"A dohány jó helyre került..."

A régió gazdasági életére is hatással bíró logisztikai csarnokot építtetett az ODBE Zalaegerszegen - a Swedsteel bevonásával.



Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.


Mivel a könnyűszerkezetes épületek szakértőjének számító vállalat szállította a generálkivitelezést végző SZABAU felkérésére a homlokzatot alkotó szendvicspaneleket, a lapostetőt borító teherhordó trapézlemezeket, a szegélyeket kiadó síklemezeket és egyedi acél tartóelemeket, a falakon belül és a térelhatárolásokban olyan termékeket, innovatív megoldásokat találhatunk, amelyek műszaki (statikai, tűzbiztonsági, energetikai) és - nem utolsó sorban - gazdaságossági követelményeknek is magas szinten megfelelnek.

Ezekről a kulisszatitkokról, illetve a Swedsteellel való kapcsolatról Nemes János, a csarnok homlokzatát, tetőzetét, bizonyos tartószerkezeti alrendszereit építő N-ferrum Kft. vezetője számolt be. A 2006-os induláskor még betonacél-szereléssel, 2010-től viszont már többezer négyzetméteres, könnyűszerkezetes, százmilliós nagyságrendű csarnokokra is áttérő, családi vállalkozás 2017-ben dolgozott először együtt a Swedsteellel. Akkor a cég STR35-ös trapézlemezeivel fedték le egy futballpálya lelátójának tetejét - többszáz négyzetméteren. "Amikor az anyagok megérkeztek, rögtön elvégeztem az ún. átló-tesztet. Szúrópróbaszerűen kiemeltem bizonyos darabokat, megmértem a legtávolabbi sarokpontok közötti távolságot, és mind stimmelt. Bár a vizsgálati módszer meglehetősen egyszerű, az avatott kivitelező azonnal tudja, hogy ezek a termékek modern, nagy precizitású gyártósorról származnak, és jól, azaz könnyen és gyorsan lehet majd velük dolgozni." Mivel a gyártmányok szállítója is elégedett volt a végeredménnyel, az ODBE beruházásához már maguk ajánlották a generálkivitelezést végző Szabau Kft-nek az N-Ferrumot mint olyan szerelő céget, amely biztos szakmai tudással, tapasztalattal rendelkezik általánosságban és a Swedsteel alkatrészek, elemek, rendszerek beépítésével kapcsolatban is, éppen ezért igen rövid idő alatt is képes elvégezni a feladatot.




"Egy hajóban eveztünk!" - mondja Nemes János. "Az együttműködés ugyanis az összes fél számára előnyökkel járó, win-win szituáció volt - igen kifinomult kooperáció mellett, hiszen folyamatosan egyeztettünk csomóponti kialakításokról, egyedi méretezésről, statikai, tűzbiztonsági, energetikai megoldásokról. Amikor pl. átnéztük az eredeti terveket, a Swedsteel kínálatát ismerve, a gyártó mérnökeivel együttműködve olyan alternatív megoldásokat tudtunk ajánlani, amelyek gyorsabb munkát (mindössze két és fél hónap alatt elkészültünk), jobb mutatókat eredményeztek. A Swedsteel és az N-ferrum közötti korrelatív kapcsolatot - talán szerénytelen a példa - a következőkkel érzékeltethetem. Silány kőből biztosan nem lesz Dávid-szobor, viszont az is igaz, hogy nem minden márványtömbből formálódik maradandó alkotás a véső alatt. A különbség csupán annyi, hogy esetünkben maga az alapanyag a praktikus, azaz a kivitelezői szempontokat is figyelembe vevő, komoly szellemi termék és fejlesztés eredménye."

A technikai részleteket illetően Nemes Jánostól megtudtuk, hogy - lévén a dohányáru minőségének megőrzése a 11-12 fokos hőmérséklet folyamatos fenntartása mellett lehetséges - a hőszigetelésre különös gondot kellett fordítani. Egyebek mellett ezért esett a választás a Swedsteel szendvicspaneljeire. Ezek az elemek ugyanis egyrészt a két oldalukon elhelyezkedő, tipikusan profilozott, több réteggel bevont, tűzihorganyzott acéllemezekből készült fegyverzetek által biztosítják a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességet, a korrózióállóságot, erősen befolyásolják a teherbírást, ugyanakkor a fegyverzet által közrefogott hőszigetelő anyag a minimális szintre csökkenti a felület hőátbocsátási tényezőjét. Az ODBE zalaegerszegi csarnokának homlokzatánál alkalmazott falpanelekkel (poliuretán habbal töltött Swedsteel-Metecno Monowall - MW100 PUR) ez az érték 0,22 W/m2K. Az adatok azt mutatják, hogy az épület energiahatékony, azaz temperálása a legalacsonyabb költségekkel oldható meg. A Swedsteel szendvicspaneljei tökéletesen rávilágítanak a gyártó által előállított, könnyűszerkezetes építési termékek kifinomult rendszerbe való szervezettségére is, amennyiben az elemek a gerendáktól az utolsó csavarig nemcsak egymással tökéletesen kompatibilisek és variábilisak, ezzel szinte végtelen számú egyedi csarnok megvalósítást lehetővé téve, de - mint az ODBE csarnokánál, ahol a hatalmas fesztáv vasbeton főtartószerkezetek felállítását követelte meg - eltérő (akár a hagyományos) építési módokkal is tökéletesen passzolnak. Végül, de nem utolsósorban, a külső homlokzati panelek háromféle külső színnel kerültek gyártásra, így kielégítve az építtető esztétikai elvárását is.




A Swedsteel szendvicspanelek alkalmazásának - a fentiek mellett - biztonsági hozadékai is vannak. Az ODBE raktárának és a hozzá épült irodának közös fala van, amelyre fokozott tűzvédelmi előírások vonatkoznak. A tűzbiztonságot a szállító ezen a felületen kőzetgyapottal töltött falpanelekkel (Swedsteel-Metecno HipertecWall -HW100MW) oldotta meg. A kőzetgyapot hőszigetelés - az acélhoz hasonlóan - neméghető anyag , így ennek a paneltípusnak a tűzvédelmi mutatói is kiválóak.


A Swedsteel a gyakorlati biztonságon túl a megrendelő gazdasági érdekeit is óvja, amennyiben termékei, rendszerei garanciát nyújtó statikai, hőtechnikai és tűzállósági tanúsítványokkal rendelkeznek.

Az ODBE 36 méteres fesztávolságú lapostetője esetén pl. a másodrendű teherhordó szerepet is betöltő, éghetetlen (A1 vagy A2 osztályba sorolt) Swedsteel TR150 típusú , 153mm profilmagasságú, nagy teherbírású trapézlemezekre párazáró fólia, lépésálló hőszigetelés és csapadékvíz-szigetelő membrán került. A teljes rétegrend az REI15-ös tűzállósági határértéknek is megfelel. Belátható tehát, hogy az előre bevizsgált struktúrák milyen könnyebbséget jelentenek a tervezőknek és a kivitelezőknek is, akik így nyugodtan nézhetnek a műszaki átadás procedúrája elé. A munkálatok során az N-ferrum dolgát jelentősen megkönnyítette a Swedsteel proaktív szakembereivel való folyamatos kapcsolattartás, a szállítási határidők betartása, az áruk egyértelmű jelölése, precíz csomagolása, az előregyártottság magas foka és pontossága, az alkatrészek tökéletes illeszkedése, a hazai gyártóbázis megléte, a gazdag innovációs kínálatból fakadó, kreatív építészeti lehetőségek, a cég rendszerszemléletű megközelítéséből adódó rugalmassága.




Nemes János kiemelte, hogy a hatékony együttműködés nem csupán a szerelési idő gyorsaságában mutatkozott meg, hanem a beruházó elégedettségében, illetve a közeljövőben közösen építendő 1000 m2-es húsfeldolgozó csarnokban is, ahol egy - egészen egyedi műszaki megoldásokat kívánó - 400 m2-es tetőszerkezet kialakítása is megtörténik. "A Swedsteel ugyanis nem csupán termékeket árul, hanem partnerein - így rajtunk - keresztül is egy olyan jól felépített know-how-t próbál terjeszteni, ami eladja aterméket. Ezek nem feltétlenül a legolcsóbbak a hazai piacon, de ha megvizsgáljuk a belőlük épült csarnokok minőségét, energiahatékonyságát, minimális karbantartási szükségleteit, tartósságukat, a kívánt funkcióhoz idomulásukat, a könnyű alkatrészek olcsóbb szállíthatóságát, a szerelés gyorsaságát, akkor összességében - kiváltképp most, az ODBE beruházása kapcsán - elmondhatjuk, hogy a dohány jó helyre került."


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2019.01.10.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information