A Gordiusz csomópontjai


A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.A történelemben kis járatossággal rendelkezők számára kétszeresen is beszédes lehet a cég neve. Feltételezhető, hogy - a történelmi személyiséggel való névazonossága mellett - az a bizonyos gordiuszi csomó adta az ihletet? És mikor?

Valóban! A legenda szerint az a kötés annyira stabil volt, hogy Alexandroszig senki nem bírt vele. Mivel a könnyűszerkezetes csarnoképítés egyik legfontosabb statikai eleme a csomópontok biztonságos megtervezése és kivitelezése, találónak tartottuk a választást még 1992-ben, amikor megalapítottam a céget, amit - talán ez is jelképes - pont március 15-én jegyeztek be. Akkorra ugyanis már jelentős szakmai tapasztalatra tettem szert az acélszerkezetek gyártása és építése terén, mert a rendszerváltás előtt egy ilyen építőipari cégnél jártam be a ranglétra fokait: lakatosmunkákkal kezdtem, azután művezető lettem, és végül már én irányítottam teljes építkezéseket. Amikor a régi nagyvállalat feloszlott, a gmk-s munkákban kipróbált kollégáimnak javasoltam, hogy folytassuk magunk, amit az évek során megtanultunk. Mivel a pénzügyi kockázatot senki nem merte vállalni, az én kis tőkémmel meg persze a csatlakozó szakemberek elszánt lelkesedésével indultunk. Kezdetben helyiséget és gépeket béreltünk a gyártáshoz. Az üzlet azonban olyan jól ment, hogy - részben pályázaton nyert pénzből - 1999-re felépíthettük 10 000 m2-es, 1400 m2-en híddaruzott, 300 m2-es festőműhellyel is rendelkező, saját csarnokunkat, ahol 2015-ben egy igen korszerű automata láng- és plazmavágó gépet is üzembe helyeztünk. És büszkén mondhatom, hogy a jelentős fejlesztések ellenére, a vállalatnak megalakulása óta semminemű köz- és beszállítói tartozása nem volt, és rendre pozitív mérleggel zárunk. Az 1200 tonnás évi kapacitásunknak köszönhetően mára az ország számos pontján impozáns csarnokok jelentik a Gordiusz referenciáit, de gyártottunk szerkezeti elemeket angol és német megrendelőknek is. Ezek után bizonyára érthető, hogy nem fogadtam el az ajánlatát még egy olyan, tőkeerős külföldi vásárlónak sem - a feleségemet, a három gyermekemet és még a sógornőmet is foglalkoztató, a gyártás és a kivitelezés mellett acéláru kereskedelmet is folytató - cégemre, amelyik pedig szőröstül-bőröstül megvette volna az egészet.

A gazdaság mely szegmenseiből érkeznek elsősorban a felkérések?

Építettünk már bevásárlóközpontoknak, autószalonoknak, sportnak és egyéb tevékenységeknek helyet biztosító csarnokokat, de a megrendelések több, mint a fele a mezőgazdaságból érkezik. Hizlaldák, baromfinevelők, terménytárolók, gépszínek, konzervgyárak - pl. Orosházán - működnek az általunk kivitelezett könnyűszerkezetes épületekben, amelyek többségénél az acélvázhoz szükséges további elemeket, azaz a tetőhéjazat és falburkolat elemeit, a szelemeneket, a bordázott és síklemezeket, az ereszcsatorna rendszereket, tömítőket a Swedsteeltől rendeltük meg.


Honnan a velük való kapcsolat?

Mivel a Swedsteel alapítógárdájának egy részét a szakmából már régóta ismertem, a vállalat 2015-es megalakulása óta partnerek vagyunk. Különösen nagy előnyt jelent ez az említett mezőgazdasági objektumok esetében, hiszen - hozzánk hasonlóan a Swedsteel is - magas minőségű és minősített acél alapanyagokkal dolgozik, továbbá olyan innovatív termékekkel is szolgál, amelyeknek nagy szerepük van abban, hogy az említett tevékenységek biztonságosan, a szerkezet károsítása nélkül folyhassanak. Mert pl. egy állattartó telepen a beépített fém anyagoknak magas ammóniatartalmú és nagy mennyiségű pára korrodáló hatásának kell ellenállniuk. Az acélra speciális eljárással felvitt korróziógátló cinkréteg azonban megakadályozza, hogy a nedvesség elérje az acél magot, azaz nem rozsdásodnak az elemek, ezért igen tartósak. Éppen ezért van, hogy a Swedsteel is, mi is hosszú távú garanciát adhatunk a termékeinkre. Ráadásul a burkolati, héjazati profiljaikat még további speciális műanyag színbevonatok is védik, amelyek az élettartam növelése mellett esztétikai szempontból sem elhanyagolhatóak, hiszen rendkívül széles színválasztékot biztosítanak.
Vagy ott vannak a természetes fény beáramlását biztosító - a jószág természetesebb tartását szolgáló - bevilágító profiljaik. Ezek az elemek azért szerelhetőek könnyedén, mert tökéletesen illeszkedőek a Swedsteel trapézlemezeihez vagy szendvicspaneljeihez, amelyekkel a tetőket és falakat borítjuk. És ha már a kompatibilitásnál tarunk, meg kell jegyeznem, hogy náluk ez egy nagyon jól átgondolt rendszer eredménye: nem önmagukban álló alkatrészeket kínálnak ugyanis, hanem precízen kidolgozott alrendszereket, ahol a legkisebb rögzítő csavar is rendelkezésre áll, és minden passzol. Bár kidolgozott szisztémáik vannak, azok annyira variábilisak, hogy felhasználhatóak az összes egyedi csarnok esetében, amelyekre pl. mi megbízást kapunk.
Praktikus és a magtárak esetében szinte nélkülözhetetlen termékük a páramegkötő filccel borított trapézlemez-burkolati rendszer. A gabonából származó páradús, felfelé szálló meleg levegő nedvességtartalma a reggel és este különösen lehűlő acél felületen elkerülhetetlenül kicsapódik. Ha az így keletkező vízcseppek visszahullanának, az nagy kárt tenne a terményben. A tetőlemez alsó felületére gyárilag felragasztott "szivacs-szerű" filcréteg azonban ezt megakadályozza.
Milyen konkrét példát említene az ún. közösen megalkotott csarnokokra?

Nem kell messzire mennünk egyik legfrissebb referenciánkhoz, merthogy itt, a városban építettünk egy 16 m fesztávolságú 60 méter hosszú, 6 m váll- és 8 m gerincmagasságú, összességében 1280 m2-es, kompletten hőszigetelt csarnokot a Kosztolányi Trans Kft. számára. Az épület egy részében a tulajdonos-beruházó logisztikai tevékenysége folyik, egy belga bérlő számára kiadott szegmensben pedig mezőgazdasági termékek értékesítése történik. Hozzáteszem, hogy erre a funkcióra már tekintettel kellett lennünk a tervezésnél, amit a Swedsteel-lel való együttműködés során mindig nagyon megkönnyítenek azok a statikai és egyéb műszaki adatok, paraméterek, számításos igazolások, amelyeket a beszállítónk mérnökei megadnak nekünk. A mi tervezőinknek ezeket csak integrálniuk kell, azaz nagyban támaszkodhatunk a Swedsteel szakembereinek gyártmányismeretére és tapasztalatára. Gyakran megesik, hogy az elképzeléseink előterjesztése, a specifikáció közlése nyomán ők javasolnak alternatívát, optimálisabb megoldást, néha olyat, amely olcsóbb is az eredetileg elgondoltnál, de természetesen teljesíti a műszaki és funkcionális követelményeket.

Ennél a kétszintes csarnoknál a közbenső födém kialakítását pl. a Swedsteel magasbordájú trapézlemezeivel oldottuk meg. A termék használata jelentősen meggyorsítja a kivitelezést, mert a nagy bordák olyan teherbírást biztosítanak a lemeznek, hogy bennmaradó zsaluzatként alkalmazhatóak, semmilyen utómunkát nem igényelnek - persze ügyelni kell a hő- és hangszigetelésekre és a megfelelő rétegrendre.
Ennél a csarnoknál a Swedsteeltől kaptuk a teljes szelemenrendszert, a 100mm vastag szendvicspaneleket a tető- és falburkoláshoz, az előtetőhöz a trapézlemezeket, a szegésekhez a síklemezeket, valamint a csapadékvíz elvezetéshez szükséges komplett csatornarendszert.
Három hónap alatt összeraktuk a szerkezetet a tulajdonos és a bérlő legnagyobb megelégedésére, hiszen a befektető annak örül, ha minél gyorsabban megindulhat a tevékenyég: működni kezd a tőke.


Újszentivánon a Gordiusz és a Swedsteel kooperációjában megépült másik csarnokban kapott helyet az ország második legnagyobb bútorgyára is, a Faktum. Ez a tűzveszélyes tevékenység milyen kihívások elé állította önöket?

Igen! Ez is egy szép feladat volt, amit négy másik pályázó elől sikerült elhoznunk. Ráadásul két objektumra kaptunk megbízást. Az egyik egy 20*60m alapterületű üzemcsarnok, amit egy már meglévő téglaépülethez csatoltunk, a másik pedig egy szociális helyiségekkel is ellátott 10*15m méretű kisebb épület, amelyben pedig a felületkezelés folyik. Lévén tűzveszélyességi szempontból mindkettő magas kockázatú, az általunk gyártott acél tartószerkezeten ún. tűzvédő festést kellett alkalmaznunk. Ez persze emeli a költségeket, hiszen a normál alapozó és fedő festés közé egy hőre habosódó tűzgátló festékréteg is kerül, amely tűz esetén hőszigetelő rétegként megvédi az acélszerkezetet a teherbírásának elvesztésétől. A Swedsteel a vékonyfalú acél anyagú termékeihez, pl. a szelemenekhez pedig külön védelem nélkül, számítással tudja igazolni a megfelelő tűzállóságot, amivel nagyon gazdaságos, mégis biztonságos megoldásokat tudnak kínálni, itt is ezt alkalmaztuk.
A tető- és az oldalfali burkolatok kialakítása a Swedsteel-Metecno szendvicspanelekkel történt, amelyek esetén a hőszigetelési és tűzvédelmi körülményekre való tekintettel, az acéllemez fegyverzetek között többféle hőszigeteléssel is rendelkezésre állnak (PIR vagy PUR töltettel, vagy akár ásványgyapottal) A habos töltetű paneleknek jobb a hőszigetelő képessége és kisebb a súlya, a gyapottal töltött paneleknek viszont a tűzvédelmi tulajdonságai kedvezőbbek. Az adott felületi elem követelményeihez leggazdaságosabban igazodó típust mindig ki lehet választani. Nagy előnyük továbbá - bármilyen anyag kerüljön is a két fegyverzet közé -, hogy a nagy felületek fedését gyorsan meg lehet velük oldani.
Különösen az ilyen csarnokok esetében, mint az újszentiváni, versenyelőny a számunkra, hogy a Swedsteel nem csupán az egyes termékeit, de az alrendszereit illetően is rendelkezik a legfrissebb tanúsítványokkal.
Milyen könnyebbséget jelent ez az Önök számára a gyakorlatban?

Véleményem szerint - de ezt más tervezők, gyártók és kivitelezők is osztják - a hazai műszaki előírások - különösen a tűzvédelmi szabályozók - sokszor indokolatlanul szigorúak. Ráadásul a sűrű változások miatt nehéz nyomon követni azokat. Éppen ezért, ha az ember nem eléggé körültekintő és alapos, vagy ha rosszul választja meg a beszállítóját, könnyen bajba kerülhet a műszaki átadáson. Ezt mi nem engedhetjük meg magunknak a szabad piac szereplőjeként, mert egy ilyen esetnek azonnal híre menne, és rontaná a hitelünket. Mivel magunk is minősítéssel rendelkező acélgyártó cég vagyunk, hiszen az EN-1090-2-EXC2 eljárás szerint gyártjuk a termékeinket, megnyugtató, mi több egzisztenciális kérdés, hogy a Swedsteel esetében olyan partnerrel dolgozhatunk, amely szintén rendelkezik a szükséges certifikációkkal. A külföldi megrendelők ugyanis az interneten azonnal rákeresnek a minősítési listán az adott cégre. Ha nem szerepel a neve, nincs üzlet sem. Márpedig egy ilyen, szűkülő építőipari piacon, ahol egyre kevesebb megbízható szereplője marad a könnyűszerkezetes technológiákkal dolgozó szektornak - ugyanis csökkenő tendenciát mutat a beruházási hajlandóság - ahol gyakran kókány, azaz barkács munkát végzők veszik el a lehetőséget a valódi szakemberek elől, tényleg létfontosságú.


Az Ön által vázolt nehéz helyzetben mi a titka annak, hogy a Gordiusz még mindig talpon van, sőt növekszik?

A szakmai kompetenciákon és a minőségen túl a családi vállalkozásban rejlő rugalmasságot tudnám megjelölni.
Mivel nem giga projekteken dolgozunk, ahol egy-egy építkezés leállása a kivitelező csődjét is okozhatja, gyorsan tudunk reagálni. Folyamatosan képesek vagyunk figyelni az igények változásait, rövid időn belül le is tudjuk követni azokat, tehát fürgébben alkalmazkodunk egy-egy megváltozott helyzethez. És nem csak a trendek tekintetében, hanem konkrétan egy-egy csarnok építése során is. Tudniillik mi nem csak vasat árulunk, hanem a "megrendelőnek mindig igaza van" jegyében szolgáltatunk. Ez pedig folyamatos készenlétet, figyelmet és kreativitást igényel, hiszen ha pl. menet közben változtatásra van szükség, azt nekünk el kell végeznünk. És ezekben az éles helyzetekben is mindig számíthatunk a Swedsteelre, akiket szintén ez a fajta gondolkodásmód jellemez. Elképzelhető, mit szólt volna egy másik gyártó, amikor pár perccel a gyártás megkezdése előtt telefonáltam, miszerint a megrendelő kitalálta, hogy nem a tervekben szereplő szín kell neki, hanem egy másik árnyalat. A Swedsteelnél minden további nélkül teljesítették a kérésemet. Vagy amikor az egyik építkezésen kiderült, hogy egy kötőelemünk mégsem felel meg a célnak, és ezt jeleztük a Swedsteelnek, másnap reggel személyautóval szállították a kért alkatrészt a helyszínre. Ha statikai kérdésünk van pl. a szelemenekkel kapcsolatban - mert ebben különlegesen jók -, azonnal utánajárnak a dolognak, az adataik alapján számításokat végeznek az adott építési szituációra vonatkozóan, és a legmegfelelőbb terméket ajánlják. Versenyképesek az árak tekintetében is. A Swedsteel termékek nem a legolcsóbbak, de engem hiába ostromolnak ilyen-olyan gyártók a filléres portékáikkal, én ragaszkodom a minőséghez, mert a svédacél az svédacél.
Szóval az elmondottakból talán az is kiderül, hogy a fennmaradás egyik további titka az innovatív, megbízható és szintén rugalmas partner kiválasztása. A magunk részéről megtaláltuk: a Swedsteelt.

Swedsteel ipari csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari

Swedsteel Tervezői Tudástár: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/huTovábbi információ és ajánlatkérés:

http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2020.11.09.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Egységben az erő: új könnyű­szerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-CERAM      2022.07.20.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-CERAM Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.

A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?      2022.06.08.

Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.

Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért      2022.05.11.

Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.

"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"      2022.03.08.

A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.

Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel      2022.02.08.

Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.

N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez      2022.01.12.

A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.

Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?      2021.12.02.

A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.

Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair      2021.11.23.

A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint      2021.11.09.

A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel      2021.09.15.

Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!      2021.08.10.

Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.      2021.06.09.

Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Könnyűszerkezetből jeles      2021.05.12.

Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal      2021.03.29.

A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"      2021.02.12.

Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"      2021.01.13.

Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége      2020.11.11.

Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

A Gordiusz csomópontjai      2020.11.09.

A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?      2020.10.05.

Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

A dabasi csarnoképítő      2020.03.12.

Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information