"A dohány jó helyre került..."

A régió gazdasági életére is hatással bíró logisztikai csarnokot építtetett az ODBE Zalaegerszegen - a Swedsteel bevonásával.Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.


Mivel a könnyűszerkezetes épületek szakértőjének számító vállalat szállította a generálkivitelezést végző SZABAU felkérésére a homlokzatot alkotó szendvicspaneleket, a lapostetőt borító teherhordó trapézlemezeket, a szegélyeket kiadó síklemezeket és egyedi acél tartóelemeket, a falakon belül és a térelhatárolásokban olyan termékeket, innovatív megoldásokat találhatunk, amelyek műszaki (statikai, tűzbiztonsági, energetikai) és - nem utolsó sorban - gazdaságossági követelményeknek is magas szinten megfelelnek.

Ezekről a kulisszatitkokról, illetve a Swedsteellel való kapcsolatról Nemes János, a csarnok homlokzatát, tetőzetét, bizonyos tartószerkezeti alrendszereit építő N-ferrum Kft. vezetője számolt be. A 2006-os induláskor még betonacél-szereléssel, 2010-től viszont már többezer négyzetméteres, könnyűszerkezetes, százmilliós nagyságrendű csarnokokra is áttérő, családi vállalkozás 2017-ben dolgozott először együtt a Swedsteellel. Akkor a cég STR35-ös trapézlemezeivel fedték le egy futballpálya lelátójának tetejét - többszáz négyzetméteren. "Amikor az anyagok megérkeztek, rögtön elvégeztem az ún. átló-tesztet. Szúrópróbaszerűen kiemeltem bizonyos darabokat, megmértem a legtávolabbi sarokpontok közötti távolságot, és mind stimmelt. Bár a vizsgálati módszer meglehetősen egyszerű, az avatott kivitelező azonnal tudja, hogy ezek a termékek modern, nagy precizitású gyártósorról származnak, és jól, azaz könnyen és gyorsan lehet majd velük dolgozni." Mivel a gyártmányok szállítója is elégedett volt a végeredménnyel, az ODBE beruházásához már maguk ajánlották a generálkivitelezést végző Szabau Kft-nek az N-Ferrumot mint olyan szerelő céget, amely biztos szakmai tudással, tapasztalattal rendelkezik általánosságban és a Swedsteel alkatrészek, elemek, rendszerek beépítésével kapcsolatban is, éppen ezért igen rövid idő alatt is képes elvégezni a feladatot.
"Egy hajóban eveztünk!" - mondja Nemes János. "Az együttműködés ugyanis az összes fél számára előnyökkel járó, win-win szituáció volt - igen kifinomult kooperáció mellett, hiszen folyamatosan egyeztettünk csomóponti kialakításokról, egyedi méretezésről, statikai, tűzbiztonsági, energetikai megoldásokról. Amikor pl. átnéztük az eredeti terveket, a Swedsteel kínálatát ismerve, a gyártó mérnökeivel együttműködve olyan alternatív megoldásokat tudtunk ajánlani, amelyek gyorsabb munkát (mindössze két és fél hónap alatt elkészültünk), jobb mutatókat eredményeztek. A Swedsteel és az N-ferrum közötti korrelatív kapcsolatot - talán szerénytelen a példa - a következőkkel érzékeltethetem. Silány kőből biztosan nem lesz Dávid-szobor, viszont az is igaz, hogy nem minden márványtömbből formálódik maradandó alkotás a véső alatt. A különbség csupán annyi, hogy esetünkben maga az alapanyag a praktikus, azaz a kivitelezői szempontokat is figyelembe vevő, komoly szellemi termék és fejlesztés eredménye."

A technikai részleteket illetően Nemes Jánostól megtudtuk, hogy - lévén a dohányáru minőségének megőrzése a 11-12 fokos hőmérséklet folyamatos fenntartása mellett lehetséges - a hőszigetelésre különös gondot kellett fordítani. Egyebek mellett ezért esett a választás a Swedsteel szendvicspaneljeire. Ezek az elemek ugyanis egyrészt a két oldalukon elhelyezkedő, tipikusan profilozott, több réteggel bevont, tűzihorganyzott acéllemezekből készült fegyverzetek által biztosítják a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességet, a korrózióállóságot, erősen befolyásolják a teherbírást, ugyanakkor a fegyverzet által közrefogott hőszigetelő anyag a minimális szintre csökkenti a felület hőátbocsátási tényezőjét. Az ODBE zalaegerszegi csarnokának homlokzatánál alkalmazott falpanelekkel (poliuretán habbal töltött Swedsteel-Metecno Monowall - MW100 PUR) ez az érték 0,22 W/m2K. Az adatok azt mutatják, hogy az épület energiahatékony, azaz temperálása a legalacsonyabb költségekkel oldható meg. A Swedsteel szendvicspaneljei tökéletesen rávilágítanak a gyártó által előállított, könnyűszerkezetes építési termékek kifinomult rendszerbe való szervezettségére is, amennyiben az elemek a gerendáktól az utolsó csavarig nemcsak egymással tökéletesen kompatibilisek és variábilisak, ezzel szinte végtelen számú egyedi csarnok megvalósítást lehetővé téve, de - mint az ODBE csarnokánál, ahol a hatalmas fesztáv vasbeton főtartószerkezetek felállítását követelte meg - eltérő (akár a hagyományos) építési módokkal is tökéletesen passzolnak. Végül, de nem utolsósorban, a külső homlokzati panelek háromféle külső színnel kerültek gyártásra, így kielégítve az építtető esztétikai elvárását is.
A Swedsteel szendvicspanelek alkalmazásának - a fentiek mellett - biztonsági hozadékai is vannak. Az ODBE raktárának és a hozzá épült irodának közös fala van, amelyre fokozott tűzvédelmi előírások vonatkoznak. A tűzbiztonságot a szállító ezen a felületen kőzetgyapottal töltött falpanelekkel (Swedsteel-Metecno HipertecWall -HW100MW) oldotta meg. A kőzetgyapot hőszigetelés - az acélhoz hasonlóan - neméghető anyag , így ennek a paneltípusnak a tűzvédelmi mutatói is kiválóak.


A Swedsteel a gyakorlati biztonságon túl a megrendelő gazdasági érdekeit is óvja, amennyiben termékei, rendszerei garanciát nyújtó statikai, hőtechnikai és tűzállósági tanúsítványokkal rendelkeznek.

Az ODBE 36 méteres fesztávolságú lapostetője esetén pl. a másodrendű teherhordó szerepet is betöltő, éghetetlen (A1 vagy A2 osztályba sorolt) Swedsteel TR150 típusú , 153mm profilmagasságú, nagy teherbírású trapézlemezekre párazáró fólia, lépésálló hőszigetelés és csapadékvíz-szigetelő membrán került. A teljes rétegrend az REI15-ös tűzállósági határértéknek is megfelel. Belátható tehát, hogy az előre bevizsgált struktúrák milyen könnyebbséget jelentenek a tervezőknek és a kivitelezőknek is, akik így nyugodtan nézhetnek a műszaki átadás procedúrája elé. A munkálatok során az N-ferrum dolgát jelentősen megkönnyítette a Swedsteel proaktív szakembereivel való folyamatos kapcsolattartás, a szállítási határidők betartása, az áruk egyértelmű jelölése, precíz csomagolása, az előregyártottság magas foka és pontossága, az alkatrészek tökéletes illeszkedése, a hazai gyártóbázis megléte, a gazdag innovációs kínálatból fakadó, kreatív építészeti lehetőségek, a cég rendszerszemléletű megközelítéséből adódó rugalmassága.
Nemes János kiemelte, hogy a hatékony együttműködés nem csupán a szerelési idő gyorsaságában mutatkozott meg, hanem a beruházó elégedettségében, illetve a közeljövőben közösen építendő 1000 m2-es húsfeldolgozó csarnokban is, ahol egy - egészen egyedi műszaki megoldásokat kívánó - 400 m2-es tetőszerkezet kialakítása is megtörténik. "A Swedsteel ugyanis nem csupán termékeket árul, hanem partnerein - így rajtunk - keresztül is egy olyan jól felépített know-how-t próbál terjeszteni, ami eladja aterméket. Ezek nem feltétlenül a legolcsóbbak a hazai piacon, de ha megvizsgáljuk a belőlük épült csarnokok minőségét, energiahatékonyságát, minimális karbantartási szükségleteit, tartósságukat, a kívánt funkcióhoz idomulásukat, a könnyű alkatrészek olcsóbb szállíthatóságát, a szerelés gyorsaságát, akkor összességében - kiváltképp most, az ODBE beruházása kapcsán - elmondhatjuk, hogy a dohány jó helyre került."


További információ és ajánlatkérés:

svedacel.hu
www.swedsteel-metecno.com
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2019.01.10.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair
Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair 2021.11.23.
A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Swedsteel - Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint
Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint 2021.11.09.
A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

Swedsteel - 1200m<sup>2</sup>-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel
1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel 2021.09.15.
Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Swedsteel - Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!
Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka! 2021.08.10.
Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Swedsteel - Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.
Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt. 2021.06.09.
Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Swedsteel - Könnyűszerkezetből jeles
Könnyűszerkezetből jeles 2021.05.12.
Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel - Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal
Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal 2021.03.29.
A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

Swedsteel - "Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!" 2021.02.12.
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information