2013.06.04.
Danis Kata


Önnek is meggyűlik a baja a PDF/A formátumba mentéssel?
     Hogyan tudja ezt megtenni az ArchiCAD keretein belül?
     Tippekért, trükkökért tekintse meg cikkünket!


PDF/A formátumú tervek mentése az ArchiCAD-ből


Az ÉTDR - Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer használata megköveteli, hogy a tervezőprogrammal készült tervekből PDF/A formátumú tervlapokat tudjunk menteni. Az ArchiCAD-be beépített PDF mentés funkció az ArchiCAD 16 verziójával bezárólag még nem képes a szabvány szerinti PDF/A formátumú mentésre*. Terveink kimentéséhez tehát alternatív megoldást kell találnunk.
A PDF/A formátumba való mentés ugyan az ArchiCAD legújabb 17-es verziójában már megtalálható lesz, de a korábbi verziók használói így is kénytelenek más módszert használni.
A legkézenfekvőbb megoldás olyan ingyenesen letölthető PDF nyomtatók telepítése, melyek képesek ilyen fájlok mentésére. A jelen cikkben tárgyalt két nyomtató-meghajtó a Bullzip és a PDF Creator.
Ezek a programok ingyenesen letölthetők a világhálóról, és telepítés után a nyomtatók között találhatjuk meg őket. Tehát, ha a kész tervünket PDF/A formátumba szeretnénk menteni, akkor a mentés funkció helyett a nyomtatás funkciót kell választanunk. A kinyíló ablakban, mely az ArchiCAD általános nyomtatási ablaka, a "Lapbeállítások..." gombra kattintunk. A "Lapbeállítás" ablakban választhatjuk ki a nyomtatók közül a használni kívánt PDF nyomtatót. Szintén itt beállítjuk a kívánt papírméretet valamint a rajzunk tájolását, majd az OK gomb megnyomásával visszatérünk a "Rajz nyomtatása" ablakba.Általános nyomtató beállítások

A "Rajz nyomtatása" ablakban további beállításokat tehetünk, ugyanúgy mintha PDF formátumba mentenénk a tervünket, bár néhány dolgot, a nyomtatások során általában is érdemes figyelembe venni.
Figyeljünk rá, hogy milyen felbontást használunk, hogy a tervrajz megfeleljen az ÉTDR előírásoknak.

A tervet általában meghatározott méretarányban mentjük, de az ArchiCAD lehetőséget ad rá, hogy a méretarányt a "Rajz nyomtatása" ablakban módosítsuk. Tartsuk észben, hogy ha itt az ablakban állítjuk át a méretarányt, akkor a nyomtatás/ mentés során más végeredményt kapunk, mint ha ezt már az alaprajzon megtettük volna, különös tekintettel a vektoros kitöltésekre és a méretezésekre, feliratokra. A feliratok állítására egyébként van lehetőség: a méretarány beállítások alatt találjuk az erre vonatkozó listát.
Ha mindezen beállításokkal végeztünk, kattintsunk az OK gombra, ezzel lépünk tovább a PDF nyomtatóra.


Bullzip PDF Printer

A Bullzip PDF Printer - Fájl létrehozása ablak több tablapot is tartalmaz, ezeken különféle tulajdonságokat állíthatunk be a mentés során.
A mentés maga az "Általános" lapon a "Fájl név" alatt látható helyre és itt megadott néven történik. A program magától is beírja az általa elképzelt mentési útvonalat és fájlnevet, de a "…" ikonra kattintva ezt mi magunk is módosíthatjuk.
A "Tulajdonságok" lap alján találjuk a PDF/A-1b változatban való mentés lehetőségét. Ha itt kipipáljuk a négyzetet és a "Létrehozás" billentyűre kattintunk, akkor eleget tettünk a PDF/A formátumba való mentés kötelességének.
Természetesen a különböző lapokon további beállítási lehetőségeket találhatunk. Így olyan feladatokat is meg tudunk oldani, mint a dokumentumok vízjelezése, aláírása, PDF-ek összefűzése.


PDF Creator

A PDF Creator program megnyíló ablakában a PDF/A formátum készítéséhez az ablak alján található "Beállításprofil" listából kell kiválasztani PDF/A-1b formátumot. Itt a "Mentés" gombra kattintás után adhatjuk meg az elérési útvonalat és a fájlnevet.A mentési útvonal kiválasztása során, a Mentés másként ablakban még változtathatunk a fájl kiterjesztésén. Itt érdemes még egyszer ellenőrzi, hogy valójában milyen formátumba mentünk, nehogy később meglepetés érjen minket. Előfordulhat ugyanis, hogy a PDF/A beállításprofilhoz a PDF Creator mentési beállításainál a PDF formátum van alapértelmezettként beállítva. A fájl ilyenkor mégsem PDF/A szabvány szerint, hanem egyszerű PDF-ként lesz elmentve. Ebben az esetben érdemes kijavítani a PDF/A beállításprofilját.

Az egyes beállításprofilokat akkor tudjuk módosítani, ha a PDF Creator ablakában "Beállítások" gombra kattintunk. A Beállítások ablakban a felső legördülő listából kiválasztjuk a PDF/A-1b beállításprofilt. Az oldalsó "Program beállítások" listából keressük ki a "Mentés"-t és az Alapértelemzett formátumot állítsuk PDF/A-1b-re. A Mentés gombra kattintva elmentjük a PDF/A formátum beállításait. Innentől kezdve a program automatikusan a PDF/A-1b formátumot választja a mentés során, ha ezt a beállítási profilt választottuk.
A gyári beállításokat bármikor visszakaphatjuk, ha az "Alapértelmezett beállítások visszaállítása" gombot választjuk.

Végül, hogyan ellenőrizhetjük, hogy a kész PDF tényleg a megfelelő formátumban van elmentve?
A kész PDF/A-1b fájlok megnyitás után a következő üzenetet adják a PDF nézegetőben:


További információkért a PDF/A formátummal és a ÉTDR-rel kapcsolatban, többek között az alábbi oldalakon tájékozódhatnak:

ArchiCAD 17 New Features: PDF/A support (Youtube video)

www.e-epites.hu/etdr

elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés