építőipari adatbázis építőanyag-gyártók, forgalmazók

Xella Magyarország Kft.

Xella - az építőanyagpiac új ereje

Cégtörténet:

1991 év végén a németországi Ytong Deutschland AG megalapította Magyarországon az Ytong Hungary Kft.-t. 2003-ban az Ytong Holding GmbH-t megvásárolta a német Haniel család, és így a tulajdonában álló Xella Baustoffe GmbH felvásárolta az európai Ytong és Hebel gyárakat, többek között a halmajugrai Ytong gyárat is. Az Ytong Hungary nevet 2003-ban a Xella Pórusbeton Magyarország Kft, majd 2005-ben a Xella Magyarország Kft váltotta fel. A cég újonnan épült iszakszentgyörgyi mészhomoktégla gyára ekkor kezdte meg a termelést, ezért következet be a második, és egyben végleges névváltás. 2008-ban újabb tulajdonosváltásra került sor, ugyanis a Haniel család eladta a teljes nemzetközi építőipari vállalatcsoportot a Goldman Sachs amerikai befektetői csoportnak. 2016 december 1-vel az amerikai befektetési alapkezelő vállalat eladta a Xella Csoportot a Lone Star leányvállalat részére.

Ahogy a 90-es évek elejétől a magyar pórusbeton gyár beépült a nemzetközi vérkeringésbe, úgy bővült a termékválasztéka import termékekkel. A Halmajugrán gyártott falazóelemek mellett megjelentek a magyar piacon a vasalt pórusbeton áthidalók, illetve vasalt pallók is.
A piac egyre inkább a jó hőszigetelési megoldások felé fordult, a gyártástechnológia korszerűsödött, csökkent az Ytong P2-0,5 testsűrűsége 490-ről 440 kg/m3-re, ezzel párhuzamosan csökkent a falazóelemek hővezetése is.
A 2006 szeptemberén életbe lépett energetikai rendelet, az építési engedélyezési folyamatok szigorodása, illetve az energiaárak drasztikus emelkedése megmozgatta az építőanyag ipart is.
2008-tól még mindig a 30-as falvastagságú falazóelemekből értékesítenek a legtöbbet, de már egyre több 37,5-es falazóelemet vásárolnak.

2009-ben a halmajugrai Ytong Falazóelemgyár a már korábban Németországban gyártott alacsonyabb, 400 kg/m3 testsűrűségi osztályba tartozó termékeket is elkezdte gyártani. A magyar piacra Ytong A+ néven került kereskedelmi forgalomba. Az alacsonyabb testsűrűségű elemek magasabb kovasavtartalmú homokkal készültek, így a gőzszilárdítás során a nagyobb számú tobermorit kristálynak köszönhetően a nyomószilárdság a testsűrűség csökkentésével nem változott. Az Ytong A+ termékekkel a 37,5 cm vastag falazat hőátbocsátása U = 0,30 W/m2K érték alá csökkent.
2013-ban az energetikai rendelet várható szigorítása újabb termékfejlesztésre ösztönözte a Xella Magyaroszág Kft.-t. A gyártástechnológiában rejlő lehetőségek kihasználásával új fokozott hőszigetelésű falazóelemmel bővítette termékskáláját Ytong Lambda néven. Ebből a falazóelemből épített falazat a kilátásba helyzet hőátbocsátási értéket egy rétegben is teljesíti. (37,5 cm vastag falazat esetén U=0,22 W/m2K) Az Ytong falazóelemek szokásos falszélességi méretrendjén túl 50 cm széles elemek is bevezetésre kerültek, mely az alacsony energiaigényű épületek falazataként is kimagasló megoldást biztosít kiegészítő hőszigetelés nélkül.

A Silka néven 2004 óta a magyar építőipar újra felfedezhette a mészhomoktéglát, és elsősorban a nagy testsűrűségéből adódó kiváló hangszigetelési képességéből adódóan az akusztikai falak (lakáselválasztó, lakó és közösségi terek közötti, homlokzati, stb.) egyik jellemző megoldásaként használja. A modern gyártástechnológiának ezen belül is a számítógép által vezérelt préselési eljárásnak és a nagy nyomású gőzszilárdításnak köszönhetően a Silka mészhomoktéglák fizikai paraméterei nagymértékű fejlődésen mentek keresztül. A ±1mm-es méretpontosságból adódóan a nút-féderes falazóelemeket a 2 mm-es habarcsréteget adó vékonyágyazó technológiával is falazhatjuk. A legkorszerűbb gyártási technológia 50x-es fagyállóságot garantál a burkolótégláknak, mely lehetővé teszi azok alkalmazását függőleges falakon kívül lábazatokban, párkányokban is.

Németországban 2005-re kifejlesztették a Multipor nevű pórusbeton hőszigetelő táblákat, melyet eleinte tűzoltóhabbal "kelesztetek", később átálltak az alumínium pasztás megoldásra. Az Multipor testsűrűsége 115 kg/m3, tervezési hővezetése 0,045 W/mK. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban indultak, itt a gyártósor kifejezetten a Multipor gyártására fejlesztették ki. 2008-tól már a Köln melletti Porzban a hagyományos pórusbeton gyártósoron is tudnak ilyen alacsony testsűrűségű terméket előállítani. Magyarországon először 2008 szeptemberétől került kereskedelmi forgalomba. Jelenleg az ásványi hőszigetelő lapot hazánk a Xella bulgáriai gyárából importálja.
 
Tovább
    

A Xella YTONG termékkönyvtára egyben letölthető!
Xella Csomóponti rajzok
Cím:   1139 Budapest, Forgách u. 11-13.
Telefon:
Zöld szám:
  80/6969-00
06-80-69-69-00
E-mail:   zoldszam@xella.com  
Honlap:   www.ytong.hu
 
     


 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
 • Ytong - termék kép
Falazat:

Silka teherhordó, térhatároló falazó elemek
Silka-HM 200 NF+GT falazóelem
Silka-HM 250 NF+GT falazóelem
Silka-HML 300 NF+GT falazóelem

Silka válaszfal elemek
Silka-HML 100 NF válaszfal elem
Silka HMLF 100 NF
Silka-HM 150 NF+GT válaszfal elem

Ytong Classic falazóelemek
YTONG Classic 200 falazóelem
YTONG Classic 250 falazóelem
YTONG Classic 300 falazóelem
YTONG Classic 375 falazóelem
YTONG Classic 200 NF+GT falazóelem
YTONG Classic 250 NF+GT falazóelem
YTONG Classic 300 NF+GT falazóelem
YTONG Classic 375 NF+GT falazóelem

Ytong Forte falazóelemek
YTONG Forte 200 falazóelem
YTONG Forte 250 falazóelem
YTONG Forte 300 falazóelem
YTONG Forte 375 falazóelem
YTONG Forte 200 NF+GT falazóelem
YTONG Forte 250 NF+GT falazóelem
YTONG Forte 300 NF+GT falazóelem
YTONG Forte 375 NF+GT falazóelem

Ytong Lambda falazóelemek
YTONG Lambda 300 GT falazóelem
YTONG Lambda 375 GT falazóelem
YTONG Lambda 500 GT falazóelem
YTONG Lambda 300 NF+GT falazóelem
YTONG Lambda 375 NF+GT falazóelem

Válaszfal elemek (Pve)
YTONG Pve 100 válaszfalelem
YTONG Pve 125 válaszfalelem
YTONG Pve 150 válaszfalelem
YTONG Pve 100 NF válaszfalelem
YTONG Pve 125 NF válaszfalelem
YTONG Pve 150 NF válaszfalelem

Burkoló téglák
Silka-V 120 burkoló tégla
Silka-VB 30 burkoló tégla
Silka-VB 60 burkoló tégla
Silka-VF 120 burkoló tégla
YTONG Beltéri vakolat

YTONG Peá válaszfal áthidaló
YTONG Ptá teherhordó áthidalók
YTONG Pu U-zsaluelem
YTONG vékonyágyazatú falazóhabarcs


Födém:

YTONG De vasalt födémpallók
YTONG Pke koszorúelem


Szigetelés:

Multipor ásványi hőszigetelő lap
Multipor habarcs
YTONG Multifix külső oldali ...

Építőanyag-kereskedés kereső       Irányítószámának megadásával megkeressük az Önhöz legközelebb található építőanyag-kereskedőt, ahol ennek a gyártónak a termékei kaphatóak.


Irányítószám:               
vissza a Katalógushoz
Tegye elérhetővé termékeit Magyarország legnagyobb termékinformációs oldalán!