2016.05.12.
Farkas Anita
Aliplast nyílászáró- és függönyfal megoldások az Éptár fejlesztésében

A napokban jelent meg az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség. Az alap ArchiCAD-es függönyfal és egyéb nyílászárók korlátozottsága többek között a néhol hiányosabb kidolgozottság miatt sem szerencsés, hiszen részletes lizéna és bordametszeteket, részleteket nem tudunk belőle kinyerni. Az Aliplast elemkönyvtára a gyártói ArchiCAD könyvtárak összes előnyét tartalmazza, valós termékek segítik a tervezési folyamatot, máshol nem elérhető funkciókkal.


Az ingyenesen elérhető Aliplast könyvtár az egyes terméktípusokat, méretek rendezett rendszerét kínálja a felhasználóknak tolóablakok, összetett ablakok, hagyományos és strukturális üvegezésű függönyfalak, ajtók, köztük toló- és harmonikaajtók széles választékával. A valós termékek alapján megmodellezett elemek által egyszerűbben kaphatunk például csomópont-modellezéshez, kidolgozáshoz szükséges rajzokat. Az egyes elemekhez a hozzájuk tartozó paramétereket könnyen beállíthatjuk, és intelligens módon csak azokat, így a tervezési folyamat végén a konszignációs listánk pontos adatokkal fog elkészülni.A könyvtárat elérhetjük az Aliplast honlapjáról is, miután beregisztráltunk az Architects Zone-ba. A GDL installer innen letölthető, majd a kívánt ArchiCAD verzióra telepíthető. Telepítés után az Aliplast könyvtár bekerül az adott verzió könyvtárába.

Az egyik legtipikusabb Aliplast termék talán a függönyfal, így a függönyfal konfigurátor bemutatása sokaknak hasznos lehet. Az Aliplast mappa ablakok mappájában megtalálható függönyfal elemek nem önálló elemek, hanem falhoz kötve léteznek. A falhoz kötés egyben azt is eredményezi, hogy ferde fal esetében ferde függönyfalat is létrehozhatunk.A függönyfal elemek mellett, értelemszerűen az ablakok között, további Aliplast ablakok találhatóak. Itt akár összetett ablakok használatára is lehetőségünk adódik, beállításaikat tekintetve ugyanúgy konfigurálhatók, mint a függönyfalak. Új elemként szerepel itt a párhuzamosan kitolható ablak is a MC Glass profilcsaládban.

A Profilok lapon a profilcsalád kiválasztásával az alapbeállításokat egyszerűen elvégezhetjük, majd igényeinknek megfelelően dolgozhatunk strukturális függönyfallal, tervezhetünk energiatakarékos és tűzálló épületre is. Később aztán beállíthatók a panelek, az ajtók és az ablakok, melyek illeszkednek az adott függönyfalhoz, így nem kell attól tartanunk, hogy esetleg nem a rendszerbe illő elemet választottunk. A külső-belső színezés, a függönyfalba kerülő üvegek típusa és vastagsága szintén itt állítható, a rendszerséma pedig a következő oldalon található.

A függönyfal osztását, a lizénák és a bordák helyzetét, a függönyfal alapsémáját a Méretek és nyitásirányok oldalon adhatjuk meg és az egyes panelek is itt módosíthatók. Itt bizonyos megkötésekkel találhatjuk szembe magunkat -a program nem engedi a nem kompatibilis méretű ablakok lehelyezését, ilyen például a MC-Fire rendszer, melybe csak fix üvegpanel és tömör panel tervezhető.

Többféle megjelenítési mód közül választhatunk: 2D-ben 1:100, 1:50 és 1:1 kidolgozottság, míg 3D-ben egyszerű és részletes módot találunk. Érdemes csomópontok, metszetek, apróbb részletek esetén a részletes opciót választani.

Tervünk elkészültével konszignációs listát hozhatunk létre, melyben megadhatók a nyílászárók pontos konszignálásához szükséges értékek. A konszignációs sablon a gyártói igényeknek megfelelően lett kialakítva. Ez a sablon összegyűjti, majd automatikusan kilistázza a terven található elemek tulajdonságait. A Lista paraméterek lapon megadhatjuk a további jellemzőket, melyek nem következnek a nyílászárók, függönyfalak alapbeállításaiból. A Tárgy beállítása ablakban a különböző kiegészítőket is beírhatjuk, illetve megjegyzést is fűzhetünk az adott elemhez, amely a konszignációban szintén megjelenik.

Az ablakok és az ajtók beállítása a függönyfalakéhoz nagyon hasonló, szintén Tárgy beállítása ablakban keresendő. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a tokosztások szerkesztése 3D-ben csak összetett ablakoknál működik. Az Aliplast függönyfal- és nyílászáró könyvtár tehát egy rendkívül változatos, egyszerűen konfigurálható elemgyűjtemény, valós profilú és méretű termékek megjelenítésére.

A könyvtár elérhető oldalunkon és a gyártó honlapján is.

Töltse le az Aliplast GDL könyvtárat

elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information