2016.09.15.
Farkas Anita
ArchiCAD eszközök másként

Az új felhasználók gyakori problémája kitalálni, miként modellezhetnék meg a kívánt geometriát úgy, hogy a leképzett metszetek, nézetek, az alaprajz és a 3D-s nézet helyesen jelenjen meg, elkerülve a felesleges vázlatkészítést és az elemek redundanciáját. Ezt a problémát gyakran súlyosbítják az ArchiCAD eszközök elnevezéseiből fakadó félreértések. Néhány eszköznek, mint például az Alakzatnak, Felülethálónak és Héjszerkezetnek viszonylag kétértelmű elnevezése van, rugalmasabb felhasználási lehetőségeket sejtetve (habár alkalmanként a fizikai analógia hiánya akadályozhatja a kiválasztást). Gyakran átsiklunk azon elemek felett, amelyek elnevezése túl egyértelmű, mert a geometria és az eszköz neve sehogy nem illik össze (hiszen miért is használnánk a Fal eszközt egy szekrény megtervezéséhez). A Fal, az Oszlop, a Gerenda és a Födém eszközök mind a legáltalánosabb felhasználási módjuk alapján kapták a nevüket, de minden bizonnyal nem az egyetlen lehetséges mód alapján. Végignézve az ArchiCAD eszköz-és funkció-elnevezéseit, beláthatjuk, hogy ez a kulcsa a program rugalmasságának és sokszínűségének. Ezek az eszközök lehetőségek tárházát tartalmazzák magukban és sok esetben még az Alakzat eszköznél is gördülékenyebben lehet dolgozni velük.Esettanulmány 1: a Tető eszköz

Vegyük például a Tető eszközt és annak néhány felhasználási lehetőségét, beleértve az alternatív lehetőségeket is. A Tető eszköz legnyilvánvalóbb felhasználási módja a tetők modellezése. De tegyük félre egy pillanatra a nevét és fókuszáljunk inkább a működésére és a geometriájára: olyan alakzat ez, mely egy egyszerű Kitöltés vagy Réteges szerkezet is lehet. Lehet egysíkú, de állhat több összekapcsolt síkból is, párhuzamos alsó és a felső felületekkel, dönthető oldalfelületekkel, és Tetőablak is helyezhető bele. De mire lehet még használni a Tető eszközt? Jared Banks ArchiCAD oktató, blogger többek között ezzel modellezi a zuhanytálcákat (lásd lenti képet). Kiváló még a Tető lejtős padlók megrajzolásához is, garázsok, teraszok vagy medencék esetében. Vannak olyan felhasználók is, akik Tetővel rajzolnak padlót és mennyezetet is a lejtés szögétől függetlenül. Így például, ha ferdemennyezettel dolgozunk, elég egy lépéssel elkészíteni az elemet. A Födém eszközzel ezt tovább tartana megcsinálni, de a Tető eszköz sokkal rugalmasabb tervezést tesz lehetővé ilyen esetekben és ezáltal modellünket a későbbi esetleges design váltásra is felkészíthetjük egyben.

Esettanulmány 2: a Födém, a Fal és az Alakzat eszköz

Kombináltan használni az eszközöket gyakran létfontosságú az összetettebb elemek esetében. A szekrények erre kiváló példák. A Födémet polcként, a Gerendát sínként, az Oszlopot függőleges elemek rajzolásához használhatjuk. Az összetett profilok esetében együttesen használni ezeket az eszközöket sokrétűbb designt és dokumentációt tesz lehetővé, így amikor már elkészült az elemünk, elmenthetjük azt Tárgyként, így a duplikálás is egyszerűbbé válik. Ha összeetetettebb modellekkel dolgozunk, a kulcs nyitja gyakran az, hogy különálló részekre kell bontanunk a geometriát, majd ezeket egy adott eszközzel megrajzolnunk. Egyenletesen vízszintes vagy ferde profilunk van, ahol a profil merőleges az elem hosszára? Akkor egy összetett profilú Gerendára van szükségünk. Vagy az elemünk inkább vízszintes, mint függőleges? Akkor pedig a Födém eszköz ajánlott. Esetleg különlegesebb, bonyolultabb formával dolgozunk? A Héjszerkezet vagy az Alakzat eszköz lesz a kulcs. Használni fogjuk még további projektnél is? Talán Tárgyként célszerű használnunk.


Az eszközök lehetséges felhasználásának feltérképezése

Az alábbi képen egy rövid lista látható az eszköztár elemeinek lehetséges felhasználásáról:


Természetesen ez a lista nem terjed ki mindenre, amit tervezés közben használunk, de betekintést nyújt a különböző ArchiCAD eszközök lehetséges felhasználási módjaiba.


tető versus Tető

A cikkben végig szándékosan igyekeztem elkülöníteni a közneveket a tulajdonnevektől, mivel ezek az ArchiCAD-re vonatkoznak. Korábbi cikkünkben már kifejtettem, miért fontos a programban szereplő nevek pontos használata. Ha megnézzük a helpcenter-t, láthatjuk, hogy tele van tulajdonnevekkel, melyeket az ArchiCAD fejlesztői találtak ki, hogy a szoftver konkrét tulajdonságairól egyértelműen tudjanak beszélni. Az attribútumok jó példák erre, de az eszközök nevei talán még ennél is jobbak. A Tető eszköz nem arra való, hogy tetőt rajzoljunk vele, hanem csak egy eszköz egy adott elnevezéssel (Tető eszköz) és meghatározott paraméterekkel. Ugyanez vonatkozik a Fal eszközre, a Födém eszközre, ahogy az összes többire is. Az bizonyára mindenkinek egyértelmű, hogy a Födém eszközzel nemcsak födémeket, de padlóelemeket is megrajzolhatunk (bár, ahogy írtam, nem mindig ez a legmegfelelőbb eszköz). Bevallom, eleinte magam is rácsodálkoztam, hogy nincs külön eszköz a padló rajzolásához, de rövid időn belül beláttam, hogy lényegében felesleges is volna. Próbáljunk meg tehát elvonatkoztatni az eszközök neveitől és használjuk őket különféle formák modellezéséhez. Az eszközök egyedi beállítási pedig további lehetőségeket biztosítanak a tervezéshez.

Jared Banks írása alapján, http://blog.graphisoftus.com/archicad-education/tips-and-tricks/a-tool-by-any-other-name-part-1
elöző cikk
magazin cikkek
következő cikk

Hirdetés

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information