2016.01.15.
Farkas Anita
Az Építészgalériáról

Az Éptár weboldala évek óta lehetőséget kínál az építészek számára, hogy terveiket feltöltsék, munkáikat megismertessék egy nagyobb célközönséggel is. Az Éptár egyedülálló Építészgalériáját az ország legnagyobb ilyen adatbázisaként tartjuk számon. Cikkünkben bemutatjuk a galéria által nyújtott lehetőségeket, betekintést nyerünk a működésére, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk a terveiket feltölteni kívánó építészeket.
A nyolc éve teljesen ingyenesen működő Építészgaléria folyamatosan nyitva áll minden építész számára, lehetőséget kínálva akár az egész portfóliójuk feltöltésére is. Az immár majdnem 1300 tervet tartalmazó galériában több mint 500 építész munkája van felsorakoztatva. Lássuk, mit kell tennünk, amennyiben fel szeretnénk tölteni munkáinkat!

A feltöltés menete egyszerű folyamat, az alábbi linken szükséges első lépésként regisztrálni, amennyiben ez még nem történt meg: /galeria_adm_bejelentkezes.php. A regisztrációval tulajdonképpen egy saját profilt hozunk létre, mely olyan információkkal szolgál, melyek alapján könnyen felkereshetik Önt vagy cégét az érdeklődők. Megadható továbbá a tevékenységi terület, illetve egy bemutatkozó szöveget is csatolhatunk profilunkhoz.
A regisztráció és saját profilunk kitöltése után nincs is egyéb dolgunk, mint az "Új épület feltöltése" gombra kattintani. Itt megadható a beépítés módja, a stílus és a bruttó összterület is, továbbá rövid leírással is szolgálhat.

A leírás mező kitöltésével lehetőségünk adódik olyan plusz információval szolgálni tervünkről, melyről a képek nem feltétlenül árulkodnak. Sokan elszalasztják megosztani a közönséggel, hogy a tervezés során milyen szempontok alapján dolgoztak, elsősorban kiknek készült a terv, az milyen igényeket szolgál ki. Hangsúlyoznánk, hogy mindenképp szánjanak időt épületeik szöveges bemutatására is, ugyanis a potenciális vevőket sokszor ez győzi meg, hiszen azok építészt keresnek és nem házat.A galéria adta lehetőségek közül nagy húzóereje van még a feltöltött képek minőségének is. A látványterv jelenléte vitathatatlan, tehát érdemes ennek a minőségére kiemelt figyelmet fordítani. A látványtervek mellett jól mutat és hasznos is lehet egy alaprajz, mely alaposabb betekintést jelent a térelrendezésre. Ha az épületünk elrendezése találkozik az érdeklődő személyes igényeivel, az nyilvánvalóan jobb esélyeket jelent. Egy jó rendering, egy jó belső kialakítás vagy egy szép, megvalósult belsőről készült kép szintén döntő lehet. Az alaprajz összetettségét viszont nem ajánlott túlgondolni; egy 1:100-as alaprajz sok ember számára nem feltétlen érthető, túlságosan technikai. Azonban egy színezett alaprajz, melyen bútorok is vannak, a falak színnel ki vannak emelve, sokkal átláthatóbb mindenki számára. Feltölthetünk akár egy 3D katonai perspektívát is, azt értik meg a legtöbben, hiszen az lényegében már egy 3D modell. Az átgondolt default képnek szintén jelentős szerepe van, hacsak nem a legfontosabb kép mindközül, mivel ezzel a képpel fogja magát az olvasó elsőként szembetalálni. Alaposan mérlegeljük tehát, hogy melyik képet állítjuk be első képnek. Továbbá mindenképpen adja meg elérhetőségét, ha feltölt egy tervet, hogy aztán meg tudják keresni az érdeklődők! Sajnos vannak, akik ezt elszalasztják megtenni, nagy kár volna, ha épp emiatt esnénk el a megrendeléstől.Az Építészgaléria keresőfunkciója, ahogy azt már említettük, megannyi szűrővel segíti a pontos keresést. Módunkban áll stílus, beépítés alapján, helyszín, megye szerint, valamint alapterület és név, cégnév alapján is keresni. A rendezés módja szintén beállítható. Mivel a feltöltött tervekre úgymond szavazni is lehet, jelenleg a legnépszerűbb épületek szerepelnek a lista elején.Az Építészgaléria számos előnnyel kecsegtet mind az olvasók, mind az építészek számára. Ebben a nagy adatbázisban egy helyen megtalálható megannyi építész számos terve, címmel, elérhetőséggel, ezzel sok érdeklődőnek megkönnyítvén dolgát. Egy jó lehetőség továbbá mindazon építészek számára, akik egy nagyobb közönséggel is szeretnék megismertetni munkáikat, teljesen ingyen.

Építészgaléria Építészgaléria Regisztráció Építészgaléria feltöltés, bejelentkezés

elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information