2012.02.20.
Panyi Péter
Átalakítási terv ArchiCAD-ben
Készítse el könnyen átépítési, felújítási terveit!!!Az építész feladatok között egyre gyakoribb az átépítési és átalakítási tervek készítése! Ezt könnyíti meg most az ArchiCAD 15! Az elemek alapbeállításaitól (szín, vonal- és kitöltéstípus), és a fóliahasználattól független új dokumentációs eszköz nyújt segítséget átalakítási, felújítási terveinkhez az ÁTÉPÍTÉS funkcióval!

Az Átépítés eszközzel egy fájlban kezelhetjük az átalakításhoz kapcsolódó valamennyi tervtípust. Ehhez az elemeknek elég csupán azt a paraméterét megadni, hogy a tervezés során az átépítés szempontjából Megmaradó, Bontandó, vagy Új építésűek-e! A kívánt tervtípusba kapcsolva a terveket, az előre definiált beállítással jelennek meg az elemek a FELMÉRÉSI, BONTÁSI és a TERVEZETT ÁLLAPOT terveknél! Aki az Átépítés eszközt akarja használni, mindenképpen szüksége lesz az Átépítés paletta használatára a munkánkat segítő paletták közül! E paletta segítségével könnyen válthatunk az egyes tervtípusok között! Az előre beállított tervtípusokat az építészek által használt hagyományos jelölésekkel ábrázolja az ArchiCAD is, így a régóta praktizálók is örömmel tapasztalják, hogy az eddig is alkalmazott rajzstílusban jelennek meg a szükséges tervek gyakorlatilag egy "gombnyomásra". Természetesen ehhez előre, vagy a lehelyezés után meg kell határoznunk az egyes szerkezetek esetében az Átépítési állapotot. Ebben segítenek nekünk az Átépítés paletta gombjai, hogy meghatározzuk, melyek a Meglévő, Bontandó és Új szerkezetek!

A rendszert úgy alakították ki, hogy a legjobban kövesse a tervezési folyamatot. Egy átalakítási tervezési folyamatban első lépés a Felmérési terv készítése. Kézi manuálék, vagy digitális felmérő eszközök alapján megrajzoljuk a felmért állapotot. Ezért minden lehelyezett rajzi elem alapbeállításban Meglévő szerkezetként kerül elhelyezésre.A Felmérési terv elkészülte után kialakuló tervezési koncepció alapján döntjük el, mely elemek kerülnek bontásra, és melyek maradnak meg. A bontandó elemeket kijelöljük, és Bontandó állapotúra kapcsoljuk. Így kinyerhető már a Bontási terv is, ha minden bontásra kijelölt elemet átállítottunk bontandóra!
Az Új, tervezett elemek lehelyezése a bontásra kijelölt szerkezetek meghatározásával párhuzamosan történik. Tehát a tervezésnek ebben a szakaszában a Meglévő szerkezetekkel egy időben látnunk kell a Bontandó és Új szerkezeteket, elemeket is. Ezért az Átépítés eszközben van olyan definiált beállítás is, az Új szerkezet, amely nem nyomtatandó tervtípushoz készült, hanem erre a tervezési folyamatra, ameddig a tervezett állapot kialakul, és a bontandó szerkezetek még kijelölésre kerülnek. Ugyancsak a tervezést segíti a Megmaradó szerkezetek beállítás, amely abban az esetben nyújt segítséget, ha a felmérési terv kialakulása után például a statikus egyből kijelöli azokat a szerkezeteket, amelyeket tartószerkezeti okokból mindenképpen bontani kell, és a megmaradó szerkezetek tervéből folytatódhat tovább a tervezés, amelynek során persze elképzelhető, hogy az építész további szerkezeteket jelöl tervezési okból bontandónak.

Átalakítási terveink egyes részei így gyakorlatilag különösebb erőfeszítés nélkül, az egyes szerkezetek tervtípusonkénti külön újrarajzolása nélkül alakulnak, csak arra kell figyelnünk, hogy beállítsuk minden elemre a megfelelő Átépítési állapotát. Ha ezt megtesszük, akkor tervünk minden nézetében, azaz nem csak az alaprajzokon, hanem a metszeteken és homlokzatokon, falnézeteken is, sőt, a 3D megjelenítésben is az éppen beállított Átépítési szűrő, azaz a tervtípus beállításai szerint, és az azon ábrázolandó elemek jelennek majd meg. Tehát a virtuális épületmodellünkről minden rajzi nézethez ki tudjuk nyerni az adott tervtípusnak megfelelő tartalmat. Ezen túlmenően az Átépítési állapot listázható is egyben, így a jól felépített épületmodell esetén az Átépítési állapot paraméterrel szűrve a mennyiségeket könnyen listázható a bontott szerkezetek, illetve az építendő új szerkezetek mennyisége is.

Az ArchiCAD 15 ÁTÉPÍTÉS eszközéről és használatáról tekintse meg következő videót:

magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés