2013.04.30.
Danis Kata
[éptár] Vasalás megoldás 1.2Április 18-20. között rendezték Budapesten a GRAPHISOFT International Partner Conference 2013 elnevezésű nemzetközi partner konferenciáját.
A három napos eseményen az Éptár Kft. csapata is részt vett és nagy sikerrel mutattuk be a [éptár] Vasalás megoldásunk 1.2 verzióját.
A Vasalás megoldás célja, hogy az építészek és statikusok az ArchiCAD-en belül, ugyanazon a BIM modellen dolgozhassanak, amikor épületeik terveit készítik. Ez a kiegészítő alkalmazás képessé teszi az ArchiCAD-et a vasalási tervek pontos és egyszerű megrajzolására.

Az ArchiCAD-ről általános elfogadott a gondolat, hogy kizárólag építészeknek szóló szoftver. Mi az Éptárban nem így gondoljuk. Hiszünk benne (és folyamatosan dolgozunk is ezen), hogy az ArchiCAD nem csak az építészek, hanem a társtervezők munkáját is képes kezelni.A Vasalás megoldást kifejezetten azért fejlesztettük, hogy építészek és statikusok az ArchiCAD-en belül egyazon BIM modellen dolgozhassanak. Leginkább olyan közepes méretű irodákat célzunk meg a fejlesztéssel ahol az építészeti és szerkezettervezés kéz a kézben járnak és a tervezők nem szeretnének külön szoftverre beruházni, de a Vasalás megoldás hasznos lehet bárki számára, akinek valaha kellett vasalási tervet készítenie. A célunk, hogy olyan egyszerűen kezelhető és olcsó megoldást adjunk a felhasználók kezébe, mely kiegészíti az ArchiCAD meglévő funkcióit, ezáltal alkalmassá teszi azt vasalási tervek rajzolására.

Az alapvető működési elv nem túl bonyolult. A megoldás két részből áll: egy tárgy könyvtárból és egy Kiegészítő alkalmazásból.

Az ArchiCAD tapasztalt felhasználói már hozzá lehetnek szokva, hogy az egyes elemek tulajdonságait paraméterek beállításával tudják megadni a "Beállítások" ablakokban. A vasalás megoldás elemei ugyanígy működnek; az olyan egyedi elemek, mint a fővas, kengyel és háló a Tárgy könyvtárban találhatók és ugyanúgy kell őket kezelni, mint bármely más ArchiCAD tárgyat. A felhasználó megadhatja az elemek típusát, a vasak átmérőjét, minőségét a különféle méretbeállításokat, a betonacélok térbeli helyzetét, illetve különböző megjelenítési, címkézési lehetőségek közül is válogathat. A lehelyezett tárgyak az alaprajzi és térbeli képen is megjelennek, és a legfőbb tulajdonságok ezekben a nézetekben is állíthatók a mozgatható fogópontoknak köszönhetően. A leggyakrabban használt betonacél kialakítások előre be vannak programozva, de ezektől eltérő forma is létrehozható a poligon vas opciónak köszönhetően, mely lehetővé teszi, hogy a vasak egyes élein új pontokat hozzunk létre, vagy íves éleket is meg tudjunk határozni. A lehetséges formák tekintetében a határ a csillagos ég. Tulajdonképpen az egyszerű elemek a Vasalás megoldás építőkövei, ezek segítségével már a legtöbb vasalási terv létrehozható. Viszont ügyesen meggyorsíthatjuk a munkát, ha bevetjük a megoldás további lehetőségeit.

A Graphisoft oldalról letölthető ingyenes ArchiCAD Kiegészítők Add-On segítségével bármely födémbe pillanatok alatt, automatizálva oszthatjuk ki a fővasakat és a háló elemeket. Ez az eszköz különösen akkor hasznos, ha a födém kontúrja ferde vagy íves éleket tartalmaz. Ezeket az oldalakat csak egyesével lehelyezett fővasakkal tudnánk lekövetni, de a "Födém kiegészítő elemek…" mindezt egy lépésben elintézi helyettünk. Szintén hasznos lehet, ha az összetettebb, egy terven belül gyakran előforduló elemeket, mint az oszlopok pillérek, koszorúk, gerendák nem kell minden egyes alkalommal újra megrajzolni, netán egyesével, kézzel módosítani. A Vasalás menüben található speciális parancsok éppen ezeknek az elemeknek a létrehozására szolgálnak, azáltal, hogy a beton, fővas és kengyel elemeket összetett elemekké (oszlop, gerenda, koszorú) kapcsolják össze. Az így létrejövő elemek egyben elhelyezhetők az alaprajzon, és egyszerűen módosíthatók.

A Vasalás megoldás a tervezési munka utolsó fázisában is segítséget nyújt; egy lépésben teljes vaskimutatási listát generál a látható fóliákon található betonacélokból. A lista nem csak biztosítja, hogy a megfelelő adatok rendelkezésünkre állnak az egyes acélbetétekről, de ellenőrzi a felhasználó által beállított számozást is. Ha két elem ugyanazt az azonosítót kapta a megoldás újra számozza az egyiket. Így biztos, hogy egyetlen betonacél elem sem veszik el a lista generálása során. A lista elemeit tabulált TXT formátumba kimenthetjük, így más programok is képesek lesznek a kinyert adatok kezelésére.

A vasalás megoldást igyekszünk a felhasználói visszajelzések alapján továbbfejleszteni. Eddigi használóik véleménye alapján egy jól használható, ügyes kis eszközt kaptak a kezükbe, mely nagy segítséget jelent az egyes vasalási tervek megrajzolásában. Ha Önt is érdekli a program, nézze meg videóinkat vagy próbálja ki a termék Demó verzióját. Ha korábban már megnézte megoldásunkat most újból tegyen egy próbát, a nemrég kiadott új 1.2 verzió számos meglepetést tartogathat!

www.eptar.hu/cadsupport

[éptár] Vasalás videó - lépcsőelöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information