2015.05.12.
Danis Kata
Egyedi [éptár] Vasalás beállítások megőrzése
a Modellnézet beállítások segítségével


Az [éptár] Vasalás add-onnak hamarosan új verziója jelenik meg. Az [éptár] Vasalás EDU az ArchiCAD oktatási verziók használóinak nyújt majd segítséget a Vasalás add-on használatának elsajátításához. Az oktatási verzió megjelenése kapcsán az ArchiCAD Magazin hasábjain is az [éptár] Vasalással foglalkozunk; megosztunk egy rövid leírást a Modellnézetek kezeléséről, amit a Vasalás esetében arra használunk, hogy a tervező a saját igényeihez tudja igazítani az elemek megjelenését, akár a saját tervében készít vasalási rajzot, akár más tervezőtől kapott fájlban.Az [éptár] Vasalás add-on egy nem létező ArchiCAD funkció pótlására vállalkozik; segítségével modellezni lehet a tervezett épület vasbeton szerkezetét, a vasbetétek teljes felépítésével együtt. A funkció hiánya okozta probléma ArchiCAD nyelvi verzióktól függetlenül felmerül, a vasalási terveknek pedig a helyi sajátságoknak, szabványoknak kell megfelelni. Az [éptár] Vasalás megoldás ezért úgy lett kialakítva, hogy rugalmasan lehessen kezelni vele a tervezési igények változását, és alkalmazkodni tudjon az különböző országok szabványaihoz.

Az add-on használójának számos lehetőséget hagytunk, hogy a vasbetétek megjelenését és alaptulajdonságait beállíthassa, korrigálhassa, amennyiben ez szükséges. Az alapbeállítások így alkalmazkodni tudnak a helyi szokásokhoz, vagy a tervező preferenciáihoz. Az ún. Vasalás globális beállításokat a Dokumentáció/modellnézet beállítása/Modellnézet lehetőségek... menüpontban lehet megadni, az Éptár Vasalás beállítások fülön. Minden olyan érték, anyag vagy opció, amit itt megadunk, befolyásolni fogja a Vasalás tárgyak alapbeállításait. Az értékek az egyes lehelyezett elemeknél módosíthatók, de alapesetben mindig azt a beállítást fogják felvenni, amit a Modellnézetek dialógban megadtunk.

Az ArchiCAD-ben beállított attribútumok és munkakörnyezet elmenthető egy sablon fájlba (TPL formátumba), ezt pedig a vasalás beállításaival is megtehetjük. A sablonfájl készítése, mentése során az [éptár] Vasalás globális beállításainál megadott értékek ugyanúgy mentésre kerülnek, mint az ArchiCAD egyéb beállításai.


        Tehát ha új tervet kezdünk a vasalással, akkor egy saját sablonfájl használata járható út lehet ahhoz, hogy az egyedi beállításokat ne kelljen még egyszer elvégeznünk.
A vasalási tervnek viszont - főleg ha ArchiCAD-ben gondolkodunk -ritkán van önmagában értelme, azt a kész szerkezethez kell igazítanunk, így a vasalási terv készítője nagy valószínűséggel egy már létező tervben kénytelen kidolgozni a vasalás részleteit. Ezzel együtt pedig elveszik annak a lehetősége, hogy a tervező a saját sablonfájlját használja.

Jól tudjuk, hogy a beállítások elvégzése monoton, aprólékos munka. Ha a tervező egyszer elvégezte, akkor nem szívesen tölt időt vele, hogy minden egyes új projektben újból nekikezdjen. Mutatunk tehát egy olyan módszert, ami nem csak a Vasalás add-on esetében jöhet jól a beállítások kezelésére, hanem az ArchiCAD-es Modellnézet beállítások másik tervbe való átvitelénél is.

A beállítások átviteléhez ugyanis a Modellnézet beállítás csoportokat hívjuk segítségül, melyekkel a Vasalás add-on egyedi beállításait egy idegen tervbe is átemelhetjük. A Vasalás add-on globális beállításai rengeteg alapvető információt hordoznak a vasalás elemek megjelenítésével, méreteivel, súly kalkulációjával kapcsolatban. A beállított értékeket az elmentésükig az ArchiCAD egy EGYEDI elnevezésű Modellnézet csoportként tárolja. Mi azonban saját nevet adhatunk ennek a beállítás csoportnak és a Tárold mint... paranccsal elmenthetjük azt, vagy felülírással hozzáfűzhetjük egy már meglévő modellnézet beállítás csoporthoz. Az így létrejött Modellnézet beállítást már exportálhatjuk XML formátumba, hogy egy másik tervbe az Importálás funkción keresztül olvashassuk be az Éptár Vasalás egyedi globális beállításait.


        Fontos szempont a súlyértékek módosításához

Az a tény, hogy az egyedi Vasalás beállításainkat Modellnézet csoportként tároljuk, egyúttal azt is jelenti, hogy a tervben csak azzal a Modellnézet beállítással jelennek meg jól a Vasalás elemek, amibe mi a megfelelő Éptár Vasalás beállításokat elmentettük. Vagyis a megfelelő megjelenéshez a saját magunk által létrehozott Modellnézet beállításait kell használnunk. A natív ArchiCAD Modellnézeteket használva a gyárilag megadott Vasalás beállításokkal jelennek majd meg a Vasalás tárgyak. Ha csak az egyedi megjelenítésről van szó, akkor egy ilyen hiba inkább bosszúságot okoz, mint valódi problémát, amikor véletlenül nem a megfelelő Modellnézetben vizsgáljuk a tervet. Viszont ha valamiért a vasátmérőkhöz tartozó súlyértékeket is módosítottuk, akkor különösen körültekintően kell bánnunk a Modellnézetekkel. A Vasalás szűrése, listázása során ugyanis a megoldás mindig azokkal a súlyértékekkel számol, amelyek az érvényes Modellnézetben be vannak állítva. Így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy a listázás során nem a módosított súlyértékeket használja a program, a végső kalkuláció pedig nem lesz pontos.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az egyszer már lehelyezett listákat a Modellnézet átváltása esetén nem módosítja automatikusan a program, csak akkor, ha a megnyitjuk a lista tárgy beállító dialógját, majd ezután a lehelyezett listákat optimalizáljuk, frissítjük a Vasalás menüből. Fontos, hogy a Tárgy beállítások megnyitása ne maradjon el, mert e nélkül még a frissített listában is rossz értékekkel számol az add-on.A súlyértékek átírásával együtt járó fokozott odafigyelést kiválthatjuk azzal is, ha a natív ArchiCAD Modellnézeteket felülírjuk, miközben kiegészítjük azokat a saját Vasalás beállításainkkal. Természetesen ilyenkor a Modellnézetek ArchiCAD-es alapbeállításait hagyjuk érintetlenül. A vasalásra váró építészeti tervbe már ezeket importálhatjuk be és az azonos nevű modellnézet csoportokat felülírással behelyettesítjük. Ezzel biztosítható, hogy az ArchiCAD modellnézetek mindegyikével a saját Vasalás-beállításainkat is használjuk és így a megfelelő súlyértékeket kapjuk.

Ha szeretné a saját szemével látni a fenti módszer működését és tenne egy próbát a Vasalás add-onnal, akkor látogassa meg letöltő oldalunkat, ahol megszerezheti az [éptár] Vasalás DEMO verzióját.
Ha az [éptár] Vasalás-ról szóló korábbi ismertető cikkünket is elolvasná, kattintson ide:

[éptár] Vasalás cikk

[éptár] Vasalás próbaverzió és vásárlás


Viszonteladó partnereink:


a-null.com    www.applicadthai.com    architechnologies.com    wsc.pl    www.argasprojekt.pl    www.hicad.rs    www.modistudio.hu    www.piranusa.com    www.pircad.hu    cadexpert.sk    www.dcs.co.th       multibim.pl    www.dimensionplus.in   www.pircad.hu    www.infor.pt    graphisoft.no    www.bimticino.ch    www.vector-data.ph    www.topsw.gr    www.3dart.hr    graphisoft-nord.de    www.pilon.si    inside-systeme.de       designsolutions.lt    greends.com.vn    archicadecuador.com    www.licentesoft.ro   
elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information