Terrán Inverteres kisszótár: ezek a legfontosabb tudnivalók

Az elmúlt időszakban hatalmas igény mutatkozott a szaldós napelemes rendszerekhez történő csatlakozáshoz. Ha napelem, akkor pedig biztosan azonnal találkozunk a rendszer működtetésében nélkülözhetetlen inverter fogalmával. Rövid áttekintéssel segítünk azoknak a szakembereknek a fogalmak tisztázásában, akik mostanában kerülnek kapcsolatba a Generon napelemes tetőcseréppel és az ahhoz kapcsolódó lehetőségekkel.
Az inverter legfőbb feladata, hogy a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot magasabb feszültségű váltakozó árammá alakítsa át. A legújabb inverterek azonban más feladatokat is ellátnak, így például monitorozzák, felügyelik, szabályozzák és optimalizálják az áramtermelést, valamint gyűjtik a termeléssel kapcsolatos adatokat is, ezeket az információkat akár mobil eszközeinken is nyomon tudjuk követni.

Folyamatosan üzemel, optimalizál, szinkronizál

Az inverter folyamatosan, automatikusan üzemel, ellenőrzi és optimalizálja a napelemek feszültségét és a rendszer működését. Amennyiben a rendszer közüzemi hálózathoz csatlakozik, akkor annak feszültségét és frekvenciáját is figyeli.

Az egyenáramot az inverter megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltóárammá alakítja, majd ezt továbbítja a felhasználó elektromos hálózatába, vagy a közüzemi hálózat irányába. Közüzemi hálózatba történő betáplálás esetén az inverter szinkronizálja a megtermelt villamos áramot, így biztosítja, hogy a hálózati és az abba betáplált áram megegyező feszültségű, frekvenciájú, fázishelyzetű és jelalakú legyen. Az inverter továbbá monitorozza és kijelzőjén megjeleníti a termelési adatokat.

    


Típusok és funkciók

A hagyományos inverterek képesek betáplálni a megtermelt áramot a közüzemi hálózatba, amit a háztartás tulajdonképpen visszakap.

A hibrid inverter nemcsak a közüzemi hálózatba, hanem a rendszerhez telepített akkumulátorokba is képes betáplálni a megtermelt áramot.

Azoknál az épületeknél, ahol nagyon tagolt a tető, illetve sok árnyékhatás éri a beépített napelemes rendszereket, mikroinvertert érdemes alkalmazni. A hibridhez hasonlóan a mikroinverter is alkalmas a hálózati visszatápláláson túl a saját akkumulátorba való betáplálásra.

Saját akkumulátorra termelik az energiát a szigetüzemű inverterek, de nem táplálják be azt a közüzemi hálózatba.

Mekkora inverterre van szükség?

Fontos, hogy minimum akkora invertert kell választani, amekkora a telepített napelemes rendszer teljesítményének megfelelő. A későbbi bővítési lehetőség miatt, érdemes eleve nagyobb invertert beépíteni, így elkerülhető az újabb engedélyeztetés. Figyelembe kell venni azt is, hogy hagyományos vagy hibrid üzemű rendszer kiépítéséről van-e szó.

A Terrán által ajánlott Fronius hibrid inverterekre 5+5 év garancia jár: a teljes garancia minden inverter típusnál alapvetően 5 év, de díjmentesen, regisztrációt követően további 5 évvel, azaz összesen 10 évre hosszabbítható.

Nincs túlmelegedés

Mivel az inverter folyamatosan monitorozza a rendszer és a hálózat működését is, bármilyen rendellenesség, meghibásodás vagy áramkimaradás esetén azonnal megszakítja a hálózatba való betáplálást és leválasztja arról. Emellett az inverterek aktív vagy passzív hűtőegységekkel, bizonyos típusok teljesítménycsökkentő modulokkal rendelkeznek, így nem történhet túlmelegedés.

Terrán Generon: a napelemes tetőcserép

A Terrán saját megoldása a zöldenergia-termelésre, a tetőcserépbe integrált napelem, amelynek lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. A Terrán Generon tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, tartósságát többek között a betoncserép adja.

A Generon egyre népszerűbb, már több mint 211.000 db beépített modullal bizonyított. A Terrán a vásárlók, tetőépítők vagy - felújítók mellett a szakembereket is elérhető tudásanyaggal támogatja. Az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn komplex tervezéstámogató felületen a Terrán Generon napelemes tetőcserépről is naprakész részletes tervezői információk érhetők el.


Mediterrán
További információk:

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
www.terranteto.hu
terran-generon.hu
www.terranteto.hu/akciok
www.acskereso.hu


Terrán Cégcsoport

A közel 100 éves Terrán Cégcsoport komplett tetőfedési rendszereivel és kiváló minőségű termékeivel Európa egyik legmodernebb betoncserép gyártójává nőtte ki magát. A családi tradíciókra épülő cégnél alapvető követelmény a kutató-fejlesztő munka és a magas minőség iránti elkötelezettség. A vállalat Magyarországon kettő (Bólyon, Kunszentmiklóson), Szlovákiában és az erdélyi Aranyosgyéresen pedig egy gyárat működtet. A cégcsoport alkalmazottainak száma jelenleg 345 fő, Horvátországban, Romániában (Erdély), Szlovákiában és Szerbiában vannak leányvállalataik.
A cég számos elismerést magáénak tudhat: 2003 tavaszán Construma Nagydíjat, 2015-ben Construma Díjat nyertek, 2005-ben BNV Nagydíjat, 2010-ben Business Superbrands díjat, 2013-ban Magyar Termék Nagydíjat kaptak és immár négyszeres MagyarBrands díjasok. Ezen kívül a 2014-es évben kategóriájának legsikereseb üzleti márkája lett a vállalat, valamint elnyerte a "Best Buy Award" díjat, azaz 2017-ben a vásárlók a Terránt nevezték meg a legjobb ár-érték arányú tetőcserépmárkának Magyarországon. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gódi Attilát, a Terrán ügyvezetőjét választotta a 2017-es év üzletemberének


Terrán HírekTerrán cserepezőTerrán csomópontokTerrán KiadványokMárkakereskedőkTerrán Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hírlevél

eptar.hu


Bemutatjuk az új Vasalás 5.0-t!
éptár: Bemutatjuk az új Vasalás 5.0-t! >> Örömmel jelentjük be a Vasalás 5.0 "Ursus" megjelenését. Ez az új verzió számos új funkciót és továbbfejlesztett funkciót tartalmaz, így még jobb eszköz a vasalással kapcsolatos modellezési feladatokhoz.

Részletek
 


Helyi hagyományok és német minőség: kerámia tetőcserepek a BMI Bramac kínálatában!
Bramac: Helyi hagyományok és német minőség: kerámia tetőcserepek a BMI Bramac kínálatában! >> A magyar települések szívünknek kedves hangulatát a kerámia tetőcserepek klasszikus színei és formái teszik teljessé. Ebben a szellemben hívta újra életre sokoldalú Rubin 9V kerámia tetőcserepét a BMI Magyarország.

Részletek
 


Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell
Wienerberger: Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell >> Az építkezés során a precizitás és megbízhatóság éppolyan fontos, mint a jó minőségű alapanyagok. A Wienerberger, az építőipari anyagok szakértője ezt felismerve vezette be az "Első sor" szolgáltatását a Porotherm Rapid, vagyis a felfekvő felületükön síkra csiszolt termékek esetében, ami egyszerre teszi könnyebbé a kivitelezők munkáját és biztonságosabbá az építkezést. A vállalat szakemberei segítik a kivitelezőt a Rapid falazat első sorának kialakításában, az építkezés helyszínén mutatva be az innovatív, idő és víztakarékos Rapid technológiát - mindezt minden költségtől menetesen.

Részletek
 


Tondach tetőt minden házra! Kihagyhatatlan kuponhetek a Tondachnál!
Tondach: Tondach tetőt minden házra! Kihagyhatatlan kuponhetek a Tondachnál! >> A Wienerberger Zrt. a Tondach kerámia tetőcserepek gyártója és forgalmazója kuponos promóciót hirdetett termékeire. Legyen szó elegáns fekete, ellenálló FusionProtect vagy FusionColor vagy hagyományos kerámia tetőcserépről, most minden adott, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a minőséget illetően!

Részletek
 


FlexFire tűzgátló függöny EI230-kivitelben
Hörmann: FlexFire tűzgátló függöny EI<sub>2</sub>30-kivitelben >> A FlexFire textil tűzgátló függöny már hőszigetelt EI230 tűzgátlási osztályú kivitelben is elérhető, kiegészítve ezzel a korábbi Hörmann termékpalettát, melyen megtalálhatók az E120 és EW 60 tűzgátlási osztályig minősített termékek is.

Részletek
 


Így legyen a kerted álmaid oázisa
Semmelrock: Így legyen a kerted álmaid oázisa >> Mindenki arra vágyik, hogy otthona harmonikus és szép legyen, így a kertek átalakítása és tervezése is kiemelt szerepet kap. Az első lépések megtételénél azonban sokszor elakadunk, gyakran nem tudjuk hova forduljunk tanácsért, kitől kérjünk segítséget a tervezéshez és az elképzeléseink megvalósításához. Itt jönnek képbe a tájépítészek, akik szakértelmükkel, kreativitásukkal és tapasztalatukkal segíthetnek megvalósítani álmaink kertjét. Most 5+1 indokkal alá is támasztjuk, hogy miért érdemes tájépítészt felfogadni, ha kertünk átalakítására vagy tervezésére kerül a sor.

Részletek
 


Így lehet zöldebb az építőipar
Terrán: Így lehet zöldebb az építőipar >> Megkerülhetetlen kérdés, hogy hogyan lehet zöldebb az építőipar és az épületüzemeltetés. Már az épületek tervezési fázisában is kulcskérdés a fenntarthatóság, de a gyártási folyamatokban sem kikerülhető többé. A Terrán elkötelezett a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése mellett, ami nem csak a saját fejlesztésű napelemes tetőrendszerében mutatkozik meg.

Részletek
 


Hörmann házbejárati ajtók és garázskapuk: Modern, azonos megjelenésű kapu- és ajtókialakítás
Hörmann: Hörmann házbejárati ajtók és garázskapuk: Modern, azonos megjelenésű kapu- és ajtókialakítás >> A házbejárati ajtók és garázskapuk jelentősen hozzájárulnak a ház homlokzatának megjelenéséhez. Azok az építtetők és felújítók, akik nagy hangsúlyt fektetnek otthonuk harmonikus összképére, most tökéletesen összehangolhatják a kapu- és ajtókialakítást. A Hörmann szekcionált garázskapukhoz öt új Duragrain dekor kapható. Ezek megjelenésükben illeszkednek a ThermoSafe alumínium házbejárati ajtókhoz készült Decoral dekorfelületekhez, amely modern, azonos megjelenésű kapu- és ajtókialakítást eredményez.

Részletek
 


Megújult a Mapei lábazati vakolat színmappája!
Mapei: Megújult a Mapei lábazati vakolat színmappája! >> A Mape-Mosaic lábazati díszítő vakolat évek óta szerepel a Mapei kínálatában, nagy sikerrel.

A termék vékonyrétegű dekorációs és védővakolat készítésére használható, alkalmas mind kültéri, mind beltéri felhasználásra.


Részletek
 


Megjelent a Xella Magyarország Kft. "Kivitelezési segédlet Ytong vasalt pallókhoz" című kiadványa
Ytong: Megjelent a Xella Magyarország Kft. Kivitelezési segédlet Ytong vasalt pallókhoz című kiadványa >> A kézikönyv összefoglalja a nagy elemes építési rendszer alkalmazástechnikai útmutatásait, ezzel is megkönnyítve a szakemberek munkáját a termékek betervezése illetve felhasználása során

Részletek
 


A C+, Szigma, és Szigma+ gerendák szeptember közepétől érhetők el
Lindab: A C+, Szigma, és Szigma+ gerendák szeptember közepétől érhetők el >> A Lindab új, minőségi termékei, a C+, Szigma és Szigma+ nyomásra optimalizált nagy teherbírású szelvények, amelyek jelenleg egyedülállóak a hazai piacon. Az innovatív termékek kiváló megoldási lehetőségeket nyújtanak az építőipar számára tartószerkezeti oldalról, segítségükkel egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tervezhetnek és kivitelezhetnek rendkívül tartós és megbízható épületeket.

Részletek
 


Ha a helyzet fokozódik
Austrotherm: Ha a helyzet fokozódik >> Fél évszázada ismert az EPS magú homlokzati hőszigetelés. Az anyag kiállta az idő próbáját, a régi szigetelések többnyire ma is épek. Csakhogy az energiahordozók ára az elmúlt négy évtizedben majdnem a 150-szeresére emelkedett, így a régi 4-5 centis szigetelési vastagság ma már nem elégséges. Mit lehet itt tenni?

Részletek
 


Termékkönyvtárak és megoldások ARCHICAD 26-hoz Termékkönyvtárak és megoldások
ARCHICAD 26-hoz


 

Összefoglaló
 


 
Építészgaléria
 


Építészgaléria megtekintése Regisztráció / épület feltöltése


 
    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information