2016.10.13.
Farkas Anita
ArchiCAD eszközök másként II.

"Hogy modellezem meg ezt a polipot? Az ArchiCAD-ben nincs is Polip eszköz!"


Korábban már általánosságban írtunk az alap ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjairól és arról, hogy egy eszköz neve miért lehet félrevezető. Egy ponton az eszköz neve elveszíti jelentését. A "Fal" a "Fal eszközben" eltűnik. A "Fal eszköz" definíciója így egy olyan eszköz, amely "lehet egyszerű (egyetlen összetevő alkotja) vagy réteges (több összetevő alkotja). Létrehozhat összetett falakat is (Profilos fal), amelyek tetszőleges formájúak lehetnek és több anyag kombinációjából állhatnak. A többi szerkezeti elemhez hasonlóan a fal alapvető szerkezetét az alkalmazott építőanyag határozza meg." A definíció itt nem ér véget és persze nem is teljes, szóval egyszerűen csak "Fal eszközként" ismerjük. A név azonban ne tévesszen meg minket.
Minden ArchiCAD eszközt fel lehet használni különféle geometriák modellezéséhez, és minden eszköz egyedi beállításokkal rendelkezik, ami felhasználható a munkánk során. Ugyanezek az egyedi beállítások teszik lehetővé, hogy amint elhelyezünk egy elemet, az sokféleképpen szerkeszthető is legyen. Továbbá az ArchiCAD eszközökkel létrehozott elemeknek sajátos kapcsolata van a többi elemmel (annak függvényében, hogy a szóban forgó többi elem milyen eszközzel lett létrehozva). Ezen különbségek megértése kulcsfontosságú egy adott modellezés kivitelezésénél.

Ha megvizsgáljuk az ArchiCAD Felhasználói kézikönyvét, ismétlődőnek tűnhetnek az egyes eszközök tulajdonságai, de ha megnézzük alaposabban, láthatjuk, hogy vannak hasonló, ám nem teljesen egyforma tulajdonságok is, erősségek és gyengeségek. Érdemes mindig átgondolni, milyen geometriával szeretnénk dolgozni és azt a különböző eszközök miként hozzák létre és kezelik. Gondoljuk végig, milyen megjelenítési követelményekkel számolhatunk modellünk esetében és hasonlítsuk össze, miképp kezelik az egyes eszközök a vizualizációt (például a felület vezérlő is mindegyik eszköz esetében különbözik). Másik lehetőség pedig a hasonlóságok megfigyelése és összevetése.

Amikor modellezni készülünk, fel kell tennünk magunkban a kérdést, hogy a különböző eszközök miként képesek lehozni a kívánt modell geometriáját. Ha ez a geometria a Felületháló eszközzel, a Tető eszközzel, a Tárgy eszközzel vagy Gerenda eszközzel modellezhet, számba kell vennünk, mely eszköz alaprajz megjelenítési funkciója a legalkalmasabb a feladathoz. Mely eszköz kezeli a metszeti tulajdonságokat a legjobban, vagy mi a helyzet az elem paramétereivel. És persze gondoljunk a jövőre is, nem árt mérlegelni, mely eszköz kezeli a legrugalmasabban az esetleges változtatásokat. Ne feledkezzünk meg róla, hogy ugyanazok a funkciók, amelyek leírják, hogy miként milyen geometria hozható létre az adott eszköz által, szintén meghatározzák, hogy milyen mértékben lehet azt kezelni a létrehozás után.

Ha a kívánt alakzat még csak nem is valami nagyon különleges és extrém és még csak nem is olyan, amit kizárólag Alakzat eszközzel vagy külsőleg Rhinoval lehetne elkészíteni, még mindig megkívánhat némi kreativitást a legtesthezállóbb lehetőség megtalálásához. Készíthetünk egy 1 cm x 1 cm x 10 cm-es alakzatot a fent említett eszközök bármelyikével. A megfelelő eszköz ehhez a formához nem feltétlenül az Oszlop eszköz. A helyes válasz függhet az alaprajzi megjeleníthetőség lehetőségétől, lehet-e bele lyukat vágni vagy a prioritás alapú csatlakozásoktól, amelyek más elemekkel funkcionálnak, amelyek már Oszlopok kell, hogy legyenek. Majdnem ugyanúgy, mint egy hasonló 10 cm x 1 cm x 1cm hosszú forma valószínűleg a legjobb, ha Gerenda, esetleg Oszlop vagy Fal, Födém vagy egyéb eszközből van létrehozva. Minden attól függ, milyen változtatások, egyéb funkciók lesznek az elemhez rendelve a későbbiekben.

Csak mert a forma, amit modellezni szeretnénk, úgy néz ki, mint valamelyik eszköz ikonja, még nem jelenti azt, hogy az lesz a megfelelő eszköz a munka elvégzéséhez. Érdemes tehát elvonatkoztatnunk az alap ArchiCAD eszközök nevétől és legáltalánosabb felhasználási módjairól. Ne felejtsük el, hogy gyakorlatilag bármit képesek vagyunk a programban modellezni, még akkor is, ha első pillantásra nem tűnik kézenfekvőnek egyik eszköz sem. Az alapeszközök tanulmányozása segít a mélyebb megértésben és későbbi munkánk során a különleges formák modellezése is sokkal egyszerűbb lesz.

Jared Banks írása alapján, http://blog.graphisoftus.com/archicad-education/tips-and-tricks/a-tool-by-any-other-name-part-2
elöző cikk
magazin cikkek

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information