2013.04.03.
Danis Kata
Ajtó és ablak konszignáció készítés ArchiCAD-benHa statisztikát készítenénk, hogy az építészeti tervezés során előforduló munkarészek közül melyik örvend a legkisebb népszerűségnek, a konszignációs listák készítése minden bizonnyal a lista élén végezne. Ez az aprólékos, és valljuk be, meglehetősen unalmas feladat mégis kikerülhetetlen. Töltsünk minél kevesebb időt vele: gyorsítsuk meg a munkát az ArchiCAD segítségével!Többé-kevésbé köztudott dolog, hogy az ArchiCAD képes kilistázni az egyes elemeket, mégis kevesen tudják rendesen használni és kihasználni a listázás funkciókat. Viszont, ha ismerünk bizonyos trükköket, akkor az ArchiCAD-nek köszönhetően igényeinknek megfelelő konszignációs lista kerülhet ki kezeink közül, a kézzel való konszignálással töltött idő töredéke alatt.

Lista létrehozása

A szerkeszthető ajtó és ablak listákat a Navigátor ablakban a "Konszignációk/ Elem /Ablakok listája" illetve "Ajtók listája" pontban találjuk. Itt duplán kattintva a program automatikusan kigyűjti a tervünkben szereplő ajtókat és ablakokat, és elkészíti azok listáját. A lista minden egyes megnyitás alkalmával frissül, tehát a tervbe újonnan lerakott elemek is belekerülnek. Ugyanitt új ablak vagy ajtó listát is létrehozhatunk, vagy teljesen új feltételekkel vagy a meglévő lista duplikálásával, sőt nem csak nyílászáró- de tárgylistát is készíthetünk.


A felsorolásból a rejtett fólián lévő nyílászárók sem maradnak ki, tehát azt, hogy a listában mely ajtók vagy ablakok jelenjenek meg, más módon tudjuk szűrni. A lista nézet jobb felső sarkában az „Elrendezés beállításai...” gombra kattintva a „Kritériumok” pont alatt tudunk úgy feltételeket megadni, hogy csak bizonyos elemek kerülhessenek be a listába. Az első oszlopba kerül a feltétel, amely szerint szűrni akarjuk az ajtókat, ablakokat. Itt olyan kritériumok közül választhatunk, mint szint, nyitásirány, azonosító, anyag stb. a következő oszlopban pedig megadhatjuk az értéket, amely szerint ki akarjuk válogatni a nyílászárókat.
A példa képen a AJ-005 azonosítójú ajtókat válogattam ki a program segítségével, ebből az ajtóból 3db volt a terven 2 jobbos és 1 balos.

A fenti képen is látszik, hogy ArchiCAD által generált listában alapesetben olyan mezők is megjelenhetnek, melyekre semmi szükségünk nincs (pl. ajtók esetében a parapet magassága), viszont hiányozhatnak olyan értékek, melyekre szükségünk lenne a pontos konszignáláshoz. Ilyenkor is az "Elrendezés beállításai..." menüben találunk segítséget. A "Mezők" fül alatt, a jobb oldalon találhatjuk azokat a mezőket melyek megjelennek a listázásban. Ezek közül törölhetjük a feleslegeseket, és hozzáadhatunk új paramétereket. Az új paramétereket vagy a bal oldali Választható paraméterek listából választhatjuk ki, vagy a "Kiegészítő paraméterek..." gombra kattintunk, így megnyílik egy új ablak, benne a könyvtárstruktúra, melyből az egyes könyvtári elemekhez tartozó paraméterek közül válogathatunk. A példánknál maradva, én azt szerettem volna, hogy a Rolla könyvtárból kiválasztott ajtóknál a konszignációban fel legyen tüntetve a pántok, vasalatok, kilincsek típusa és az üvegezés anyaga, tehát a könyvtárstruktúrából ezeket az elemeket adtam hozzá a meglévő mezőkhöz.


Ugyanitt a "Mezők" fül alatt állíthatjuk be az egyes ajtók listában való megjelenésének sorrendjét, mégpedig a paraméterek alapján. Az egyes paraméterek mellett látható nyilakkal állíthatjuk, hogy annak növekvő vagy csökkenő sorrendjében készítse a program a listázást, illetve a harmadik, zászló alakú ikonra kattintva megjelölhetjük, hogy melyik legyen az az „uralkodó” paraméter ami alapján elsősorban rangsorolja a program az elemeket.

Az így létrejött listában további dolgokat módosíthatunk. A táblázat egyes mezőin duplán kattintva szerkeszthetővé válik a cella tartalma. Így olyan információkkal tudjuk kiegészíteni az egyes cellákat, amelyeket az alapesetben nem tartalmazna, de mi fontosnak tartunk (pl. ajtók 2D, 3D képén kották, feliratok). Vannak olyan cellák is, melyeknek tartalmát a belekattintva megjelenő legördülő listából módosíthatjuk, ilyenkor az adott cellához tartozó összes ajtó tulajdonságát megváltoztatjuk.


Érdemes tudni, hogy a lista alapján a program képes megállapítani, hogy az adott listában szereplő egyes elemek hol helyezkednek el, és ki tudja jelölni azokat a terven. Ez a funkció nagy segítséget jelent az egyes ajtók beazonosításában és a hibák feltárásában Ha listában kiválasztunk egy ajtót, és utána rákattintunk a lista bal sarka feletti "Alaprajzi kijelölés" vagy "Kijelölés 3D-ben" gombokra, akkor a program az összes ugyanolyan tulajdonságú ajtót kijelöli nekünk az alaprajzi vagy a 3D ablakban, ahol aztán tovább szerkeszthetjük őket.

Lista formázása


Az előkészített listát megjelenésében is saját igényeinkhez igazíthatjuk. A főbb formázási beállításokat a képernyő bal oldalán található kicsi nyílra kattintva érhetjük el.

A stílus pont alatt választjuk ki, hogy milyen lista formátumot szeretnénk alkalmazni, oszlopokba vagy sorokba szeretnénk rendezni az egyes rekordokat. Szintén itt állítható be, hogy az azonos tulajdonságokkal rendelkező ajtókat egy rekordként vagy egyesével kívánjuk listázni.

A formázásnál arról dönthetünk, hogy a fejléceket, az egyes cellákat, az egész táblázatot vagy esetleg a rajzok bizonyos beállításait szeretnénk megváltoztatni. Itt alakíthatunk a szövegek méretén, betűtípusán, színén, valamint a táblázat vonalainak stílusán is. A listához ezen kívül láblécet is beállíthatunk, ebben jelenhetnek meg az olyan adatok, mint oldalszám, dátum stb.A fentieken kívül szabályozhatjuk a fejlécek megjelenítését. A lista bal felső sarkában látható "Fejléc beállítások" menü alatt választhatunk, hogy az oszlopok fejlécét vagy a fő fejlécet nem szeretnénk látni. Ha viszont a listában való görgetés során mindig látni szeretnénk a fejléceket, akkor kapcsoljuk be a "Fejléc befagyasztása" kapcsolót.


Tervlap készítés

A tervlapra lehelyezhető rajzot az "Elemek / Ajtók listája" vagy "Ablakok listájá"-ra jobb egérgombbal rákattintva a „Mentsd a jelenlegi nézetet” opciót választjuk, majd beállítjuk a kívánt tervlap azonosítót, nevet, méretarányt, tollkészletet stb. és létrehozzuk a nézetet. A tervlapok közé készítettem egy Konszignáció mappát, abba pedig egy Ajtó konszignáció tervlapot, ide illesztem be az előbb elmentett nézetet. A tervlapra jobb egérgombbal kattintva a „Rajz elhelyezése” menüpontot választjuk és kikeressük a könyvtárstruktúrából a megfelelő nézetet, majd elhelyezzük a tervlapon.Ha a lista túl nagy és nem fér rá a tervlapra, akkor dönthetünk úgy, hogy több tervlapra tördeljük szét. Ilyenkor kijelöljük a rajzot, beigazítjuk a kívánt méretre, bal egérgomb után a kijelölt rajzok beállításaira kattintunk, majd a felugró ablakban a "Keret" lap alatt a "Határvonal viselkedésé"-nél az "Igazítsd a rajzhoz" valamint az alatta található "Rajz felosztása több tervlap között" kapcsolókat is bekapcsoljuk. Így a program a konszignációnkat automatikusan több lapra fogja szétosztani.Lista beállításainak mentése és felhasználása más tervekben


Ha ügyesen válogattuk meg a szempontjainkat és előrelátóan alakítottuk ki a lista tartalmát, külalakját, akkor az így készült lista sablont elmentve másik tervben is felhasználhatjuk. Erre használjuk az „Elrendezés beállítások” ablak „Exportáld...” és „Importáld...” parancsait. Az „Exportáld...” paranccsal az elkészült lista beállításait tetszőleges néven, az általunk kívánt helyre elmenthetjük, ha pedig másik tervben ugyanerre a lista beállításra van szükség, akkor ez „Importáld...” gombra kattintva megkereshetjük. Így az egyszer beállított konszignációs lista sablon alapján legközelebb még könnyebben és még gyorsabban készülhetünk el a munkával.

Ha a gyártói nyílászáró termékkönyvtárakkal és konszignációval, valamint a konszignációs jelek használatával kapcsolatban további információhoz szeretne jutni, ajánlom figyelmébe a témában már megjelent cikkünket.
elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés