beszállításának lehetőségét elnyerő Ganzair Kompresszortechnika Kft. törekvése, hogy folyamatosan növelje a magyar hozzáadott értéket a hidrogénipari értékláncban.


Kapacitásbővítés Swedsteel csarnokkal

A hidrogénalapú technológia fejlődése a Ganzair számára is bővülési lehetőséget teremt. A versenyképességet növelő állami pályázaton nyert pénzből kezdtek tavaly év végén egy új, 1100 négyzetméteres kompresszor-összeszerelő csarnok építésébe. A Swedsteelt kivitelezői tenderen választották ki a beruházás megvalósítására.

A feladat az volt, hogy meglévő csarnokukhoz illesszenek egy új daruzott épületet, ami nagy odafigyelést és speciális betonozási, illetve kivitelezési megoldásokat igényelt annak érdekében, hogy a folyós talaj miatt a régi szerkezet véletlenül se sérüljön meg.

A tender során számos csarnoképítő céget meghallgattak, végül a Swedsteel nyerte el a bizalmukat. Ez Gidai Olivér számára különösen fontos volt, hiszen saját networkjük is a bizalomra épül. A beszélgetések során megnézhették a Swedsteel gyártó üzemét, valamint megismerhették, milyen alapanyagokból és hogyan gyártanak, dolgoznak a vállalatnál. A többszöri szakmai egyeztetések során a profi és emberi hozzáállás, valamint a teljeskörű kiszolgálás megerősítette döntésüket.

"A Ganzair csarnok jó példája új üzleti modellünknek, amelyben a Swedsteel-Metecno nemcsak az építőanyag gyártójaként, hanem az épület generálkivitelezőjeként vesz részt a projektben. Éppen ezért behatóan ismernünk kellett a megrendelő igényeit, és figyelembe kellett vennünk a Ganzair új épülettel kapcsolatos jelenlegi és jövőbeli funkcionális elvárásait is" - mondta a beruházás kapcsán Nabeel Alyyan, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.

A Swedsteel projektmunka több közös tervezői, statikai, gyártói, kivitelezői, tulajdonosi egyeztetés mentén haladt, melyek során a műszaki és szakmai kérdések minden oldalról azonnali egyeztetéssel és helyzetkezeléssel zajlottak. Ez a stratégiai és következetes folyamat nagyban segítette a projekt rövid idő alatti minőségi megvalósulását. A kivitelezés nagyrészt télen zajlott, mégis sikerült leállás nélkül, kb. 5 hónap alatt megvalósítani az építkezést, ami a -20 fokos hidegben és a kiskunhalasi homokos talajon nem volt egyszerű feladat. Egy nagy teherbírású szerkezetet kellett építenie a Swedsteelnek, hiszen a csarnokban két, egyenként 30 tonnás darut helyeztek el.

A 12,5 méteres magasságú, egyedi acélvázas, könnyűszerkezetes csarnok egy főhajóból áll, ehhez csatlakozik az egyik oldalon egy 4,5m magasságú félnyeregtetős új csarnokrész, a másik oldalon pedig a meglévő épülethez illeszkedik. A projekt részeként a régi épület homlokzatát is felújította a kivitelező, amelynek a teherbírását már az egy-két éven belül esedékes komplett tetőfelújításnak megfelelően tervezte meg. A csarnok vázszerkezetét a Swedsteel egyik szakkivitelező partnere, a Kovács Gépszer Kft. építette, a Swedsteel szakmai és műszaki koordinálásával, az acélvázra pedig Swedsteel szendvicspanelek kerültek a falrendszer és a tetőrendszer részeként is, a meglévő csarnokrész felől egyedi tűzgátló homlokzat megépítésével. Az új csarnok kivitelezésénél fontos volt a kiváló láthatóság támogatása bevilágítókkal és üvegfelületekkel, mivel itt precíz műveletsorral történik a kompresszorok összeszerelése, amelyhez csak a mesterséges bevilágítás nem elegendő.

A Ganzair ügyvezetője szerint a Swedsteel minden kihívásra nyitottan, kreatívan reagált, és - bár a beruházás volumene nem volt túl nagy - kiemelt figyelmet, kiszolgálást kaptak a teljes folyamat alatt. A minőséggel a mai napig tökéletesen elégedettek. Gidai Olivér azt is elmesélte, hogy a fejlesztésekkel jövőre sem állnak le: hamarosan egy újabb csarnok megvalósításába kezdenek, amely építéséről a Swedsteellel már elindultak a tárgyalások.

Swedsteel ipari csarnok referenciák
https://www.youtube.com/watch?v=W6Kba4JKyQQ&t=76s

Swedsteel agrár csarnok referenciák
https://www.youtube.com/watch?v=DaYMS6X0oRU&t=6s
További információ és ajánlatkérés:

Swedsteel referencia videók: https://www.youtube.com/watch?v=W6Kba4JKyQQ&t=17s
Swedsteel csarnok referenciák: https://swedsteel-metecno.com/referencia-oldal-ipari/
Swedsteel ipari csarnokok: https://csarnok.swedsteel.hu/ipari
Swedsteel Tervezői Tudástár: https://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2021.11.23.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Egységben az erő: új könnyű­szerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-CERAM      2022.07.20.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-CERAM Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.

A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?      2022.06.08.

Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.

Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért      2022.05.11.

Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.

"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"      2022.03.08.

A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.

Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel      2022.02.08.

Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.

N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez      2022.01.12.

A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.

Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?      2021.12.02.

A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.

Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair      2021.11.23.

A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint      2021.11.09.

A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel      2021.09.15.

Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!      2021.08.10.

Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.      2021.06.09.

Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Könnyűszerkezetből jeles      2021.05.12.

Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal      2021.03.29.

A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"      2021.02.12.

Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"      2021.01.13.

Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége      2020.11.11.

Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

A Gordiusz csomópontjai      2020.11.09.

A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?      2020.10.05.

Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

A dabasi csarnoképítő      2020.03.12.

Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information