2013.07.04.
Danis Kata
Újdonságok az ArchiCAD 17-benJúnius elején megjelent az ArchiCAD® 17-es nemzetközi verziója. A magyar változat kiadására ősszel kerül sor, de addig is lessük meg, hogy milyen fejlesztések kerültek bele a legújabb verzióba.

A GRAPHISOFT® nemzetközi honlapján elérhető leírások, videók tanúsága szerint rengeteg innovatív újdonságot találunk az ArchiCAD 17-ben. Ezek az újítások rendesen megkönnyítik majd a 3D-s számítógépes modellezéssel dolgozó építészek dolgát és az eddig nehezebben modellezhető részletrajzok, metszetek, csomópontok kidolgozását.
Lássuk tehát a legizgalmasabbnak ígérkező új funkciókat!
"Prioritás alapú csatlakozások - szerkezetileg korrekt részletek egyetlen lépésben!"

Az új ArchiCAD 17 egyik legnagyobb dobása úgy tűnik, hogy a prioritás alapú csatlakozások bevezetése lesz. Ez a funkció megoldást kínál a régóta fennálló problémára, hogy az egymáshoz csatlakozó többrétegű szerkezeteknél (pl. fal-födém kapcsolat) az egyes rétegek hogyan kapcsolódnak. Eddig az ilyen jellegű kapcsolatokat igen nehéz volt 3D-ben megmodellezni, ez a metszetek, csomópontok rajzolásánál is gondot okozott, tehát a legtöbben ennél a pontnál szoktak 2D rajzolásra váltani. Az új technológiának, vagyis a prioritás alapú csatlakozásoknak köszönhetően ez megváltozik.

"A prioritás alapú csatlakozások az intelligens építőanyagok megjelenésével együtt automatikusan szerkezetileg korrekt metszeteket és részleteket eredményez. A további felhasználhatósági fejlesztések, mint a szintekhez kapcsolt intelligens elemkapcsolatok és az intelligens referencia vonal kezelés alkalmassá teszik az ArchiCAD-et arra, hogy a piacon jelenleg elérhető legjobb BIM-alapú kiviteli dokumentációt készítsék vele. Ezek a tulajdonságok egyben javítják a szoftver használhatóságát is.

Az ArchiCAD felhasználók szerkezetileg helyes részleteket hozhatnak létre és egyszerűsíthetik a modellezési és dokumentációs munkát, akkor is, ha a terv eddig soha nem látott részletezettséggel rendelkezik. Ez az új munkafolyamat lehetővé teszi, hogy a modell a projekt elejétől a végéig "élő" kapcsolatban maradhasson a tervdokumentációval."

Ahhoz tehát, hogy a prioritás alapú csatlakozások megfelelően működjenek, hozzá kell majd szoknunk néhány további változáshoz is. Az olyan fejlesztések, mint az intelligens referenciavonal kezelés, az intelligens építőanyagok bevezetése vagy a szintekhez kapcsolt intelligens elemkapcsolatok mind-mind azt a célt szolgálják, hogy az egyes építőelemek, rétegek jól kapcsolódjanak össze, hiszen így lehet majd munkát megtakarítani a metszetek, csomópontok készítésénél.Intelligens építőanyagok

"Az építő anyagok megfelelő és következetes használata elengedhetetlen nem csak a végső kiviteli terv összeállításánál, hanem az Energetikai teljesítmény jelentés létrehozásánál is."

Az újfajta intelligens építőanyagok ezentúl nem csak azért felelnek majd, hogy az építőelemek a alaprajzokon, metszeteken, a térbeli nézetben és látványterveken megfelelően jelenjenek meg. Jelentős szerepük lesz a prioritás alapú csatlakozásoknál (az anyagok prioritása alapján alakulnak majd ki a megfelelő összemetsződések) valamint az Energetikai teljesítmény jelentés létrehozásánál is, hiszen az anyagok hordozzák a hőtechnikai tulajdonságokat is.

Szintekhez kapcsolt intelligens elemkapcsolatok

"Az építőelemek automatikus egymáshoz kapcsolása könnyen eredményezhetne káoszt a tervben. Az ArchiCAD 17 viszont biztosítja, hogy a tervezők építészetileg megfelelő módon kapcsolják össze az egyes építőelemeket. A falak, oszlopok, helyiségek magasságát hozzá lehet kapcsolni az épület egyes szintjeihez: ha a szint pozíciója megváltozik, a hozzákapcsolt elemek is automatikusan alkalmazkodnak.

Az építészeknek még mindig lesz rá lehetősége, hogy az egyes elemekhez fix magasságot kössenek, illetve meghatározzák az alapmagasságot a referenciasíktól. Így a tervező teljesen ura lehet a projektjének."

Intelligens referencia vonal kezelés

Hogy a prioritás alapú csatlakozások megfelelően működjenek, szükségessé vált a falak referencia vonal kezelésének megváltoztatása. A falak referencia vonalát ezentúl nem csak a falak széléhez, hanem a fal magjának két oldalához is hozzá lehet rendelni.

Ehhez hasonlóan a födémeknek is meghatározhatjuk a referencia síkját. Ezek a kis változtatások biztosítják majd, hogy ha módosul is a födém vagy fal rétegrendje, vastagsága, a mag referencia vonalhoz vagy síkhoz viszonyított pozíciója ne változzon."Munkafolyamat fejlesztések - integrált tervezési, vizualizációs és elemző munkafolyam"

A tervezési folyamatokat további módokon is segíteni kívánja az ArchiCAD 17. A koncepcionális tervezést segíti például az Alakzat eszköz továbbfejlesztése, melynek segítségével az alakzat eszközzel létrehozott tömegmodellekről kapunk olyan hasznos információkat, mint a szintenkénti terület vagy térfogat.

A vizualizációt segíti majd a valós idejű 3D vágósíkok használata. A megmodellezett épületek 3D nézetében lehet majd egy vagy akár több vágósíkot használva a térben elmetszeni az épületet. Igazán hasznos funkció lesz ez nem csak a tervek ellenőrzése, de a látványtervezés során is.

Sőt "ezentúl a teljes BIMx funkcionalitást magába foglaló program teszi lehetővé a felhasználóknak, hogy BIM projekt környezetüket megoszthassák ügyfeleikkel. A továbbfejlesztett energetikai elemzés funkció több termálblokk használatát támogatja, amivel így szabványos módon ellenőrizhetik terveiket."

A lista pedig még mindig nem ér itt véget. Olyan elemeket hagytunk ki a felsorolásból. mint az Együttműködés a BIMobject® -tel - amely jelentősen növeli az ArchiCAD felhasználók számára közvetlenül elérhető gyártóspecifikus GDL elemek számát, a kibővített IFC modell nézet meghatározások - OPEN BIM a nemzeti szabványok támogatására, a Google Earth-el és SketchUppal való kapcsolat, vagy a tervek PDF/A formátumba való mentésének támogatása.

Természetesen mindezek az újdonságok semmit sem érnek, ha a program nem működik a megfelelő sebességgel. Ám a GRAPHISOFT erre is gondolt."Háttér feldolgozás az iparágban elsőként - nagy, komplex modellek folyamatosan frissítve maradnak"

"A termelékenység további növeléséhez az ArchiCAD 17 ismét nagyot lép a többmagos processzorok használata terén. A nagy, komplex modellek kezelésénél az iparágban elsőként használt háttér feldolgozás segítségével a modell részletek gyorsabban előállíthatóak. A többmagos processzorok optimális kihasználásával a teljesítmény jelentősen növelhető. A program megnövelt teljesítményű központi grafikus egysége segítségével a 3D navigáció akadály nélkül fut még sokemeletes felhőkarcolók kidolgozott 3D modelljei esetén is."

További információért, angol nyelvű videókért látogassák meg a Graphisoft magyar és nemzetközi honlapjait.

www.graphisoft.hu

www.graphisoft.com/archicad/archicad_17/overview

Az idézetek illetve a lefordított idézetek alapjául szolgáló leírások és információk a fenti két weboldalról származnak.

Az ArchiCAD 17 megjelenése megköveteli, hogy az Éptár megoldásokat is frissítsük. Az elkövetkező hetekben több megoldásunk ArchiCAD 17 -hez tartozó verziója elérhető lesz honlapunkon.

Figyeljék az eptar.hu-t és Facebook oldalunkat a legújabb verziókra vonatkozó információkért!

A GRAPHISOFT-ról

A GRAPHISOFT® az építészeknek fejlesztett BIM-szoftverek között piacvezető ArchiCAD® révén az Épületinformációs modellezés (BIM) úttörője. A GRAPHISOFT a mai napig az iparág vezető innovációs fejlesztője, olyan forradalmi megoldásokkal, mint a GRAPHISOFT BIM Szerver™, a világ első valós-idejű BIM csapatmunka környezete, vagy a GRAPHISOFT EcoDesigner™, a világ első teljesen integrált épületenergetikai modellező alkalmazása. A GRAPHISOFT innovatív megoldásai világszerte alapjaiban változtatták meg az építészek tervezési és együttműködési szokásait. A GRAPHISOFT 2007 óta a Nemetschek Csoport tagja.
elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés