2016.07.12.
Farkas Anita
BIM és egy kis nyelvészet

Jared Banks népszerű ArchiCAD oktató, blogger egy elgondolkodtató bejegyzése a gyakran tévesen használt fogalmakról szolgál alapul következő cikkünkhöz.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk használatos a BIM modell kifejezés. Azonban ez így nem teljesen helyesen használt, mivel ha jobban megvizsgáljuk, mit is rövidít a betűszó, Building Information Modeling, akkor láthatjuk, hogy a modell szót kétszer használjuk közvetlen egymás után, tehát a modell szó már felesleges.


ArchiCAD oktatásnál rendkívül fontos az egyértelmű fogalmazásmód. Amikor egy olyan komplex szoftver működését magyarázzuk, mint az ArchiCAD, nagyon fontos, hogy a pontos megnevezéseket használjuk. Ha az oktató azt mondja, hogy kapcsoljuk be a Gyors lehetőségeket, célszerűbb volna azt mondania, hogy kapcsoljuk be a Gyors lehetőségek palettát és nem a Gyors lehetőségek eszközsort, ami egyébként nem létezik. Egyébiránt kapkodnánk a fejünket, merre is keressük hirtelen. A pontos elnevezések használata éppolyan fontos segítségkérésnél is. Gyorsabb megválaszolni egy kérdést, ha azt az ilyen és ehhez hasonló körülírás helyett "az a gomb, amelyiken az az X van és a vonalak és a nyíl 45 fokos" a Kitöltés vezérvonalak a Megjelenítési lehetőségek a képernyőnél-t mondunk. Nyilván ehhez szükséges megjegyezni a különböző gombok, eszközök neveit, viszont ez a keresést is sokkal hatékonyabbá teszi a későbbiekben.Mi a különbség egy elem és egy tárgy között?

Ha megnézzük, mit ír az ArchiCAD súgója:

"Tárgyak elhelyezhetők a TervbenA Tárgyak parametrikusak. Ez azt jelenti, hogy a lehelyezett példányokat szabadon módosíthatjuk a Tárgy beállítások párbeszédpanelban, illetve az adott tárgy típusú eszközhöz tartozó párbeszédpanelban, a forrás fájl tárgy számára történő módosítása nélkül."

Ezzel ellentétben egy elem bármi lehet, amit ArchiCAD eszközzel hozunk létre. Tehát minden ArchiCAD-es tárgy elem, de nem minden elem tárgy.

Miért fontos ez?

Képzésnél és kutatásnál, amikor egy új eszköz kezelését tanuljuk, a Graphisoft által megfogalmazott utasítások, oktatóvideók és a súgó anyagai is úgy készülnek, hogy a szerzők feltételezik, hogy a felhasználó tisztában van az elem-tárgy különbséggel. Tehát minden cikk, útmutató érthetőbb lesz, ha megértjük annak szakmai részét is.

Hibaelhárításkor, ha problémát tapasztalunk a fájlunkkal, mindig jó tudni, hogy mi az a tárgy (például egy lehelyezett külső parametrikus fájl) és mi az az elem. Ha a tárgyakkal való munkánk során ütközünk nehézségbe, az legtöbb esetben mindig ugyanoda vezet vissza: hiányzó könyvtári elemre, hiányzó attribútumra, vagy meglehet, a scriptben nullával való osztás szerepel. Amennyiben valamelyik elemünk nem működik rendesen, valószínűleg más jellegű a probléma, lehet ez Modellnézet lehetőségek, Fólia csoportok-hiba, rossz mérték vagy egy bug, ami már javítva van a Hotfix-ben, csak még nem töltöttük le. Ha ismerjük az elemek és a tárgyak sajátosságait, akkor a felmerülő problémákat, hibákat is könnyebben oldjuk meg.

Járulékos veszteség és szabadság: az új felhasználók sokszor félnek nagyobb változtatást csinálni az ArchiCAD fájljukban. Nem változtatnak az alapértelmezett felületeken, nem törlik a beépített réteges szerkezeteket, mert attól tartanak, hogy tönkreteszik a projektet. Legyünk bátrak és nyugodtan változtassunk a paramétereken - vagy egy különálló elemen (pl. falon) vagy egy terv specifikus attribútumon (pl. rétegszerkezeten), egy lehelyezett külső fájlon (pl. tárgyon). Hacsak nem megyünk el egészen a Tárgyak/Könyvtárak és Tárgyak/Nyílt tárgyakig, a forrásfájlba nem nyúlunk bele semmiképpen sem. Ez ezt jelenti tehát, hogy a fájlunkon kívül igen nagy munkánkba kerülne egy külső dolgot módosítani.

Akár ismerjük már az ArchiCAD-et, akár még csak tanuljuk, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a megnevezésekkel, hogy pontos fogalmunk legyen olyan alapvető, ám sok felhasználónak nem túl releváns dologról, mint az elem-tárgy közti különbség. Ezáltal nemcsak a megértés lesz gyorsabb és pontosabb, de a felmerülő hibákat is könnyebben megértjük. Ezzel párhuzamosan a szakirodalom is világosabb lesz, az oktatóvideók bizonyos részei és értelmet nyernek.


Forrás: http://blog.graphisoftus.com/archicad-education/tips-and-tricks/quick-tip-element-vs-object

elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information