2013.01.18.
Danis Kata
Burkolat-kiosztás készítése ArchiCAD-benA burkolat-kiosztási tervek készítése, az egyes burkolati elemek modellezése és kézi kiosztása az ArchiCAD-ben fáradságos munka. A programba eleve beépített elemek és a rendelkezésünkre álló textúrák korlátozottan ugyan alkalmasak az egyes burkolati elemek és kiosztások modellezésére, viszont munkánkat megkönnyíthetjük, ha a burkolat kiosztására és azokból pontos tételkimutatás készítésére kifejlesztett Csempéző megoldást alkalmazzuk.
[éptár] Csempéző alkalmazás (kipróbálás / vásárlás)


Csempekiosztás ArchiCAD "Kiegészítők" segítségével


  A csempéző alkalmazás a padlólapok és fali csempék kiosztására alkalmas. Az ArchiCAD "Kiegészítők" Add-On megoldását használva a falakhoz, födémekhez kapcsolva oszthatjuk ki az elemeket. A módszer előnye, hogy automatikusan követi a falak illetve födémek alakjának változásait, figyelembe veszi a falban lévő és az újonnan behelyezett nyílászárókat, és ennek megfelelően módosítja a kiosztást.

Az egyes nyílászárók kávájánál a burkolólapok befordítása is egyszerűen megoldható feladat.

A falak geometria szerinti nézetrajzán a mozgatható fogópontok segítségével állítható be, hogy a nyílásunk egyes oldalain milyen mélységig fordítjuk be a csempéket.

Mind a falak mind a padló burkolásánál lehetőségünk van rá, hogy a nyílászárókon kívül további, úgynevezett extra lyukakat is tegyünk a burkolatba. Ezeknek a lyukaknak főként a szaniterek mögötti és alatti, a csempézésből kimaradó fal- és padlószakaszokon van értelme, ezért a falra kerülő lyukak téglalap alakot vehetnek fel, míg a padlón ugyanezek lyukak szabadabban változtathatók, elforgathatók, íves élekkel láthatók el. A lyukak alkalmazásával majd az elemlistánk is pontosabb képet ad a felhasznált burkolólapokról.

Csempe kiosztás változtatása:

A már lecsempézett felületeket utólag szerkeszthetjük. A különböző módosításokra a tárgy beállítási ablakában illetve a rajzunkon mozgatható fogópontokkal van lehetőségünk.

A kiosztás kontúrjának megváltoztatására az úgynevezett Geometriai nézetet használjuk. A falaknál ez a nézet automatikusan megjelenik, padlók esetében pedig, a beállító ablakban tudjuk kiválasztani a megfelelő nézeti módot, az általános beállítások fül alatt. Az extra lyukak, illetve az ablakok, ajtók kávájának burkolása, illetve a falak éleinek burkolata is ezen a nézeten módosítható.

Ha az egyes csempék vagy csempesorok mintázatát, a sorok eltolását, vagy bizonyos sorok magasságát szeretnénk megváltoztatni, akkor a Csempéző nézeti módot használjuk. Szintén itt van lehetőség a kiosztás elforgatására, illetve a kiosztás origójának áthelyezésére is. Az így létrehozott kiosztási mintázat az alaprajzon illetve a térbeli modellen is valós látványként megtekinthető.

Kiosztás egyedi felületekkel:

A ferde, trapéz profilú vagy íves falak illetve poligon alakú felületek esetén a fent említett megoldás sajnos nem alkalmazható. Ilyenkor lehetőség van a felületek egyedi modellezésére, és tárgyként való lehelyezésére.
Az egyedi felületeknél is lehetőség van kiválasztani, hogy padló vagy falburkolatot készítünk. A fentebb már említett változtatásokra, egyes csempék, sorok textúrájának, eltolásának stb. kialakítására természetesen ezeknél az elemeknél is van mód.Csempe beállítások:

Az alkalmazás egyik erénye, hogy egy adott falon belül többféle mintázatú és méretű csempét használhatunk. Az egyes csempék mintázatát a Csempéző nézeti rajzok mellett megjelenő csempe palettából választhatjuk ki. A palettán szereplő elemek tulajdonságait a tárgy beállítási ablakban határozhatjuk meg. Itt beállíthatók egyedi méretek, illetve az általunk választott textúra is. Az alkalmazni kívánt textúra kiválasztásához a Textúra neve ablakba kell begépelni a választott minta fájlnevét. Fontos tudni, hogy a program csak a Csempéző 2.0 megoldáshoz tartozó eptar_Tiling_Library mappában található textures mappa képeit olvassa be, az itt látható csempe mintákat lehet alkalmazni. Amennyiben saját textúrákat szeretne használni a tervében, ebbe a mappába másolja be a textúrák képét.Nem csak a tárgy beállítási ablakban, hanem globálisan is átrendezhetjük a palettánkat, ezt a Dokumentáció > Modellnézet beállítás > Modellnézet lehetőségek... felnyíló ablakból az Éptár Csempéző Beállítások fülön tehetjük meg.

Elemkimutatás:

Az ArchiCAD-be beépített listázás funkcióval a felhasznált burkolatok tételes kimutatása is elkészíthető. Az egyes felhasznált elemekről bruttó vagy nettó terület, illetve darabszám szerint készíthetünk tételkimutatást.

Egyéb elemes burkolatok kiosztása:

Bár a Csempéző alkalmazás a beltéri hidegburkolatok modellezésére készült, használhatjuk egyéb beltéri vagy homlokzati elemes burkolatok ábrázolására és szerkesztésére is, hiszen az elemek mérete, és kitöltése szabadon változtatható, és a falak mindkét oldalára kerülhet burkolat.A [éptár] Csempéző alkalmazás DEMO verziója honlapunkról letölthető.

Az alkalmazás tulajdonképpen egy elemkönyvtár, amit az ArchiCAD általunk kívánt verzióihoz telepíthetünk. A program megnyitása után az eptar_Tiling_library mappát betöltve már hozzáférhetünk a padló és fal burkolására alkalmas felületekhez. A csempéző alkalmazás teljes körű működéséhez viszont szükség van az ArchiCAD "Kiegészítők" megoldására, ez a Graphisoft oldaláról letölthető.

[éptár] Csempéző alkalmazás (kipróbálás / vásárlás)elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information