A tiszta hidrogén kulcsszerepet tölthet be egy hatékonyabb energiarendszer kialakításában



Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair

A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.


Intenzív fejlődés és szakértelem

"30 éves startup" - így jellemzi a Ganzair Kompresszortechnikai Kft.-t tömören Gidai Olivér ügyvezető-tulajdonos, aki öt esztendeje áll a vállalat élén. A nagy múltú Ganz gyárak hagyományaira építették a kiskunhalasi céget, amely mára Magyarország kompresszortechnikai központjává vált mérnöki tudásuknak és gyártói kapacitásuknak köszönhetően. A Ganzair a kezdetektől levegőkompresszorokat gyárt, mindent tudnak a sűrített levegő felhasználási lehetőségeiről, évente több száz beruházásnál használják berendezéseiket. Mintegy húsz éve a Ganzair már a széndioxid, a földgáz és a nitrogén sűrítésére is gyárt dugattyús, csavar és rotációs berendezéseket a mindenkori vevői igények szerint.

Nemcsak gyártói bázissal rendelkeznek, de kimagasló színvonalú a szervizhátterük is. Büszkék arra, hogy Bács-Kiskun megyében a kevés nehézipari vállalat egyikeként mintegy 130 családnak biztosítanak stabil megélhetést.

Az elmúlt néhány évben intenzív bővülésbe kezdtek; fejlesztéseikkel többek között a zöldenergia iránti fokozódó piaci igényre adnak választ. Nem titkolt céljuk, hogy szeretnének megkerülhetetlen szereplővé válni a hidrogén energiaipari előállításában, tárolásában és felhasználásában.



NASA technológia a hidrogénalapú energia felhasználásában

Hogyan használható a hidrogén energiaforrásként? Mindenki emlékszik az iskolai kísérletre, amelynek során a vízbe elektromos áramot vezettek, ennek során az hidrogénre és oxigénre bomlott szét. Az ipari felhasználás is erre az egyszerű gyakorlatra épül, nagy előnye, hogy egyetlen mellékterméke az oxigén, így a zöld hidrogén előállítása teljesen környezetbarát. A hidrogén ipari felhasználása a szél- és naperőművek által termelt túláram tárolásánál is kiemelt szerepet játszhat: ennek során az aktuálisan fel nem használt energiával vízből hidrogént állítanak elő (power to gas), amelyet később árammá alakítanak vissza (power to power). Az eljáráshoz kevés víz is elegendő, és gyakorlatilag bármilyen forrás (akár csapvíz is) használható - mondja Gidai Olivér.

Az elektrolizáló rendszer beszállítója az amerikai Plug Power, akik az amerikai hadsereg tengeralattjáróihoz és a NASA űrhajóihoz gyártott hidrogén-előállító cellákat vitték tömegtermelésre.

A Ganzair komplett rendszereket tervez, állít össze egyedi megrendelésekre. Egyik versenyelőnyük a 24 órában partnereik rendelkezésesére álló szervizcsapat, akik biztosítják a berendezések hosszú élettartamát. Mérnökcsapatukat folyamatosan képzik, külföldön is tanulják a korszerű eljárásokat. Beszállítóikat összekötik a partnereikkel, így a piacon egyfajta integrátori szerepet töltenek be, ezzel is segítve a technológia terjedését.

Erre egyébként Magyarországon Gidai Olivér szerint van igény: hazánk hidrogénstratégiája kifejezetten korszerű és előrehaladott, pilot szinten pedig sok helyen kísérleteznek a hidrogén felhasználásával. Használják a hidrogéntechnológiát targoncáknál, de van már olyan cég is, amely hidrogénmeghajtású kukásautók gyártásába fogott.

A Ganzair részt vesz többek között a Magyar Földgáztározó Zrt. Akvamarin projektjében.
Az előállított hidrogén egyrészt földgázba keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. saját gázmotorjaiban, kazánjaiban hasznosul csökkentve a technológia CO2 kibocsátását. Másrészt a távvezetéki és elosztó rendszerei beadagolhatóság-vizsgálata mellett a közvetlen energetikai felhasználáson túl cél az is, hogy ipari méretű kísérletet folytassanak a hidrogén földalatti gáztárolóban nagy, -100 bar feletti nyomáson való, hosszú távú tárolására. Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem nagyszabású kísérleti fejlesztése, melynek során a naperőmű által termelt áramot hasznosítják hidrogén előállítására, a ma ismert leginkább környezetbarát technológiával. A fejlesztéseknek azonban nem csupán fenntarthatósági, hanem iparfejlesztési hozadéka is van. Az elektrolizáló és a palacktöltő technológia beszállításának lehetőségét elnyerő Ganzair Kompresszortechnika Kft. törekvése, hogy folyamatosan növelje a magyar hozzáadott értéket a hidrogénipari értékláncban.


Kapacitásbővítés Swedsteel csarnokkal

A hidrogénalapú technológia fejlődése a Ganzair számára is bővülési lehetőséget teremt. A versenyképességet növelő állami pályázaton nyert pénzből kezdtek tavaly év végén egy új, 1100 négyzetméteres kompresszor-összeszerelő csarnok építésébe. A Swedsteelt kivitelezői tenderen választották ki a beruházás megvalósítására.

A feladat az volt, hogy meglévő csarnokukhoz illesszenek egy új daruzott épületet, ami nagy odafigyelést és speciális betonozási, illetve kivitelezési megoldásokat igényelt annak érdekében, hogy a folyós talaj miatt a régi szerkezet véletlenül se sérüljön meg.

A tender során számos csarnoképítő céget meghallgattak, végül a Swedsteel nyerte el a bizalmukat. Ez Gidai Olivér számára különösen fontos volt, hiszen saját networkjük is a bizalomra épül. A beszélgetések során megnézhették a Swedsteel gyártó üzemét, valamint megismerhették, milyen alapanyagokból és hogyan gyártanak, dolgoznak a vállalatnál. A többszöri szakmai egyeztetések során a profi és emberi hozzáállás, valamint a teljeskörű kiszolgálás megerősítette döntésüket.

"A Ganzair csarnok jó példája új üzleti modellünknek, amelyben a Swedsteel-Metecno nemcsak az építőanyag gyártójaként, hanem az épület generálkivitelezőjeként vesz részt a projektben. Éppen ezért behatóan ismernünk kellett a megrendelő igényeit, és figyelembe kellett vennünk a Ganzair új épülettel kapcsolatos jelenlegi és jövőbeli funkcionális elvárásait is" - mondta a beruházás kapcsán Nabeel Alyyan, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.

A Swedsteel projektmunka több közös tervezői, statikai, gyártói, kivitelezői, tulajdonosi egyeztetés mentén haladt, melyek során a műszaki és szakmai kérdések minden oldalról azonnali egyeztetéssel és helyzetkezeléssel zajlottak. Ez a stratégiai és következetes folyamat nagyban segítette a projekt rövid idő alatti minőségi megvalósulását. A kivitelezés nagyrészt télen zajlott, mégis sikerült leállás nélkül, kb. 5 hónap alatt megvalósítani az építkezést, ami a -20 fokos hidegben és a kiskunhalasi homokos talajon nem volt egyszerű feladat. Egy nagy teherbírású szerkezetet kellett építenie a Swedsteelnek, hiszen a csarnokban két, egyenként 30 tonnás darut helyeztek el.

A 12,5 méteres magasságú, egyedi acélvázas, könnyűszerkezetes csarnok egy főhajóból áll, ehhez csatlakozik az egyik oldalon egy 4,5m magasságú félnyeregtetős új csarnokrész, a másik oldalon pedig a meglévő épülethez illeszkedik. A projekt részeként a régi épület homlokzatát is felújította a kivitelező, amelynek a teherbírását már az egy-két éven belül esedékes komplett tetőfelújításnak megfelelően tervezte meg. A csarnok vázszerkezetét a Swedsteel egyik szakkivitelező partnere, a Kovács Gépszer Kft. építette, a Swedsteel szakmai és műszaki koordinálásával, az acélvázra pedig Swedsteel szendvicspanelek kerültek a falrendszer és a tetőrendszer részeként is, a meglévő csarnokrész felől egyedi tűzgátló homlokzat megépítésével. Az új csarnok kivitelezésénél fontos volt a kiváló láthatóság támogatása bevilágítókkal és üvegfelületekkel, mivel itt precíz műveletsorral történik a kompresszorok összeszerelése, amelyhez csak a mesterséges bevilágítás nem elegendő.

A Ganzair ügyvezetője szerint a Swedsteel minden kihívásra nyitottan, kreatívan reagált, és - bár a beruházás volumene nem volt túl nagy - kiemelt figyelmet, kiszolgálást kaptak a teljes folyamat alatt. A minőséggel a mai napig tökéletesen elégedettek. Gidai Olivér azt is elmesélte, hogy a fejlesztésekkel jövőre sem állnak le: hamarosan egy újabb csarnok megvalósításába kezdenek, amely építéséről a Swedsteellel már elindultak a tárgyalások.

Swedsteel ipari csarnok referenciák
https://www.youtube.com/watch?v=W6Kba4JKyQQ&t=76s

Swedsteel agrár csarnok referenciák
https://www.youtube.com/watch?v=DaYMS6X0oRU&t=6s



A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2021.11.23.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information