2012.05.09.
Panyi Péter
Terepmodell ArchiCAD-ben


Terepmodell geodéta adatfájlból vagy felülethálóból szerkesztveTerepmodell készítése szükséges lehet építészek számára, ha épületüket lejtős vagy markáns domborzatú területre tervezik. Az ArchiCADben létrehozott terepmodell nem csak a látványtervek elkészítésében nyújt segítséget, de akár pontos kimutatást is végezhetünk a szükséges földmunka vagy a földkiemelés tekintetében is! Ehhez nyújt nagy segítséget, hogy a valós tereppontokat már a geodétától kapott TXT adatfájlból egyszerűen kinyerhetjük és az ArchiCADben megjeleníthetjük azt.

Felületháló készítése geodéta adatokból ablak
  A Felületháló eszköz már jó ideje megtalálható az ArchiCAD-ben terepmodell kialakításához, de praktikus használatát kevesen ismerik. Ráadásul az ArchiCAD 14 és 15 verzióban már a geodétától megkapható adatfájlból is egyszerűen kinyerhető a valós terepmodell!

A "Felületháló készítése geodéta adatokból" parancsot a "Tervezés" menüben találjuk! A parancs kiválasztásakor előugró dialógban állítsuk be a geodéziai felmérés mértékegységét (általában méter), valamint a tervezett épület ±0,00-jának tengerszint feletti magasságát (hogy az épület, és a terepmodell egymáshoz képest megfelelő relatív magasságba kerüljön).

Elhelyezéshez érdemes a Grafikus megadás-t választanunk, elhelyezéskor ne az "Eredeti helyre" lehetőséget válasszuk, mert akkor terepünk az Origótól akár több száz méterre is eshet. Az ArchiCAD-ben az origótól mért nagy távolság számítási pontatlanságokat eredményezhet, például a 3D kép készítésekor, vagy földkiemelés számításánál. Ha mégis úgy döntünk, hogy a geodéta adatok szerinti távolságban, azaz az "Eredeti helyre" helyezzük a terepmodellt, akkor célszerű a Nagyítás az új felülethálóra bekapcsolása!

Terepmodell szerkesztés felülethálóval

Ha nem áll rendelkezésünkre geodéta adatfájl a terepmodell egyszerű beimportálására, akkor a felületháló eszközzel manuálisan is elkészíthetjük terepmodellünket. Ehhez az adott területről vagy geodéziai felmérésből származó tereppontok rajza, vagy azok adatai (X,Y koordináták, magasság: ezt tartalmazza a geodéta adatfájl is), vagy a szintvonalas helyszínrajz kell. Ha az adatokat DWG, DXF formátumú fájlban kapjuk, a "Fájl/Külső tartalom/Külső rajz elhelyezése" utasítással helyezzük le a kapott rajzot az alaprajzra. (Amennyiben PDF vagy DWF fájlt kaptunk, célszerű dwg/dxf formátumra konvertálni, és úgy behelyezni az ArchiCAD-be, mert a pdf és dwf rajz pontjait nem érzékeli a kurzor!)

Ha a geodéziai felmérésből származó Tereppontok rajzát, Terepfelvétel rajzot kaptunk, rajzoljuk meg a telek, vagy terület kontúrját a "Felületháló eszközzel" sokszögvonal geometriai móddal. Ha a "Felületháló eszköz" van kiválasztva az "Eszköztárban", és kijelöltük a megrajzolt felülethálót, a sokszögvonal geometriai módban pontokat hozhatunk létre a felületen.

Új felületháló pontok
Felületháló pont magassága
 
A felületháló kontúrján belül a geodéta rajzon megjelölt tereppontokra kattintva a kurzorral az előugró PET palettán válasszuk az Egyenes szakasz szerkesztési módot. Ezzel létrejön egy pont a felülethálón.
Az előugró Új felületháló pontok ablakban jelöljük ki az Adj hozzá új pontokat lehetőséget. Alul, a legördíthető menüben válasszuk a Nincs a felületre illesztve lehetőséget (ekkor a létrehozott pont a felületháló referencia [nulla] síkjára kerül.

Megjegyzés:
A Minden élre illesztve beállítás akkor lehet jó, amikor egy meglévő vagy tervezett épület kontúrpontjait adjuk meg. Nem a környező pontokhoz csatlakoztatja élekkel a létrehozott új pontokat, hanem létrehozott új élek a terep éleivel metszéspontokat hoznak létre, felvéve az adott felület magasságát, így az épületet kontúrján pontosan a terepcsatlakozás magasságát kaphatjuk.


A létrehozott pontok magasságának a beállításához ismét kattintsunk a kijelölt felületháló egy pontjára. Az előugró PET palettán válasszuk a Felületháló pontjának emelése parancsot. Az ekkor előugró ablakban írhatjuk be a kiválasztott ponthoz tartozó magassági értéket.

Amennyiben a geodéziai felmérés Szintvonalas Rajzát kaptuk, rajzoljuk körbe a telek, vagy terület kontúrját a Felületháló eszközzel sokszögvonal vagy téglalap geometriai móddal. Válasszuk a "Felületháló eszköz"-t az Eszköztárban, és jelöljük ki a megrajzolt felülethálót, így sokszögvonal geometriai módban pontsorokat hozhatunk létre a felületen belül a szintvonalak mentén.

Felületháló pontok készítése szintvonalon
  A felülethálón belül a geodéta rajzon a szintvonalakra kattintva a kurzorral az előugró PET palettán válasszuk az Egyenes szakasz szerkesztési módot, és kattintgassunk végig a szintvonal(ak) mentén szintvonalanként. Ezzel létrejön egy-egy pontsor a felülethálón. A pontsor lezárásakor duplán kattintva, az előugró Új felületháló pontok ablakban jelöljük ki az Adj hozzá új pontokat lehetőséget.
Alul, a legördíthető menüben válasszuk a Nincs a felületre illesztve vagy a Felhasználói élekre illesztve lehetőséget. Az egyes szintvonalak magassági beállításához válasszuk ki az adott szintvonal egyik sarokpontját a felületen és kattintás után a "Felületháló pontjának emelése" ikonra kattintve írjuk be a szintvonal (és az adott pont) magasságát. Ügyeljen arra, hogy a dialógban legyen bekapcsolva az "Alkalmazd mindre" kapcsoló, hogy a szintvonal összes pontjára alkalmazva legyen a választott magassági érték.

Földkiemelés számítás terepmodell felülethálóból

Földkiemelés számítás-hoz a Felületháló beállító ablakban a Geometria és elhelyezés-nél használjuk a Szilárdtest Készítés lehetőséget. Így Szilárdtest műveletek segítségével kiszámíthatjuk a szükséges földkiemelés mennyiségét. A felületháló terepmodellről földkiemelés számításhoz készítsünk másolatot, amit célszerű egy másik fóliára helyezni. Ezzel egy elemként külön fólián megkapjuk a szükséges földkiemelés mennyiségét. A modellezett talajon fekvő padlókat, alaptesteket, pince- és támfalakat használhatjuk földkiemelés számításhoz Operátor elem-ként, vagy az épület földbesüllyedő részét modellezzük meg egy vagy több tömör testként födémből. A Kivonás, illetve a Kivonás a felette elhelyezkedő rész eltávolításával műveletet végeztetjük el a Szilárdtest műveletek-ben, miután a terepmodell felülethálót Cél elem-ként, a kivonandó épülettömeget pedig Operátor elem-ként meghatároztuk, és a Végrehajtás gombra kattintottunk. Ne feledkezzünk meg a földkiemelés számításnál a talajon fekvő padlók alatti kavicsfeltöltések miatti földkiemelésről sem. A Szilárdtest művelet előtt még kialakíthatjuk a terep felülethálón a terepbevágásokat, rézsűket is, amelyek földkiemeléssel járnak. Ezután az épületszerkezetekkel és bevágásokkal, rézsűkkel csökkentett terep felülethálóját kell Kivonni az eredeti terep formájú "földkiemelés" fólián elhelyezett felülethálóból.

A Konszignációk/Elemek között hozzon létre egy olyan sémát, ahol az Elrendezés beállítása-ban a Kritérium-ban Elem típus-ként a Felületháló-t állítjuk be, és Fólia-ként megadjuk annak a fóliának a nevét, amelyiken a földkiemelés számításhoz használt felülethálót helyeztük el. A Mezők-nél a Felülethálók paraméterei közül vegyük fel listázandó paraméterként a Térfogatot!
 
Szilárdtest művelet


Konszignáció elrendezés beállítások
Konszignáció: földkiemelés számítás
 


Földkiemelés számításnál természetesen minél finomabb közelítéssel, minél több ponttal adtuk meg a terepet, annál pontosabb adatokat kapunk. Vigyázzunk, tereppontok rajzából vagy geodéta adatfájlból készített terepmodell esetén nagy eltérések lehetnek a kapott felület, és a valódi földfelszín geometriája között. A felületháló geometriáját finomíthatjuk a Felületháló beállításai ablakban a Modell résznél a Minden él simított lehetőség bekapcsolásával (Látványképek kéeszítése esetén mindenképp javasoljuk!).


Szintvonalas rajz segítségével készített felületháló esetén, ha sok pontot, és sűrűn rögzítettünk a szintvonalakon, és elég sűrűn voltak a szintvonalak, akkor a valósághoz közelebb álló geometriát kapunk. Vigyázzunk, ha terepmodellünket az EOV koordináta rendszer szerint helyeztük le, és így több kilométerre került az Origótól, mert ebben az esetben is nagy lehet az eltérés!
elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information