Mit javasol az Építésügyi Műszaki Irányelv a falazott szerkezetű épületek helyreállításáról?

WTA vagy cementmentes felújító vakolatrendszert használjunk?

Épületeink jelentős hányada még azokból az időkből származik, amikor még nem foglalkoztak a talajból származó nedvesség elleni védelemmel. Ennek hiánya folyamatos állapotromláshoz vezethet, amely csökkenti az épületek értékét, tönkremenetelhez vezethet, és vegyük figyelembe a falazott szerkezetek esetén a nedvességgel szállított sók okozta károkat is.


2022. január 18-tól kezdődően hatályos a "Falazott szerkezetű épületek talajból származó nedvességhatások és sók elleni utólagos védelmének tervezése" című Építésügyi Műszaki Irányelv, amely egy módszertan arra, hogy az elvárásokat, követelményeket hogyan lehet hatékonyan teljesíteni mindazon területeken, ahol jogszabály vagy szabvány nem ad egyéb útmutatást.

Az irányelv tárgya az alápincézett és alápincézés nélküli, tömör vagy tömörnek tekinthető, illetve korlátozottan az üreges falazóelemekből épített falazott szerkezetű épületeket terhelő talajból származó nedvességhatások és károsító sók elleni utólagos védelem általános alapelveinek ismertetése, a különböző igényszintek, hatások és követelmények mellett, és felsorolja a megoldási lehetőségeket és az alkalmazási peremfeltételeket is.


Nedvességhatások és károsító sók okozta szerkezeti károk

Az építőanyag nyitott kapillárisaiban a víz akár nagy magasságokig is felszívódhat. A talajból származó nedvesség általában különböző mértékben, de sókkal szennyezett, így a vízzel együtt a sók is felszívódnak a szerkezetekbe. A falszerkezetekben a vizes oldat mozgása és párolgása révén - akár több méter magasságban - nagymértékű sófeldúsulás is létrejöhet. A száradás első fázisában a kristályosodás a jellemző károsító folyamat, míg a későbbiekben a higroszkópos sók miatt hidratációs folyamatok is lejátszódnak. A hidratációs folyamatok során a felületen kivált higroszkópos sók a páratartalomtól függően vizet kötnek meg. A higroszkópos sóval szennyezett fal felülete először nedvesedik, majd a festék, később a vakolat, sőt a falazat anyaga is károsodhat, roncsolódhat az átkristályosodás révén.
A falvizesedés okozta fizikai károsodások


WTA vagy cementmentes felújító vakolatrendszer a jó választás a felújító vakolatrendszereknél?

A WTA egy tudományos-műszaki munkacsoport, akik minimum követelményeket fogalmaztak meg a műemlékek értékmegóvásáért. Ezen WTA követelmények nem szabványok, nem is műszaki irányelvek, hanem valójában jól megfogalmazott "minimális alapkövetelmények", amelyeket javasolnak betartani, de ezek csak a cementes anyagokra vonatkoznak.

Az új ÉMI irányelv 9.1.1-es fejezete -amely a felújító vakolatokat tárgyalja - azonban kiemeli, hogy ezen cementes WTA vakolatok használata bizonyos épületeknél nem ajánlott:

"A WTA felújító vakolatrendszer kötőanyagában is megtalálható a cement (jellemzően szulfátálló, alacsony aluminát modulussal rendelkező vagy trassz adagolású kompozitcement), amely az esetlegesen kiváló sókkal bizonyos építőanyagokban ettringit vagy taumazit képződéséhez vezethet, amely káros folyamatokat indíthat el. Ezekben az esetekben - valamint olyan műemlékek esetén, ahol történelmi vakolatok megőrzése is cél - olyan vakolati rendszer alkalmazása javasolt, amely cement helyett kizárólag gyengén hidraulikus kötőanyagot (pl. trassz, puccolán, mész) tartalmaz, kötésgyorsító adalékkal. Mivel ezekre vonatkozóan nemzetközi kutatásokon alapuló követelményrendszer jelenleg nem áll rendelkezésre, így minden esetben a gyártók alkalmazástechnikai előírásait kell figyelembe venni."

Az ettringit és taumazit képződése: WTA vakolattal létre tudnak jönni, cementmentes vakolattal nem.
Vakolatok szulfátállósága

Miért veszélyes az ettringit vagy taumazit képződése? Ha a hidraulikus cement termékek még reakcióképes alkotóelemei (szabad mész) reakcióba lépnek a szulfátokkal (gipsz), akkor ez megfelelő körülmények között ettringit és taumazit képződéséhez vezet, amik az eredeti szilárd alkotórészeken kívül sok vizet képesek kristályosan megkötni, térfogatuk így többszöröse lesz, mint az eredeti alkotóelemeké. Emiatt hamar képesek telíteni a vakolat és a tégla pórusrendszerét is, és így képesek szétfeszíteni, tönkre tenni azt.

Mi történik, ha cementmentes (puccolános) reakciójú anyagot választunk? A puccolános reakció a habarcsban lévő szabad meszet felemészti, az előbb ismertetett folyamat szerint, így az ettringit és a taumazit képződése sem tud végbe menni, hanem a felújítóvakolat a sóknak vegyileg ellenáll, akkor is, ha szulfát jelen van.
1. ábra Ettringit és taumazit képződése
2. ábra: Cementmentes fejújító vakolat puccolános reakciója felemészti a szabad meszet, így nem tud ettringit és taumazit képződni.
A szlovén St. Nikolaj kápolna helyreállítása

Amennyiben szívesen megtudna többet erről a témakörről, olvassa el a Mape-Antique cementmentes termékcsalád kiadványt, vagy nézzen meg néhány érdekes referencia videót!

https://www.youtube.com/watch?v=L5ujFZ59I1s
https://www.youtube.com/watch?v=cpNXtJkFXyETovábbi műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.
Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hírlevél

eptar.hu


Bemutatjuk az új Vasalás 5.0-t!
éptár: Bemutatjuk az új Vasalás 5.0-t! >> Örömmel jelentjük be a Vasalás 5.0 "Ursus" megjelenését. Ez az új verzió számos új funkciót és továbbfejlesztett funkciót tartalmaz, így még jobb eszköz a vasalással kapcsolatos modellezési feladatokhoz.

Részletek
 


Helyi hagyományok és német minőség: kerámia tetőcserepek a BMI Bramac kínálatában!
Bramac: Helyi hagyományok és német minőség: kerámia tetőcserepek a BMI Bramac kínálatában! >> A magyar települések szívünknek kedves hangulatát a kerámia tetőcserepek klasszikus színei és formái teszik teljessé. Ebben a szellemben hívta újra életre sokoldalú Rubin 9V kerámia tetőcserepét a BMI Magyarország.

Részletek
 


Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell
Wienerberger: Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell >> Az építkezés során a precizitás és megbízhatóság éppolyan fontos, mint a jó minőségű alapanyagok. A Wienerberger, az építőipari anyagok szakértője ezt felismerve vezette be az "Első sor" szolgáltatását a Porotherm Rapid, vagyis a felfekvő felületükön síkra csiszolt termékek esetében, ami egyszerre teszi könnyebbé a kivitelezők munkáját és biztonságosabbá az építkezést. A vállalat szakemberei segítik a kivitelezőt a Rapid falazat első sorának kialakításában, az építkezés helyszínén mutatva be az innovatív, idő és víztakarékos Rapid technológiát - mindezt minden költségtől menetesen.

Részletek
 


Tondach tetőt minden házra! Kihagyhatatlan kuponhetek a Tondachnál!
Tondach: Tondach tetőt minden házra! Kihagyhatatlan kuponhetek a Tondachnál! >> A Wienerberger Zrt. a Tondach kerámia tetőcserepek gyártója és forgalmazója kuponos promóciót hirdetett termékeire. Legyen szó elegáns fekete, ellenálló FusionProtect vagy FusionColor vagy hagyományos kerámia tetőcserépről, most minden adott, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a minőséget illetően!

Részletek
 


FlexFire tűzgátló függöny EI230-kivitelben
Hörmann: FlexFire tűzgátló függöny EI<sub>2</sub>30-kivitelben >> A FlexFire textil tűzgátló függöny már hőszigetelt EI230 tűzgátlási osztályú kivitelben is elérhető, kiegészítve ezzel a korábbi Hörmann termékpalettát, melyen megtalálhatók az E120 és EW 60 tűzgátlási osztályig minősített termékek is.

Részletek
 


Így legyen a kerted álmaid oázisa
Semmelrock: Így legyen a kerted álmaid oázisa >> Mindenki arra vágyik, hogy otthona harmonikus és szép legyen, így a kertek átalakítása és tervezése is kiemelt szerepet kap. Az első lépések megtételénél azonban sokszor elakadunk, gyakran nem tudjuk hova forduljunk tanácsért, kitől kérjünk segítséget a tervezéshez és az elképzeléseink megvalósításához. Itt jönnek képbe a tájépítészek, akik szakértelmükkel, kreativitásukkal és tapasztalatukkal segíthetnek megvalósítani álmaink kertjét. Most 5+1 indokkal alá is támasztjuk, hogy miért érdemes tájépítészt felfogadni, ha kertünk átalakítására vagy tervezésére kerül a sor.

Részletek
 


Így lehet zöldebb az építőipar
Terrán: Így lehet zöldebb az építőipar >> Megkerülhetetlen kérdés, hogy hogyan lehet zöldebb az építőipar és az épületüzemeltetés. Már az épületek tervezési fázisában is kulcskérdés a fenntarthatóság, de a gyártási folyamatokban sem kikerülhető többé. A Terrán elkötelezett a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése mellett, ami nem csak a saját fejlesztésű napelemes tetőrendszerében mutatkozik meg.

Részletek
 


Hörmann házbejárati ajtók és garázskapuk: Modern, azonos megjelenésű kapu- és ajtókialakítás
Hörmann: Hörmann házbejárati ajtók és garázskapuk: Modern, azonos megjelenésű kapu- és ajtókialakítás >> A házbejárati ajtók és garázskapuk jelentősen hozzájárulnak a ház homlokzatának megjelenéséhez. Azok az építtetők és felújítók, akik nagy hangsúlyt fektetnek otthonuk harmonikus összképére, most tökéletesen összehangolhatják a kapu- és ajtókialakítást. A Hörmann szekcionált garázskapukhoz öt új Duragrain dekor kapható. Ezek megjelenésükben illeszkednek a ThermoSafe alumínium házbejárati ajtókhoz készült Decoral dekorfelületekhez, amely modern, azonos megjelenésű kapu- és ajtókialakítást eredményez.

Részletek
 


Megújult a Mapei lábazati vakolat színmappája!
Mapei: Megújult a Mapei lábazati vakolat színmappája! >> A Mape-Mosaic lábazati díszítő vakolat évek óta szerepel a Mapei kínálatában, nagy sikerrel.

A termék vékonyrétegű dekorációs és védővakolat készítésére használható, alkalmas mind kültéri, mind beltéri felhasználásra.


Részletek
 


Megjelent a Xella Magyarország Kft. "Kivitelezési segédlet Ytong vasalt pallókhoz" című kiadványa
Ytong: Megjelent a Xella Magyarország Kft. Kivitelezési segédlet Ytong vasalt pallókhoz című kiadványa >> A kézikönyv összefoglalja a nagy elemes építési rendszer alkalmazástechnikai útmutatásait, ezzel is megkönnyítve a szakemberek munkáját a termékek betervezése illetve felhasználása során

Részletek
 


A C+, Szigma, és Szigma+ gerendák szeptember közepétől érhetők el
Lindab: A C+, Szigma, és Szigma+ gerendák szeptember közepétől érhetők el >> A Lindab új, minőségi termékei, a C+, Szigma és Szigma+ nyomásra optimalizált nagy teherbírású szelvények, amelyek jelenleg egyedülállóak a hazai piacon. Az innovatív termékek kiváló megoldási lehetőségeket nyújtanak az építőipar számára tartószerkezeti oldalról, segítségükkel egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tervezhetnek és kivitelezhetnek rendkívül tartós és megbízható épületeket.

Részletek
 


Ha a helyzet fokozódik
Austrotherm: Ha a helyzet fokozódik >> Fél évszázada ismert az EPS magú homlokzati hőszigetelés. Az anyag kiállta az idő próbáját, a régi szigetelések többnyire ma is épek. Csakhogy az energiahordozók ára az elmúlt négy évtizedben majdnem a 150-szeresére emelkedett, így a régi 4-5 centis szigetelési vastagság ma már nem elégséges. Mit lehet itt tenni?

Részletek
 


Termékkönyvtárak és megoldások ARCHICAD 26-hoz Termékkönyvtárak és megoldások
ARCHICAD 26-hoz


 

Összefoglaló
 


 
Építészgaléria
 


Építészgaléria megtekintése Regisztráció / épület feltöltése


 
    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information