A következő években egyre több óvoda és bölcsőde épülete válhat egészségesebbé

Óvodai és bölcsődei építkezéseknél kiemelkedő szerepet kapnak a rugalmas terek, illetve a megfelelő és minden tevékenységhez alkalmazkodó fényelosztás megtervezése. Az épület hőteljesítménye is fontos az épületek energiahatékony üzemeltetése és költséghatékony fenntartása érdekében. A világszerte ismert VELUX márka nem csak magastetős, hanem lapostetős épületekhez is hatékony bevilágítási megoldásokat kínál. A dán technológiával megtervezett termékek hosszútávon is megbízható megoldást és kiváló minőséget nyújtanak.
Szép számmal nőhetnek az óvodai és bölcsődei felújítások a kormány következő évekre előirányozott közel 67 milliárd forintos támogatásából, amelyből 67 millió forint fordítható majd katolikus óvodák és bölcsődék építésére. Ez idáig több mint 100 milliárd forinttal támogatta már vagy fogja támogatni a kabinet az állami és önkormányzati kézben lévő óvodák és bölcsődék létrehozását is.

Egy 2015-ös, a Salford Egyetemen végzett kutatás szerint, három tényező játszik szerepet a gyermekek tanulási képességének fejlesztésében. Ezek a természetesség (fény, hőmérséklet stb.), a stimuláció (színek, vizuális komplexitás), és az egyénre szabhatóság (flexibilitás és személyes tárgyak megléte, beengedése a térbe).

Érdemes tehát egy ilyen épület tervezésénél rugalmas térszervezésben gondolkodni. Fontos tényező a flexibilitás és az átalakíthatóság. A napi tevékenységek során az épületben a kreativitás határtalan lehet, ha mozgatható falak és korszerű ablakrendszerek beépítésével bármilyen tér létrehozható, az aktuális foglalkozásoknak megfelelően. Így tágas, közösségi zónákat alakíthatunk ki és az egybenyitható helyiségek nagyobb eseményeknek is megfelelőek. A multifunkcionális terek megtervezése egyaránt segíti az óvónők, dajkák munkáját és a gyermekek fejlődését is.

Ha már rengeteg szabadsággal rendelkezünk funkcionalitás tekintetében, a gyermekek fizikai és mentális fejlődéséhez szükséges napfény optimum megtalálására is érdemes törekednünk. Erre megoldás, ha a szobákat akár három vagy négy mennyezeti szögből is megvilágítjuk. Gondoljunk a szoba "mélyére" is, oda is érdemes fényt vezetni.

Az ilyen módon megtervezett épületek teletölthetőek természetes fénnyel, folyamatosan változó fényhatásokkal, egyfajta természetközeliséget és játékosságot teremtve a használóknak.

Egy iskola- vagy óvodaépület jellegzetességei közé tartozik az is, hogy kiemelt jelentőséget kapnak a közösségi terek. Akár egy óvodai fejlesztő, játéktérről beszélünk, akár egy bölcsődei teremről, minden esetben nagyon fontos a természetes fény a gyermekek fejlődéséhez és tanulásához. Mondjuk hát ki, mert igaz, hogy gyermekeink egészsége az építészeti tervezéssel kezdődik. Itt dől el, mekkora figyelmet fordítottak arra, hogy minden helyiségbe a lehető legtöbb természetes fény jusson. A fénnyel elárasztott termek így növelhetik a tanulás hatékonyságát. A napfény pozitív hatással bír a gyermekek éberségére, 15%-al növeli koncentrációs képességüket és pozitív hatással van lelkiállapotukra is. A gyermekeink egészségére gondolva érdemes tehát olyan óvodákat és bölcsődéket tervezni, amelyek számos fényforrással és rengeteg szabad térrel rendelkeznek.A külvilágból származó információink mintegy 80 százaléka vizuális érzékelésünkön alapszik. Ha a napfényt vizuálisan újjáélesztjük, és ha az adott épületi sajátosságoknak megfelelő modern bevilágítási megoldásokat alkalmazunk a bioregionális építészet elveit alkalmazva, külső környezeti sajátosságokkal harmóniában élő épületek születhetnek meg. - Werner Osterhaus, építészprofesszor, Aarhusi Egyetem Mérnöki Tanszék, világítástervezés kutatási csoport

A különböző égtájak felé pozícionált ablakok számos bevilágítási megoldást kínálnak. Mindent az határoz meg, hogy a nappali fény hol és mikor éri el az ablakfelületet. Az ablak szélessége és tájolása meghatározzák a napfény beltérre gyakorolt hatásait. Az ablakszélesség befolyásolja a napbesugárzást, és annál jelentősebb szerepet kap, minél távolabb helyezkedik el az épület az egyenlítőtől. Az épület és az ablakok tájolása nagyban befolyásolja a napfény minőségét és rendelkezésre állását a belső térben. A fényviszonyok változásával párhuzamosan az épület jellege is megváltozik.A dél felé néző ablakok változatos és intenzív fényviszonyokat biztosítanak. Ez a beépítési irány optimális, ha napenergiával szeretnénk kiegészíteni a fűtést. A keleti tájolású ablakok a rövid hullámhosszúságú napfény kék spektrumát engedik be. Ez a kékes fény megakadályozza a melatonin szekrécióját, emeli a vérnyomást és növeli a koncentrációt. Az észak felé néző ablakok tükrözött, diffúz napfényt biztosítanak a tiszta vagy a felhővel fedett égboltból, illetve annak különböző szintjeiből. A közvetlen napfénytől eltérően a visszaverődő napfény lágyabb és egyenletesebb fényminőséget biztosít. A nyugatra tájolt ablakok a késő délutáni és az esti napfény dominánsan vörös színeit közvetítik. A hosszabb hullámhosszúságú fényspektrum lehetővé teszi a melatonin szekréció újraindítását, ami támogatja a testet a pihenésben és az alvásban.

Az épületek tetőrendszerétől függően a nyílászárók is rugalmasan megválaszthatók a VELUX termékpalettájából. Az alacsony hajlásszögű tetőkre VELUX lapostetős felülvilágítók és fénycsatornák építhetők be, míg a meredekebb tetőtípusokra tetőtéri ablakok illeszkednek.

A 3-rétegű üvegezéssel ellátott VELUX Standard Plus termékvonallal energiahatékonyság, kényelem és komfort teremthető a tetőtérben. A Standard Plus ablakok energiahatékonysága a 3-rétegű üvegezésben és a kiváló hőátbocsátási tényezőben rejlik. Az üveg Ug-értéke 0,6, a teljes ablakszerkezet Uw-értéke pedig 1,1 W/m2K. A VELUX Standard Plus ablakok bárki által megfizethetők. A Standard Plus felső kilincses fa tetőtéri ablak 78x118 cm méretben 108 534 Ft helyett most 89 900 Ft áron érhető el. További kedvező árainkért nézze meg weboldalunkat. A termékekkel egyszerű a tervezés, gyors és egyszerű a beépítés.

A VELUX kupolás vagy üvegezett lapostetős felülvilágítókkal a természetes fény és a friss levegő a belső tér tetszőleges pontjaiba bevezethető, így a gyermekek fizikai és mentális fejlődéséhez szükséges napfény optimumának kialakítása könnyűszerrel megoldható. A dán technológiával megtervezett termékek hosszútávon is megbízhatóak és kiváló minőséget nyújtanak. A VELUX kupolás felülvilágítók a VELUX felülvilágító termékcsalád alapelemei. 0°-15°-os tetőkbe fix, hajtókaros és elektromosan nyitható változatokban is beépíthetők.

A tetőtéri komfort érdekében árnyékolók és redőnyök széles választéka áll rendelkezésre. A VELUX redőnyök télen extra hőszigetelést, nyáron hővédelmet biztosítanak. Segítenek csökkenteni otthona fűtési és hűtési energiafelhasználását is. Az épület nyári hőterhelésének vizsgálatakor érdemes a dinamikus árnyékolásra gondolni. A külső hővédő rolóval akár 5 °C-kal hűvösebb beltéri hőmérséklet érhető el, üvegtípustól függően a napsugárzás max. 76%-a kizárható, míg redőny használatával akár 6 °C-kal csökkenthető a hőmérséklet a tetőtérben (ahhoz képest, mint ha semmilyen árnyékoló nem lenne a tetőablakon). Az összenergia-átbocsátási tényező max. 94%-kal csökken, ha redőnyt alkalmaznak a tetőtéri ablakon a nyári hónapokban.

Az épületen belüli fényviszonyok tervezéséhez használja az ingyenesen elérhető szimulációs szoftvert: http://viz.velux.com.

Szakmai szenvedély és professzionizmus világszerte - VELUX.
Megbízható partner az építkezésben.


A tetőtéri ablakokról és lapostetős felülvilágítókról további információk: https://www.velux.hu/szakembereknek
Csomóponti rajzok és CAD elemek: https://www.velux.hu/szakembereknek
További kérdések esetén forduljon bizalommal hozzánk a (+36 1 436 0601) telefonszámon vagy a vevoszolgalat@velux.com e-mail címen!


Ha további megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat a www.velux.hu/szakembereknek címen illetve lépjen kapcsolatba velünk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
www.velux.hu
vevoszolgalat@velux.com

Szakmai szenvedély és professzionizmus világszerte - VELUX. Megbízható partner az építkezésben.


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön és Fertőszentmiklóson, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon - a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel - melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket - minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017. áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awards-on (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016.) nagyvállalati kategóriában. www.velux.hu2019.04.11.

VELUX HírekVELUX CADVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Velux hírek:


Velux - Inspirációra van szüksége a tetőtéri ablak cseréjéhez?
Inspirációra van szüksége a tetőtéri ablak cseréjéhez? 2021.10.11.
Hogyan válasszam ki a megfelelő tetőtéri ablakot? Mi a legjobb megoldás?
A tetőtéri ablak cseréjénél először át kell gondolni néhány fontos dolgot, hogy a VELUX tetőtéri ablakok széles választékából kiválaszthassa a legmegfelelőbb megoldást. Klasszikus fa vagy fehér poliuretán felületet szeretne? Milyen magasan lesz az ablak beépítve? Szeretne még több napfényt a szobában? A VELUX megoldja!

Velux - VELUX Design Guide - Design Guide Műszaki kézikönyv, amely egy helyen mindent tartalmaz a tetőtéri helyek kialakításáról.
VELUX Design Guide - Design Guide Műszaki kézikönyv, amely egy helyen mindent tartalmaz a tetőtéri helyek kialakításáról. 2021.09.15.
Hogyan lehet kihasználni a tető alatti tér teljes potenciálját, és vonzó, tágas és világos életet teremteni? Ebben segít a tervezők számára készített VELUX Design Guide útmutató, mely ingyenesen letölthető.
A digitalis kézikönyvebn kisebb áttekintést talál a tetők típusairól, valamint javaslatokat a tetőterek alatti hely ideális kihasználására vonatkozóan.

Velux - Hatékony nyári hővédelem a tetőtérben a kilátás megzavarása nélkül!<br /> Élvezze a zavartalan kilátást és a kellemes hőmérsékletet tetőterében a VELUX hővédő rolók segítségével.
Hatékony nyári hővédelem a tetőtérben a kilátás megzavarása nélkül!
Élvezze a zavartalan kilátást és a kellemes hőmérsékletet tetőterében a VELUX hővédő rolók segítségével.
2021.08.04.
A VELUX hővédő rolók az ablak külső oldalára kerülnek felrögzítésre, így még azelőtt megfékezik a napsugarakat, hogy azok elérnék az ablaküveget. Ennek köszönhetően akár 76%-kal csökkenthetik a besugárzó hőt, és kellemes hőmérsékletet biztosítanak a tetőtéri szobákban meleg, nyári napokon is. Az áttetsző háló megőrzi a kilátást és beengedi a fényt.
Minden, a nap nagy részében intenzív napsugárzásnak kitett tetőtéri ablakra hasznos kiegészítő, különösen a nyugati és déli tájolású helyiségekben.

Velux - 100% szúnyogmentesség a tetőterében!
100% szúnyogmentesség a tetőterében! 2021.07.09.
Élvezze a friss levegőt, a zavartalan kilátást rovarok nélkül a VELUX szúnyoghálók segítségével.

Velux - Hűvös tetőtér, akár a legforróbb nyári napokon is a VELUX redőnyök segítségével!
Hűvös tetőtér, akár a legforróbb nyári napokon is a VELUX redőnyök segítségével! 2021.06.07.
Sokszor tapasztalhatunk hőséget, amikor a kinti hőmérséklet emelkedik. A VELUX hővédelmi kiegészítők a legjobb megoldást nyújthatják a meleg elleni védekezésben. Könnyen és gyorsan felszerelhetőek, így azonnali megoldással szolgálhatnak a legforróbb nyári napokon is.

Velux - VELUX Beépítési tanácsok és megoldások SZENDVICSPANELHEZ
VELUX Beépítési tanácsok és megoldások SZENDVICSPANELHEZ 2020.11.03.
A szendvicspanelek többnyire ipari, csarnoképületek térelhatárolásra szolgáló megoldásai. Ezeken a csarnok ...

Velux - Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok
Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok 2020.10.13.
A tetőtéri ablakokban az a nagyszerű, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek.

Velux - A tetőtéri ablak tervezés negyedik lépése
A tetőtéri ablak tervezés negyedik lépése 2020.09.10.
Amikor a tetőtér tervezése során a tetőtéri ablakok műszaki paramétereit határozzuk meg, akkor öt egyszerűnek tűnő lépésen kell végig haladnunk.

Velux - Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken
Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken 2020.08.12.
Felülvilágítókkal a közelmúltig leginkább ipari épületeken találkoztunk. Az építészeti trendek változása azonban magával hozta, hogy ma már lakossági épületeken, társasházaknál és családi házaknál is egyre gyakrabban szükség van ezekre a termékekre. Az építési követelmények szigorodásával a hőátbocsátási tényező minimum értéke U felülvilágító = 1,7 W/m2K-ra módosult. A VELUX termékpalettájában megtalálható felülvilágító kupolák a tetőtéri ablakoknál már megszokott magas minőséget és mindemellett kiemelkedő energiahatékonyságot képviselnek. A hőszigetelési értékük típustól (fix, kézzel szellőztetésre nyitható, motorral szellőztetésre nyitható, tetőkijárat, hő- és füstelvezető) függően 0,72-0,99 W/m2K között változik.

Velux - Megoldás a tér maximális kihasználására a tetőtérben a tető átváltozóművészével
Megoldás a tér maximális kihasználására a tetőtérben a tető átváltozóművészével 2020.07.14.
Ablak és tetőterasz egyben? Igen, a VELUX innovatív megoldásával ez is lehetséges. Első ránézésre kicsit talán zavarba ejtő, ha még csak most ismerkedik vele. A penthouse lakások népszerű eleméről most lehúzzuk a leplet.

Velux - Többfunkciós tetőtéri ablakok - a VELUX tetőtéri ablakok műemlék jellegű épületekre vagy menekülési útvonalhoz is elérhetők
Többfunkciós tetőtéri ablakok - a VELUX tetőtéri ablakok műemlék jellegű épületekre vagy menekülési útvonalhoz is elérhetők 2020.06.04.
Tudta-e hogy a VELUX kifejezetten műemlék jellegű épületekre is gyárt tetőtéri ablakokat? A tetőtéri ablakoknak funkcióiban nem csak a belső térhez, hanem adott esetben az épület jellegzetességeihez is alkalmazkodniuk kell. A tetőtéri ablakok funkciói széleskörűek, a bevilágításon, szellőzésen kívül másodlagos menekülési útvonalként, illetve a tetőn keresztüli kijáratként is szolgálhatnak. Az előbbi funkciót legtökéletesebben egy felnyíló-billenő tetőtéri ablak tudja betölteni, utóbbit pedig szárnyoldalra szerelt kilinccsel oldalra nyitható változat. A VELUX ablakok széles választékában mindkettő típus elérhető.

Velux - Okos tetőtéri ablakok az egészséges épületekért
Okos tetőtéri ablakok az egészséges épületekért 2020.05.14.
Ép testben ép lélek – tartja a mondás. Mivel életünk kb. 90%-át a négy fal között töltjük, adja magát az alapvetés, hogy az egészségünkhöz ideális feltételeket az épületeken belül kell megteremteni. Az elérhető okos megoldások többsége az épületet használók kényelmét és az épület energiamegtakarítását célozza. A VELUX ACTIVE rendszere ezen túlmutat és az épületek egészséges beltéri mikroklímáját helyezi előtérbe.

Velux - Lehet-e még jobb a kilátás? - a VELUX panorámaablakok új generációjával most tavasztól igen!
Lehet-e még jobb a kilátás? - a VELUX panorámaablakok új generációjával most tavasztól igen! 2020.04.07.
Ha tetőtérről van szó, a tervezés egyik fontos eleme a kilátás. A VELUX tetőablak kínálatban 1983 óta megtaláljuk a kiváló minőségű panorámaablakokat. Az idén tavasszal piacra dobott VELUX INTEGRA® GPU elektromos felnyíló tetőtéri ablak ennek a termékcsaládnak a legújabb tagja, egy gombnyomásra biztosít zavartalan panorámát, áradó napfényt és friss levegőt a tetőterekben.

Velux - Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással
Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással 2020.03.11.
Lehet egy ablak kiváló tulajdonsággal rendelkező termék, de egy épület kivitelezésének finomságát az ablakok beépítésének módján túl az épület belső terét érő fény megtervezésével tudjuk tökéletesíteni. Szűk körben alkalmazott és igazán különleges esztétikai megoldást nyújt a tetőablakok tetőgerinc mentén történő beépítése.

Velux - Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron
Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron 2019.10.24.
Méltán népszerű a VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus termékvonala. A Standard Plus kínálatával, természetes levegővel és napfénnyel hozható létre tökéletes beltéri klíma, bármilyen évszakban. Energiahatékonyság, kényelem és komfort a tetőtérben.

Velux - Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok
Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok 2019.09.12.
A tetőtéri ablakokban az a nagyszerű, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek.

Velux - Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél
Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél 2019.08.08.
A PWC1 adatai szerint az iroda új szerepet kapott, eszköz a munkáltatói márka erősítéséhez. A tehetségek iránti kiélezett küzdelemben, az irodai környezet minősége kiemelt versenyelőny lett. A piacon erős a kereslet a korszerű irodaépületek felé, ez magas színvonalú fejlesztési és egyúttal új tervezési igényeket is teremt. Igaz nagyon elterjedt a lapostető használata zöldtetőként vagy megújuló energiaforrás telepítésére, ezeket érdemes más megoldásokkal kombinálni annak érdekében, hogy a legfelső emelet sajátosságait a belső irodatérben is ki lehessen használni. A VELUX Cégcsoport lapostetős felülvilágítóival egyedülálló lehetőségeket kínál a design, a smart technológia, az energiahatékonyság és az egészséges épülettervezés területén.

Velux - Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően
Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően 2019.07.16.
Az új VELUX Colour by You kollekció lehetőséget ad arra, hogy minden épület és enteriőr egyedi stílusát tükröző fényzáró kerülhessen a VELUX tetőtéri ablakokra.

Velux - 42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban 2019.07.01.
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. nettó árbevétele 2018-ban a cég beszámolója szerint, ami jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Tavaly is kiemelt szerepet kaptak a hazai beruházások, több mint 2 milliárd forintot fordítottak rá. A pénzügyi sikerek mellett a cég elnyerte az Energiahatékony Vállalat Díjat. 2019 az építőiparban a kihívásokról és a digitalizáció egyre növekvő térnyeréséről szól.

Velux - Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben
Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben 2019.06.03.
Nem érdemes magastetős épületeket a tetőtér hasznosítása nélkül tervezni. Megtehetjük, de négyzetméterek mennek veszendőbe, melyek sokféle célra és sokféle módon hasznosíthatók. Ráadásul a tudatosan megtervezett és minőségi kompromisszumok nélkül kivitelezett tetőtér-beépítés akár önálló lakásként, akár földszint+tetőteres családi házként újra reneszánszát éli, népszerűségnek örvend különösen a magas népsűrűségű településeken.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information