2013.11.14.
Danis Kata
Hogyan állítsuk vissza a jól megszokott menüinket ArchiCAD-ben?Az ArchiCAD fejlesztése során mindig újabb funkciók jelennek meg és ennek kapcsán azt is sokan tapasztalhatjuk, hogy a régi jól megszokott parancsok, funkciók átalakulnak, vagy akár el is tűnnek a szokott helyükről. Ezek az elemek kevésbé látványosak, de lehet, hogy egyes folyamatokban sok segítséget nyújthatnak. Ilyen lehet például a Listázáshoz kapcsolódó "Lista -sémák szerkesztése", mely már nincs szem előtt az ArchiCAD legutóbbi verzióiban, de mégis elő lehet "varázsolni". Ezen a funkción keresztül mutatjuk be az ArchiCAD menüinek testreszabását.
A Listázás funkció* elsősorban haladó felhasználók számára készült. Elem-, összetevő és helyiséglistákat tudunk készíteni a segítségével. Az ArchiCAD legutóbbi verzióiban a Lista funkcióhoz kapcsolódó menüpontok már nem érhetők el egyszerűen a Menüből. Ha ezeket a funkciókat akarjuk használni, akkor vagy más módon hozzuk elő őket vagy módosítjuk a munkakörnyezetet, és beállítjuk ezeket a Menübe.


A Menüpontok beállítása a következő módon történik:

Az ArchiCAD menüjében a "Lehetőség / Munkakörnyezet / Menük..." parancsra kattintunk. Ezzel megnyitjuk a Munkakörnyezet ablakot. Az ablak jobb oldalán két oszlopot fogunk találni: "Alkalmazás parancsok és menük" és "Ennek a menünek az építése vagy szerkesztése".

Az "Alkalmazás parancsok és menük" oldalon láthatjuk a jelenlegi menüstruktúrát, illetve különböző módokon rendszerezve az összes elérhető parancs és menü listáit, innen fogjuk beilleszteni a parancsokat a menüstruktúrába.
(Ez az oldal egyébként azért is hasznos lehet, mert megtaláljuk benne az adott ArchiCAD verzióhoz tartozó új parancsokat - ezek vannak kék színnel kiemelve, ha a "Jelenlegi menüstruktúra" szerint listázzuk az elemeket.)
Az oszlop alatt van a ">> Kijelöltek hozzáadása >>" gombot. Ezzel a gombbal tudjuk majd hozzáadni a most még nem látható menüpontokat a menüstruktúrához.

A jobb oldali oszlopban ("Ennek a menünek az építése vagy szerkesztése") választhatjuk ki, hogy a menüstruktúrában pontosan hová, melyik almenü alá kerül majd be a hozzáadandó menüpontunk. A menüpont helyét vagy a legördülő listából választhatjuk ki vagy a mezőben lépegetve keressük meg, ilyenkor mindig a menü neve mögötti zöld nyilacska-ikonra kattintsunk, ha egy szinttel lejjebb akarunk lépni a struktúrában.


Tehát vagy a Menüsor listán megkeressük a Dokumentáció / Konszignációk és listák elemet, vagy pedig végiglépegetünk a struktúrán. (Itt is a Dokumentáció és azon belül Konszignációk és listák menüpontokba lépünk be.) Az illusztráció mutatja, hogy mit fogunk látni, ha jó helyen vagyunk.

Visszatérünk a bal oldali ablakba és megkeressük a kívánt menüpontokat (ABC sorrend vagy téma alapján), kiválasztjuk és megnyomjuk a ">> Kijelöltek hozzáadása >>" gombot. A menüpont megjelenik a jobb oldali ablakban valamint, az OK megnyomása után a menüstruktúrában is.Jelen esetben a következő parancsokat fogjuk megjeleníteni a menüben:
Ha jobb oldalon átállítjuk a listát "Minden parancs témák szerint"-re, majd a témakörök között megkeressük a "16 Listák" mappát, akkor itt megtaláljuk a fenti parancsokat. Egyszerre több elemet is kijelölhető, ha a Ctrl gombot lenyomva tartjuk, és úgy kattintunk az egyes sorokra. Ezeket aztán egyszerre adhatjuk hozzá a jobb oldalon kiválasztott menüponthoz. Ha "OK"-val bezárjuk az ablakot, akkor ezek a fenti menüpontok is megjelennek a "Dokumentumok / Konszignációk és listák" alatt.

A Lista-sémák szerkesztése parancsot nem csak a menüből érhetjük el, a parancsot előhozhatjuk, ha a Navigátorablakban, a Listák elem felett jobb egérgombbal kattintunk.

Természetesen, a fent leírt módszer más Menük átalakítására is alkalmazható; a jobb oldali lista menük átnevezésére, duplikálására és törlésére is lehetőséget ad. Törlés során a menüpont visszakerül a felhasználható, de nem látható menük közé, ahonnan később újra előhívhatjuk.

*Magáról a listázás menetéről az ArchiCAD Listázási kézikönyvből tudhatnak meg többet.

Van olyan funkciója vagy olyan kiegészítő megoldása az ArchiCAD-nek, amiről szívesen olvasna az ArchiCAD Magazinban? Ha Önnek is van téma ötlete, akkor írjon nekünk.
Javaslataikat a Facebook oldalunkra vagy az info@eptar.hu e-mail címre várjuk.
elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information