Mit javasol az Építésügyi Műszaki Irányelv a falazott szerkezetű épületek helyreállításáról?
WTA vagy cementmentes felújító vakolatrendszert használjunk?
2023.02.08.

Épületeink jelentős hányada még azokból az időkből származik, amikor még nem foglalkoztak a talajból származó nedvesség elleni védelemmel. Ennek hiánya folyamatos állapotromláshoz vezethet, amely csökkenti az épületek értékét, tönkremenetelhez vezethet, és vegyük figyelembe a falazott szerkezetek esetén a nedvességgel szállított sók okozta károkat is.


2022. január 18-tól kezdődően hatályos a "Falazott szerkezetű épületek talajból származó nedvességhatások és sók elleni utólagos védelmének tervezése" című Építésügyi Műszaki Irányelv, amely egy módszertan arra, hogy az elvárásokat, követelményeket hogyan lehet hatékonyan teljesíteni mindazon területeken, ahol jogszabály vagy szabvány nem ad egyéb útmutatást.

Az irányelv tárgya az alápincézett és alápincézés nélküli, tömör vagy tömörnek tekinthető, illetve korlátozottan az üreges falazóelemekből épített falazott szerkezetű épületeket terhelő talajból származó nedvességhatások és károsító sók elleni utólagos védelem általános alapelveinek ismertetése, a különböző igényszintek, hatások és követelmények mellett, és felsorolja a megoldási lehetőségeket és az alkalmazási peremfeltételeket is.


Nedvességhatások és károsító sók okozta szerkezeti károk

Az építőanyag nyitott kapillárisaiban a víz akár nagy magasságokig is felszívódhat. A talajból származó nedvesség általában különböző mértékben, de sókkal szennyezett, így a vízzel együtt a sók is felszívódnak a szerkezetekbe. A falszerkezetekben a vizes oldat mozgása és párolgása révén - akár több méter magasságban - nagymértékű sófeldúsulás is létrejöhet. A száradás első fázisában a kristályosodás a jellemző károsító folyamat, míg a későbbiekben a higroszkópos sók miatt hidratációs folyamatok is lejátszódnak. A hidratációs folyamatok során a felületen kivált higroszkópos sók a páratartalomtól függően vizet kötnek meg. A higroszkópos sóval szennyezett fal felülete először nedvesedik, majd a festék, később a vakolat, sőt a falazat anyaga is károsodhat, roncsolódhat az átkristályosodás révén.
A falvizesedés okozta fizikai károsodások


WTA vagy cementmentes felújító vakolatrendszer a jó választás a felújító vakolatrendszereknél?

A WTA egy tudományos-műszaki munkacsoport, akik minimum követelményeket fogalmaztak meg a műemlékek értékmegóvásáért. Ezen WTA követelmények nem szabványok, nem is műszaki irányelvek, hanem valójában jól megfogalmazott "minimális alapkövetelmények", amelyeket javasolnak betartani, de ezek csak a cementes anyagokra vonatkoznak.

Az új ÉMI irányelv 9.1.1-es fejezete -amely a felújító vakolatokat tárgyalja - azonban kiemeli, hogy ezen cementes WTA vakolatok használata bizonyos épületeknél nem ajánlott:

"A WTA felújító vakolatrendszer kötőanyagában is megtalálható a cement (jellemzően szulfátálló, alacsony aluminát modulussal rendelkező vagy trassz adagolású kompozitcement), amely az esetlegesen kiváló sókkal bizonyos építőanyagokban ettringit vagy taumazit képződéséhez vezethet, amely káros folyamatokat indíthat el. Ezekben az esetekben - valamint olyan műemlékek esetén, ahol történelmi vakolatok megőrzése is cél - olyan vakolati rendszer alkalmazása javasolt, amely cement helyett kizárólag gyengén hidraulikus kötőanyagot (pl. trassz, puccolán, mész) tartalmaz, kötésgyorsító adalékkal. Mivel ezekre vonatkozóan nemzetközi kutatásokon alapuló követelményrendszer jelenleg nem áll rendelkezésre, így minden esetben a gyártók alkalmazástechnikai előírásait kell figyelembe venni."

Az ettringit és taumazit képződése: WTA vakolattal létre tudnak jönni, cementmentes vakolattal nem.
Vakolatok szulfátállósága

Miért veszélyes az ettringit vagy taumazit képződése? Ha a hidraulikus cement termékek még reakcióképes alkotóelemei (szabad mész) reakcióba lépnek a szulfátokkal (gipsz), akkor ez megfelelő körülmények között ettringit és taumazit képződéséhez vezet, amik az eredeti szilárd alkotórészeken kívül sok vizet képesek kristályosan megkötni, térfogatuk így többszöröse lesz, mint az eredeti alkotóelemeké. Emiatt hamar képesek telíteni a vakolat és a tégla pórusrendszerét is, és így képesek szétfeszíteni, tönkre tenni azt.

Mi történik, ha cementmentes (puccolános) reakciójú anyagot választunk? A puccolános reakció a habarcsban lévő szabad meszet felemészti, az előbb ismertetett folyamat szerint, így az ettringit és a taumazit képződése sem tud végbe menni, hanem a felújítóvakolat a sóknak vegyileg ellenáll, akkor is, ha szulfát jelen van.
1. ábra Ettringit és taumazit képződése
2. ábra: Cementmentes fejújító vakolat puccolános reakciója felemészti a szabad meszet, így nem tud ettringit és taumazit képződni.
A szlovén St. Nikolaj kápolna helyreállítása

Amennyiben szívesen megtudna többet erről a témakörről, olvassa el a Mape-Antique cementmentes termékcsalád kiadványt, vagy nézzen meg néhány érdekes referencia videót!

https://www.youtube.com/watch?v=L5ujFZ59I1s
https://www.youtube.com/watch?v=cpNXtJkFXyETovábbi műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2023.02.08.
PROSFAS

PROSFAS

Oldószermentes szilikátbázisú szilárdítóanyag cementkötésű ...

MAPECEM PRONTO

MAPECEM PRONTO

Gyorskötésű és gyorsszáradású (24 óra) zsugorodáskompenzált ...

KERALASTIC T

KERALASTIC T

Fokozott terhelhetőségű, két komponensű poliuretán ragasztó kerámia ...

MAPECOAT I 600W...

MAPECOAT I 600W...

Kétkomponensű átlátszó vizes diszperziós epoxi bevonat. A ...

ULTRABOND TURF PU 2K

ULTRABOND TURF PU 2K

Kétkomponensű, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátású, ...

MAPESONIC CR

MAPESONIC CR

Gumi és parafa őrlemény hangszigetelő alátét lemez aljzatokra kerámia, ...

Hírlevél

eptar.hu


Itt az idő Synussal felújítani a tetőt
Terrán: Itt az idő Synussal felújítani a tetőt >> Otthonunk korszerűsítésére rengeteg érv van — hogy csak néhányat említsünk: rezsicsökkentés, környezetvédelem —, ahogy arra is, hogy miért a Terrán legkönnyebb tetőcserepére essen a választás. Június közepétől még jobban megéri Synussal borítani a tetőt.

Részletek
 


ÚJ LENDÜLETET VESZ A LAKÁSÉPÍTÉS
AlbaGips: ÚJ LENDÜLETET VESZ A LAKÁSÉPÍTÉS >> Budapesten épülő New Palace társasház második ütemének válaszfalaihoz is ALBAGIPS természetes ásványgipszből készült válaszfalrendszerünket, az ALBAFALat választotta beruházó partnerünk, mely VAKOLÁSMENTES, GAZDASÁGOS, MAGAS HANG- ÉS TŰZGÁTLÁSSAL RENDELKEZIK, ALACSONY EMBERI ERŐFORRÁS IGÉNYŰ, ESZTÉTIKUS, TELJES KERESZTMETSZETÉBEN VÍZÁLLÓ VÁLTOZATBAN IS ELÉRHETŐ.

Részletek
 


Ne maradjon le: 25% kedvezmény a BMI Bramac jóvoltából!
Bramac: Ne maradjon le: 25% kedvezmény a BMI Bramac jóvoltából! >> Ezt kár lenne kihagyni: a tetőfelújítás vagy tetőépítés negyedét június 30-ig a BMI Bramac állja! Mit is jelent ez pontosan? 25% kedvezményt adnak a teljes tetőre rendszergaranciával.

Részletek
 


Ezek most a világ legelképesztőbb téglaépületei
Wienerberger: Ezek most a világ legelképesztőbb téglaépületei >> Idén 11. alkalommal adták át Bécsben a világ egyik legtekintélyesebb téglaépítészeti elismerését. A Wienerberger által életre hívott és kétévente megrendezett Brick Award-on a modern és innovatív téglaépítészet legkreatívabb példáit díjazzák a nemzetközi téglaépítészet független platformjaként. A nemzetközileg elismert építészekből álló zsűri 54 ország 743 pályázata közül választotta ki az öt kategóriagyőztes projektet.

Részletek
 


Hörmann HTL2 ISO rámpakiegyenlítő - Optimális szigetelés nyugalmi helyzetben és rakodás közben
Hörmann: Hörmann HTL2 ISO rámpakiegyenlítő - Optimális szigetelés nyugalmi helyzetben és rakodás közben >> A HTL2 ISO használatával hatékonyan csökken a rámpakiegyenlítő energiavesztesége. A felszereltség körülbelül 55 %-kal jobb szigetelést biztosít mind nyugalmi helyzetben, mind a rakodás során (munkahelyzetben).

Részletek
 


Közel 2 millió forint összdíjazású pályázatot hirdet a MOME-val közösen a Wienerberger
Tondach: Közel 2 millió forint összdíjazású pályázatot hirdet a MOME-val közösen a Wienerberger >> A Wienerberger Magyarország, a Tondach kerámia tetőcserepek gyártója országos, nyílt és nyilvános formatervezői pályázatot hirdet. A „Megújuló tradíció - Új univerzális kerámiatetőcserép tervezése″ című pályázat célja, hogy a jelentkezők megtervezzék a Tondach Univerzális termékcsalád legújabb tetőcserepét, amely széleskörűen felhasználható, egyben sokak számára vonzó lehet. A pályázat szakmai színvonalát emeli, hogy a Wienerberger a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (MOME) is bevonja, amelynek szakemberei a zsűrizésben is részt vesznek. A pályázat összedíjazása bruttó 1 800 000 forint, melyet a Wienerberger ajánl fel.

Részletek
 


A milánói Szent Szív Katolikus Egyetem szerkezetmegerősítése
Mapei: A milánói Szent Szív Katolikus Egyetem szerkezetmegerősítése >> A Szent Szív Katolikus Egyetem (olaszul: Universita Cattolica del Sacro Cuore, UCSC) Európa legnagyobb magánegyeteme, melyet Agostino Gemelli 1921 végén alapított Milánóban. Az intézménynek jelenleg 14 kara van. Az egyetem fő kampusza Milánóban található, de oktatás zajlik emellett Bresciában, Piacenzában, Cremonában és Rómában is.

Részletek
 


Robotokat, 3D-s kamerákat és lézert is bevetnek a kerámia tetőcserép gyártásához Csornán
Tondach: Robotokat, 3D-s kamerákat és lézert is bevetnek a kerámia tetőcserép gyártásához Csornán >> Folytatja magyarországi gyárainak fejlesztését a Wienerberger, melynek keretében idén tavasszal befejeződött a csornai kerámia tetőcserép gyár modernizálása. Az elemek rakodását — világviszonylatban is kiemelkedő módon — már teljes egészében robotok végzik, így jelentősen gyorsult a termelés. A kifogástalan minőség érdekében a kétlépcsős minőségellenőrzést 3D-s kamerák, ultra érzékeny mikrofonok és a lézeres „Ré szeme″ végzi. A gyár a több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás eredményeképp teljesen megfelel az Ipar 4.0 követelményeinek, továbbá megújult a 20 éve folyamatosan működő égetőkemence is.

Részletek
 


Problémás terület az otthonfelújítás során: padló utólagos hőszigetelése
Megoldás: Austrotherm UNIPLATTE építőlemez, most extra 33% kedvezménnyel
Austrotherm: Problémás terület az otthonfelújítás során: padló utólagos hőszigetelése<br> Megoldás: Austrotherm UNIPLATTE építőlemez, most extra 33% kedvezménnyel >> A régi épületek padlója gyakran semmilyen hőszigetelést nem kapott. Már pedig az épület hőveszteségének akár 20%-át is kiteheti a talaj felé áramló hőmennyiség. Ezt a szerkezetet viszont nagyon nehéz utólagosan hőszigetelni.

Részletek
 


FUTURE PAVING - ingyenes webinár a Semmelrocktól
Semmelrock: FUTURE PAVING - ingyenes webinár a Semmelrocktól >> Mind az építészek, tájépítészek, épületfejlesztők, városi és önkormányzati döntéshozók egyaránt felismerték annak fontosságát, hogy településeink külső élettereinek az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét növelnünk szükséges.

Részletek
 


Termékkönyvtárak és megoldások ARCHICAD 26-hoz Termékkönyvtárak és megoldások
ARCHICAD-hez


 

Összefoglaló
 
 
Építészgaléria
 


Építészgaléria megtekintése Regisztráció / épület feltöltése


 
    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information